Annonse

Nyhetsstudio

Avhørt for å fange sommerfugler

Politiet i Innlandet melder at to danske borgere blir avhørt etter at tipsere meldte at de fanget sommerfugler ved Gjendebu.

Personene fanget Apollosommerfugler som er fredet og på listen over truede dyr- og planterarter.

De var i besittelse av mellom 35 og 40 sommerfugler.

Annonse
Tonga: Bilder viser ødeleggelsene
Foto: Satellite image/Maxar Technologies/AFP/NTB

Tonga: Bilder viser ødeleggelsene

Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, som ligger på en ubebodd øy 65 kilometer nord for hovedstaden Nuku’alofa, hadde et voldsomt utbrudd både lørdag og søndag.

New Zealand og Australia har begge sendt overvåkingsfly for å sondere terrenget etter utbruddet, og nye bilder fra New Zealands forsvarsstyrkes overvåkingsflyvning, samt satellittbilder, viser nå ødeleggelsene.

I blant annet nye bilder fra havna i Nuku’alofa, ser man at landskapet er dekket med aske.

Nyzealenderne sier at det er så mye aske på rullebanen ved flyplassen i hovedstaden Nuku'alofa at ingen fly kan lande.

Vulkanutbruddet gikk rundt tre mil opp i lufta, og aske, gass og sur nedbør kom ned igjen over store deler av Stillehavsregionen. Utbruddet gjorde utslag over hele verden, var hørbart helt til Alaska og tsunamien slo inn over kystlinjer fra Japan til USA.

På Tonga resulterte utbruddet i en tsunamibølge på 1,2 meter.

To personer er bekreftet døde, blant dem en britisk statsborger, opplyser regjeringen i New Zealand.

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) uttrykker bekymring for øyene Mango og Fonoi etter at overvåkingsfly har sett «vesentlige materielle skader» der fra lørdagens vulkanutbrudd, men uten å få kontakt med folk på øyene.

- Et aktivt nødsignal har blitt fanget opp fra Mango, melder OCHA. Øya huser mer enn 30 personer, ifølge folketellingstall fra Tonga.

(NTB/Dagbladet)

2374 nye smittede i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

2374 nye smittede i Oslo

Det er registrert 2374 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 959 færre enn samme dag forrige uke, men 145 flere enn søndag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2.141 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 5462 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Grorud og Gamle Oslo bydel med henholdsvis 4.981 og 4916.

Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Nordstrand og Vestre Aker.

Smittetoppen i Oslo var 11. januar 2022 med 3296 tilfeller på ett døgn. Til sammen er 130 634 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

Annonse

Morgennytt

Slår alarm om mulig katastrofe i luftfarten
Toppsjefene i store amerikanske flyselskaper advarer om enn potensielt «katastrofal» krise i luftfarten når 5G-nett innføres onsdag.

11031 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 11.031 coronasmittede i Norge. Det er 4.491 flere enn samme dag i forrige uke.

Casper Ruud trekker seg fra Australian Open
Den norske tennisstjernen Casper Ruud er ute av Australian Open før første kamp. Han trekker seg på grunn av en ankelskade.

Ny døgnrekord for coronadødsfall i Australia

Det ble registrert 74 nye dødsfall blant coronapasienter i Australia tirsdag, det høyeste på ett døgn til nå i pandemien.

Dødsfallene fordelte seg på landets tre mest folkerike delstater: New South Wales meldte inn 36, Victoria, 22 og Queensland 16. Den tidligere toppnoteringen var fra 4. september 2020, da det ble registrert 59 coronadødsfall.

Landets helseminister Greg Hunt sier imidlertid at det ser ut til at smitten nærmer seg toppen i New South Wales, og at den er i ferd med å flates ut i Victoria.

Delstatsregjeringen i New South Wales har utelukket å gå inn i en ny nedstengning for å håndtere den mer smittsomme omikronvarianten. I oktober ble det slutt på en 108 dager lang nedstengning i Sydney, landets mest folkerike by, fordi befolkningen i stor grad er vaksinert.

En ny nedstengning vil ha «betydelige konsekvenser» for folks evne til å skaffe familiene sine mat på bordet, sa delstatsminister Dominic Perrottet til kringkasteren ABC.

(NTB)

Annonse
Tonga: - Fanget opp nødsignal
Dette satellittbildet fra Japans meteorologiske institutt viser det undersjøiske utbruddet. Foto: NICT via AP / NTB

Tonga: - Fanget opp nødsignal

Det er fanget opp et nødsignal fra en lavtliggende øy på Tonga. Nesten tre dager etter vulkanutbruddet og den påfølgende tsunamien er omfanget svært uklart.

Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, som ligger på en ubebodd øy 65 kilometer nord for hovedstaden Nuku’alofa, hadde et voldsomt utbrudd både lørdag og søndag.

Det gikk rundt tre mil opp i lufta, og aske, gass og sur nedbør kom ned igjen over store deler av Stillehavsregionen. På Tonga resulterte utbruddet i en tsunamibølge på 1,2 meter.

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) uttrykker særlig bekymring for øyene Mango og Fonoi etter at overvåkingsfly har sett «vesentlige materielle skader» der fra lørdagens vulkanutbrudd, men uten å få kontakt med folk på øyene.

- Et aktivt nødsignal har blitt fanget opp fra Mango, melder OCHA. Øya huser mer enn 30 personer, ifølge folketellingstall fra Tonga.

FN-organet melder om betydelige skader langs strendene på vestsiden av Tongas hovedøy Tongatapu, der flere feriesteder og boliger enten er ødelagt eller hardt rammet, og to mennesker er meldt savnet.

Internettforbindelsen med omverden er brutt, og det kan ta to uker før den er tilbake.

- Kommunikasjon er fortsatt det aller største problemet, da internett og de internasjonale telefonlinjene fortsatt er ute av drift, heter det fra OCHA.

(NTB)