Nyhetsstudio

Marte Klausen

Macron, Merkel og Johnson skal møte Erdogan:

Den franske presidenten Emmanuel Macron skal ha et møte med Tyrkias president Recep Erdogan om militæroperasjonen i Syria, sammen med Tysklands Angela Merkel og Storbritannias Borris Johnson, melder nyhetsbyrået AFP.

Studioet fortsetter under annonsen

Et hundretall skoler stengt:

Mer enn 600 skoler holdes tirsdag stengt i New South Wales som følge av de kraftige skogbrannene i den australske delstaten.

Tirsdag er det ventet godt over 30 grader og kraftig vind flere steder i New South Wales. Brannvesenet frykter at ytterligere branner kan blusse opp eller at brannene sprer seg.

Som følge av de kraftige brannene, har skoleetaten i den mest befolkede delstaten i Australia besluttet å holde over 600 barne-, ungdoms- og videregående skoler rundt om i delstaten holdes stengt tirsdag.

3.000 brannmenn er satt inn i arbeidet med å slukke over 50 branner i New South Wales. De aller fleste av dem er nord i delstaten.

Mandag ble det erklært sju dagers unntakstilstand som følge av skogbrannene som herjer. I tillegg er det varslet «katastrofal» brannfare i Sydney, som er det høyeste nivået siden brannfareskalaen ble innført i 2009.

(NTB)

Bolivias president får asyl:

Bolivias avgåtte president, Evo Morales, har fått innvilget asyl i Mexico. Det opplyser den mexicanske utenriksministeren Marcelo Ebrard.

Morales gikk av som president i Bolivia søndag etter omfattende protester i kjølvannet av presidentvalget da det ble konkludert med valgfusk.

Det har blitt spekulert på hvor Morales hadde gjort av seg ettersom han ikke har blitt sett siden han søndag kunngjorde at han gikk av. Samme dag sa den mexicanske utenriksministeren at Morales kunne få asyl i Mexico dersom han ønsket det.

Mandag kunngjorde Ebrard at Morales hadde bedt om å få asyl i Mexico og at søknaden var innvilget.

Innelåst på badet med kylling i ovnen:

Mandag kveld måtte politi og brannvesen i Oslo bistå to personer i Oslo som hadde havnet i det politiet beskriver som «litt uheldige omstendigheter».

I leiligheten på Bislett sto nemlig en kylling i ovnen. Men en vrien dør skapte problemer.

- En beboer var inne i leiligheten og ble låst inn på badet bak en dør i vranglås. En person som var på besøk var ikke i leiligheten, og kom seg ikke inn, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand ved Oslo politidistrikt.

Utfordringen for de to personene var kyllingen i ovnen. De klarte ikke å løse problemet selv, og derfor ringte de nødetatene.

- De fryktet at kyllingen kom til å lage ganske mye røyk, sier Hekkelstrand.

Politiet kom til stedet og fant etterhvert ut at de måtte bryte seg inn i leiligheten for å forhindre at kyllingen ble svidd i ovnen.

- Den var på god vei til det, men det ble ingen røykutvikling som førte til skader på leiligheten, sier Hekkelstrand.

Også personen på badet kom seg ut etterhvert, og det hele endte godt. Og selv om tørrkok langt fra er noe uvanlig fenomen i Oslo, beskriver Hekkelstrand det hele som litt «kuriøst».

- Det er oftere at det er berusede folk som sovner fra maten, enn at folk blir innelåst på badet, sier operasjonslederen.

Ny skyting i Malmö:

Politiet i Malmö har fått flere meldinger om skyting i Malmö, skriver Aftonbladet.

- Det er mange vitner som skal avhøres, sier talsperson Rickard Lundqvist i politiet.

Politiet rykket ut med flere patruljer, og har funnet en skadd person.

- En politipatrulje påtraff en skadet person like ved der det har blitt skutt. Da ba de om å få en ambulanse til stedet. Personen er under behandling og er kjørt til sykehus i ambulanse. Jeg går ikke inn på tilstanden akkurat nå, sier Lundqvist.

«Hendelsen registreres som drapsforsøk», skriver politiet i en pressemelding.

Ifølge vitner skal de ha blitt avfyrt mellom 10 og 15 skudd.

Den antattet gjerningspersonen skal ifølge vitner ha forlatt åstedet i en personbil.

Det står det også et kjøretøy med skuddskader på stedet.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om denne saken kan kobles til helgens hendelser. Da ble en 15 år gle Jaffar skutt og drept i Malmö sentrum.

Oppdateres

Signerte spionlov:

Litauens president har signert spionloven som muliggjør utvekslingen av Frode Berg. Det melder NRK.

Loven ble vedtatt i forrige uke, men det var først i dag at presidenten hadde mulighet til å signere loven slik at den trer i kraft. Presidenten har vært på reise, og kunne derfor ikke signere loven før i dag.

Spionloven trer i kraft ett døgn etter signeringen.

UDI snur: Småbarnsmor får bli:

Småbarnsmoren Mahsa Aghabararian får likevel bli i Norge, skriver UDI-direktør Frode Forfang i en e-post til Aftenposten.

Hun skulle egentlig utvises fra Norge, til tross for at hun fortsatt ammer sin seks måneder gamle datter. Årsaken til utvisningen var blant annet at hun hadde opprettet enkeltpersonsforetak for å jobbe som tannlege.

Vedtaket er omgjort fordi «hensynet til barnets beste bør veie tyngre enn bruddet på utlendingsloven i denne saken».

UDI-direktøren skriver til Aftenposten at UDI nå vil gjennomgå sine interne retningslinjer for skjønnsutøvelse i utvisningssaker som berører barn.

Oppdateres

Minst 80 graver utsatt for hærverk:

Lyng, lykter og blomster er slengt rundt på Slettebakken kirkegård i Bergen. Minst 80 graver er vandalisert, ifølge Bergens Tidende.

Diakon Bergfinn Sørlie sier til avisa at et stort antall lyngplanter, lykter og ferske roser er kastet rundt på gravplassen og utenfor gjerdet ned mot Tveitevannet. Sørlie mener hendelsen har skjedd natt til søndag. Det ble oppdaget mandag formiddag.

- Det var overnatting i kirken, og noen skal ha hørt støy utenfor midt på natten, sier han.

Operasjonsleder Eivind Hellesund opplyser overfor Dagbladet at det var pårørende og menigheten som meldte fra om saken.

- Planter er røska opp og kasta rundt. Politiet er på steder nå og gjør undersøkelser, sier han.

Skadeverket er anmeldt til politiet, som opplyser at det ikke meldt om skader på gravstøtter.

Chile skal få ny grunnlov:

Chile skal erstatte den omstridte grunnloven som landet har hatt siden militærstyret til Augusto Pinochet. Det melder NTB.

En ny grunnlov har vært ett av hovedkravene under den tre uker lange protestbølgen.

Et forslag til ny grunnlov skal utarbeides av en såkalt konstituerende forsamling for deretter å bli gjenstand for en folkeavstemning, opplyste innenriksminister Gonzalo Blumel søndag.

Kunngjøringen kom etter at Blumel hadde sittet i møte med flere moderate og høyreorienterte partier, som til nå har vært kritiske til å endre grunnloven.

Foto: Esteban Felix / AP / NTB Scanpix

Kraftig jordskjelv i Frankrike:

Jordskjelvsenteret EMSC melder om et kraftig jordskjelv i Frankrike, nord for Monaco.

Jordskjelvet hadde en styrke på 4,9, ifølge EMSC.

Abdullah nekter omtelling:

Resultatet fra presidentvalget i Afghanistan lar fortsatt vente på seg, og president Ashraf Ghanis fremste utfordrer nekter nå å gå med på omtelling. Det melder NTB.

Både Ghani og hans fremste utfordrer Abdullah Abdullah har utropt seg selv til vinner av presidentvalget 28. september, men de offisielle resultatene er ikke kunngjort.

Landets valgkommisjon (IEC) lovet først å offentliggjøre resultatene 19. oktober, men utsatte det senere til 14. november.

Foto: AP / NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.