Nyhetsstudio

Line Fransson

Hong Kong: Flyplass åpnet igjen:

Flyplassen i Hong Kong er gjenåpnet etter at den var stengt i går, for andre dagen på rad.

Men hva som skjer utover dagen, er ennå uvisst. Cathay Pacific, Hong Kongs største flyselskap, sier at flyene går som planlagt, men at «det er en mulighet for at flyene kan bli stoppet på kort varsel», melder CNN.

Samtidig har demonstrantene sendt ut en melding der de beklager at flyplassen har vært stengt i to dager grunnet deres demonstrasjoner.

«Demonstrantene vil utrykke vår dypeste beklagelser ovenfor passasjerene som ble rammet. Det er ikke vårt ønske å skape forsinkelser og bryderi overfor dere reisende. Vi ber for deres forståelse og tilgivelse. Unge mennesker i Hong Kong fortsetter å kjemep for frihet og demokrati», skriver demonstrantene.

Det er uklart om flyplassen vil bli et mål for demonstrantene seinere i dag. Hong Kongs demokrati-bevegegelse er uten ledere og mobiliserer raskt mange mennesker gjennom sosiale medier og meldingsapper, ifølge AFP.

Studioet fortsetter under annonsen
Marthe Ihle

Kelner skutt «fordi han var for treig»:

Fransk politi etterforsker nå en sak i Noisy-le-Grand utenfor Paris, der en kelner skal ha blitt skutt, angivelig fordi han var for treig til å lage et smørbrød.

Mannen skal ha blitt skutt i skulderen, og det ble forsøkt livredning på stedet, uten suksess.

Gjeningsmannen, som ifølge vitner var rasende for at han måtte vente på smørbrødet, skal fortsatt være på frifot.

Foto: Tiphaine Le Liboux/AFP
Marthe Ihle

Fem i trafikkulykke - luftambulanse på vei:

Vest politidistrikt melder om en trafikkulykke på E39 Jølster. Det skal være snakk om en frontkollisjon i 70-sona, varebil mot personbil. Totalt skal fem personer være involvert i ulykken.

Skadeomfanget er ukjent. Luftambulanse er på stedet.

En av de involverte er 12 år gammel, en annen 10. De andre er i 40- og 50-åra, melder politiet. Alle fem sendes til sykehuset i Førde.

Vegen er stengt.

Audun Hageskal

Nye avhør av Manshaus neste uke:

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus vil bli avhørt på nytt kommende uke. Det opplyser hans forsvarer, advokat Unni Fries, i en SMS til Dagbladet. Ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby er det foreløpig ikke fastsatt hvilken dag avhøret vil finne sted.

Lørdag ble det gjennomført nytt avhør av 21-åringen. Dette pågikk i omkring tre og en halv time, og temaet var åstedet i Eiksmarka, hvor Manshaus drepte sin 17 år gamle stesøster.

Også reiseruten fra boligen til Al Noor-moskéen i Bærum, hvor han gikk til angrep, var tema i avhøret.

- Han har forsøkt å beskrive hvor han har kjørt, men vi vil ikke gå ut med noe mer utover det, sier politiadvokat Kraby.

Manshaus har i tidligere avhør erkjent forholdene han er siktet for, og har forklart seg om motivet bak handlingene. Han har imidlertid ikke erkjent straffskyld.

Mandag ble 21-åringen varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon.

- Forklarte seg om drapsåstedet

- Forklarte seg om drapsåstedet

dagbladet
Marthe Ihle

Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter:

Dersom regjeringen innfører en fellesmoms på 23 eller 25 prosent, varsler flyselskapet Widerøe at de vil legge ned nær 40 innenriksruter, skriver Nationen.

Det er flesteparten av flyselskapets kommersielle flyruter i Norge.

Finansdepartementet har tidligere sagt at de ønsker én fast felles moms på 23 eller 25 prosent, noe som vil gjøre avgiftene høyere på blant annet persontransport, overnatting og mat.

Forslaget er sendt på høring, og det er i Widerøes høringssvar at flyselskapet varsler det omfattende kuttet i innenlandsruter.

- Økt moms fra dagens 12 prosent til 23–25 prosent kan innebære over 100 millioner i tapte inntekter som følge av passasjerbortfall, sier direktør for strategi og infrastruktur i Widerøe, Terje Skram, til avisa.

Flyselskapet argumenterer videre for at både flyseteavgift og CO2-avgift allerede gjør at flere av Widerøes flygninger ikke er lønnsomme, og at dette har rammet flyruter som er en del av «kollektivtrafikken» i distriktene, gjennom økte priser og redusert tilbud.

De ber regjeringen se til Sverige og Danmark som har henholdsvis 6 prosent moms og nullmoms på persontransport.

Høringsfristen for forslaget om felles momsavgift går ut 29. august. Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere sagt at hun tror det ikke vil bli aktuelt å justere opp alle merverdiavgifter.

(NTB)

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix
Marthe Ihle

- Vil mangle mat, drivstoff og medisiner:

Av interne dokumenter lekket fra den britiske regjeringen står britene trolig overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved en utmelding fra EU uten avtale.

Avisen The Sunday Times skriver at lekkede dokumenter fra Statsministerens kontor beskriver en situasjon over de mest trolige konsekvensene av en utgang fra EU 31. oktober uten noen avtale for britene. Selve beredskapsplanen skal ha blitt gitt navnet Operasjon Yellowhammer, men skildrer ikke et verst-tenkelig scenario, men hva som mest trolig vil skje, siterer Reuters om saken.

I dokumentene går det fram at mangel på mat, medisiner og drivstoff vil inntreffe. Videre vil arbeidet i havnene gå i stå og etableringen av streng grensekontroll mot Irland vil måtte innføres. Opptil 85 prosent av alle lastebiler er ikke klare for en ny prosess ved grensen til Frankrike, noe som innebærer lange køer i havnene i opptil tre måneder før trafikken vil begynne å flyte.

Dokumentene er merket som sensitivt, med en krav om sikkerhetsklarering for å få innsyn.

Storbritannias statsminister Boris Johnson skal ifølge avisa The Guardian møte Angela Merkel og Emmanuel Macron på sin første utenlandsreise til Berlin og Frankrike tidlig i neste uke. Reisen er så langt ikke bekreftet av den britiske regjeringen. Johnson har gjentatte ganger sagt at han vil forsøke å forhandle fram en ny og bedre brexitavtale – men dette er blitt avvist av EU. Dermed er sannsynligheten stor for at britene går ut av EU 31. oktober uten noen avtale.

(NTB)

Dette er Boris' «onde geni»

Dette er Boris' «onde geni»

dagbladet
Marthe Ihle

Skogbrann på Gran Canaria: 5000 evakuert:

Over 2.000 personer ble lørdag kveld evakuert fra boligene sine etter at an skogbrann oppsto på den nordlige delen av ferieøya Gran Canaria.

Brannen brøt ut lørdag kveld ved landsbyene Valleseca og Tajeda i fjellområdene nord på Gran Canaria. Brannen spredte seg raskt til over 400 hektar og med kraftig vind i vente, ble over 2.000 personer evakuert fra hjemmene sine.

En sikkerhetsrådgiver for den lokale regjeringen på Kanariøyene, Julio Perez, sa at myndighetene forventer en vanskelig natt på grunn av vinden.

Også forrige helg brøt det ut brann på Gran Canaria, om lag 8 kilometer lenger sør. Brannen pågikk fremdeles lørdag kveld, og hadde rammet 1.500 hektar, men er nå under kontroll.

(NTB)

Marthe Ihle

Antatt druknet - dukket opp i Kristiansand sentrum:

Natt til søndag meldte politiet at en person var antatt omkommet i Kristiansand sentrum etter en drukningsulykke.

Det var blant annet gjort funn av klær, sko og en mobiltelefon på land.

Søndag morgen ble hun imidlertid observert i Kvadraturen i Kristiansand sentrum, opplyser politiet overfor Fædrelandsvennen.

Operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt bekrefter at kvinnen er i live overfor avisa.

- Hun har kommet seg i land og både er i live og oppegående. Hva som har skjedd er helt i det blå. Dette var mot alle odds, så det er utrolig gledelig, sier han.

Marthe Ihle

Minst 63 drept i selvmordsbombe i bryllup:

Myndighetene opplyser at minst 63 personer ble drept og at 182 personer er såret etter at en selvmordsbombe ble utløst i en bryllupshall i Kabul lørdag kveld

- Minst 63 personer ble drept og 182 er såret i eksplosjonen mot bryllupet. Blant de sårede er det kvinner og barn, sier talsmann Nasrat Rahimi for innenriksdepartementet i Afghanistan.

Alle de drepte og sårede er sivile, opplyser regjeringstalsmann Feroz Bashar.

Eksplosjonen skjedde i herreavdelingen i bryllupshallen. Et vitne fortalte at bomben ble utløst nær en scene hvor musikere og mange av de unge som deltok på festen, ungdom og barn, oppholdt seg.

(NTB)

Torun Støbakk

Bil i bergvegg - en person omkommet:

En person er bekreftet omkommet i forbindelse med at en bil lørdag kveld kjørte inn i en bergvegg i Foldereid i Nærøy kommune helt nord i Trøndelag.
Det skriver politiet på twitter like over midnatt.

Marte Klausen

Fyrverkeri avfyrt på ungdomsskole:

Politiet i Oslo melder om at det er avfyrt raketter inn i et klasserom på en ungdomssskole i Rykkinn, hvor ungdommer overnatter i forbindelse en idrettssamling.

Politiet er på vei til stedet. Det er ikke meldt om fysiske skader.

- Brannalarmen ble utløst og hele klasserommet beskrives som røykfullt, sier operasjonsleder Tor Jøkling til Dagbladet. Det skal være snakk om fyrverkeri som ble utløst, ifølge politiet.

En av ungdommene har klart å slokke en mindre brann.

Politiet fikk melding om hendelsen via en privatperson som enten var til stede eller som passerte forbi skolen. Det skal være meldt om flere ungdommer som løp fra stedet i etterkant.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.