Nyhetsstudio

Thomas Sæbø

52 byggeplasser måtte stenges etter tilsyn på Vestlandet:


Arbeidstilsynet gjorde over 200 tilsyn på byggeplasser på Vestlandet i september. 52 endte med vedtak om å stenge, og 100 med pålegg om utbedring.

Arbeidstilsynet fokuserte på arbeid i høyden og forsvarlig bruk av sag da det ble gjort 212 tilsyn fordelt på over hundre byggeplasser på Vestlandet i september, skriver Bergens Tidende.

Blant funnene var arbeidere som jobbet på tak uten sikring, arbeidere som på stillas ikke var sikret rett eller godt nok, og mangel på verneutstyr på byggeplassene.

– Når vi stanser arbeidet, er det fordi det er fare for liv og helse. Det er ganske alvorlig, sier tilsynsleder Marita Scott i Arbeidstilsynet Vestlandet til avisen.

Scott sier hensikten med aksjonen er å forebygge ulykker ved å gjennomføre kontroller og gi reaksjoner i form av pålegg og gebyr.

Arbeidstilsynet har hatt muligheten til å gi overtredelsesgebyr siden 2014. Det vil si at brudd på arbeidsmiljøloven kan medføre gebyr på nærmere halvannen million kroner, skriver BT.

Storkontrollen fra september har ført til at Arbeidstilsynet har opprettet 41 saker som skal vurderes for overtredelsesgebyr.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Medisinsk nødteam forlatt «Ocean Viking»:

På Twitter skriver organisasjonen SOS Mediteranee at det medisinske nødteamet som var sent ut på «Ocean Viking» nå har forlatt skipet.

Skipet venter fortsatt på tillatelse til å gå i havn et sted.

- Ocean Viking er fortsatt i en nødsituasjon og venter på instruksjoner for å kunne komme i land med de 180 migrantene om bord, skriver de på Twitter.

Italienske myndigheter sa fredag at de vil stille med medisinske ressurser, og medisinsk personell ankom lørdag.

- Det er jo et positivt tegn fra italienske myndigheter sin side. Det er vanskelig å se prosessene bak der, men vi tar det som en liten håndsrekning, sa daglig leder Trym Jacobsen i rederiet Hoyland Offshore til Dagbladet lørdag morgen, og la til:

- Men alle vet hva som skal til for å løse situasjonen, og det er å få båten til havn, slik at migrantene kan gå i land.

Det norske skipet «Ocean Viking». Foto: NTB Scanpix.
- Helt ignorert

- Helt ignorert

dagbladet

Jan Bøhler tar ikke gjenvalg:

Jan Bøhler (Ap) tar ikke gjenvalg. Det melder han på egen Facebook-side.

- I dag vil jeg først og fremst takke alle som har vist meg tillit og samarbeidet med meg fra jeg ble valgt til Stortinget i 2005. Siden den gang har det å være ombud for velgerne og ha kontakt med flest mulig, opptatt meg mer og mer. Jeg setter stor pris på alle som har henvendt seg om ting jeg har prøvd å følge opp, og jeg håper dere vil fortsette med det, skriver han.

Bøhler skriver også at han ikke har vært fornøyd med politikken som føres av Arbeiderpartiet i Oslo de siste åra, blant annet når det gjelder ungdomskriminalitet og kriminelle gjenger, utenforskap blant barn og unge, krav til integrering, nedleggingen av Ullevål sykehus og prioritering av Groruddalen.

- Jeg synes det da også er realt å si ifra at det ikke er naturlig at jeg stiller opp for Oslo Ap til en ny Stortingsperiode, skriver han.

Han legger til at han fortsatt vil være aktiv i politikken.

Mener Ap har noe å lære

Mener Ap har noe å lære

dagbladet

To pågrepet etter Sian-demonstrasjon i Oslo:

Gruppa Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) demonstrerte foran Stortinget i Oslo lørdag ettermiddag. Det gikk relativt rolig for seg.

To personer ble innbrakt og to ble bortvist fra stedet, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

Politiet var møtt opp mannssterkt ved Eidsvolls plass foran Stortinget, der demonstrasjonen skulle foregå. Gruppa ble også møtt av en motdemonstrasjon.

Tidligere i sommer har Sian forsøkt å holde demonstrasjon på Mortensrud i Oslo og i Trondheim. I begge tilfeller har gruppa blitt møtt av et stort antall antirasistiske motdemonstranter, og det har kommet en vegg av egg, tomater og andre gjenstander mot dem.

(NTB)

Dynkes i egg og tomater under demonstrasjon

Dynkes i egg og tomater under demonstrasjon

dagbladet

Flere syke etter toalettbesøk i Danmark:

Dansk politi har sperret av to rasteplasser ved motorveien Herning Midtjyske. Det skjer etter at flere personer skal ha blitt syke etter å ha stoppet for å gjøre sitt fornødne.

Midt- og Vestjyllands politi melder på Twitter at de er til stede ved rasteplassen Søby Vest, sammen med helse- og beredskapspersonell, etter at flere personer ble syke etter toalettbesøk ved rasteplassen.

«Flere av disse menneskene har forlatt stedet», skriver politiet.

Politiet har foreløpig ingen god forklaring på hva som har gjort de besøkende syke.

- Vi undersøker toalettene. Vi vet ikke hva som har skjedd. Vi fikk en telefon fra en person som ble syk. Han fortalte at også flere andre mennesker har blitt syke etter besøket, sier operasjonsleder Ole Vanghøj i politiet til Ekstra Bladet.

Nå er rasteplassene i bøde sør- og nordgående retning stengt fram til do-mysteriet blir løst.

- Nå må vi ta noen prøver på stedet, og har valgt å stenge begge rasteplassene for besøkende fram til vi har fått oversikt over hva som har skjedd, sier Vanghøj.

Meteorologene med elendig nytt:

Meteorologisk institutt kommer med triste nyheter til solhungrige nordmenn: En smak av høst er i vente.

Ifølge meteorologene er det et lavtrykkssystem som enda ikke har bestemt seg for hvor det skal ta veien, men det vil sannsynligvis sørge for en god del vind og regn i store deler av Sør-Norge mot slutten av helga.

- Vær forberedt! skriver de på Twitter.

Natt til lørdag ble det også satt en isende rekord på Sognefjellshytta i Lom i Jotunheimen, og gradestokken viste 7,2 kuldegrader - ny stasjonsrekord for minimumstemperatur, skriver NTB.

Målingen er også minimumsrekord i juli for Innlandet fylke.

Ifølge meteorologene satte over 20 andre stasjoner ny minimumsrekord for juli denne natta.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dykker drept i haiangrep:

En 36 år gammel mann har omkommet etter å ha blitt angrepet av en hai ved Fraser Island i Australia. Det skriver britiske Sky News.

Det er ukjent hvilken hai som angrep mannen, men han skal ha blitt bitt rundt beina.

Helsepersonell skal ha blitt kontaktet lørdag like etter 14:00 lokal tid. Det skal ha blitt utøvd førstehjelp på mannen, men livet stod ikke til å redde og han ble erklært død på stedet.

Minst fire mennesker skal ha blitt drept i haiangrep i Australia i år. Det skriver Sky News.

Ben (26) døde i haiangrep

Ben (26) døde i haiangrep

dagbladet

Feirer pub-åpning: - Elsker det:

Lørdag åpnet ølkranene i Storbritannia igjen, etter å ha vært stengt i lengre tid som følge av coronapandemien.

Brexit-general Nigel Farage, tidligere leder for det britiske uavhengighetspartiet UKIP og nå leder for partiet Brexit, var ikke sein med å ta seg en «pint» når sjansen endelig bød seg.

- Klokka er 12. Første kunde på plass. Elsker det, skriver han på Twitter til et bilde av seg selv på pub med et glass øl.

Så mange som 6,5 millioner kunder er ventet på pubene i løpet av helgen. Det er 1,5 millioner flere enn normalt.

Statsminister Boris Johnson har oppfordret britene til ikke å la seg rive med, og ber om at smittevernregelene ikke går i glemmeboka.

- Vi forventer alle at det skal bli en historisk dag for bransjen, sier Clive Watson, grunnleggeren av pubkjeden City Pub Group, som består av i alt 47 puber i Sør-England og Wales.

- Det har vært utrolig vanskelig for oss og for kundene våre, så vi håper dette kan gi en hardt tiltrengt opptur, legger han til.

(NTB/Dagbladet)

Kjørte ned demonstranter i Seattle:

To kvinner ble kjørt ned av en bil under en demonstrasjon i Seattle natt lørdag lokal tid. For en av kvinnene er tilstanden livstruende, mens den andre er alvorlig skadd. Det melder nyhetsbyrået AP.

En video av det som skal være hendelsen, viser en hvit bil komme i høy fart mot en gruppe fotgjengere. Bilen treffer to personer, og begge blir slengt opp i luften før de lander på asfalten.

Veien skal egentlig ha vært sperret for trafikk i dagesvis, som følge av demonstrasjonene.

- En bil kjørte gjennom sperringene og traff flere forgjengere på motorveien, skriver patruljerende politibetjent Rick Johnson på Twitter.

Sjåføren av bilen, en 27 år gammel mann, er pågrepet, og det er foreløpig ikke kjent om påkjørselen ble gjort med overlegg.

Leder for det patruljerende politiet i Washington, Ron Mead, sier ifølge AP at det foreløpig ikke er tatt ut siktelser mot mannen, men at han risikerer å siktes på flere punkter. Politiet vet foreløpig ikke om påkjørselen er gjort med overlegg.

Mead oppfordret demonstrantene til å holde sine demonstrasjoner andre steder enn på motorveien framover.

- Håper er at denne tragedien fører til at demonstrantene vil revurdere ønsket om å demonstrere på motorveien, for jeg ikke garantere for sikkerheten deres. Rett og slett, sier Mead.

Natt til lørdag lokal tid, skal demonstrasjonen ha pågått i om lag en time før påkjørselen skjedde.

Seattle har vært preget av mye uroligheter i kjølvannet av at afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse av politiet i Minneapolis i mai.

200 000 i lockdown i Spania:

Katalanske myndigheter har satt 200 000 personer i isolasjon etter smitteutbrudd. Det melder nyhetsbyrået AFP og lokale medier.

Krisegrepet iverksettes klokka 12 lørdag, skriver Catalan News.

- Vi tar et skritt tilbake for å beskytte oss selv og for å kontrollere utbruddet, sier den katalanske presidenten Quim Torra på en pressekonferanse.

Han sa det hadde vært en «vanskelig avgjørelse».

Lockdown-ordren gjelder for Segrià og byen Lleida.

Segrià-området, som blant annet har et stort antall slakterier, har sett en lagt høyere økning i smittetilfeller enn resten av Catalonia den siste uken.

Foto: Santi Rodriguez / Shutterstock / NTB scanpix

Skadet fisker bragt i land:

En mann ble i natt fraktet fra et norsk fiskerfartøy nord i Barentshavet til Universistetssykehuset i Tromsø. Avstanden skal ha vært på 900 km, og mannen ble fraktet med helikopter som følge av en mulig alvorlig skade.

Hovedredningssentralen ble varslet rundt klokka 02:00 i natt, og helikopteret landet i Tromsø 8:30 lørdag morgen.

Helikopteret måtte mellomlande på kystvaktskipet Svalbard for å fylle drivstoff under flygningen til Tromsø.

Dette meldte redningsleder fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Distansen: Helikopteret måtte fly 900 km for å nå fastlandet. Det røde krysset viser hvor fartøyet lå.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.