Nyhetsstudio

Dette skjer i retten i dag:

Saken der «Jannik» Iversen er tiltalt for utpressing på Kjell Inge Røkke fortsetter på tredje dag i dag.

Første vitne ut er daglig leder i Advokatfirmaet Andenæs, Aaløkken, Veum, Anna Nielsen.

Røkkes tidligere livvakt og sikkerhetsrådgiver Anders Snortheimsmoen og advokat Morten Furuholmen er stevnet i dag.

Det samme er Per Orveland, den tidligere samboeren til Røkkes eks-kone Kari Monsen Røkke. Orveland var en periode også stefaren til Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke. Sønnen anklaget i sitt vitnemål i går Orveland for å stå i ledtog med Iversen i å utpresse Røkke-familien.

Orveland har tidligere saksøkt Kjell Inge Røkke for ti prosent av formuen hans, men kom aldri gjennom rettssystemet med kravet.

SKAL FORKLARE SEG: Kunsthandler Per Orveland er innkalt som vitne. Foto: Henning Lillegård
Studioet fortsetter under annonsen

USA opphever sanksjoner mot Tyrkia:

Onsdag ettermiddag kunngjør president Trump at alle sanksjoner mot Tyrkia oppheves, «dersom ikke Tyrkia gjør noe USA ikke liker», melder CBS News.

Kunngjøringen ble gjort under en varslet pressekonferanse i Det hvite hus.

USA innførte strenge sanksjoner mot Tyrkia tidligere i oktober, som følge av deres offensiv i Nord-Syria. Trump har blant annet uttalt at han er villig til å «knuse Tyrkias økonomi», dersom de ikke viser avmålthet i konflikten.

Under pressekonferansen uttalte Trump også at Tyrkia vil gjøre våpenhvilen i Syria permanent. Våpenhvilen skulle egentlig vare fra torsdag til tirsdag, etter at utenriksminister Mike Pompeo forhandlet med Tyrkias president Recep Erdogan i forrige uke.

Trump kunngjør også at et lite antall amerikanske soldater vil bli værende i oljeområder i Syria. Tyrkias offensiv startet etter at Trump beordret tilbake 50 amerikanske soldater fra områder i Nord-Syria. Seinere beordret han tilbake 1000 soldater fra Syria.

Avis: Ukraina visste om pengefrys:

Onsdag ettermiddag melder New York Times at høytstående ukrainske tjenestemenn visste at USA hadde frosset over tre milliarder i militær bistand til landet allerede tidlig i august.

Det viktigste spørsmålet i riksrettsprosessen er å finne ut om en såkalt «quid pro quo» fant sted. Altså en lovnad om en motytelse for en tjeneste.

Den viktigste delen av Trumps forsvar har vært at Demokratene ikke har kunnet bevise at Trump holdt igjen militær bistand til Ukraina for å presse dem til å etterforske Demokratene.

Seinest onsdag ettermiddag siterte Trump kongressmann John Ratcliffes uttalelse på Fox News:

- Verken Taylor eller noen andre vitner har forklart at ukrainerne var kjent med at den militære bistanden ble holdt tilbake. Man kan ha en quid pro quo uten noe quo, sa Ratcliffe, ifølge Trump.

Over 100 IS-fanger på rømmen:

Onsdag ettermiddag melder amerikanske myndigheter at over 100 IS-fanger har rømt fra fengsler i Syria, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En rekke statsledere har uttrykt bekymring for at Tyrkias offensiv i Nord-Syria skal føre til en reetablering av terrorgruppa IS.

MC-fører hentes av luftambulanse:

Onsdag ettermiddag melder Øst politidistrikt at en MC-fører hentes av luftambulanse etter å ha veltet på E18 ved Ørje.

Føreren er ved bevissthet, ifølge politiet.

Drapet i Drammen: Tidligere dømt for blind vold:

Den 38 år gamle mannen som er siktet for å ha knivdrept onkelen sin i en garasje i Drammen tirsdag, samtykker til fire ukers varetektsfengsling.

Han erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld, opplyser politiadvokat Ann Iren Svare Mathiassen til Dagbladet.

Politiet fikk melding om hendelsen i Kinogarasjen klokken 18.32 og rykket ut med flere patruljer. På stedet fant de en alvorlig skadd mann som ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

I 2011 ble den nå 38 år gamle mannen dømt til åtte måneders fengsel for vold mot to personer i parkeringshuset på Gulskogen senter. Hendelsen ble fanget opp av et overvåkingskamera, og opptaket viser at han angrep en tilfeldig kunde, skriver Drammens Tidende.

- Det er tale om helt uprovoserte angrep på tilfeldige personer, heter det i dommen fra 2014.

Mannen ble den gang også dømt for oppbevaring av narkotika og tyveri. Han er flere ganger tidligere straffet for vold.

Mann knivdrept i garasjeanlegg i Drammen

Mann knivdrept i garasjeanlegg i Drammen

dagbladet

Utvider siktelse etter ambulansekapring:

Onsdag ettermiddag melder VG at siktelsen mot de to som ble pågrepet etter at en ambulanse ble kapret i Oslo tirsdag, er blitt endret.

Mannen (32) er nå siktet for drapsforsøk, befatning med våpen og oppbevaring av narkotika. Tidligere var han bare siktet for drapsforsøk.

Mannen hevder at han ikke ville skade andre, og at han bare forsøkte å flykte fra politiet, ifølge hans forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen. Mannen hevder også at hagla som ble beslaglagt var uladd, og at maskinpistolen var en replika.

- Han har knyttet seg til ulykkesbilen. Når det gjelder ambulansen, har han forklart at han ville komme seg bort. Han sier at han ikke mente å skade eller drepe noen, sier politiinspektør Grete Metlid til Dagbladet.

Kvinnen (25) er nå siktet for medvirkning til befatning med våpen og oppbevaring av narkotika. Tidligere var hun bare siktet for ulovlig befatning med våpen.

Kvinnen nekter straffskyld og hevder at det var tilfeldig at hun befant seg i bilen, opplyser hennes forsvarer, John Arild Aasen, overfor Dagbladet.

- Kvinnen mener at hun ikke kan knyttes til våpen og narkotika, sier Metlid.

- Tilfeldig at de satt i samme bil

- Tilfeldig at de satt i samme bil

dagbladet

Kjedekollisjon i Bergen:

Onsdag ettermiddag melder Vest politidistrikt at fem biler har vært involvert i en kjedekollisjon i Olsviktunnelen i Bergen.

Tunnelen er stengt, melder politiet.

Person omkom i trafikkulykke i Brønnøy:

Onsdag ettermiddag melder Nordland politidistrikt at det har vært en alvorlig trafikkulykke i Brønnøy i Nordland.

En person er bekreftet omkommet, ifølge politiet. Pårørende er blitt varslet og ulykken vil bli etterforsket av Statens vegvesens ulykkesgruppe.

En bil skal ha kjørt i en fjellvegg på fylkesvei 76 ved Molvika i Brønnøy. Ifølge politiet vil veien være stengt en god stund framover.

Dagbladet følger saken!

Nødsignal fra tankskip i Møre og Romsdal:

Onsdag ettermiddag melder HRS Sør-Norge at et tanskip har sendt ut nødsignal etter å ha fått motorstans utenfor Møre og Romsdal.

Både redningshelikopter, tuabåten «Vivax» og «Frøy Harvest» er på stedet. Sistnevnte gir tanskipet slep, mens taubåten avventer situasjonen.

Det er 15 personer om bord på tankskipet. Skipet forsøker å få ankerfeste, melder HRS Sør-Norge.

Dagbladet følger saken!

Drapet i Drammen: - Han er veldig fortvilet:

- Han er selvsagt veldig fortvilet over situasjonen og det som har skjedd, sier advokat Espen Wangberg til Dagbladet.

Wangberg forsvarer 38-åringen som i går selv ringte fra Kinogarasjen i Drammen og fortalte at onkelen hans i 50-åra var drept. Han ble pågrepet på åstedet uten dramatikk.

Mannen har i dag sittet i lange avhør på politihuset i Drammen.

- Han samarbeider med politiet så godt han kan, sier advokaten.

38-åringen har i dag erkjent de faktiske forhold i avhør, men nekter straffskyld. Han har samtykket i å la seg varetektsfengsle i fire uker med brev- og besøksforbud, dermed ble det ikke noe fengslingsmøte.

- Det er en veldig alvorlig sak, og en helt innledende fase i etterforskningen. Han skjønner også hva utfallet vil bli i et fengslingsmøte, så da slipper han belastningen ved å møte i retten, sier Wangberg.

Advokaten vil ikke utdype noe rundt bakgrunnen for drapet på nåværende tidspunkt.

Politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen opplyste tidligere i dag til Dagbladet at de har kontroll på kniven de mener er drapsvåpenet.

Mann knivdrept i garasjeanlegg i Drammen

Mann knivdrept i garasjeanlegg i Drammen

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.