Nyhetsstudio

Jesper Nordahl Finsveen

Google kjøper giganttomt i Skien:

Teknologigiganten Google har kjøpt en tomt på 1947 mål i Skien.

Det melder lokalavisa Varden.

Kjøpesummen er ikke oppgitt, og Google forteller til Varden at de ikke har noen «umiddelbare» planer om å bygge ut på tomta.

- Kjøpet gir oss muligheten til å utvide med flere datasentre i Europa, skulle vi trenge dette i framtida, sier Helle Skjervold, kommunikasjonssjef i Google Norge til Varden.

Hun forteller videre at de har inngått en partneravtale med Statkraft for å tilrettelegge for ulik infrastruktur på tomta for å kunne forberede en eventuell utbygging.

Da forhandlingene med Google begynte, måtte ordfører for Skien, Hedda Foss Five, undertegne en såkalt konfidensialitetserklæring, ifølge Varden.

Google har kjøpt 1947 mål i dette grøntområdet i Skien. Foto: Google Maps
Studioet fortsetter under annonsen

Mann savnet - politet ber om tips:

En mann i 20-årene er meldt savnet etter å ha vært på bærplukking i Valdres. Det skriver politiet i Innlandet på Twitter.

Mannen skal ha forsvunnet da han gikk i forveien tilbake til bilen etter multeplukking.

Det foregår både søk på bakken og med helikopter.

Kvinne lettere skadd etter båtbrann:

En kvinne i 30-åra behandles for mindre brannskader etter at en fritidbåt begynte å brenne Prestfoss tidligere i kveld.

Det skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Totalt skal det ha vært seks personer i båten, men resten av personene kom uskadd fra brannen.

Ifølge politiet er det trolig en bensinlekkasje som er årsak til brannen.

Må gi Trumps skattemeldinger til Kongressen:

USAs justisdepartement har bedt finansdepartementet om å overlevere ekspresident Donald Trumps skattemeldinger til Kongressen.

De siste årene har Trump kjempet på mange fronter for å kunne skjerme sine inntektsforhold fra alle offentlige etater. Blant dem som har bedt om innsyn, er en komité i Representantenes hus som nå har fått medhold fra justisdepartementet.

Da Trump var president, sa daværende finansminister Steven Mnuchin nei til å dele skattemeldingene fordi han mente Demokratene ville se dem av partipolitiske årsaker. Komiteen gikk til sak for å få innsyn og henviste til at Trumps skattemeldinger trengs i en etterforskning av hvorvidt han har handlet i tråd med skatteloven.

(NTB)

Fra før har påtalemyndigheten i New York fått innsyn i tidligere president Donald Trumps skattemeldinger etter en høyesterettskjennelse. Arkivfoto: AP / NTB

Island nærmer seg fjorårets smittetopp:

Island har påvist over 100 nye coronatilfeller fire dager på rad, og smittetrykket nærmer seg toppen fra oktober 2020.

De siste 14 dagene er det påvist 280,6 smittetilfeller per 100.000 islendinger. Tallet omfatter ikke smitte blant tilreisende og har i månedsvis vært godt under 50.

Under smittetoppen i fjor nådde dette tallet 292. Før denne uka hadde Island bare to dager i løpet av pandemien registrert over 100 nye smittetilfeller, i mars og oktober 2020, ifølge radiostasjonen Ruv.

Island opphevet alle smitteverntiltak i slutten av juni, men som følge av smitteøkningen ble flere tiltak nylig gjeninnført. Nesten 70 prosent av landets befolkning er fullvaksinert, ifølge Iceland Review.

Foto: Graham Harries / Shutterstock

Innfører gult nivå i barnehager fra mandag:

- Vi har vært i et møte med Ørsta kommune i ettermiddag. Der ble vi enige om å ikke innføre noen lokale forskrifter foreløpig, men fra mandag vil det bli gult nivå i Volda kommunenes barnehager og på SFO.

Det sier ordfører i Volda, Sølvi Dimmen (Sp) til Dagbladet fredag kveld.

På møtet deltok også statsforvalteren og Folkehelseinstituttet.

Både Volda og Ørsta har den siste uka opplevd en voldsom smitteøkning, og fredag valgte førstnevnte kommune å anmelde et utested for brudd på smittevernsreglene.

Fredag ble det registrert ytterligere 14 smittede i kommunene. Totalt er det nå 95 smittede i det pågående utbruddet.

- Det vil bli gjort nye vurderinger på mandag, sier ordføreren.

Hun opplyser samtidig om at formannskapet er varslet om at de kan bli kalt inn på kort varsel for å vurdere eventuelle forskrifter.

I en pressemelding skriver kommunen at de de har stor tillit til at befolkningen skal klare å snu situasjonen sammen, uten å måtte innføre lokale restriksjoner.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med eier av utestedet, men foreløpig uten hell.

Foto: Shutterstock / NTB
Anmelder utested etter smitteutbrudd

Anmelder utested etter smitteutbrudd

borsen.dagbladet

Bil på taket - luftambulanse på stedet:

En luftambulanse har fredag ettermiddag landet på Bygland i Agder, etter at en trafikkulykke.

En bil skal være involvert i ulykka og ifølge politiet i Agder skal den ha havnet på taket.

Skadeomfanget er ukjent, men i tillegg til luftambulansen som allerede er på stedet, er en luftambulanse på vei fra Stavanger for å bistå.

- Grunnen til at vi mente det var behov for to luftambulanser var fordi det var to personer som fremsto som fastklemt. De ble behandlet i bilen, men skal nå være stabile og tatt ut av bilen, forteller operasjonsleder John Repstad til Dagbladet.

19 personer skadd i bussulykke sør for Berlin, ni alvorlig:

19 personer er skadd i en bussulykke sør for Berlin, ni av dem alvorlig, opplyser politiet. Bussen var på vei fra Beograd til Stockholm.

Blant de skadde er passasjerer fra Serbia, Sverige, Tyskland og Israel, melder nyhetsbyrået DPA. Politiet sier at bussen skled av veien ved Schönwald, rundt 50 kilometer sør for Berlin, og veltet.

Flere av de skadde ble fløyet med helikopter til sykehus i nærheten.

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, for å høre om det har vært noen norske statsborgere i bussen. Departmentet oplyser om at de foreløpig ikke er kjent med dette, men sier at de kontakter ambassaden for å dobbeltsjekke.

(NTB / Dagbladet)

19 passasjerer ble skadd i en bussulykke sør for Berlin fredag. Foto: dpa via AP / NTB

34 000 coronavaksinedoser i Oslo kan gå ut på dato:

I løpet av uken som starter 9. august, vil 34 000 av Oslos vaksinedoser gå ut på dato. Helseetaten har lagt en plan for å få satt dosene før de ikke kan brukes.

- Det er en superdugnad som foregår for å få satt disse vaksinene, fra befolkning til helsepersonell, sier vaksinekoordinator Anja Bergenhus i bydel Nordre Aker til Aftenposten.

Helseetaten har lagt en plan for å få fordelt dosene ut til bydelene. Flere aldersgrupper får nå beskjed om at de kan få sin dose nummer to før skjema, i Nordre Aker opp mot fire uker tidligere.

– Vi flytter dem som har hatt timer tidlig i september, til neste uke. Flere innbyggere får forkortet intervallene sine fra 12 til 8 uker, sier Bergenhus.

(NTB)

Norge kan fullføre vaksineringen raskere:

Norge ligger an til å kunne få fullvaksinert befolkningen tre uker tidligere enn ventet - i ukene 38-39, opplyser FHI i en oppdatert vaksinasjonskalender.

- FHIs oppdaterte vaksinekalender viser at Norge ligger an til å kunne fullvaksinere den norske befolkningen om lag tre uker raskere enn den forrige vaksinekalenderen viste, opplyser statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Den oppdaterte vaksinasjonskalenderen fra Folkehelseinstituttet viser at de nå regner med at aldersgruppen 18–44 år, som står sist i vaksinekøen, vil være fullvaksinert i uke 38–39. I forrige vaksinasjonskalender var dette beregnet til uke 41–42.

- Dette er gode nyheter og viktig for den videre gjenåpningen av Norge, sier Solberg.

FHI skriver at endringer i vaksineleveranser er årsaken til at tidspunktet for fullvaksinering blir påvirket. Det kommer omtrent 100 000 ekstra doser fra vaksineprodusenten Pfizer og 20 000 ekstra doser fra Moderna i juli, sammenlignet med hva som var beregnet i forrige vaksinasjonskalender.

I tillegg kommer det omtrent 290 000 ekstra doser fra Pfizer og 200 000 ekstra doser fra Moderna i august, og 70 000 ekstra doser fra Moderna i september.

(NTB)

Bergen får 12 000 ekstra vaksinedoser til studentene:

Bergen kommune får 12.000 ekstra vaksinedoser som skal brukes på studenter i forbindelse med studiestart.

De 12.000 ekstra dosene er ventet å komme til studiestart, og man må fremvise studentbevis for å få dosene, skriver Bergens Tidende.

- Hvordan disse dosene skal settes, om vi har egne vaksinasjonsdager for studentene eller om vi gjør det på utdanningsinstitusjonene, vet vi ikke enda. Det er noe vi nå skal diskutere med institusjonene, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug til avisa.

Ansvarlig for planlegging av fadderuka på NHH er fornøyd med nyheten fra kommunen:

- Wow, for et utrolig fornuftig tiltak, det er en gledelig nyhet - jeg er litt overrasket, sier prosjektleder i NHHS Christian Arstein.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.