Nyhetsstudio

Kjørte i 131 km/t i 60-sona:

Øst politidistrikt melder at Utrykningspolitiet fredag målte en MC-fører til 131 kilometer i timen i 60-sona på Nesodden. Føreren var en lokal mann i slutten av 20-åra.

- Det er en formidabel overtredelse. Her må han regne med å sone, sier operasjonsleder Trond Lorentzen, som legger til at mannen erkjente forholdet.

Han sier videre at miljøet rundt ei 60-sone, med blant annet planløse overganger og myke trafikanter, ikke er skapt for slike hastigheter.

- Det er ikke daglig med slike overtredelser, det er det ingen tvil om. I den farta utgjør man en stor fare i slike omgivelser, sier Lorentzen til Dagbladet.

Studioet fortsetter under annonsen

Siste nytt fra Trump:

Rett over midnatt natt til onsdag holder USAs president Donald Trump pressekonferanse i Det hvite hus.

Han starter med å uttrykke støtte og sympati for Libanon og Beirut, som tirsdag ble rystet av en stor eksplosjon. Per 23.30 norsk tid skrev NTB at 73 personer har mistet livet og 3700 er skadd.

- USA står klare til å hjelpe, sier Trump.

Presidenten omtaler også eksplosjonen som et angrep, og en journalist spør om han er sikker på at dette var et angrep og ikke en ulykke.

- Det ser ut som det, basert på eksplosjonen. Jeg har hatt møter med noen av våre flotte generaler. De ser ut til å føle at det var det. Dette var ikke en slags eksplosjon i produksjonen, hevder Trump.

- Det var en slags bombe, hevder Trump.

Det skal ha vært 2750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften i de to eksplosjonene i Beirut tirsdag, opplyser Libanons president Michel Aoun litt over midnatt. Presidenten har uttalt at det var manglende sikkerhetstiltak som var årsaken.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters betegner Aoun det som «uakseptabelt» at det ikke var strengere sikkerhetstiltak ved lageret, og han lover at de ansvarlige vil bli straffet «så hardt som mulig».

Under kan du lese hva Trump snakket om under gårsdagens pressekonferanse om viruset.

- Heksejakten har pågått lenge nok

- Heksejakten har pågått lenge nok

dagbladet

Topp-politiker blant de døde :

Det libanesiske falangistpartiets generalsekretær Nazar Najarian omkom i eksplosjonene som rammet Beirut tirsdag, bekrefter partiet.

Najarian befant seg i Kataeb-partiets hovedkvarter, som ligger tett ved lagerbygningen som gikk i lufta etter en brann tirsdag ettermiddag, sier en talsmann til Al Arabiya.

Det kristne falangistpartiet ble grunnlagt av Pierre Gemayel i 1936 etter at han hadde vært i Tyskland og latt seg inspirere av nazistene. Mange år senere ble partiet Israels allierte under borgerkrigen i Libanon.

Falangistenes milits sto i 1982 bak massakrene i de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila i Beirut, der minst 800 mennesker, ifølge enkelte kilder over 3.000, ble drept.

(NTB)

Aftenposten: Nytt cruiseskip med smitte i Norge:

Ifølge Aftenposten har en dansk passasjer som har vært ombord på cruiseskipet SeaDream 1 fått påvist coronasmitte.

Den danske passasjeren skal ha reist fra Tromsø til Danmark 2. august.

Skipet er nå ved Reine i Lofoten. Etter gårsdagens nye cruiseregler får ingen fra skipet gå i land, men på dette skipet får nå heller ingen av passasjerene forlate lugarene.

Ifølge avisa setter skipet nå kursen mot Bodø.

- Vi er kjent med dette smittetilfellet og bistår rederiet med håndteringen, sier medievakt Erik Bull-Valen ved FHI til Aftenposten.

Åtte pågripelser etter knivstikking og slåsskamp :

Totalt har politiet pågrepet åtte personer etter voldshendelsen på Ulven og Hasle i Oslo tirsdag ettermiddag.

Tidligere i ettermiddag hadde politiet pågrepet en kvinne i 20-åra, en kvinne i 30-åra, en kvinne i 60-åra, samt en mann i 40-åra.

- Nå er aldersspennet fra midten av tenåra til i 60-åra og er av begge kjønn, forteller operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til Dagbladet.

Han opplyser at pågripelsene er gjort som følge av vitneforklaringer, og at to av de pågrepne er blant de skadde som tidligere ble ført til sykehus.

- To av disse har nå endret status og er kjørt til arresten, sier Krohn Engeseth.

Politiet har opprettet sak på grov kroppsskade som følge av hendelsen.

Politiet har fortsatt ikke kommet i kontakt med førerene av bilene fra hendelsen i Økernveien, men setter hendelsene i sammenheng.

Rett før kl 15 brøt det også ut slåsskamp i Økernveien på Hasle. Foto: Anette Beckhaug/ Dagbladet
Tre knivstukket- flere slagsmål

Tre knivstukket- flere slagsmål

dagbladet

Beirut-eksplosjon skal ha blitt forårsaket av ammoniumnitrat:

De voldsomme eksplosjonene i Beirut tirsdag skal ha blitt forårsaket av en brann i et gammelt lager med ammoniumnitrat.

Ifølge Al Jazeeras reporter i Beirut, besøkte landets sikkerhetssjef lagerbygningen som gikk i lufta for omkring seks måneder siden. Lageret inneholdt store mengder ammoniumnitrat som ble berget fra et skip som sank for rundt tolv år siden.

Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel og som ingrediens i sprengstoff og er svært ustabilt i høye temperaturer og dersom det blir fuktig.

Det skal i lengre tid ha vært stor bekymring knyttet til lageret i havneområdet.

Kontrollen avdekket «hvilke ekstremt farlige og utrygge forhold» ammoniumnitratet var lagret under.

– Dette er ekstremt ustadig materiale som kan ta fyr når som helst, særlig under omstendigheter med kraftig varme eller fuktighet, lød den angivelige konklusjonen etter sikkerhetskontrollen.

(NTB/Dagbladet)

De voldsomme eksplosjonene i Beirut skal ha oppstått i et gammelt lager med ammoniumnitrat, et krystallisk stoff som benyttes i sprengstoff og kunstgjødsel. Foto: AP / NTB scanpix

Hurtigruten: Fem nye smittetilfeller:

Ytterligere fire Hurtigruten-passasjerer og ett besetningsmedlem har testet positivt for covid-19. Det opplyser Folkehelseinstituttet i en pressemelding tirsdag kveld.

Dermed er det totale smitteantallet nå på 35 medlemmer av mannskapet og ni av passasjerene fra de to seilasene fra MS Roald Amundsen.

– Det er registrert fire nye tilfeller blant passasjerene, ett fra Oslo, to fra Trøndelag og ett fra Troms og Finnmark. Dessuten var det i går én person i mannskapet som fremdeles hadde usikkert prøvesvar. Dette er nå bekreftet positivt, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

(NTB)

- Høie burde slått i bordet

- Høie burde slått i bordet

dagbladet

Nordmann i Beirut: – Så glassbiter over alt:

Forfatter og journalist Bendik Sørvig var på vei ut da en enorm eksplosjon inntraff 3 km unna boligen hans i Beirut. – Folk er i sjokk, sier han.

– Etter den første eksplosjonen trodde vi det var jordskjelv. Så kom den andre smellen, og vi kjente lufttrykket nær slo oss i bakken. Jeg og de to barna mine kastet oss ned på bakken, forteller Sørvig om den dramatiske hendelsen i Beirut tirsdag ettermiddag.

Sørvig forteller om kaotiske scener, og at han så glassbiter fra knuste vinduer opptil 5 kilometer unna eksplosjonen.

– Jeg var i Libanon da en eksplosjon tok livet av statsminister Rafik Hariri i 2005, men denne eksplosjonen var mye kraftigere, sier Sørvig, som har kjørt barna i sikkerhet hos et familiemedlem.

– Akkurat nå er situasjonen veldig uoversiktlig, og de fleste går rundt i sjokk. Jeg har hørt meldinger om at et sykehus alene har tatt imot 500 skadde, sier Sørvig.

(NTB)

Kraftig eksplosjon i Beirut: - Nasjonal katastrofe

Kraftig eksplosjon i Beirut: - Nasjonal katastrofe

dagbladet

Beirut: - Aldri følt lignende :

Tirsdag ble det meldt om kraftige eksplosjoner i Libanons hovedstad, Beirut.

CNNs Beirut-korrespondent Ben Wedeman forteller at lokalenes vinduer ble blåst ut som følge av eksplosjonen.

- Jeg har aldri følt lignende. Jeg har sett ganske store eksplosjoner tidligere, men dette var større. Jeg så en sky med rød røyk legge seg over byen etter eksplosjonen, sier han ifølge The Guardian.

Lokale medier melder om flere eksplosjoner, men Wedeman opplevde det som èn kraftig eksplosjon.

- Så vidt jeg kan forstå var det bare en massiv eksplosjon som forårsaket all denne skaden i hovedstaden, sier han til avisa.

Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB Scanpix
Kraftig eksplosjon i Beirut: - Mange skadd

Kraftig eksplosjon i Beirut: - Mange skadd

dagbladet

Mange skadd etter kraftig eksplosjon:

Nyhetsbyrået AFP melder om en stor eksplosjon i Beirut, Libanons hovedstad, tirsdag.

Ifølge TV-kanalen al-Arabiya skal det dreie seg om flere eksplosjoner i hovedstatens havneområde. Minst en av av eksplosjonene fant sted i nærheten av boligen til den tidligere statsministeren Saad Hariri.

Landets helseminister, Hamad Hasan, sierat det er et «veldig høyt» antall skadde personer og ber sykehusene være i beredskap. Det sier han til den libanesiske TV-kanalen LBC, ifølge Reuters.

Eksplosjonene har også forårsaket store materielle ødeleggelser. Blant annet har journalist i The Daily Star, Ghada Alsharif, tvitret en video av avisas redaksjonslokaler, som vier store skader.

Berlins sexindustri får gjenåpne:

Berlin åpner gradvis for salg av sex igjen, men med strenge smitteverntiltak for å hindre spredning av koronavirus.

Berlin la ned forbud mot salg av sex i midten av mars som et ledd i tiltakene for å hindre smittespredning.

Fra lørdag tillater myndighetene igjen salg av sex, men samleie blir først tillatt 1. september.

Berlins helsemyndigheter begrunner beslutningen om å la byens blomstrende sexindustri gjenåpne «ut fra helsehensyn, men også ut fra et kvinnepolitisk perspektiv».

– Det er ellers en risiko for at de rammede av økonomiske årsaker vil bli avhengige av andre og at de i all hemmelighet vil utføre sitt arbeid under helsefarlige forhold, heter det i kunngjøringen fra helsemyndighetene.

Drøyt 212.000 har til nå fått påvist koronasmitte i Tyskland, og blant dem er det registrert over 9.200 dødsfall.

Tyskland har 11 koronarelaterte dødsfall per 100.000 innbyggere, omtrent det samme som Danmark, men over dobbelt så mange som Norge.

(NTB)

Fra lørdag tillater myndighetene igjen salg av sex. Her fra en demonstrasjon for å få gjenåpnet bordellene i juli. Foto: AFP

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.