Nyhetsstudio

Flere hundre demonstrerte mot regjeringens handelsavtale med Brasil:

Rundt 200 personer deltok torsdag i en demonstrasjon i Oslo for å redde Amazonas og stoppe regjeringens nylige inngåtte handelsavtale med Brasil.

Flere demonstranter holdt et stort banner mellom seg hvor det sto: «Slutt å snakke om bompenger. Redd Amazonas». Andre hadde gule plakater som viste til at Brasils president Jair Bolsonaro betyr mer avskoging, kvinnehat, fascisme og vold mot urbefolkningen i landet.

Greenpeace Norge, Natur og Ungdom, Framtiden i våre hender og Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) var blant arrangørene bak demonstrasjonen utenfor Stortinget torsdag kveld.

Brasilianske myndigheter har den siste tiden møtt krass kritikk internasjonalt som følge av de enorme brannene som har brutt ut i Amazonas. Det er registrert rundt 77.000 skogbranner i Amazonas hittil i år, som er langt flere enn på mange år. Mange av brannene er påsatt.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Kø på E6 etter ulykke:

Det har vært en trafikkulykke på E6 inn mot Mortensrud i Oslo torsdag morgen. Politiet fikk melding om at en bil og en motorsykkel har kollidert klokka 07.37.

Det er ingen alvorlige skader, men trafikken står i ett felt.

- Det er en god del kø på stedet. Trafikken går sakte forbi. Det er i ferd med å løse seg opp, men det kan ta noe tid, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli.

Advarer mot kraftige vindkast:

Meteorologisk institutt har utstedt gult farevarsel for kraftige vindkast i Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

Varselet gjelder fra klokka 09 torsdag, og er ventet å avta klokka 18.

Torsdag formiddag kommer økende vind fra sør med vindkast på omkring 25 m/s i kystnære områder, og mellom 15-20 m/s i indre strøk.

Meteorologsk institutt anbefaler at man sikrer løse gjenstander.

Konsekvensene av vindkastene kan være at løse gjenstander blåser avgårde, og enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller at andre objekter havner i veibanen.

KRAFTIG VIND: Meteorologisk institutt advarer mot kraftige vindkast. Foto: Meteorologisk institutt

53 ny tilfeller i Oslo:

Torsdag viser Oslo kommunes oversikt at det har blitt registrert 53 nye tilfeller siste døgn. Det er omkring like mange tilfeller som døgnet før, da det ble registrert 56 nye tilfeller.

14 av 15 bydeler har over 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Bydel St. Hanshaugen er hardest rammet med et smittetrykk på 141,2, deretter kommer Gamle Oslo med 121, etterfulgt av Sagene med 117,5.

Fortsatt er det slik at det er personer mellom 20 og 29 år som utgjør hovedandelen av de smittede. Hele 209 av 558 smittede er i aldersgruppen.

Kraftig vekst i Tom Hagens formue:

TV 2 melder at Tom Hagens formue har økt til over to milliarder kroner. Tallet er hentet fra bladet Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste.

Den drapssiktede ektemannen til Anne-Elisabeth Hagen har aldri hatt høyere formue enn nå, skriver kanalen.

Hagen var i fjor rangert som Norges 165. rikeste. Den gang var formuen anslått til å være omkring 1,9 milliarder kroner.

Selv om formuen vokser, faller 70-åringen fire plasser på Kapitals liste.

De er Norges rikeste:

Kapital har torsdag morgen sluppet lista over Norges 400 rikeste personer.

På toppen troner John Fredriksen med en formue på 104 milliarder kroner. På andreplass er dagligvarekonge Odd Reitan. På tredjeplass er Johan Johannson.

Fredriksen er rikere enn de to andre til sammen.

Covid-19 påvirker Norges 400 rikeste. Verdiene til Torstein Hagen imploderer og har gått ned 40 milliarder. Han er på tiende plass. Hotellkongen Petter Stordalen hevder å ha tapt rundt ti milliarder kroner, og ligger nå på ellevte plass på lista.

Oljefondsjef Nikolai Tangen er Norges 30. rikeste, med en formue på 7,3 milliarder kroner.

RIKEST: John Fredriksen er Norges rikeste, ifølge Kapital. Foto: Reuters / NTB

Foreldre siktet etter tenåringsfest:

Tidligere denne måneden oppdaget en politipatrulje i Massachusetts i USA en fest, og flere tenåringer løp fra stedet og inn i skogen. Politiet oppdaget mindreårige som drakk alkohol og at smittevernreglene ble brutt.

Flere skal ha vært samlet tett i tett i en kjeller uten å bruke munnbind.

Politiet har nå siktet to foreldre og tenåringen for å ha arrangert festen, skriver Washington Post.

Festen medførte at den lokale videregående skolen måtte utsette åpningen så elevene kunne gå i 14 dagers karantene.

Morgennytt:

To politimenn skutt i Louisville Store demonstrasjoner for Breonna Taylor flere steder i USA.
Trump sjokkerer om valget Vil ikke love å gi fra seg makta frivillig
Frp vil gjøre asyl umulig Nytt partiprogram
Suarez går til rivalen Forlater Barcelona.

Sør-koreansk embetsmann skutt av Nord-Korea:

En embetsmann fra sørkoreanske fiskerimyndigheter er skutt og drept i nordkoreansk farvann, opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea.

Mannen forsvant fra en patruljebåt og endte opp i Nord-Koreas farvann. Der ble han drept av nordkoreanske soldater, ifølge det sørkoreanske forsvarsdepartementet, som kaller det en «opprørende handling».

47-åringen var om bord på fartøyet nær den vestlige grenseøya Yeonpyeong.

Etter å ha analysert etterretningsmateriale har det sørkoreanske forsvaret kommet fram til at Nord-Korea «skjøt mot den sørkoreanske statsborgeren som ble funnet i nordkoreansk farvann og kremerte liket».

(NTB)

Vil gjøre asyl umulig:

Frp-toppene Sylvi Listhaug og Jon Helgheim vil gjøre det umulig å få opphold ved å søke om asyl i Norge.

– Europa må si fra til asylsøkerne: Hvis du kommer på grensen, får du ikke opphold. Uansett. Det sier Frps Jon Helgheim og Sylvi Listhaug, til Aftenposten.

– Det er det som ordrett kommer til å stå i vårt program, sier de to.

Listhaug leder Frps innvandringsutvalg og Jon Helgheim er partiets innvandringspolitiske talsmann. I programforslaget som de mener «skal få slutt på drukningsulykker og trafikken over Middelhavet som menneskesmuglere tjener store penger på», legges det opp til at kun et begrenset antall kvoteflyktninger får opphold i Norge.

Asylsøkere som kommer til den norske grensen skal få behandlet sin søknad, men vil ikke få opphold i Norge selv om søknaden blir innvilget.

– Hvis du trenger beskyttelse, så skal du få beskyttelse i et tredje land. Flyktningkonvensjonen sier at du ikke skal sende noen tilbake til der de blir forfulgt eller utsatt for dødsstraff.

Men asylretten skal beholdes understrekes det.

– Det eneste flyktningkonvensjonen sier, er at du har rett til å søke asyl. Det skal de få lov til. Det står ingen ting om hvor du skal ha rett til å være når du venter å behandlingen, og det står ingen ting om utfallet, sier Helgheim.

(NTB)

Vil ikke love å gi fra seg makta fredelig :

USAs president, Donald Trump, ville ikke forplikte seg til å love en fredelig overføring av makta til demokratenes Joe Biden dersom han taper presidentvalget 3. november.

- Vi får se hva som skjer, sa Trump på direkte spørsmål om dette på en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag kveld.

- Du vet jeg har klaget veldig sterkt på stemmesedlene. De er en katastrofe, sa Trump om stemmegivingen via post.

Flere delstater oppfordrer innbyggerne til å forhåndsstemme via posten under coronapandemien. Trump stemmer selv på denne måten, men hevder likevel at det kan føre til omfattende valgjuks. Dette til tross for at det ikke finnes beviser for at dette faktisk fører til omfattende valgjuks.

- Det vil ikke være noen overføring av makt. Det vil være en fortsettelse. Stemmesedlene er ute av kontroll, og dere vet hvem som vet det bedre enn noen andre? Demokratene vet det bedre enn noen, sier Biden.

I et intervju i juli nektet Trump på liknende vis å si om han vil akseptere valgresultatet. Han kom også med liknende kommentarer før valget i 2016, skriver AP.

- Det amerikanske folk vil bestemme i dette valget. Og amerikanske myndigheter er fullstendig i stand til å eskortere inntrengere ut av Det hvite hus, sier Biden-kampanjen i en respons.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.