Annonse

Nyhetsstudio

Bil i brann: - Kan være påsatt

Politiet i Oslo melder på Twitter om at en bil brenner ved Kampen skole og at det er mulig spredning til flere biler. Alle nødetater er på stedet, skriver politiet.

Klokka 14.32 melder politiet om at bilen står i full fyr, og at en annen bil står i fare for å begynne å brenne. Brannvesenet er på stedet nå.

- Det brenner i en Audi og det er spredningsfare til bilen som står ved siden av. Vi forsøker å fjerne nabobilen før den også tar fyr, opplyser vaktkommandør, Rune Elstad, overfor Dagbladet.

Brannen skal nå være slokket, opplyser politiet overfor Dagbladet klokka 14.50.

Kristoffer Bang, innsatsleder i Oslo politidistrikt opplyser overfor Dagbladet at det er visse spor som tyder på at brannen kan være påsatt.

- Det er tekniske spor, sier han, men vil ikke utdype noe mer om nøyaktig hvilke spor dette er.

Bilen som sto i fare for å ta fyr tok ikke større skade av brannen, men skal ha blitt litt svidd.

Bil i brann: - Kan være påsatt
Foto: Dagbladet
Annonse
Minst 300 ledere i staten tjener mer enn statsministeren
Foto: Javad Parsa / NTB

Minst 300 ledere i staten tjener mer enn statsministeren

Ingen har hatt så sterk lønnsvekst siden slutten av 1990-tallet som ledere i staten, ifølge en ny undersøkelse. Nå tjener minst 300 av dem mer enn statsministeren.

Det er Jørgen Tveit Sandberg som har gjort undersøkelsen, som en del av masteroppgaven han har levert hos Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO). Forskning.no omtalte saken først.

Sandberg har tatt for seg lønnsutviklingen i Norge i årene 1997 til 2020.

Lønnsveksten til ledere i offentlig sektor – det vil si staten og kommunene – var i disse årene på 64 prosent. Det er betydelig mer enn for øvrige ansatte i staten og kommunene. Det er også betydelig mer enn lønnsøkningen til ledere i privat sektor, finner Sandberg.

Manudeep Bhuller er forsker ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO) og var Sandbergs veileder under arbeidet med masteroppgaven hans:

– Jeg synes det Sandberg finner, er oppsiktsvekkende, sier Bhuller til forskning.no.

(NTB)

66 000 får strømhjelp

Regjeringen vil gi nærmere 3.000 kroner i ekstra bostøtte til personer bosatt i de delene av landet der strømmen er dyrest.

Støtten kommer i form av en ekstraordinær utbetaling i november og er ment som en håndsrekning til husstander med høye strømregninger og lave inntekter.

Regjeringen legger fram forslaget for Stortinget fredag. Dagen før vendte stortingsflertallet tommelen opp for et felles krav fra SV og Høyre om å øke bostøtten og sosialhjelpen for å bøte på høye strømregninger.

(NTB)

Annonse

49 nye smittetilfeller i Tromsø

Det er registrert 49 nye smittetilfeller i Tromsø det siste døgnet. Det er 17 flere enn forrige døgn.

Det melder Tromsø kommune i en pressemelding.

- Det peker seg foreløpig ikke ut noen enkeltårsaker til den plutselige økningen, og vi vet jo heller ikke om den vil fortsette. Men vi følger situasjonen nøye, og er i dialog med FHI om veien videre, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Totalt er nå 113 personer i Tromsø isolert med covid-19. På Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er det innlagt 20 coronapasienter.

Unn gikk i såkalt gul beredskap forrige helg som følge av den jevne økningen av innlagte coronapasienter den siste tida.

Gul beredskap innebærer blant annet at de vurderer ekstra bemanning og forbereder opptrapping av pandemidrift, skriver NTB.

Forfatter Sigurd Helseth er død

Forfatter Sigurd Helseth døde 19. oktober i sitt hjem i Oslo.

Det opplyser forlaget Cappelen Damm i en pressemelding.

- Hans poetiske universt er genuint eksperimentelt og forener sanselighet med erfaringspreget mytisk stoff og eksistensiell lidenskap, og i de to siste utgivelsene utforsket han haikuformen på en egenartet måte, skriver forlaget.

Sigurd Helseth ble født i 1945 i Ålesund og debuterte i 1975 med diktsamlingen «Samfunnet tetner til».

Helseth er av mange regnet for å være en av våre fremste og mest særegne poeter, skriver Cappelen Damm.

Annonse
Kina advarer USA etter Taiwan-utspill
Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP / NTB

Kina advarer USA etter Taiwan-utspill

Natt til fredag norsk tid deltok president Joe Biden på et folkemøte i regi av CNN. Der sa han at USA kan forsvare Taiwan dersom øya blir angrepet av Kina.

- Vi er forpliktet til å gjøre det, sa USAs president.

- USA har en hellig forpliktelse til å forsvare Nato-allierte i Canada og Europa, og det er det samme med Japan, det samme med Sør-Korea, og det samme med Taiwan, sa Biden.

Nå advarer Kina, som ber USA tre varsomt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Det er ikke rom for kompromiss når det gjelder Kinas kjerneinteresser, sier talsmann for utenriksdepartementet, Wang Wenbin.

Taiwan har i realiteten fullt selvstyre, men øya har aldri formelt erklært uavhengighet fra Kina. De to partene har levd separat siden kommunistene vant borgerkrigen i Kina i 1949.

Regjeringen i Beijing oppfatter imidlertid Taiwan som kinesisk territorium, og har lovet å ta kontroll, med makt om nødvendig.

Bidens uttalelse står i kontrast til den langvarige amerikanske politiske linjen i saken, kjent som «strategisk tvetydighet», der Washington hjelper Taiwan med å bygge opp øyas forsvar, men uten å love å hjelpe øya hvis den skulle be om hjelp.

(Dagbladet/NTB)