Nyhetsstudio

Marte Klausen

65 000 brudd på arbeidsmiljøloven:

Det er registrert over 65 000 brudd på arbeidsmiljøloven i sykehjemsetaten i Oslo siden 2013, ifølge Aftenposten.

Siden 2013 og til 1. september 2019 har det vært 65 694 registrerte lovbrudd på arbeidstidsbestemmer i sykehjemsetaten i Oslo, skriver avisa.

To tredjedeler av alle brudd skyldes ulovlig søndagsarbeid for ekstravakter. Altså at det arbeides flere søndager på rad, skriver etaten. Oversikten viser at det har blitt færre lovbrudd de siste årene, men at de fortsatt er høye.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Grensealarm etter brutal befrielsesaksjon:

Dansk politi har bedt svensk politi om hjelp etter at flere gjerningspersoner befridde en tungt kriminell mann fra en psykiatrisk avdeling i Slagelse i Danmark i går kveld.

- For svensk politi innebærer dette eksempelvis økt årvåkenhet ved grenseposter, sier talskvinne for svensk politi, Joanna Ljunggren til Expressen.

Ifølge Aftonbladet er en 24 år gammel gjengkriminell nå på frifot.

Ansatte på den psykiatriske avdelingen skal ha blitt tatt som gisler under aksjonen, og en av gjerningspersonene avfyrte skudd, ifølge dansk politi.

Foto: Ritzau Scanpix
Gjemte våpen i kakeboks

Gjemte våpen i kakeboks

dagbladet

Syria: Minst 15 drept i flyktningleir:

Den syriske regjeringen gikk til angrep i det opprørskontrollerte Idlib-området i det nord-vestlige Syria i dag.

En leir med internt fordrevne mennesker i Syria ble angrepet og her ble minst 15 personer drept, melder Reuters.

Nyhetsbyrået har vært i kontakt med redningsarbeiere i Kah-leiren.

Kah-leiren skal ha blitt truffet av raketter som ble sendt avgårde utenfor Aleppo by.


Det britisk-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at også et fødselssykehus i Kah ble truffet.

Omkom i alvorlig ulykke i Hurdal:

Romerikes Blad melder at det har vært en alvorlig ulykke i Hurdal onsdag kveld. Politiet ble varslet om ulykken klokka 20.23.

Det dreier seg om en bil som har kjørt av veien.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Finn Håvard Aas, opplyser til avisa at en person satt fastklemt.

- Alt tyder på at personen har hatt et illebefinnende. Ingenting tyder på at det har vært andre involverte, sier Aas til Dagbladet.

Det jobbes med livreddende førstehjelp på stedet.

Seint onsdag kveld bekrefter operasjonsleder Gisle Sveen at vedkommendes liv ikke sto til å redde.

Henlegger hatkrim-sak mot lesbisk par:

Politiet har ikke funnet ut hvem som ramponerte boligen til et lesbisk par i Sandnes i mai. Nå er saken henlagt.

- Saken er henlagt fordi vi ikke finner noe gjerningsperson, sier politiadvokat Camilla Levang ved Sørvest politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

I mai tok noen seg inn i boligen til et lesbisk ektepar i Sandnes, og gjorde hærverk og sprayet ytringer på flere vegger. På én av veggene sto det «Kåm dere til helvette vekk». En setesdalsbunad med sølv ble også stjålet.

Politiet etterforsket saken som grovt skadeverk og grovt tyveri fra bolig, i tillegg til at saken ble etterforsket for hatefull ytringer.

Det ble brukt store ressurser på etterforskningen, men etter et halvt år er saken fortsatt uløst. Ingen har heller vært siktet i saken.

Wanya Valkyrie Drage, som er den ene av de to som bodde i boligen, sier at hun og kona opplevde hærverket som et angrep på homofile og lesbiske.

- Jeg skulle selvsagt ønsket at saken ble oppklart. At saken blir henlagt opplever vi som et nederlag. Nå går gjerningspersonene fri og ingenting kan stoppe dem fra å gjøre dette igjen, sier Drage.

(NTB)

- Vi føler oss invadert. Det var veldig, veldig ekkelt

- Vi føler oss invadert. Det var veldig, veldig ekkelt

dagbladet

Israel: Gantz mislykkes i å danne regjering:

Opposisjonsleder i Israel Benny Gantz har ikke klart å danne en ny regjeringskoalisjon i Israel. Tidsfristen utløper onsdag.

Dermed minker håpet betraktelig for Gantz om å erstatte nåværende statsminister Benjamin Netanyahu. Sjansen øker samtidig for at landet kan stå overfor sitt tredje valg på under ety år.

Etter at Netanyahu i forrige måned ikke klarte å danne en ny, styringsdyktig koalisjon, var det Gantz' tur til å ta over stafettpinnen. Men i likhet med Netanyahu har ikke opposisjonslederen klart å få flertallsstøtte fra nasjonalforsamlingens Knessets 120 seter.

Gantz opplyser at han har informert Israels president Reuven Rivlin om avgjørelsen. Dermed har nasjonalforsamlingen 21 dager på skape et flertall på minst 61 som stiller seg bak enten Gantz, Netanyahu eller en outsider. Denne personen får så 14 dager til å danne en koalisjonsregjering. Dersom dette mislykkes, vil landet bli tvunget til å avholde nok et valg i mars.

Valget i september viste at verken statsminister Benjamin Netanyahus Likud eller Gantz' parti Blått og hvitt fikk flertall, men snarere måtte gå i kompaniskap med det israelske vippepartiet til Avigdor Lieberman, som nekter å binde seg til noen av regjeringskoalisjonene.

Etter flere uker med forhandlinger med begge de to store sier Lieberman at han verken kan gå for den ene eller andre løsningen.

(NTB)

Skytevåpen var leketøy:

SISTE: Våpenet var et leketøy, melder Aftonbladet.

- Før lunsj i dag fikk vi melding om at en frivillig organisasjon hadde funnet et våpen inntullet i ei trøye. Vi har bedømt at funnet ikke er interessant for etterforskningen, og det har vi nå valgt å gå ut med, sier pressetalsmann i politiet, Stefan Gustafsson.

OPPRINNELIG MELDING: I kveld har en søkepatrulje fra en frivillighetsgruppe funnet et skytevåpen i en brønn i utkanten av Uddevalla i Sverige, melder Aftonbladet og siterer Expressen.

- Vi har meldt til politiet om funnet, og de er på vei, sier Peder Schillerström, en grunder i Finn, frivillighetsgruppa som er ute og leiter.

Søkepatruljen skal også ha funnet en trøye i en pose, i nærheten av området der våpenet ble funnet.

Det er foreløpig uklart om funnet av våpen kan kobles til forsvinningen av Wilma Andersson.

Det er en stor leiteaksjon etter den 17-årige Wilma Andersson. Både politi og hundrevis av frivillige er ute og leiter, ifølge Expressen. Flere funn er gjort. Mandags kveld ble det funnet noen utbrente sko og et par briller. I kveld ble det altså funnet et våpen i en brønn.

Wilma Andersson er 17 år. Hun ble sist sett torsdag den 14. november. Hun er rundt 168 centimeter høy, har mørkt hår og gikk vanligvis med en svart pelskåpe, skriver Expressen.

Søndag kontaktet familien politiet. Mandag har de gått ut med en etterlysning av 17-åringen.

SAVNET: Wilma Andersson er 17 år og ble sist sett 14. november i Uddevalla-området i Sverige. Foto: Privat

Trekker seg som presidentkandidat:

Ordfører i Miramar, Florida, Wayne Messam, trekker seg som presidentkandidat for Det demokratiske partiet i 2020-valget. Det skriver CNN.

Messam, som lanserte sitt kandidatur i mars, var aldri levnet store sjanser til å bli den neste demokratiske presidentkandidaten.

Foto: AP

Snop og brus til veldedighet slipper avgifter:

Produsenter og importører som gir sjokolade og brus til veldedige formål, skal slippe å betale avgifter for dem, har regjeringen besluttet.

- Dette handler om å bruke sunn fornuft. Vi kan ikke ha det slik at produsenter og importører skal kaste varer fremfor å gi dem til et godt formål, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NTB.

Det er i første rekke avgifter knyttet til sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikkevarer, drikkevareemballasje og sukker som blir fjernet. Dermed kan julesnop gis bort – avgiftsfritt.

I 2016 ble momsen på veldedige matgaver fjernet, men nylig ble regjeringen gjort oppmerksom på en gløggprodusent som ønsket å gi bort 4000 flasker julegløgg som var utgått på dato. Det ville imidlertid ha medført avgifter på 32 000 kroner. Alternativet var å tømme flaskene.

Saken førte til at det ble tatt affære, ifølge Jensen, som nå jobber med å få et regelverk på plass.

- Vi vet at ikke alle har råd til alt i julen, derfor gjør matsentralene og frivillige organisasjoner en viktig jobb i å sørge for at flest mulig får en god jul. Det håper jeg blir enklere nå, sier Jensen.

AVGIFTSSLIPP: Har man produsert for mange slike lekkerbiskener og vil gi dem bort til et veldedig formål, skal man heretter slippe å betale sukkeravgift og andre avgifter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Prins Andrew avlyser offisielle oppdrag:

Det melder Sky News. Det kommer bare noen få dager etter at han stilte opp i en dokumentar som har vakt stor oppsikt.

Sky News omtaler det som en pause fra offisielle oppdrag i forseelig framtid.

Britiske prins Andrew har vært i verdens søkelys de siste dagene etter et intervju om hans vennskap til Jeffrey Epstein.

Epstein, som døde i august, var tiltalt for både menneskehandel og overgrep mot flere mindreårige.

Prins Andrew har holdt seg forholdsvis taus om anklagene, men i et intervju med BBC denne helga svarte han på beskyldningene.

Den britiske prinsens intervju har skapt stor oppmerksomhet de siste dagene. Advokat Mark Stephens har blant annet omtalt Andrews valg om å stille opp, som en «katastrofal feil».

I en uttalelse skriver prinsen at han sympatiserer med Epsteins ofre. Han melder samtidig at han kommer til å bistå politiet i videre etterforskning.

Foto: Leon Neal/AFP
Bildene som avslører prinsen

Bildene som avslører prinsen

dagbladet

Nav-sjefen: - Visste ikke om uskyldig dømte:

NAV-direktør Sigrun Vågeng avviser blankt at NAV visste om at folk satt uskyldig fengslet allerede i februar i år, skriver VG.

Ifølge avisa har arbeidsminister Anniken Hauglie vist til et internt brev datert 25. februar, som blant annet ble sendt til ytelsesdirektør Kjersti Monland i NAV.

Hauglie mener brevet viser at NAV allerede da satt på kunnskap om at det fantes pågående straffesaker som følge av feil rettspraksis.

Nav-direktøren avviser dette som en uriktig tolkning av brevet.

– En klønete formulering i en intern e-post har skapt et inntrykk av at NAV allerede i februar 2019 visste at folk satt i fengsel fordi vi behandlet saker feil. Det stemmer ikke – og det var ikke det denne e-posten adresserte. Da denne mailen ble skrevet, var vi ikke klar over at vi hadde feil lovforståelse om opphold i EU/EØS, skriver Sigrun Vågeng i en uttalelse til VG.

Foto: Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.