Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder:

En mann i 20-årene er dømt til 60 dagers fengsel etter at han sendte bilder av sin egen penis til flere jenter.

Mannens mange bilder, blant annet av sitt eget kjønnsorgan, såkalte penisbilder eller «dickpics», ble sendt til åtte jenter i 16-17 årsalderen. Han brukte meldingstjenesten Snapchat og bildene ble fulgt opp av skriftlige meldinger til jentene, skriver Fædrelandsvennen.

I Kristiansand tingrett forklarte mannen at han ikke tenkte seg om da han gjorde handlingene, og at det ble en vane. Han var klar over at jentene ikke ønsket slike bilder han sendte dem, men han gjorde det likevel.

Domstolen kuttet aktors påstand om fengsel i 75 dager til 60 dagers fengsel. Halvparten av straffen er gjort betinget, slik at han må sone 30 dager.

- Seksuelt krenkende atferd over internett er et økende problem i samfunnet, og allmennpreventive hensyn taler for at det i utgangspunktet reageres strengt, står det i dommen.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Flere farevarsler om snø :

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på snø i Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark, Trøndelag og Helgeland.

En død etter brokollaps i Frankrike:

Nyhetsbyrået AFP melder at en person er død etter at en bro kollapset i Frankrike. Flere skal være reddet opp fra elva.

En personbil og en lastebil falt i elva ved Mirepoix-sur-Tarn nord for Toulouse, skriver NTB.

Ifølge France Bleu falt det minst fire personer i elven: lastebilsjåføren, samt en mann, kvinne og et barn. Over 60 redningsarbeidere rykket ut etter ulykken.

LIVE: Legger fram nye læreplaner:

Fagene blir mer praktiske og utforskende, og det blir mer læring gjennom lek for de yngste barna i de nye læreplanene for grunnskolen og videregående skole.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) legger nå fram de nye læreplanene som skal tas i bruk fra og med skoleåret 2020.

I de nye læreplanene videreføres dagens fag og timetall, men det innføres tre tverrfaglige temaer: Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring. Temaene skal inngå i fagene der det er naturlig.

For eksempel er bærekraftig utvikling lagt inn i norskfaget, og demokrati og medborgerskap er lagt inn i matematikk.

– Mange har ønsket at de tverrfaglige temaene skal få en større plass i skolen. Det har jeg lyttet til, og temaene er tatt inn i flere fag etter høringen, sier Sanner i en pressemelding.

Det blir også i større grad lagt vekt på læring gjennom lek i læreplanene for de yngste barna, flere fag blir mer praktiske og utforskende, og kritisk tenkning og digitale ferdigheter blir en mer sentral del av hva norske barn skal lære på skolen.

Blant annet skal elevene lære både programmering og algoritmisk tenkning.

Verdiløft
Innføringen av de nye læreplanene skal også gi skolen det kunnskapsministeren kaller et verdiløft, som er en ny overordnet del av læreplanen som utdyper skolens verdigrunnlag.

– Skolen har et dobbelt samfunnsoppdrag. Den skal både danne og utdanne. Verdigrunnlaget i opplæringen, som blant annet handler om respekt for mennesker og natur, og det å verdsette mangfold og likeverd, kommer nå tydeligere fram i de enkelte fagene, sier Sanner.

Den nye store skolereformen med navnet Fagfornyelsen skal innføres høsten 2020. I arbeidet med de nye læreplanene har Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet mottatt over 20.000 innspill og 7.000 høringssvar.

Endringene i læreplanverket kommer etter enighet om at dagens læreplaner er for omfattende, og at det er for dårlig sammenheng i og mellom fagene.

(NTB)

Mann skallet ned på fest - døde:

En 25 år gammel mann ble natt til søndag utsatt for vold på en fest i Tjørn i Sverige. Det melder Expressen.

Mannen ble skallet ned og var bevisstløs da han ble fraktet til sykehus med livstruende skader.

Mannen døde av skadene han ble påført.

En mann ble pågrepet på stedet, og ifølge Expressen skal han avhøres i løpet av kvelden.

Kundene slakter Vy:

Etter en lang periode med mye togtrøbbel, gir kundene tydelig beskjed. En ny undersøkelse viser at Vy-kundene er mer misfornøyde enn før.

- Dette var dessverre forventet, togene holder ikke ruten ofte nok, sier Konserndirektør Arne Fosen i Vy tog i en pressemelding.

Høstens tall viser at samlet kundetilfredshet for Vy-togene går ned fra 74 til 67 poeng. Den laveste kundetilfredsheten er på Østlandet.

August viste en total punktlighet for Vy-togene på 79,4 prosent, som er den laveste punktligheten som er målt siden vinteren 2010.

6900 kunder har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Kantar i løpet av september.

Glatte veier i Agder:

Politiet melder om glatte veier i Agder.

Klokka 08 måtte de reise ut til Østerholt, der en personbil kjørte inn i autovernet. Det er ikke meldt om personskade.

Politiet opplyser at Vegtrafikksentralen er varslet.

Store køer inn til Oslo:

Vegtrafikksentralen øst melder at en feiebil har havarert i Operatunnelen under Ekeberg mandag morgen.

- Dette har medført store køer inn til Oslo, forteller trafikkoperatør Hilde Bjørnstad til Dagbladet.

Hovedløpet i tunnelen er like før klokka 08.30 åpnet, men rampene gjenstår.

Kollisjon på E18 i Sandefjord:

Politiet melder om en trafikkulykke på E18 ved Sandefjord mandag morgen.

Politiet meldte først at tre biler var involvert, men opplyser nå om at den tredje bilen hadde fått motorproblemer - og var ikke involvert i kollisjonen.

- Det er to biler involvert i sammenstøtet. En bil har kjørt i en annen bakfra, skriver politiet på Twitter.

En person er fraktet til sykehus etter ulykken. Personen har smerter og nakkekrage, med ukjent skadegrad.

Ti personer skutt i USA:

Mandag morgen melder amerikansk politi at ti personer er blitt skutt og at fire er blitt drept i en skyteepisode i Fresno i delstaten California, ifølge KSEE24 News.

Politiet opplyser at en familie satt og så på en fotballkamp da en væpnet gjerningsperson snek seg inn og avfyrte skudd.

Ingen personer er pågrepet.

Skyteepisoden finner sted bare dager etter at to tenåringer ble skutt og drept på en skole i Santa Clarita i California. Den 16 år gamle skytteren døde også i forbindelse med hendelsen.

Togtrøbbel på Østlandet:

Mandag morgen melder BaneNor at flere toglinjer er berørt etter at trafikken ble stengt på grunn av signalfeil natt til mandag.

I sin oppdatering klokka 05.15 melder BaneNor at Skøyen-Oslo S og Ski er åpnet for trafikk igjen. Men fortsatt må man regne med forsinkelser og innstillinger.

Disse linjene er berørt: F1, F1x, F2, L1, L12, L13, L14, L2, L21, L22, L3, R10, R11, R20, R30.

Også Vy oppdaterer trafikkmeldinger på sine hjemmesider.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.