Nyhetsstudio

Trump positiv til russisk tilbakekomst:

President Donald Trump sier han er positiv til at Russland igjen blir med i gruppen av verdens ledende industriland, slik at G7 kan bli til G8 igjen.

- Det vil være på sin plass at Russland er med, sa Trump tirsdag.

Uttalelsen kommer få dager før G7-toppmøtet i Biarritz i Frankrike starter 24. august.

Russland var med i G8 men ble ekskludert i 2014 etter å ha annektert den ukrainske Krim-halvøya.

G7 består av USA, Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, Italia og Canada. I tillegg møter EU som fast representant på gruppens toppmøter.

(NTB)

Påpeker én stor utfordring knyttet til Trumps Russland-forslag

Påpeker én stor utfordring knyttet til Trumps Russland-forslag

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Åpner for å gå inn i Venstre-ledelsen:

Alfred Bjørlo, den av Norges to Venstre-ordførere med flest velgere bak seg, er nominert til å gå inn i partiledelsen. Det kan få følger for andres sjanser.

Venstre skal velge ny ledertrio på landsmøtet i april, og fristen for å nominere kandidater til valgkomiteen utløper førstkommende søndag.

Ifølge Klassekampen er ordføreren i Stad, Alfred Bjørlo, nominert av landets andre Venstre-ordfører, Lena Landsverk Sande, fra nabokommunen Vanylven. Venstre fikk hele 36,2 prosent oppslutning i Bjørlos kommune, Stad.

Overfor Klassekampen understreker Bjørlo at et lederverv, handler om en helhetsvurdering.

- Per i dag er jeg valgt til ordfører i fire år, og det har jeg tenkt å være. Jeg er opptatt av at det skal være en åpen prosess i partiet. Blir jeg spilt inn av flere, så må jeg ta en runde med valgkomiteen, sier han.

(NTB)

Fant skadet person i leilighet:

Seint torsdag kveld meldte Oslo politidistrikt at det var blitt gjort funn av en skadd person i en leilighet på Majorstuen.

Operasjonsleder Tor Jøkling sier at det er en eldre person som er funnet i leiligheten.

Politiet ble klar over situasjonen da en melder kontaktet dem.

- Melder observerte i oppgangen det vedkommende trodde var blod. Personen så en åpen dør inn til en leilighet, og så der en person som framsto som skadet. Melder trakk seg tilbake og ringte oss, og vi sendte en patrulje fra politiet og ambulansen, sier Jøkling til Dagbladet.

Personen er kjørt til legevakt for behandling.

Like over midnatt opplyser politiet at det kan se ut som at skadene på personen kan skyldes en sykdom og uhell. Politiet mistenker derfor ingenting kriminelt.

Minister vil gå av:

Torsdag kveld bekrefter president Donald Trump at energiminister Rick Perry planlegger å gå av, ifølge Reuters.

- Rick og jeg har snakket sammen i seks måneder. Jeg trodde faktisk at han ville gå av tidligere. Men han har noen veldig store planer. Han kommer til å bli svært suksessfull. Vi har en etterfølger. Vi vil kunngjøre det veldig snart, sier han på et arrangement i Texas.

For én uke siden ble Perry stevnet av demokratene i Representantenes hus som en del av riksrettsetterforskningen av Donald Trumps handlinger overfor Ukraina.

New York Times skriver at Perrys fratredelse har vært ventet i flere uker, til og med før hans involvering i forsøket på å presse Ukrainas president, Volodymyr Zelensku, ble kjent.

18. september lekket det ut detaljer om at Trump forsøkte å presse Ukraina til å granske et selskap som hadde jobbet med Hunter Biden, sønnen til tidligere visepresident Joseph Biden.

Perry har blitt bedt om å oversende dokumenter knyttet til et ukrainsk statseid energiselskap, samt hans involvering i samtalen.

Energiminister Rick Perry og president Donald Trump. Foto: REUTERS/Carlos Barria

SDF-alliansen godtar avtalen:

SDF-alliansen, der den syriskkurdiske YPG-militsen inngår, godtar avtalen mellom USA og Tyrkia om å trekke seg ut fra det nordøstlige Syria.

- Vi står klar til å etterfølge våpenhvilen, sier SDF-leder Mazlum Abdi til kurdisk fjernsyn torsdag kveld.

Han uttalte seg etter at USA kunngjorde at Washington og Ankara er enige om at tyrkiske styrker innstiller sine angrep nordøst i Syria i fem dager, for å gi kurdisk milits tid til å trekke seg unna grenseområdet der Tyrkia vil etablere en buffersone.

(NTB)

Uenighet om våpenhvile

Uenighet om våpenhvile

dagbladet

Får plass i FNs menneskerettsråd:

Venezuela ble, til spredt applaus, tildelt sete i FNs menneskerettighetsråd torsdag da FNs hovedforsamling stemte over hvilke nye land som skal inn i det Genève-baserte menneskerettighetsrådet for den neste treårsperioden.

De 193 medlemslandene i FNs hovedforsamling valgte torsdag 14 av de 47 plassene i FNs menneskerettighetsråd som sto på valg. To av plassene skulle gå til latinamerikanske land. Brasil var det andre landet som ble stemt inn for Latin-Amerika.

Både menneskerettighetsorganisasjoner og en rekke land har stilt seg kritisk til at Venezuela skulle få sitte i FNs menneskerettighetsråd. De har vist til at Venezuela selv har vist manglende respekt for menneskerettighetene.

(NTB)

Bil og trikk i ulykke:

Oslopolitiet melder om en trafikkulykke mellom bil og trikk på Carl Berner torsdag ettermiddag.

- Vi er fremme på stedet og det skal ikke være personskade, skriver politiet.

Politiet meldte først at bilen muligens satt fast i trikken.

- Redningsbilen til Obre skal forsøke å dra løs bilen, skriver politiet.

Klokka 17.30 melder politiet at veien er ryddet.

- Vi oppretter sak på brudd på vikeplikt.

Foto: Håkon Brandsnes

- Berg har søkt om benådning:

Ilja Novikov, Frode Bergs russiske stjerneadvokat, bekrefter overfor det russiske nyhetsbyrået Tass at Berg har søkt om benådning.

Overfor Dagbladet bekrefter Bergs russiske advokat at en benådningssøknad er sendt.

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Han ble 16. april i år funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

Onsdag ble det kjent at en utveksling med en spiondømt russer i Litauen kan være på trappene.

Hevder «spionbytte» er klart

Hevder «spionbytte» er klart

dagbladet

Kjedekollisjon på E6:

Politiet i Trøndelag melder om en kjedekollisjon i sørgående felt på E6 i Melhus. Tre biler er involvert.

- Ikke meldt om personskade, skriver politiet.

Bilene skal være ute av veien og er dermed ikke til hinder for trafikken.

Harlem innstilles som ny sivilombudsmann:

Stortingets presidentskap innstiller Hanne Harlem til vervet som ny sivilombudsmann, ifølge Medier24.

Søknadsfristen for å etterfølge Aage Thor Falkanger som sivilombudsmann gikk ut i slutten av september. Harlem, som var justisminister i Jens Stoltenbergs første regjering, var ifølge Rett24 den eneste reelle søkeren til å overta vervet, skriver NTB.

Stortinget skal stemme over om Harlem får vervet 22. oktober.

Onsdag satte Dagbladets lederavdeling spørsmålstegn ved hvorvidt Harlem har tilstrekkelig integritet til denne stillingen:

«Stortinget skal nå oppnevne ny sivilombudsmann og det finnes bare en kvalifisert søker: Hanne Harlem som i dag er kommuneadvokat i Oslo. I denne rollen har Harlem - på vegne av Oslo kommune - aktivt motarbeidet sivilombudsmannens henstillinger. Som justisminister motarbeidet hun ombudets arbeid med å undersøke om hemmelighold i en sak var legitim.»

Avslutningsfast slo lederavdelingen fast følgende:

«Vi trenger en sivilombudsmann som er faglig sterk, uredd og som ikke har for sterke bånd til politiske institusjoner og offentlig forvaltning.»

Politikere undergraver folkets ombudsmann

Politikere undergraver folkets ombudsmann

dagbladet

Trafikale problemer etter ulykke i Oslo:

To biler var i ettermiddag involvert i en trafikkulykke på Østre Aker vei utgående ved avkjøringen til Stovner.

To personer ble skadd. En kjøres til sykehus med mulig nakkeskade. Den andre har skrubbsår og reiser til legevakta selv.

- Venstre felt er stengt, trafikken går sakte forbi i høyre felt, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til Dagbladet

Også Vegtrafikksentralen melder om redusert fremkommelighet på veien.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.