Nyhetsstudio

Marthe Ihle

En av 20 har opplevd grov vold fra foreldre:

Hver 20. elev på ungdomsskolen har opplevd alvorlig fysisk vold, som sparking, slag med en gjenstand eller å bli banket opp av foreldrene, ifølge en ny rapport.

Rapporten er skrevet av forskere ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) og legges fram onsdag.

Det kommer også fram at én av fem har opplevd å bli lugget, kløpet, ristet eller klapset med flat hånd. Nesten én av ti har sett søsken bli slått av en voksen hjemme.

Over halvparten av ungdommene som oppgir å ha vært utsatt for fysisk vold i oppveksten, sier at de også hadde vært utsatt for psykisk vold, som gjentatte ganger å ha blitt latterliggjort, ydmyket eller truet av foreldre. Ungdom som har vært utsatt for fysisk vold hjemme, har også over tre ganger større sjanse for å ha opplevd seksuelle krenkelser fra jevnaldrende, ifølge forskerne.

- Det å være utsatt for vold er sjelden isolert til én spesifikk type vold. Derfor er det viktig å se på helhetsbildet når man undersøker vold og overgrep blant barn og unge, forteller Gertrud Sofie Hafstad, forsker og prosjektleder ved NKVTS.

- Får en voksen vite at et barn har vært utsatt for én form for vold, er det viktig å undersøke hvorvidt barnet eller ungdommen også er utsatt på annet vis, fortsetter hun.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Utsetter øvelse etter trusler:

USA og Sør-Korea utsetter en planlagt felles luftforsvarsøvelse for å komme Nord-Korea i møte. Nord-Korea har truet med straff dersom øvelsen ble gjennomført.

Avgjørelsen tas for å skape mer rom for diplomati med Nord-Korea, opplyser USAs forsvarsminister Mark Esper og hans sørkoreanske kollega Jeong Kyeong-doo, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Korea har fordømt planene om en felles amerikansk og sørkoreansk militærøvelse som skulle finne sted i slutten av november. De har truet med en «sjokkerende straff» dersom øvelsen ble gjennomført.

Esper og Jeong snakket sammen under et møte for ASEAN-landenes forsvarsministre. Møtet ble holdt i Bangkok i Thailand.

Esper sa lørdag at USA er åpen for å redusere antall militærøvelser i fremtiden.

Over 28.000 amerikanske soldater er stasjonert i Sør-Korea i et forsøk å på å avskrekke Nord-Korea fra et angrep.

(NTB)

Florø-drapet: Har ikke tatt stilling til straffskyld:

Den 27 år gamle mannen som er siktet for å ha knivdrept en 51 år gammel kvinne i Florø fredag, fremstilles for varetektsfengsling søndag ettermiddag.

- Han har ikke tatt stilling til straffskyld eller hvorvidt han vedkjenner seg de faktiske forhold, sier hans forsvarer Malin Skorpen Østvik til Dagbladet.

Det var opprinnelig planlagt avhør av siktede lørdag, men det lot seg ikke gjøre, opplyser hun.

- Det skulle bli tatt avhør av ham i går, men grunnet hans helsetilstand var ikke dette gjennomførbart, sier Skorpen Østvik.

Pågrepet under væpnet aksjon

Pågrepet under væpnet aksjon

dagbladet

Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya:

En dansk fjellklatrer omkom på vei ned fra fjellet Island Peak, som er en del av fjellkjeden Himalaya i Nepal, ifølge lokale medier.

Det danske utenriksdepartementet bekrefter at en dansk statsborger har omkommet i Nepal. De pårørende er varslet, opplyser departementet, som ikke gir flere opplysninger om hendelsen.

Ifølge lokale medier i Nepal omkom en dansk mann etter å ha besteget det 6.189 meter høye fjellet Island Peak i Himalaya.

Da han skulle ned igjen, falt han ned 200 meter.

Mannen døde på stedet. Den avdøde ble fraktet til et sykehus i Nepals hovedstad Katmandu, opplyser nepalsk politi.

(NTB)

Støttegruppa: - Reine julaften:

Øystein Hansen, leder i Frode Bergs støttegruppe i hjemkommunen Sør-Varanger, sier til Dagbladet at de nå vil legge ned støtteapparatet, da de føler at saken er ferdig.

- Berg har endelig kommet hjem, og det føles veldig bra. Han har ikke bare kommet hjem, men er også gjenforent med sine nærmeste. Det må være reine julaften for dem, sier han.

Hansen forteller at det har vært en lang og krevende prosess.

- Da vi startet støttegruppa, så vi aldri for oss at det kom til å ta to år å få ham hjem. Nå føler vi at saken er ferdig, og at vi dermed kan legge ned støtteapparatet. Det vil skje innen ganske kort tid.

Hansen har ikke har vært i kontakt med Berg ennå. Han sier at det er den spiondømte nordmannen som selv skal få sette premissene framover.

- Det vil bli opprettet kontakt med ham når tiden er inne. Jeg regner med at han fortsatt kjenner på adrenalinet, og trenger rom for å slappe av, sier han og legger til:

- Han har akkurat landet med fly i Norge, og trenger nok tid for å lande selv.

- Har dere planlagt en velkomst når han returnerer til Kirkenes?

- Nei, som sagt; han skal få sette premissene selv. Han har tross alt sittet fengslet i to år under et strengt regime, der han ikke har fått bestemt over sitt eget liv. Hvordan han ønsker å bli tatt imot, samt hvor mye oppmerksomhet han ønsker ved retur til lokalsamfunnet, får være opp til han.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Trafikkproblemer på E6 i Oslo:

E6 inngående ved Ulven i Oslo er gjenåpnet etter en singelulykke. Veien var en periode stengt og delvis stengt på grunn av en strømkabel.

Nødetatene fikk raskt kontroll på en oppegående, men beruset fører.

- Grunnet en strømkabel som ligger i vegbanen, vil E6 (...) stenges en stund fremover. Elektriker er på vei for å utbedre skadene, skrev politiet.

Kort tid seinere skrev de at to felt er gjenåpnet, men at det gjenstår noe utbedringsarbeid for å få åpnet kollektivfeltet.

- Mistenkte er kjørt til sykehus, med det som antas å være ikke alvorlige skader. Politiet oppretter sak på promillekjøring og førerkortet til vedkommende er beslaglagt, sier operasjonsleder Christian Kron Engeseth til Dagbladet.

Også E6 inngående ved Alnabru ble stengt i hovedstaden søndag morgen. Dette som følge av en trafikkulykke, med ukjent skadeomfang.

Der er ett felt gjenåpnet, men midtre felt og kollektivfeltet er stengt i retning sentrum. Det foregår fortsatt omkjøring via Ring 3.

Gutt (14) ranet i Stavnger:

Natt til søndag melder Sørvest politidistrikt at en 14 år gammel gutt er blitt ranet og utsatt for vold i Stavanger sentrum.

Fornærmede ble slått og frastjålet flere eiendeler, ifølge politiet.

To mistenkte gutter på 16 og 18 år stakk fra stedet, men ble pågrepet kort tid seinere. Politiet gjorde funn av fornærmedes eiendeler og har tilbakelevert dem.

Barnevernsvakten er blitt involvert i saken, ifølge politiet.

Hotellrom ramponert i Trøndelag:

Natt til søndag melder Trøndelag politidistrikt at et hotellrom i Trondheim sentrum er blitt ramponert.

Politiet har vært i kontakt med en mann i 30-åra som leide rommet. Mannen var sammen med to kvinner i 20-åra, ifølge politiet.

Hotellet vil få en oversikt over skadeverket, og saken vil bli anmeldt.

Fotgjenger til sykehus etter påkjørsel i Oslo:

Natt til søndag melder Oslo politidistrikt at en person er blitt fraktet til sykehus med ambulanse etter å ha blitt påkjørt i Søndre gate i Oslo.

Personen var bevisstløs en kortere periode etter påkjørselen.

Bilføreren forsøkte å stikke fra stedet etter å ha kjørt på fotgjengeren. Kort tid etter fikk en politipatrulje kontroll på vedkommende.

Bilisten var meget beruset, ifølge politiet, og kjøres til arrest for blodprøve. Vedkommende hadde heller ikke gyldig førerkort.

I løpet av natta har politiet anholdt eller pågrepet totalt sju bilister med promille over lovlig verdi i Oslo. I to av tilfellene medførte ruskjøringen trafikkulykker med personskade.

Brann i leilighet i Kongsvinger:

Det brenner natt til søndag i en leilighet i en lavblokk i Kongsvinger. En person er reddet ut. Det er usikkert om det er flere personer i boligen.

Det opplyser operasjonsleder Marius Knudsen i Sørøst politidistrikt til NTB klokken 4.05. Nødetatene var da ikke kommet fram til stedet.

Det var melder som reddet en person ut av boligen.

Blokken har totalt seks leiligheter. Det er ikke gjort vurderinger om evakuering er nødvendig.

Nødetatene ble varslet klokken 3.58.

(NTB)

Gutt slått i Stavanger:

Lørdag kveld ble Sørvest politidistrikt varslet om et slagsmål mellom flere personer ved Byterminalen i Stavanger.

En mindreårig gutt er blitt slått i ansiktet, ifølge politiet. En mann i tenåra er blitt innbrakt til arresten.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.