Annonse

Nyhetsstudio

USA vil bruke regional forsvarsavtale i Venezuela-striden

USA ønsker å ta i bruk en regional forsvarsavtale mellom land på de amerikanske kontinentene i striden med Nicolás Maduros regjering i Venezuela.

En forespørsel om å utløse Den interamerikanske traktaten om gjensidig bistand (TIAR) kom fra den venezuelanske opposisjonen ledet av Juan Guaidó, heter det i en uttalelse fra USAs utenriksminister Mike Pompeo.

– Nylige krigerske trekk fra det venezuelanske militæret der de grupperer seg langs grensen til Colombia, så vel som tilstedeværelsen til ulovlige væpnede grupper og terroristorganisasjoner på venezuelansk territorium, viser at Nicolás Maduro ikke bare utgjør en trussel mot det venezuelanske folket. Hans handlinger truer også freden og sikkerheten til Venezuelas naboer, heter det i pressemeldingen fra Pompeo.

Venezuela har opplevd måneder med politisk krise etter at opposisjonsleder Juan Guaidó i januar utropte seg selv til midlertidig president, med støtte fra den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen i landet. Dette var en direkte utfordring til Maduros regime i landet der millioner har flyktet fra fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet.

USA var raskt ute med å anerkjenne Guaidó som «legitim president» og har siden fått følge av rundt 50 land.

Hva det konkret innebærer at USA vil ta i bruk forsvarsavtalen TIAR, er foreløpig ikke kjent.

(NTB)

Annonse
Livstidsdømt fra HBO-serie siktet for drap på kona
SIKTET: Eiendomsmillionæren Robert Durst fra New York er syk med covid-19 og ble lagt i respirator på sykehus få dager etter at livstidsdommen falt i forrige uke. Nå er han siktet for drapet på kona. Foto: Myung J. Chung / Los Angeles Times via AP / NTB

Livstidsdømt fra HBO-serie siktet for drap på kona

Eiendomsarvingen Robert Durst (78), kjent fra HBO-dokumentaren «The Jinx», er siktet for å ha drept sin kone. Han ble nylig dømt til livstid for et annet drap.

Drapssiktelsen ble levert inn til en domstol i Lewisboro i New York tirsdag, bekrefter myndighetene fredag.

Kathleen Durst var 29 år gammel da hun forsvant i januar 1982. Liket ble aldri funnet. Mannen Robert Durst ble i forrige uke dømt for å ha drept venninnen Susan Berman, som ifølge påtalemyndigheten hjalp ham å skjule drapet på kona.

Ifølge påtalemyndigheten i Los Angeles skjøt han Berman i 2000 da hun skulle til å tilstå sin rolle. Politiet har gjentatte ganger forsøkt å komme til bunns i forsvinningen av kona, men Durst er ikke blitt siktet i saken før nå.

Durst har hele tiden sagt han er uskyldig.

(NTB)

Etterlyst vitne meldte seg for politiet
MELDTE SEG: Mannen som har meldt seg for politiet sto utenfor Coop-butikken på Nytorget i Kongsberg da han skal ha blitt skutt etter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Etterlyst vitne meldte seg for politiet

Torsdag ettermiddag etterlyste politiinspektør Per Thomas Omholt en mann som befant seg utenfor Coop-butikken på Nytorget i Kongsberg, og som skal ha blitt skutt etter med pil og bue.

- Personen meldte seg underveis eller svært kort tid etter pressekonferansen hvor jeg uttalte meg om det, sier Omholt til Dagbladet fredag ettermiddag.

- Det er svært, svært bra. Det liker vi veldig godt.

- Er det et vitne eller en fornærmet i saken?

- Slik som vi sa i går, er dette en person som skal ha blitt skutt etter. I så fall ligger det nærmere å være fornærmet enn vitne.

- Hva har denne mannen fortalt dere?

- Vi ønsker ikke å gå ut med hans forklaring på nåværende tidspunkt.

Espen Andersen Bråthen er siktet for å ha drept fem personer i Kongsberg onsdag kveld i forrige uke. Siktede har erkjent de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

Torsdag fortalte Omholt at siktede nå vurderes som medisinsk avhørbar. Fredag forteller han at neste avhør etter planen vil finne sted på mandag.

- Vi planlegger å gjennomføre neste avhør på mandag.

Annonse

En person pågrepet etter Mortensrud-drapet

Oslo politidistrikt har etter drøye to ukers intensiv etterforskning i dag pågrepet en mann siktet for medvirkning til drapet på Hamse Hashi Adan.

Det melder politiet i en pressemelding.

To andre menn er også siktet i saken.

- Vi har grunn til å tro at de befinner seg utenlands, og de er etterlyst internasjonalt. Politiet gjør fortløpende vurderinger av hvorvidt personene skal etterlyses offentlig. Vi oppfordrer de aktuelle personene om å melde seg til politiet, skriver politiet videre.

Mannen som nå er pågrepet, vil bli framstilt for varetektsfengsling i løpet av helga.

- Siktelsene i denne svært alvorlige saken er et resultat av grundig etterforskning hvor godt samarbeid med lokalbefolkningen har vært viktig.

Det var på kvelden torsdag 7. oktober at Hamse Hashi Adan ble skutt på Mortensrud i Oslo. Dagen etter døde han av skadene.

Bistandsadvokat for Adans familie, John Christian Elden, skriver i en sms til Dagbladet at de håper dette betyr at politiet er på rett vei, og at det vil være et gjennombrudd.

Dagbladet følger saken.

England: To menn arrestert etter nattklubbvold
Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

England: To menn arrestert etter nattklubbvold

To menn er pågrepet som en del av etterforskningen av neddoping på nattklubber i den engelske byen Nottingham, skriver BBC.

Politidistriktet Nottinghamshire har mottatt 15 meldinger om folk som hevder seg stukket med sprøyter på ulike nattklubber i byen.

I tillegg har politiet, siden 4. september, mottatt 32 meldinger om drinker som skal være tilsatt dop.

Mennene er i alderen 18 og 19. De er arrestert mistenkt for å bruke «gift med den hensikt å skade, plage eller fornærme».

En 20 år gammel mann ble tidligere i uka pågrepet i forbindelse med samme etterforskning. Han ble seinere løslatt mot kausjon.

Les hele saken

Stukket med sprøyter på nattklubb: - Redd

Annonse

Kjørte av veien - hentet av luftambulanse

Fredag ettermiddag har en bil med to personer kjørt av veien ved Espedalen i Innlandet.

Det melder politiet på Twitter.

Skadeomfanget på de to personene er ukjent, men den ene personen er flydd til sykehus med luftambulanse, mens den andre er kjørt til sykehus med ambulanse.

Operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Øyvind Bakken, forteller til Dagbladet at de ikke kjenner årsaken til at bilen har kjørt av veien, men sier samtidig at det er opplyst om store materielle skader på bilen.