Nyhetsstudio

Frode Andresen

Brann i enebolig i Lørenskog:

Seint søndag kveld melder Øst 110-sentralen at en enebolig brenner i Lørenskog. Politiet opplyser at alle beboere er blitt evakuert.

Studioet fortsetter under annonsen

Frigir navn på død mann i Stavanger:

Lørdag formiddag ble politiet kontaktet etter at det var observert en person i tjernet Vannassen i Stavanger. Personen ble hentet opp og erklært død på stedet.

Politiet frigir nå mannens navn.

Den omkomne er 36 år gamle Rolf Olaf Jensen Amdal, bosatt i Stavanger. Navnet frigis i samråd med de pårørende.

Politiet har ikke mistanke om at det foreligger noe straffbart bak dødsfallet, og betegner forholdet som en drukningsulykke.

Skole evakuert, politiet mistenker gass:

Nødetatene har rykket ut til Eidsberg ungdomsskole i Østfold etter melding om ubehagelig lukt og at flere opplever at det svir i øynene.

Det skal også være snakk om mindre pustebesvær hos elever og ansatte.

Politiet opplyser at skolen er evakuert, og elever og ansatte oppholder seg i Eidsberghallen.

- Vi kan ikke se bort fra at det kan være snakk om CS-gass (tåregass) eller pepperspray i ventilasjonsanlegget. I så fall har det ikke kommet dit av seg selv, sier operasjonsleder Terje Marstad til Dagbladet.

Mye tyder på at det er snakk om et pek - men politiet tar dette på største alvor, og saken vil få etterspill.

- 380 elever er evakuert, og mellom 130 og 200 av dem er blitt utsatt for dette ubehagelige. Det er egnet til å framkalle frykt, og etterforskning er allerede i gang, sier Marstad.

Meldingen kom inn til politiet via brannvesenet klokka 11.45, og både de og ambulanser er sterkt til stede ved skolen. Operasjonslederen understreker at ingen er alvorlig skadd.

- Barna er vel ivaretatt, sier Marstad.

EVAKUERT: Ungdomsskolen er evakuert etter at elever og ansatte er utsatt for det som antas å være tåregass. Foto: Freddie Larsen

Bru kollapset i Frankrike - 15-årig jente omkom:

Ei 15 år gammel jente mistet livet da ei bru kollapset sørvest i Frankrike mandag. Minst to kjøretøy havnet i elven Tarn.

Det var en personbil og en lastebil som falt i elven da brua kollapset ved Mirepoix-sur-Tarn nord for Toulouse. Det er også blitt meldt om et tredje kjøretøy på brua.

Fire personer er reddet opp av elva, blant annet jentas mor, og flere andre fryktes savnet, ifølge en lokal brannsjef.

Ifølge France Bleu falt det minst fire personer i elven: lastebilsjåføren, samt en mann, kvinne og et barn. Over 60 redningsarbeidere deltar i søket etter overlevende, blant dem dykkere og 40 politifolk.

Det fryktes at lastebilføreren og sjåføren av det som muligens var et tredje kjøretøy er savnet, men dette er ikke bekreftet. Øyenvitner har forklart at de også så en varebil på brua da den raste sammen.

Brua ble bygd på 1930-tallet og tålte maksimum 19 tonn.

Mange fotgjengere, deriblant skolebarn, pleier også å krysse brua.

(NTB)

Foto: Eric Cabanis / AFP / NTB Scanpix

Åpningen av Nasjonalmuseet utsatt:

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt til våren 2021, melder NTB. Årsaken er forsinkelser i leveransene av teknisk anlegg og sikkerhetsdører.

Ifølge den opprinnelige planen skulle prestisjemuseet, som blir Nordens største kunstmuseum, åpne til neste år.

Nasjonalmuseet skal overta kunsten som tidligere var utstilt på Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst og Kunstindustrimuseet. Museet skal ligge på Vestbanen ved Aker Brygge.

- For ikke å gå på akkord med kvaliteten vil vi sørge for at disse leveransene på plass, og for at de blir testet, slik at vi har en stabil drift før vi åpner, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

De to uteblevne leveransene sørger for riktig luft og temperatur foruten sikkerhet.

Flere farevarsler om snø :

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på snø i Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark, Trøndelag og Helgeland.

En død etter brokollaps i Frankrike:

Nyhetsbyrået AFP melder at en person er død etter at en bro kollapset i Frankrike. Flere skal være reddet opp fra elva.

En personbil og en lastebil falt i elva ved Mirepoix-sur-Tarn nord for Toulouse, skriver NTB.

Ifølge France Bleu falt det minst fire personer i elven: lastebilsjåføren, samt en mann, kvinne og et barn. Over 60 redningsarbeidere rykket ut etter ulykken.

LIVE: Legger fram nye læreplaner:

Fagene blir mer praktiske og utforskende, og det blir mer læring gjennom lek for de yngste barna i de nye læreplanene for grunnskolen og videregående skole.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) legger nå fram de nye læreplanene som skal tas i bruk fra og med skoleåret 2020.

I de nye læreplanene videreføres dagens fag og timetall, men det innføres tre tverrfaglige temaer: Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring. Temaene skal inngå i fagene der det er naturlig.

For eksempel er bærekraftig utvikling lagt inn i norskfaget, og demokrati og medborgerskap er lagt inn i matematikk.

– Mange har ønsket at de tverrfaglige temaene skal få en større plass i skolen. Det har jeg lyttet til, og temaene er tatt inn i flere fag etter høringen, sier Sanner i en pressemelding.

Det blir også i større grad lagt vekt på læring gjennom lek i læreplanene for de yngste barna, flere fag blir mer praktiske og utforskende, og kritisk tenkning og digitale ferdigheter blir en mer sentral del av hva norske barn skal lære på skolen.

Blant annet skal elevene lære både programmering og algoritmisk tenkning.

Verdiløft
Innføringen av de nye læreplanene skal også gi skolen det kunnskapsministeren kaller et verdiløft, som er en ny overordnet del av læreplanen som utdyper skolens verdigrunnlag.

– Skolen har et dobbelt samfunnsoppdrag. Den skal både danne og utdanne. Verdigrunnlaget i opplæringen, som blant annet handler om respekt for mennesker og natur, og det å verdsette mangfold og likeverd, kommer nå tydeligere fram i de enkelte fagene, sier Sanner.

Den nye store skolereformen med navnet Fagfornyelsen skal innføres høsten 2020. I arbeidet med de nye læreplanene har Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet mottatt over 20.000 innspill og 7.000 høringssvar.

Endringene i læreplanverket kommer etter enighet om at dagens læreplaner er for omfattende, og at det er for dårlig sammenheng i og mellom fagene.

(NTB)

Mann skallet ned på fest - døde:

En 25 år gammel mann ble natt til søndag utsatt for vold på en fest i Tjørn i Sverige. Det melder Expressen.

Mannen ble skallet ned og var bevisstløs da han ble fraktet til sykehus med livstruende skader.

Mannen døde av skadene han ble påført.

En mann ble pågrepet på stedet, og ifølge Expressen skal han avhøres i løpet av kvelden.

Kundene slakter Vy:

Etter en lang periode med mye togtrøbbel, gir kundene tydelig beskjed. En ny undersøkelse viser at Vy-kundene er mer misfornøyde enn før.

- Dette var dessverre forventet, togene holder ikke ruten ofte nok, sier Konserndirektør Arne Fosen i Vy tog i en pressemelding.

Høstens tall viser at samlet kundetilfredshet for Vy-togene går ned fra 74 til 67 poeng. Den laveste kundetilfredsheten er på Østlandet.

August viste en total punktlighet for Vy-togene på 79,4 prosent, som er den laveste punktligheten som er målt siden vinteren 2010.

6900 kunder har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Kantar i løpet av september.

Glatte veier i Agder:

Politiet melder om glatte veier i Agder.

Klokka 08 måtte de reise ut til Østerholt, der en personbil kjørte inn i autovernet. Det er ikke meldt om personskade.

Politiet opplyser at Vegtrafikksentralen er varslet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.