Nyhetsstudio

Jesper Nordahl Finsveen

Google kjøper giganttomt i Skien:

Teknologigiganten Google har kjøpt en tomt på 1947 mål i Skien.

Det melder lokalavisa Varden.

Kjøpesummen er ikke oppgitt, og Google forteller til Varden at de ikke har noen «umiddelbare» planer om å bygge ut på tomta.

- Kjøpet gir oss muligheten til å utvide med flere datasentre i Europa, skulle vi trenge dette i framtida, sier Helle Skjervold, kommunikasjonssjef i Google Norge til Varden.

Hun forteller videre at de har inngått en partneravtale med Statkraft for å tilrettelegge for ulik infrastruktur på tomta for å kunne forberede en eventuell utbygging.

Da forhandlingene med Google begynte, måtte ordfører for Skien, Hedda Foss Five, undertegne en såkalt konfidensialitetserklæring, ifølge Varden.

Google har kjøpt 1947 mål i dette grøntområdet i Skien. Foto: Google Maps
Studioet fortsetter under annonsen
Vegard Kristiansen Kvaale

Kvinne hentet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet:

En kvinne i 20-årene ble natt til søndag reddet opp fra sjøen ved Tjuvholmen i Oslo. Et vitne hørte rop og observerte to personer som løp fra stedet.

Politiet ble først varslet om hendelsen klokken 3.33 av en person som så kvinnen i havet, men som ikke klarte å få til en dialog med henne. Det var derfor tvil om hun var ved bevissthet.

Fem minutter senere var en politipatrulje i sjøen, og klokken 3.40 var kvinnen på land. Hun er nedkjølt og får behandling av ambulansepersonell på stedet, men skal ikke være alvorlig skadd, opplyser operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

Et annet vitne tok også kontakt med politiet. Vedkommende hadde hørt rop og så fra leilighetsvinduet sitt at kvinnen falt i vannet, samtidig som han så to personer løpe fra stedet.

– Dette ser vi alvorlig på. Det var ingen garanti for at noen skulle observere dette, og det er en mulighet for at hun kunne ha blitt liggende i sjøen, sier Pedersen.

Flere patruljer jobber natt til søndag på stedet. Det gjøres avhør av vitner, samtidig som videoovervåking sjekkes.

– Foreløpig har vi lite å gå på og ingen beskrivelse av de to som løp fra stedet. Det håper vi videoovervåkingen kan bidra bedre til, sier operasjonslederen.

Politiet vil gjøre avhør av kvinnen når hun er ferdig undersøkt av helsepersonellet.

(NTB)

Vegard Kristiansen Kvaale

Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt:

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) var veldig i tvil da han i 2008 la fram sexkjøpsloven. Nå frykter han at han hadde en grunn til å tvile.

Denne uka arrangerte Kirkens Bymisjon seminar i Oslo for sosialarbeidere, prostituerte og tidligere sexarbeidere der effektene av ti år med sexkjøpsloven var tema. Både tidligere og nåværende sexarbeidere som deltok, mener det kun er prostitusjonen i gatebildet som er blitt redusert, mens innendørsmarkedet er blitt større, skriver NRK.

Ifølge kanalen vet verken politi eller forskere om det er færre eller flere som lever av å selge sex i Norge i dag, enn da loven ble innført.

Var imot
– Jeg har tvilt meg fram i en sak jeg synes har vært vanskelig. Det er både fordeler og ulemper ved den nye loven. Det avgjørende er at vi klarer å bygge opp hjelpetiltak for jentene og gjennomføre de tiltakene som ligger i handlingsplanen mot menneskehandel, sa Storberget til NTB 18. april 2008, samme dag som lovforslaget ble lagt fram.

Ifølge NRK var han imot loven da han la den fram.

– Trolig har det gått slik jeg fryktet. I alle fall om det miljøet forteller stemmer, at det ikke har blitt mindre prostitusjon, sier den tidligere justisministeren til NRK Dagsnytt.

– Kunne få flere bakmenn
– Min tvil var særlig basert på at en silk lov kunne ha risiko for å bringe flere bakmenn, men også utsatte prostituerte mer under jorda enn de allerede er, slik at de blir vanskeligere å få øye på.

– Så trodde man at man hadde gjort hele jobben ved å vedta loven og glemte andre tiltak, sier han.

Loven, som gjør det straffbart å betale for sex, ble lagt fram av tidligere justisminister Storberget i 2008 og innført i 2009. Den ble også videreført i den nye straffeloven i 2015.

(NTB)

TVILER: Tidligere justisminister Knut Storberget tviler på effekten av sexkjøpsloven han selv var med på å innføre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Vegard Kristiansen Kvaale

Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania:

Minst 108 mennesker er skadd etter at Albania ble rammet av et kraftig jordskjelv lørdag ettermiddag, melder lokale medier.

Skjelvet hadde en styrke på 5,8, og episenteret var ved kystbyen Durres, under fire mil fra hovedstaden Tirana. Kort etter var det også et nesten like kraftig etterskjelv, som førte til at folk flyktet ut i gatene.

Åtte timer etter det første skjelvet, like over midnatt til søndag, kom det nok et kraftig etterskjelv. Det hadde en styrke på 4,8 og ble registrert nær byen Shijak, som ligger lenger inn i landet.

Mange med mindre skader
Nettstedet Shqiptarja siterer helsemyndighetene på at minst 108 personer har fått skader i forbindelse med skjelvene. Også den statlige kringkasteren RTSH melder om over 100 skadde.

Helsemyndighetene uttalte tidligere lørdag at 68 personer er skadd, der 21 av dem har fått behandling på sykehus. De fleste har fått mindre skader.

Skjelvet førte til strømbrudd i Tirana og til at et titalls hus kollapset i landsbyen Helmes, ti kilometer fra Tirana. I Durres ble noen vinduer knust, og det oppsto sprekker i noen bygninger.

Kraftigste på flere år
Videoer på internett viser ødelagte biler og hauger med murstein og murrester ved bygninger i hovedstaden.

Skjelvet kunne kjennes langs hele kysten av Albania og inn i nabolandene Montenegro og Nord-Makedonia.

Ifølge myndighetene var skjelvet det kraftigste i Balkan på flere tiår. Til tross for det sier de at skadene er beskjedne og at opprydningsarbeidet har startet, melder RTSH.

Statsminister Edi Rami avlyste en reise til New York i forbindelse med FNs hovedforsamling på grunn av jordskjelvet.

(NTB)

Vegard Kristiansen Kvaale

Brann på gård i Nome slukket:

To bygninger er nedbrent etter en brann på en gård i Nome i Telemark lørdag. Ingen mennesker eller dyr kom til skade i brannen.

Ti hester ble evakuert i forbindelse med brannen. Hestene hadde tilhold i en låve og en innhegning på gården.

– Dyrene ble evakuert i tide, og det var ingen hjemme eller til stede i boligen, sier operatør Christian Hansen ved Sør-Øst 110-sentral til NTB like før klokken 2.

Brannvesenet var da fortsatt på gården for å ivareta brannstedet slik at ikke brannen blusser opp igjen.

I tillegg til de to bygningene som er nedbrent, var det fare for en låve. Den klarte brannmannskapet å redde.

– I den tredje bygningen har det vært varmgang, og brannvesenet har spylt bygningen for å hindre den i å ta fyr, sa operasjonsleder Trond-Egil Groth i Sørøst politidistrikt til NTB klokken 22.30.

Det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen, opplyser operasjonslederen. Politiet fikk melding om brannen ved 21-tiden lørdag kveld.

(NTB)

Vegard Kristiansen Kvaale

Norsk kvinne kåret til Miss Universe Spain:

20 år gamle Natalie Ortega fra Ålesund ble denne uken kåret til Miss Universe Spain og skal dermed representere Spania i den internasjonale missefinalen.

Ortega er halvt norsk og halvt spansk og flyttet til Spania for å satse på modellkarrieren etter å ha fullført videregående skole i Norge, skriver TV 2.

20-åringen forteller at hun ved en tilfeldighet dro på castingen for missekonkurransen, og at hun ikke hadde noen forventninger.

– Jeg var den eneste blonde med blå øyne. Jeg var usikker på om det ville være positivt eller negativt, sier Ortega som først og fremst deltok i håp om at det kunne åpne nye dører.

– Det at jeg stakk av med kronen og Miss Universe Spain-tittelen er fremdeles uvirkelig, sier hun til TV 2.

20-åringen har allerede begynt å forberede seg til den internasjonale Miss Universe-finalen i desember, blant annet med å forberede svar på spørsmål hun kan få og å perfeksjonere catwalken.

– Også må jeg gjøre veldedighetsarbeid, promotere meg selv som Miss Universe Spain på sosiale medier og vi må også bygge en profil som kan nå ut til folk med det budskapet jeg vil gi, sier hun.

(NTB)

Vegard Kristiansen Kvaale

Bøtelagt for å vise palestinsk flagg under MGP:

Arrangørene av Eurovision Song Contest har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget.

European Broadcasting Union (EBU) sier i en uttalelse lørdag at den islandske gruppen Hatari brøt reglene da de viste skjerf med det palestinske flagget under finalen i Tel Aviv i mai.

Arrangøren sier det er brudd på reglene som sier at politiske handlinger er forbudt.

EBU sier ikke noe om hvor mye de har bøtelagt Island, men oppgir at det er «i tråd med konkurransereglene». Boten er ikke betalt enda, fordi Island har klaget på den.

Hataris nummer fikk oppmerksomhet under Eurovision, dels for at nummeret var inspirert av BDSM, dels for at medlemmene uttalte seg kritisk mot Israel som land under konkurransen. Hatari kom på tiendeplass.

Neste Eurovision arrangeres i Rotterdam i Nederland, 16. mai 2020.

(NTB)

Vegard Kristiansen Kvaale

Knivstukket i armen:

Politiet i Oslo leter etter gjerningsmenn etter at en mann ble knivstukket i armen på Furuset i Oslo lørdag kveld.

- Furuset. Mann påført et mindre knivstikk i armen. Vi har et pågående søk i området etter gjerningsmennene, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Marthe Ihle

85 km/t over fartsgrensa:

En mann i 30-årene fikk førerkortet beslaglagt i Nordbytunnelen i Akershus lørdag kveld. Mannen kjørte i 175 kilometer i timen.

I tunnelen mellom Ås og Frogn på E6 er fartsgrensen 90 kilometer i timen. Det var Utrykningspolitiet som stoppet sjåføren.

- Mannen fikk førerkortet beslaglagt, og det er opprettet sak på forholdet, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til NTB.

Politiet målte bilens fart til 175 kilometer i timen.

- Det er veldig høy hastighet i en 90-sone, nesten det dobbelte av det som er lovlig, sier operasjonslederen.

Politiet meldte om førerkortbeslaget klokka 22.37 lørdag kveld.

(NTB)

Marte Klausen

Brann spredde seg til nabohus:

Politiet i Sør-Øst rykket ut etter melding om brann i et hus i Nome i Telemark.

Huset er ubebodd og overtent, skriver politiet på Twitter. Brannen har spredd seg til nabohuset som også står tomt, og rundt ti hester blir evakuert fra en nærliggende stall. Verken folk eller dyr er skadd.

- Hus nummer tre har hatt en veldig varm vegg som brannvesenet nå har spylt ned. Der er det registert tre beboere, opplyser operasjonsleder Trond Egil Groth overfor Dagbladet.

Det jobbes fremdeles på stedet sammen med brannvesenet for å få kontroll på brannen.

Marte Klausen

IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak:

IS har påtatt seg ansvaret for bombingen av en minibuss i sjiamuslimenes hellige by Karbala i Irak fredag der tolv mennesker ble drept.

Bussen gikk i lufta idet den kjørte gjennom et av sjekkpunktene til det irakiske forsvaret mellom Karbala og byen Al-Hilla. Lørdag sto fortsatt de utbrente restene av bussen ved veien.

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi opplyser at sikkerhetsstyrkene har pågrepet en mann som er mistenkt for å ha etterlatt bomben i bussen.

Angrepet var et av de mest omfattende mot sivile siden det ble erklært seier over ekstremistgruppa IS for to år siden i Irak. Sovende IS-celler utfører fortsatt sporadiske angrep i landet.

Presidenten i den irakiske nasjonalforsamlingen, Mohamad al-Halbousi, uttrykte lørdag stor frustrasjon over at sikkerhetsstyrkene ikke er i stand til å hindre slike angrep.

(NTB)

UTBRENT: En utbrent buss sto lørdag fortsatt ved veien nær Karbala etter at den ble rammet av en bombeangrep fredag. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB Scanpix
Vegard Kristiansen Kvaale

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.