Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Rasisme og intoleranse øker i Finland:

Rasistisk og krenkende ordbruk er blitt vanlig på nettet i Finland og øker også i den politiske debatten, ifølge en rapport fra Europarådet.

Finland topper ofte listene når det gjelder hvor i verden folk er mest lykkelige, likestilte og har best levekår. Men Finland er også det landet i Vest-Europa som har den laveste andelen utenlandsfødte innbyggere, og negative holdninger til innvandring er svært utbredt. Kun 6,6 prosent av befolkningen er født andre steder enn Finland.

Det nasjonalistiske partiet Sannfinnene har lenge vært landets nest største. Partiet vil ha en streng innvandrings- og flyktningpolitikk og krever at alle som kommer til Finland, assimileres.

- Rasistiske og intolerante ytringer i den offentlige samtalen øker, de viktigste målskivene er asylsøkere og muslimer, heter det i rapporten fra Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse (ECRI).

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Line Fransson

Bilbombe ved hotell i Mogadishu:

Minst fire mennesker ble drept og sju såret da en bilbombe gikk av utenfor et hotell og en restaurant i Somalias hovedstad Mogadishu, opplyser politiet, ifølge NTB.

Eksplosjonen skjedde rundt klokka 20 i kveld i den travle gata Maka Al-Mukarama, opplyser polititalsmann Ali Hassan. Dødstallet kan komme til å stige, påpeker han.

Ingen gruppe tok umiddelbart på seg ansvaret for angrepet. Den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab har de siste årene utført en lang rekke lignende angrep som har krevd mange menneskeliv i Mogadishu.

Få timer tidligere ble fem mennesker såret i et bilbombeangrep i utkanten av den somaliske hovedstaden.

Al-Shabaab, som er tilknyttet terrornettverket al-Qaida, har i mer enn ti år ført et opprør med mål om å styrte regjeringen i landet. Sivile har blitt hardt rammet i en rekke angrep mot offentlige kontorer, hoteller og restauranter.

(NTB)

Marthe Ihle

Bilbombe gikk av i Mogadishu:

Minst fire mennesker ble drept og sju såret da en bilbombe gikk av utenfor et hotell og en restaurant i Somalias hovedstad Mogadishu, opplyser politiet.

Eksplosjonen skjedde rundt klokka 20 onsdag kveld i den travle gata Maka Al-Mukarama, opplyser polititalsmann Ali Hassan. Dødstallet kan komme til å stige, påpeker han.

Ingen gruppe tok umiddelbart på seg ansvaret for angrepet. Den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab har de siste årene utført en lang rekke lignende angrep som har krevd mange menneskeliv i Mogadishu.

Få timer tidligere ble fem mennesker såret i et bilbombeangrep i utkanten av den somaliske hovedstaden.

Al-Shabaab, som er tilknyttet terrornettverket al-Qaida, har i mer enn ti år ført et opprør med mål om å styrte regjeringen i landet. Sivile har blitt hardt rammet i en rekke angrep mot offentlige kontorer, hoteller og restauranter.

(NTB)

Marthe Ihle

Anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes:

Det er flere avvik i valgresultatet i kommunen som gjør at valgstyret anbefaler at kommunevalget ikke godkjennes. Det melder Evenes kommune i en pressemelding.

Det var Fremover som først omtalte saken.

Stemmene er talt opp på nytt, og dette viser altså at det finnes avvik. Det mest alvorlige er at det er mottatt flere stemmesedler enn det er registrert kryss i manntallet.

Ordfører Sisilja Viksund (H) i kommunen Evenes i Nordland, omtaler det som «en sterkt beklagelig situasjon».

Etter råd fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil tellinga bli fullført, og rettede stemmer vil bli registrert for å få klar en ny fordeling. Dette gjøres torsdag.

Marthe Ihle

Kommune stenger samtlige skoler etter trussel:

Det melder flere svenske medier, blant annet Aftonbladet og Expressen.

Det er kommunen Valdemarsvik, ikke langt fra Linköping sørvest i Sverige, som stenger alle åtte skolene og førskolene i kommunen etter et trusselbrev.

Brevet skal være rettet mot alle skolene, og onsdag kveld fikk altså elevene beskjed om at de må være hjemme torsdag.

- Det er en skriftlig trussel som vi bedømmer som grov, og som vi tar på største alvor, sier Monika Hallberg, kommunesjef i Valdemarsvik, til nyhetsbyrået TT. Hun opplyser at politiet er varslet om saken.

Kommunen holder barna hjemme for å sikre at elever og barn er utenfor fare, og at de kan ta hånd om de som nå føler frykt i situasjonen.

Aftonbladet skriver at Valdemarsvik kommune i mars også fikk et trusselbrev. Dette gjorde at rådhuset i kommunen holdt stengt i ei uke.

Marthe Ihle

Setter ned styringsrenta for andre gang siden finanskrisen:

USAs sentralbank senker styringsrenta for andre gang siden finanskrisen i 2008.

USAs sentralbank senker som ventet styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1,75 til 2 prosent. Det er det andre rentekuttet i USA på drøyt ti år.

Sentralbanken viser til usikre økonomiske utsikter i sin begrunnelse.

Analytikere hadde på forhånd ventet at sentralbanken ville senke renta, men det knyttes stor spenning til sentralbanksjef Jerome Powells begrunnelse og vurderinger av fremtidens renteutsikter.

Også i slutten av juli ble renta senket, og dette var det første rentekuttet i USA siden finanskrisen i 2008.

Sentralbankens rentepolitikk inngår i et forsøk på å sikre fortsatt vekst i den amerikanske økonomien, som både rammes av handelskrigen med Kina og dempet vekst i verdensøkonomien.

President Donald Trump har gjentatte ganger krevd større og raskere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.

(NTB)

Marthe Ihle

- Oljeangrepet er en krigshandling:

Angrepet mot Saudi-Arabias oljeindustri er en krigshandling, mener USAs utenriksminister Mike Pompeo og gjentar at det var et «iransk angrep».

- Dette var et iransk angrep, sa Pompeo til journalister som fulgte ham på flyet på vei fra USA til Saudi-Arabia, der han landet i Jeddah onsdag kveld.

Han gjentok dermed sin uttalelse fra lørdag og kalte samtidig angrepet «en krigshandling».

Pompeo sa det ikke finnes bevis for at angrepets opprinnelse var i Irak. Han har selv ikke lagt fram noen bevis for at det kom fra Iran. Etter angrepet, som rammet saudiarabiske oljeinstallasjoner natt til lørdag, kom det spekulasjoner i mediene om at det kunne ha blitt iverksatt av droner sendt ut fra Irak.

Tidligere onsdag hevdet det saudiarabiske forsvarsdepartementets talsmann Turki al-Maliki at angrepet mot landets oljeanlegg kom nordfra. Han utdypet ikke påstanden, men nord for anleggene ligger Irak og Iran på den andre siden av Persiabukta.

Houthi-militsen i Jemen, som ligger sør for Saudi-Arabia, har uttalt at den sto bak angrepet.

Pompeo skal møte Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman i Jeddah. Deretter drar Pompeo til Emiratene torsdag for å møte Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al Nahyan.

(NTB)

Line Fransson

Rødgrønt styre i Tromsø:

I kveld er det klart at Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, og Miljøpartiet de Grønne har bestemt seg for å forhandle om styre av Tromsø, melder NRK.

Kanalen melder videre at de fire partiene allerede i morgen vil starte forhandlinger om en ny politisk plattform, som de kaller «en trygg styring av byen».

Line Fransson

Høyesterett avviser anke fra drapsdømt sjubarnsmor:

Lagmannsrettens dom blir dermed stående og Elisabeth Aaslie er dømt for drapet på sin egen far og en tidligere eks-kjæreste, melder TV2.

Sjubarnsmoras advokat, John Christian Elden, fikk ikke medhold i at to av dommerne i lagmannsretten var inhabile og at politiets bruk av undercover-agent var ulovlig, skriver TV2 videre.

Dette er lovens strengeste straff, og Aaslie er den eneste kvinnen i Norge som er dømt slik.

Aaslie ble dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid. Begge dommene er i tråd med statsadvokat Leif Aleksandersens påstand.

Kvinnen har hele tida nektets straffeskyld.

Sjubarnsmoren dømt til lovens strengeste straff

Sjubarnsmoren dømt til lovens strengeste straff

dagbladet
Frode Andresen

Person alvorlig skadd i ulykke i Østfold:

En kvinne ble alvorlig skadd i en kollisjon mellom en personbil med tilhenger og en lastebil på riksvei 110 i Fredrikstad onsdag ettermiddag.

Ulykken skjedde da personbilen med henger fikk sleng og kom over i motgående kjørefelt der den kolliderte med en møtende lastebil.

Føreren av personbilen, en kvinne i 30-årene, ble fraktet til Ullevål sykehus med luftambulanse. Tilstanden hennes ble betegnet som alvorlig, opplyser operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB.

Lastebilsjåføren, en mann i 40-årene, kom fra ulykken uten fysiske skader.

Riksvei 110 ved Ørmen i Fredrikstad var stengt på ulykkesstedet i flere timer etter ulykken, noe som førte til lange køer i området. Politiet var ferdig med opprydningsarbeidet i 18-tiden.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 15.13.

(NTB)

Marte Klausen

Person omkom i fallulykke ved Hovden:

Onsdag ettermiddag fikk politiet melding om en fallulykke på øya Hovden nordvest for Florø. Klokka 16.35 bekrefter politiet at personen ble erklært død på stedet.

Nødetatene og Hovedredningssentralen Sør-Norge igangsatte redningsaksjon. Ei halvtime etter at de ble varslet, ankom mannskapet stedet.

Det ble iverksatt livreddende tiltak, men personen ble erklært død av lege.

Politiet har igangsatt undersøkelser. Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men hendelsen vil bli etterforsket.

Pårørende er foreløpig ikke varslet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.