Nyhetsstudio

Trym Mogen

Kvinne bevisstløs etter drukningsulykke:

En kvinne i 70-årene er bevisstløs etter en drukningsulykke ved Øysand camping i Melhus.

Politiet rykket ut etter å ha fått melding om ulykken av AMK-sentralen klokken 18.50, skriver Adresseavisen.

Avisa skriver at ambulansen ankom stedet før politiet, og satte i gang hjerte- og lungeredning.

Kvinnen har hjerterytme, men puster ikke, opplyser AMK til politiet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Lars Martin Gimse

USAs ambassadør legger press på Norge:

Kenneth J. Braithwaite, USAs ambassadør til Norge, har de siste månedene lagt ekstra press på Norge for at Norge skal bruke to prosent av BNP på Forsvaret.

Flere stortingstopper bekrefter overfor Klassekampen at den amerikanske ambassadøren har hatt møter både før og etter sommeren med klar beskjed om at Norge må nå NATOs toprosentmål.

– Han er tydelig og han er ikke fornøyd, sier andre nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– De viser til at Norge er det eneste Nato-landet med grense til Russland som ikke når målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, sier Tybring-Gjedde.

Nytt i samtalene skal vært at det nå legges inn et element som minner om ultimatum.

– Nå er amerikanerne tøffere om at dette kan få konsekvenser. De sier ikke rett ut at de ikke vil hjelpe oss når det oppstår en vanskelig situasjon, men de viser til at vi ligger tett på Russland, sier Tybring-Gjedde.

Høyres Hårek Elvenes sier USA åpenbart er utålmodige med Norge.

– Norge er både en grunnlegger av NATO og en leder i alliansen, og er finansielt kapabel til å nå disse forpliktelsene. Jeg har understreket at det er viktig for Norge å vise lederskap og nå toprosentmålet i god tid før 2024, skriver Braithwaite i en kommentar.

Anniken Huitfeldt (Ap), leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Knut Arild Hareide (KrF) i samme komité og Senterpartiets forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete har også hatt møter med ambassadøren.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer:

Burger King slutter med å dele ut plastleker i barnemenyer for å redusere plastbruken. De oppfordrer også kunder til å levere leker tilbake.

Burgerkjeden har estimert at de kommer til å spare 320 tonn engangsplast hvert år i Storbritannia med de nye endringene, skriver Reuters.

Burger King sier i en uttalelse torsdag at de også kommer til å installere konteinere på restaurantene i Storbritannia hvor kunder kan levere tilbake leker, enten utgitt av Burger King selv, konkurrenter, magasiner eller andre aktører.

Plastlekene som blir levert tilbake, skal bli brukt til nye formål.

Ifølge CNN gjelder tiltaket om å droppe plastleker Storbritannia.

Konkurrenten McDonalds kunngjorde onsdag at i noen restauranter i Storbritannia og Irland vil det være mulig for kunder å bytte plastleker mot frukt. Tiltaket vil bli innført neste måned.

(NTB)

PLASTSTOPP: Burger King skal slutte å dele ut plastleker i barnemenyer. Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
Lars Martin Gimse

Tok seg inn i bolig med machete:

To av tre beboere i en bolig i Tønsberg sentrum fikk mindre kuttskader etter at tre personer torsdag kveld banket på hos dem og gikk inn med machete.

Sørøst politidistrikt fikk melding om hendelsen via AMK klokka 22.55 torsdag kveld, etter at beboerne i boligen hadde ringt 113 for å si fra om kuttskadene.

– AMK satte dem i kontakt med oss. Det var personer som hadde banket på, og så når døra åpner seg har de tatt seg inn, med machete, og begynte å rote rundt i huset, trolig på jakt etter verdisaker. Vi har ikke detaljer om hva de eventuelt har fått med seg. Mens dette pågår, får to av beboerne kuttskader. De er ikke alvorlig skadd, sier operasjonsleder Marius Knudsen til NTB.

Klokka 2.15 er politiet ferdig med åstedsundersøkelse, og jobber med fremdeles med avhør for å kartlegge detaljene i saken.

– Det gjenstår fremdeles en del etterforskning. De som var i boligen, bor der. De er menn i 30- og 40-årsalderen. De skadde er blitt behandlet av helse. Vi har ingen pågrepet og ingen mistenkte i saken. Vi vet foreløpig ikke noe detaljert om hvordan de tok seg inn i boligen eller hvordan fornærmede fikk kuttskadene, sier Knudsen.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby:

Den saudiledede koalisjonen har utført militære angrep nord for den jemenittiske havnebyen Hodeida, ifølge statlig TV.

Angrepet ble utført mot «legitime militære mål», melder den statlige TV-kanalen Ekhbariya fredag, skriver Reuters.

Koalisjonen melder at de har ødelagt fire steder som har blitt brukt for fjernstyrte båter og sjøminer.

– Disse områdene er blitt brukt som base for å utføre terroristhandlinger som truer sjøfartsruter og internasjonal handel i Bab el-Mandeb-stredet og i den sørlige delen av Rødehavet, sa talsmann oberst Turki al-Malki for koalisjonen i en uttalelse.

Tidligere på dagen ba koalisjonen sivile om å holde seg borte fra området. De hevder de tok alle nødvendige forholdsregler.

Jemenittiske opprørere holder til i det området hvor koalisjonen utførte angrep. Opprørerne har sagt at det var de som sto bak angrepene mot et oljeanlegg i Saudi-Arabia lørdag forrige uke.

FN har beregnet at minst 10.000 mennesker er drept etter at den saudiledede koalisjonen begynte å bombe Jemen i mars 2015. Andre anslag ligger langt høyere.

(NTB)

Frode Andresen

Snart kan Forsvaret ta bilen din:

Forsvaret ruller nå ut et nytt system for krise og krigstid som en del av digitaliseringen deres. Fra neste år innebærer det at i tilfelle en situasjon skulle oppstå, kan de skaffe seg sivile ressurser på kort tid, skriver NRK.

Forsvaret vil blant annet kunne rekvirere bilen, båten eller traktoren din via Altinn.

Systemet ble kunngjort under årets største øvelse på Østlandet, som nå har pågått i en uke, ifølge kanalen.

Ber Erna bla opp for Forsvaret

Ber Erna bla opp for Forsvaret

dagbladet
Frode Andresen

Kvinne reddet opp av vannet i Bærum:

Torsdag kveld melder Oslo politidistrikt at en kvinne falt ut i vannet ved Lysaker brygge i Bærum. En forbipasserende og en brannmann reddet henne opp, ifølge politiet.

Innledningsvis varslet politiet om at kvinnen ropte på hjelp.

Kvinnen var noe nedkjølt, men ellers uskadd, melder politiet. Den forbipasserende mannen og brannmannen ble våte.

Redningsselskapet melder derimot at det ble igangsatt hjerte- og lungeredning og at de etter hvert fikk i gang hjertet.

Frode Andresen

To bitt i ansiktet av isbjørn på Grønland:

Torsdag ettermiddag opplyser politiet på Grønland at tre moskusjegere ble angrepet av en isbjørn i forrige uke, ifølge KNR.

Det var da jegerne var i ferd med å partere en moskus at isbjørnen gikk til angrep. Én av jegerne ble bitt i øret, mens en annen ble bitt i hodet.

- Den tredje jegeren, som sto et stykke unna, fikk skutt mot isbjørnen. Deretter flyktet den, sier operasjonsleder Julie Sanderovitz-Bendtsen.

Jegerne slapp fra hendelsen uten alvorlige skader.

Frode Andresen

Politiet advarer om tyver på Østlandet:

Torsdag kveld melder Østlendingen at politiet ber publikum om å være oppmerksomme etter at det er blitt registrert minst to innbrudd på Østlandet i løpet av bare noen få dager.

Natt til tirsdag ble GPS-utstyr stjålet fra en traktor på Ullern i Sør-Odal.

Natt til onsdag meldte Øst politidistrikt at det var blitt registrert tyveri av GPS-utstyr fra en gravemaskin i Nes i Akershus. Overfor Østlendingen opplyser politiet at det dreier seg om verdier for omkring 400 000 kroner.

Operasjonsleder Terje Marstad forteller til avisa at de ikke kan utelukke at det er vinningskriminelle fra Øst-Europa som står bak tyveriene. Han forteller at de ofte er i landet og utfører innbrudd, før de forlater landet med tyvgodset dager seinere.

Frode Andresen

16-åring siktet etter trusler om skoleskyting:

Torsdag ettermiddag ble en 16-åring siktet etter trusler om skoleskyting i Drammen, opplyser jourhavende jurist Cecilie Svorstøl overfor Dagbladet.

- Han skal ha lagt ut et bilde på Instagram hvor han poserer med et våpen, og hvor det står skrevet «Don't come to school tomorrow».

Politiet ble varslet om trusselen like før klokka 17. Like før klokka 18. var politiet på guttens bopel hvor de beslagla det aktuelle våpenet som viste seg å være en softgun.

16-åringen er blitt siktet for trusler, og innbrakt til politistasjonen hvor det vil bli foretatt avhør.

- Slike saker må tas på alvor, og det må få konsekvenser, sier Svorstøl til Dagbladet.

Frode Andresen

Enda flere valgfeil avslørt i Evenes:

Valgtrøbbelet i Evenes øker i omfang, melder NRK torsdag ettermiddag. Etter omtellingen torsdag fant valgstyret flere nye stemmer og det ble avslørt avvik også ved fylkestingsvalget, skriver de.

Onsdag anbefalte valgstyret at kommunevalget ikke godkjennes i Evenes, etter flere avvik i valgresultater, varslet Evenes kommune i en pressemelding.

«Vi har kommet i en sterkt beklagelig situasjon i Evenes kommune etter valget. Dette tar vi på det sterkeste alvor», skrev de.

Torsdag uttaler rådmann Rolf M. Lossius at avviket i forhåndsstemmer har økt fra 22 til 27. Rådmannen bekrefter også at det foreligger en tellefeil til fylkestingsvalget.

- På fylket har vi 28 stemmer vi ikke kan gjøre rede for. Vi teller altså 28 færre stemmer enn vi gjorde på valgdagen, sier han til NRK.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.