Nyhetsstudio

Frode Andresen

Hevder Trump er forberedt på krig:

Mandag sier USAs utenriksminister Mike Pompeo til CNBC News at president Trump er forberedt på å gå til krig mot Tyrkia.

- Vi foretrekker fred over krig. Men dersom cyberangrep eller militære tiltak er nødvendig, så skal dere vite at president Trump er fullt forberedt på å utføre den handlingen.

Pompeo ønsker ikke å fastslå hva som skal til for å utløse et militært angrep.

- Jeg vil ikke forskuttere presidentens avgjørelse om hvorvidt vi skal benytte oss av den fantastiske kraften i USAs militære styrker, sier Pompeo og legger til:

- Du foreslo de økonomiske kreftene vi har benyttet oss av. Vi vil definitivt benytte oss av det. Vi vil også benytte oss av de diplomatiske kreftene. Det er hva vi foretrekker.

Tyrkias offensiv i nordøstlige deler av Syria startet etter at Trump beordret tilbake 50 soldater fra de aktuelle områdene. Seinere har han beordret over 1000 soldater tilbake fra Syria.

Trump har ved flere anledninger advart Tyrkias president Recep Erdogan om at dersom de ikke viser avmålthet, så kan de forvente reaksjoner fra USA. USA har allerede innført kraftige sanksjoner mot Tyrkia.

Trumps brev til Erdogan: - Ikke vær en tøffing

Trumps brev til Erdogan: - Ikke vær en tøffing

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Flåmsbanen stengt på grunn av ras:

Bane NOR melder om at Flåmsbanen er stengt mellom Myrdal og Flåm på grunn av ras.

Det er uklart når strekningen vil åpne, men det er ventet å være stengt ut dagen.

Enige om nytt regjeringssamarbeid:

Det spanske venstrepartiet Podemos er enige om å forme en koalisjonsregjering med det sosialdemokratiske partiet PSOE. Det melder nyhetsbyrået AFP.

PSOE vant søndagens nyvalg, men fikk noe mindre oppslutning enn i valget i april og endte med 120 plasser.

Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet:

Konkurransetilsynet undersøker Lilleborg AS fordi de mistenker brudd på konkurransereglene. Det melder NTB.

I en børsmelding fra Orkla kommer det fram at Konkurransetilsynet mistenker at Lilleborg AS har brutt konkurranseloven.

De mistenker at selskapet har brutt innkjøpsbetingelsene mellom leverandører og dagligvarekjedene.

Ifølge E24 gjennomfører tilsynet tirsdag razzia i Lilleborgs lokaler.

I en pressemelding bekrefter Konkurransetilsynet at gjennomførte en uanmeldt kontroll hos Lilleborg for å sikre beviser.

- Hensikten med bevissikringen er å få bekreftet eller avkreftet mistanke om brudd på konkurranseloven, skriver avdelingsdirektør Beate Milford Berrefjord i Konkurransetilsynet i en pressemelding.

Berrefjord vil ikke kommentere saken utover det.

Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Trønder dømt til forvaring i 15 år:

En trønder er dømt til forvaring i 15 år for overgrep mot et titall jenter. Det melder NRK.

Mannen, som er i 40-åra, er dømt for å ha forgrepet seg på barn på nett og ved fysiske møter.

Dommen ble forkynt for mannen i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag ettermiddag.

Mannen har tidligere blitt dømt til fengsel for overgrep i 2017, 2015 og 2012.

Sprengladning funnet i leilighet:

Politiet i Sverige har funnet sprengladning i en leilighet i Södervärn i Malmö. Dette skjedde i forbindelse med en ransaking av leiligheten, skriver den svenske avisa Expressen.

To menn er pågrepet og mistenkt for forberedelser til allmennfarlig ødeleggelse.

Leiligheten er for øyeblikket sperret av i påvente av bombegruppa, skriver avisa.

Dømt for overgrep mot barnebarn:

En mann (74) er i Frostating lagmannsrett dømt til sju år og tre måneders fengsel for seksuelle overgrep mot barnebarnet sitt, melder NTB.

Mannen har begått en rekke overgrep mot barnebarnet, som var mellom åtte og ni år da hendelsene fant sted.

74-åringen dømmes også til å betale 300 000 kroner i erstatning til barnet.

Lungebetennelse tar barneliv hvert 39. sekund:

Lungebetennelse er den dødeligste sykdommen for barn. Hvert 39. sekund dør et barn i «den glemte epidemien», ifølge helse- og barneorganisasjoner. Det melder NTB.

- Hver dag dør nesten 2 200 barn under fem år av lungebetennelse, sier Unicef-sjef Henrietta Fore i en felles uttalelse med Redd Barna i Storbritannia.

Hun peker på at sykdommen både kan behandles med billig antibiotika og forebygges med enkle vaksiner. I fjor døde likevel rundt 800 000 barn av lungebetennelse.

Det er nesten dobbelt så mange som døde på grunn av diaré (437 000) og nesten tre ganger så mange som døde av malaria (272 000).

Fem land står for mer en halvparten av barnedødsfallene som skyldes lungebetennelse: Nigeria, India, Pakistan, Kongo og Etiopia. Barn som har et svakt immunsystem eller som bor i områder med høy luftforurensing, er mest utsatt.

- En sterk global forpliktelse og økte investeringer er sterkt nødvendig for å bekjempe denne sykdommen. Dette er en glemt global epidemi og et symptom på forsømmelse og uforsvarlig ulikhet når det gjelder tilgang til helsetjenester, heter det i uttalelsen.

Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB Scanpix

Tre personer pågrepet for terrorplanlegging:

Tyske myndigheter har pågrepet tre personer de mistenker er IS-tilhengere. De skal ha forberedt et angrep hvor de ville drepe «så mange ikke-troende som mulig». Det melder NTB.

Rundt 170 politifolk var involvert i pågripelsen, som skjedde i tre leiligheter utenfor byen Offenbach tirsdag, ifølge påtalemyndigheten i Frankfurt.

Påtaleansvarlig Nadja Niesen sier at den hovedmistenkte, en 24 år gammel tysk statsborger med makedonsk bakgrunn, allerede hadde skaffet seg materialene han trengte for å lage eksplosiver, og at han hadde søkt på skytevåpen på internett.

De to andre mistenkte er en 21 år gammel og en 22 år gammel tyrkisk statsborger. Alle de tre som ble pågrepet, skal tidligere ha fortalt vitner at de støtter IS.

Anti-jødisk hærverk kan være koordinert:

Hærverket i Danmark, Norge, Sverige og Finland i forbindelse med krystallnatten var trolig koordinert og ment som en maktdemonstrasjon, tror terrorforsker. Det melder NTB.

- Med dette forsøker de å vise at de er sterke i alle land, at det fins handlingskraft og at det kan eskalere til ting som er mer voldsomme, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til den danske avisa Information.

Han tror Den nordiske motstandsbevegelsen, som selv omtaler seg som nasjonalsosialister, sto bak hærverket, og han advarer mot å ignorere gruppen.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Bil havnet i elv:

En bil har havnet i Øvstabøelva i Sandeid i Rogaland av uviss årsak, skriver politiet i Sør-Vest på Twitter.

Det skal ha vært en person i bilen, ifølge politiet. Denne personen er i sikkerhet nå, og blir tatt med videre av ambulanse. Det er ikke snakk om alvorlig personskade.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.