Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Brann i personbil:

Politiet i Øst melder at en bil tok fyr på E18 i Mysen natt til fredag. Ingen personer ble skadd.

Veien er stengt etter skade på autovernet. Øst politidistrikt opplyser at veien kommer til å være stengt i rundt én og en halv time fra klokka 06 i retning Sverige.

Ifølge Vegtrafikksentralen er det omkjøring på strekningen.

Studioet fortsetter under annonsen
Torun Støbakk

Støveksplosjon utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark:

En støveksplosjon i sagbruket Moelven Våler i Braskereidfoss i Hedmark utløste full utrykning natt til mandag.

Politiet meldte om klokken 5.05 natt til mandag. De var selv blitt varslet klokken 4.55.

Da nødetatene ankom stedet, fikk de opplysninger om at det hadde vært en eksplosjon. Sprinkleranlegget ved sagbruket var blitt utløst, og røykdykkere fra brannvesenet gikk inn på området.

– Brannmeldingen ble utløst av støveksplosjon. Ingen åpen brann, slokket av sprinklersystemet, og det er ikke fare for ny eksplosjon, skriver operasjonsleder Kristian Bjaanes i Innlandet politidistrikt.

En støveksplosjon kan inntreffe når brennbart støv eller pulver virvles opp og blandes med luft, og det kan oppstå en eksplosiv atmosfære. Eksplosjonen skjedde i råvaredelen ved tømmerinntaket på sagbruket. Ingen personer skal ha kommet til skade, og det var ikke nødvendig å evakuere noen.

Moelven Våler er ifølge produsentens egne nettsider Norges største sagbruk. Det driver produksjon av plank til impregnert kledning, terrassebord, konstruksjonsvirke og limtre til Norge og Japan.

(NTB)

Torun Støbakk

Advarer mot mye vann på veiene:

Vegtrafikksentralen Øst advarer om at det er mye vann på flere veier i østlandsområdet mandag morgen, og ber folk kjøre etter forholdene.

Torun Støbakk

Polens regjeringsparti mot brakseier:

Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) har foreløpig fått en oppslutning på hele 49,3 prosent i valget, viser det foreløpige resultatet tidlig i stemmetellingen.

Det offisielle resultatet er basert på resultater fra 42 prosent av valgdistriktene, melder Reuters. Det foreløpig resultatet ble publisert av den nasjonale valgkommisjonen mandag morgen.

Borgerkoalisjonen fikk 22,3 prosent av stemmene, mens 10,9 prosent av velgerne stemte på venstrekoalisjonen Lewica. Valgkoalisjonen PSL/Kukiz' 15 fikk 9,9 prosent av stemmene.

PiS har styrt Polen siden 2015. Partileder og tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski erklærte valgseier søndag kveld etter at en valgdagsmåling viste at de fikk 43,6 prosent av stemmene.

(NTB)

Torun Støbakk

Eksplosjon ved politistasjon i Sverige:

Expressen melder mandag morgen at det skal ha skjedd en eksplosjon ved politistasjonen på Staffanstorp i Skåne. Politiets bombegruppe skal være tilkalt, og et område ved torget i Staffanstorp og politistasjonen er avsperret.

Politiet skal ha fått flere meldinger fra folk som hørte et høyt smell i området. Noe ser ut til å ha detonert utenfor politistasjonens inngangsparti.

- Bombegruppa er på plass for å sikre området før teknikerne kan begynne sine undersøkelser, sier Calle Person fra politiet i Skåne, til Expressen.

Ifølge Aftonbladet er det ingen opplysninger om at noen er skadet.

Torun Støbakk

Trump: Europa bør hente hjem IS-fanger nå:

USAs president Donald Trump rykket i natt ut på twitter med det som må tolkes som en ny oppfordring til europeiske statsledere om å hente hjem IS-fanger fra Nord-Syria.

- USA har de verste IS-fangene. Tyrkia og kurderne må ikke la dem flykte. Europa skulle tatt dem tilbake etter gjentatte forespørsel. Det bør de gjøre nå, skrev Trump natt til mandag norsk tid.

Bare timer i forveien påsto kurdiske myndigheter at 700 personer med IS-tilknytning - deriblant nordmenn - hadde rømt fra en IS-leir i Ain Issa nord i Syria, som følge av offensiven fra Tyrkia.

Påstanden er blitt avvist som desinformasjon fra Tyrkias Recep Tayyik Erdogan, men støttes av andre kilder.

Det er ikke første gang Trump har oppfordret Europa til å hente hjem IS-fanger.

Den store frykten nå, etter Tyrkias invasjon av Nord-Syria, er at kurderne tvinges til å nedprioritere vakthold fordi de i stedet må forsvare seg.

Torun Støbakk

Politiet i København etterforsker eksplosjon:

Politiet i København undersøker en mulig sprengning på Amager. Det opplyste de på twitter kl 03.23 natt til mandag.
Danske BT skriver at politiets bombeeksperter er tilkalt til hendelsen, og at det foreløpig ikke er noe som tyder på at noen er skadet.
Politiet har så langt ikke ønsket å si særlig mye om eksplosjonen, som ifølge avisa er den siste av tretten som har skjedd i eller rundt København siden februar i år.
Politiet setter noen av dem i sammenheng med kriminelle gjengmiljø.

Torun Støbakk

Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria:

Russiske fly bombet i løpet av 12 timer fire sykehus i opprørskontrollerte områder i Syria i mai, ifølge New York Times.

Angrepene som avisen har knyttet til Russland, er fra russiske radioopptak, logger fra flyspottere og øyevitnebeskrivelser. De skriver at angrepene er en del av et større mønster av angrep mot sykehus som kontrolleres av president Bashar al-Assads motstandere.

Angrepene ble utført i løpet av 12 timer fra 5. mai, ifølge avisen.

Samtlige av sykehusene hadde oppgitt sine koordinater til FN for at de kunne settes opp på en liste over mål som ikke skulle angripes.

I august åpnet FNs generalsekretær António Guterres en etterforskning av sykehusbombingene. Etterforskningen som fortsatt pågår, skal finne ut hvorfor sykehusene som frivillig oppga sine koordinater, som ble gitt til Russland og andre involverte for å hindre at de ble angrepet, likevel ble angrepet.

Minst 916 helsearbeidere har blitt drept i Syria siden 2011, ifølge organisasjonen Physicians for Human Rights.

(NTB)

Torun Støbakk

Ecuador trekker lov etter drivstoffbråk :

Ecuadors president og urbefolkningsledere inngikk søndag en avtale som innebærer at regjeringen vil fortsette å subsidiere drivstoff og at opptøyene stanses.

Regjeringen har trukket tilbake en lov om å fjerne drivstoffsubsidier, som var en del av en gjeldsavtale med Det internasjonale pengefondet IMF.

Dieselprisene økte med opptil 120 prosent og bensinprisene var opp 30 prosent på ett døgn etter den svært upopulære avgjørelsen for snart to uker siden.

Nå sier Moreno at det likevel vil være subsidier på drivstoff, og urbefolkningslederne oppfordrer sine tilhenger til å avslutte protestene som har pågått i nær to uker.

Avtalen ble gjort i stand søndag kveld etter at Moreno hadde direkte samtaler med urbefolkningslederne.

De sier i en uttalelse at de skal jobbe sammen for å utvikle en ny pakke med tiltak for å kutte offentlige utgifter, øke inntektene og redusere Ecuadors uholdbare budsjettunderskudd og offentlige gjeld.

Sju personer er blitt drept og nær 2.100 er blitt såret i opptøyene siden de startet, ifølge myndighetene. Lørdag angrep demonstrantene lokalene til en TV-stasjon og en avis. De satte også fyr på en offentlig bygning.

Urbefolkningsorganisasjon CONAIE har tidligere avvist å gå i dialog med Moreno, men snudde søndag.

Urbefolkningen i Ecuador utgjør en firedel av befolkningen på 17,3 millioner mennesker. Tusenvis som til daglig bor i Andesfjellene og i Amazonas har reist til hovedstaden for å delta i protestene.

(NTB)

Frode Andresen

Brann i enebolig i Lørenskog:

Seint søndag kveld melder Øst 110-sentralen at en enebolig brenner i Lørenskog. Politiet opplyser at alle beboere er blitt evakuert.

Frode Andresen

Meldinger om skyting på kjøpesenter i USA:

Søndag kveld slo amerikansk politi full alarm etter meldinger om en pågående skyteepisode på et kjøpesenter i Boca Raton i Florida.

Omkring en time etter at politiet ble varslet, opplyser de at én person er fraktet til sykehus med skuddskader. Samtidig avviser de at det befinner seg en aktiv skytter på kjøpesenteret.

Et SWAT-team jobber med å evakuere alle personene som ble fanget inne på kjøpesenteret.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.