Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Brann i fritidsbåt ved Ramsøy:

Hovedredningssentralen melder om brann i en fritidsbåt i nærheten av Ramsøy, skriver Vest politidistrikt.

En redningsskøyte er på vei, i tillegg bistår brannvesenet også med en båt.

Først skrev politiet at de hadde fått opplysninger om at en person var i sjøen.
I en oppdatering informeres det om at en person var om bord, og at det ikke skal ha vært noen i sjøen.

- Redningsskøyten tar med seg personen om bord til land for å bli sjekket av ambulansepersonell. Opplyst å ha fått i seg noe røyk. Slukking pågår ombord i båten.

Studioet fortsetter under annonsen

Sprengladning funnet i leilighet:

Politiet i Sverige har funnet sprengladning i en leilighet i Södervärn i Malmö. Dette skjedde i forbindelse med en husransakelse, skriver den svenske avisa Expressen.

To menn er pågrepet og mistenkt for forberedelser til allmennfarlig ødeleggelse.

Leiligheten er for øyeblikket sperret av i påvente av bombegruppa, skriver avisa.

Dømt for overgrep mot barnebarn:

En mann (74) er i Frostating lagmannsrett dømt til sju år og tre måneders fengsel for seksuelle overgrep mot barnebarnet sitt, melder NTB.

Mannen har begått en rekke overgrep mot barnebarnet, som var mellom åtte og ni år da hendelsene fant sted.

74-åringen dømmes også til å betale 300 000 kroner i erstatning til barnet.

Lungebetennelse tar barneliv hvert 39. sekund:

Lungebetennelse er den dødeligste sykdommen for barn. Hvert 39. sekund dør et barn i «den glemte epidemien», ifølge helse- og barneorganisasjoner. Det melder NTB.

- Hver dag dør nesten 2 200 barn under fem år av lungebetennelse, sier Unicef-sjef Henrietta Fore i en felles uttalelse med Redd Barna i Storbritannia.

Hun peker på at sykdommen både kan behandles med billig antibiotika og forebygges med enkle vaksiner. I fjor døde likevel rundt 800 000 barn av lungebetennelse.

Det er nesten dobbelt så mange som døde på grunn av diaré (437 000) og nesten tre ganger så mange som døde av malaria (272 000).

Fem land står for mer en halvparten av barnedødsfallene som skyldes lungebetennelse: Nigeria, India, Pakistan, Kongo og Etiopia. Barn som har et svakt immunsystem eller som bor i områder med høy luftforurensing, er mest utsatt.

- En sterk global forpliktelse og økte investeringer er sterkt nødvendig for å bekjempe denne sykdommen. Dette er en glemt global epidemi og et symptom på forsømmelse og uforsvarlig ulikhet når det gjelder tilgang til helsetjenester, heter det i uttalelsen.

Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB Scanpix

Tre personer pågrepet for terrorplanlegging:

Tyske myndigheter har pågrepet tre personer de mistenker er IS-tilhengere. De skal ha forberedt et angrep hvor de ville drepe «så mange ikke-troende som mulig». Det melder NTB.

Rundt 170 politifolk var involvert i pågripelsen, som skjedde i tre leiligheter utenfor byen Offenbach tirsdag, ifølge påtalemyndigheten i Frankfurt.

Påtaleansvarlig Nadja Niesen sier at den hovedmistenkte, en 24 år gammel tysk statsborger med makedonsk bakgrunn, allerede hadde skaffet seg materialene han trengte for å lage eksplosiver, og at han hadde søkt på skytevåpen på internett.

De to andre mistenkte er en 21 år gammel og en 22 år gammel tyrkisk statsborger. Alle de tre som ble pågrepet, skal tidligere ha fortalt vitner at de støtter IS.

Anti-jødisk hærverk kan være koordinert:

Hærverket i Danmark, Norge, Sverige og Finland i forbindelse med krystallnatten var trolig koordinert og ment som en maktdemonstrasjon, tror terrorforsker. Det melder NTB.

- Med dette forsøker de å vise at de er sterke i alle land, at det fins handlingskraft og at det kan eskalere til ting som er mer voldsomme, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til den danske avisa Information.

Han tror Den nordiske motstandsbevegelsen, som selv omtaler seg som nasjonalsosialister, sto bak hærverket, og han advarer mot å ignorere gruppen.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Bil havnet i elv:

En bil har havnet i Øvstabøelva i Sandeid i Rogaland av uviss årsak, skriver politiet i Sør-Vest på Twitter.

Det skal ha vært en person i bilen, ifølge politiet. Denne personen er i sikkerhet nå, og blir tatt med videre av ambulanse. Det er ikke snakk om alvorlig personskade.

Far mishandlet døtre da moren lå på sykehuset med kreft:

En mann i 40-årene er dømt til åtte måneders fengsel i Nedre Telemark tingrett for å ha mishandlet sine to døtre, melder TA.

Mishandlingen skjedde mens døtrenes kreftsyke mor var på sykehus.

Faren er domfelt for å ha mishandlet den ene datteren ved at han dyttet henne slik at hun falt i bakken, tok tak rundt halsen hennes og klemte slik at hun ikke fikk puste, deretter dunket han hodet hennes i gulvet gjentatte ganger, skriver avisa.

I forkant av volden skal datteren ha kommentert farens drikking. Mannen forklarte i retten at han husker lite fra hendelsen, nettopp fordi han hadde drukket.

Vil gi ut ny samtaleutskrift:

USAs president Donald Trump melder på Twitter at han innen denne uka vil offentliggjøre en ny utskrift av den første samtalen han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det er telefonsamtalen med Zelenskyj fra 25. juli som har utløst riksrettsprosessen med Donald Trump, etter at sistnevnte ba Zelenskyj om å etterforske sin politiske motstander Joe Biden.

Den første samtalen mellom de to statslederne fant sted forut for 25. juli, og Trump mener den derfor er «viktigere» enn samtalen som har vært gjenstand for storstilt kritikk.

Trumps kritikere mener Trump i samtalen utnyttet presidentembetet for å oppnå personlige politiske fordeler.

I morgen begynner de første åpne riksrettshøringene mot presidenten.

Foto: NTB Scanpix

Arbeidsulykke i Bjørvika:

En person har fått foten kjørt over av en hjullaster i forbindelse med en arbeidsulykke. Det skriver politiet i Oslo på Twitter.

Nødetatene er på vei til stedet. Det er snakk om en påkjørsel i lav hastighet, og ingen alvorlig personskade, skriver politiet.

Labour: - Utsatt for stort dataangrep:

Det britiske partiet Labour sier de har blitt utsatt for et «sofistikert og omfattende dataangrep» på partiets digitale plattformer. Det melder NTB.

Dataangrepet ble stoppet av «robuste sikkerhetssystemer», og det skal ikke ha forekommet datainnbrudd, ifølge partiet.

Angrepet har likevel forstyrret deler av Labours valgkamp før parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember.

- Sikkerhetsprosedyrer har forsinket noen av våre valgkampaktiviteter, men disse var oppe igjen denne morgenen og vi er tilbake for full maskin, heter det i uttalelsen.

Labour har rapportert inn hendelsen til britenes statlige senter for datasikkerhet, National Cyber Security Centre, som er en del av det britiske etterretningsetaten GCHQ.

Foto: Jacob King / AP / NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.