Nyhetsstudio

Frode Andresen

Avis: Ukraina visste om pengefrys:

Onsdag ettermiddag melder New York Times at høytstående ukrainske tjenestemenn visste at USA hadde frosset over tre milliarder i militær bistand til landet allerede tidlig i august.

Det viktigste spørsmålet i riksrettsprosessen er å finne ut om en såkalt «quid pro quo» fant sted. Altså en lovnad om en motytelse for en tjeneste.

Den viktigste delen av Trumps forsvar har vært at Demokratene ikke har kunnet bevise at Trump holdt igjen militær bistand til Ukraina for å presse dem til å etterforske Demokratene.

Seinest onsdag ettermiddag siterte Trump kongressmann John Ratcliffes uttalelse på Fox News:

- Verken Taylor eller noen andre vitner har forklart at ukrainerne var kjent med at den militære bistanden ble holdt tilbake. Man kan ha en quid pro quo uten noe quo, sa Ratcliffe, ifølge Trump.

Studioet fortsetter under annonsen

- Ledelsen i E-tjenesten må gå:

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, sier til VG at ledelsen i E-tjenesten, blant annet leder Morten Haga Lunde, må gå etter Frode Berg-saken.

- Ja, selvfølgelig må de gå. De må gå av for det de har gjort mot Frode, mot lokalbefolknignen vår og ikke minst mot Norges offisielle Russland-politikk. De opptrer stikk i strid med den, mener Rafaelsen.

E-tjenesten har ikke besvart Dagbladet henvendelser tirsdag kveld.

Saken oppdateres.

25 personer funnet i nedkjølt rom på vei til Storbritannia:


25 mennesker er funnet i et kjølerom eller en kjølecontainer på en ferje på vei fra Nederland til Storbritannia.

De 25 personene som var i containeren er alle hentet ut i live, opplyser politiet, ifølge nederlandske AD.nl.


Personenes opprinnelse er fremdeles ukjent.

Én av personene ombord skal være et barn.


Skipet eies av det danske rederiet DFDS og er nå allerede på vei ut fra havna.

PÅ PLASS: En rekke ambulanser står og venter for å hjelpe de 25 personene som skal være funnet i live i en kjølecontainer ved Vulcaanhaven i Nederland. Foto: Flashphoto.nl

838 søkere til 24 stillinger i Oslo-politiet:

Det var nesten 35 søkere per stilling da politiet i Oslo lyste ut patruljestillinger i sentrum og på østkanten.

Det er Politiforum som har fått innsyn i søkertallene på 24 stillingene som var utlyst i enhet øst og i enhet sentrum.

Søkertallet tilsvarer to hele studentkull fra Politihøgskolen, om regjeringens planlagte kutt i søkertall blir gjennomført. Regjeringen har planlagt å kutte omtrent 150 studieplasser ved Politihøgskolen.

- Det reflekterer jo håpløsheten som råder blant studentene, og at det er ekstrem kamp om jobbene. Kanskje spesielt innenfor orden. Jeg tør påstå at veldig mange som går ut av Politihøgskolen har en drøm om å jobbe i orden, sier Lisa Figenschou, som er leder for studentlaget til Politiets Fellesforbund til Politiforum.

Hun er tydelig på årsaken til de høye søkertallene.

- Dette er et resultat av at det ikke settes av nok penger til nyansettelser i distriktene. Da får man situasjoner hvor man får så mange søkere, sier hun.

(NTB)

Fikk motorstans på jernbaneovergang:

En bilfører ringte tirsdag ettermiddag politiet, etter å ha fått motorstans på en jernbaneovergang i Hønefoss, melder politiet i Sør-Øst.

Han skal ha stått fast i sporet.

- Han fikk raskt hjelp av andre forbipasserende til å dytte bilen vekk, opplyser politiet.

Fem biler har kjørt i hull:

Fem biler har kjørt i et hull på fylkesvei 213 i Moelv i Ringsaker.

- Det er to hull på en fylkesvei i området Moelv hvor en del bilister har kjørt nedi og så punktert. Det kan jo være andre skader også. Vi er på stedet og entreprenør er varslet. Foreløpig har vi fått inn meldinger om fem biler, sier Bjørn Lunkemoen, operasjonsleder ved politiet i Innlandet, til Dagbladet.

Det regner veldig kraftig i området, og det kan kanskje ha ført til hullene i veibanen, tror han.

Det er skader på flere kjøretøy, men stort sett punkteringer. Entreprenør er varslet og er på vei for å utbedre veien.

Hullene er i området Skarpsnofeltet-Moelv.

På grunn av regn og snø kan politiet melde at det er oppstått en del trafikkale problemer.

- Vi oppfordrer folk til å kjøre forsiktig. De forholdene vi har i innlandet nå er utfordrende, sier Lunkemoen.

Frode Berg møter pressen:

Frode Berg, som før helga ble benådet og løslatt etter å ha sittet snaut to år i russisk fengsel, snakker ut tirsdag kveld. Han er i selskap med sin advokat Brynjulf Risnes.

Han har siden han ble flydd hjem lørdag kveld oppholdt seg på et hemmelig sted.

- Frode Berg ble tilbudt skjerming da han ble løslatt til Latvia, opplyser Risnes. Det takket Berg ja til, i utgangspunktet for å få ro og fred og helseoppfølging.

Han bekrefter at Berg har vært i møte med PST og E-tjenesten mandag. Der ble det blant annet snakket om hva som ble gjort mens han satt i fengsel.

- Ingen kan gå gjennom det han har gjort, uten å bli forandret av det. Det er ikke den samme Frode Berg som sitter her, sier Risnes.

- Det er fantastisk å være her i dag. Jeg er glad for å være hjemme og å ha møtt familien, sier en gråtkvalt Berg.

Han takker de som har hjulpet å få ham fri.

- Jeg er beæret over den støtten jeg har fått de årene jeg har sittet i varetekt i Russland. Dere skal vite at all den støtten har hjulpet å holde motet oppe. Det har vært livsviktig.

- Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion. Jeg erklærte meg ikke skyldig, jeg er ingen agent, jeg har aldri følt meg vervet av E-tjenesten i Norge. Jeg har i snart 30-år vært engasjert i samarbeid med Russland, både som jobb og i frivillig arbeid. Jeg har ofte reist til St. Petersburg flere ganger de siste åra.

I 2014 oppsøkte en person han kjente ham, sier han.

- Det var en jeg hadde tillit til. Han spurte om jeg kunne gjøre ham en tjeneste. Uten å tenke mer på det, sa jeg ja, jeg tenkte ikke mer på det. Jeg har aldri mottatt betaling av E-tjenesten for dette. Det er gjennomført leveranser, og de ba meg om å fortsette. Jeg ga klar beskjed om at jeg ikke ønsket å gjøre det mer. Da ble det plutselig viktig for dem at jeg gjorde en overlevering til i Moskva. Presset økte fra min kontaktperson. Jeg dro en gang til.

Han sier han ikke visste noe om formål eller bakgrunn, og at det var en risiko.

- Det er lett å kalle meg idiot og naiv, men jeg føler jeg ble ført bak lyset og er gjenstand for et stort tillitsbrudd, sier Berg.

Han sier de siste to åra har vært svært tøffe, og innrømmer at han har følt seg fortapt, blant annet på grunn av språkproblemer.

Han sier at det bygget seg opp et stort sinne mot norske myndigheter i fengselet.

- Først da jeg møtte norske myndigheter som en fri mann, forsto jeg hvilken enorm innsats som ble lagt ned for å få meg fri.

- Jeg kjenner at jeg trenger tid til å komme meg over påkjenningen fra å sitte i fengsel i Russland. Nå vil jeg nye friheten sammen med familien, avslutter Berg.

Søndag ble det kjent at EOS-utvalget, som driver kontroll med Norges hemmelige tjenester, undersøker om E-tjenesten har opprådt innenfor loven i saken.

Han gjentar på spørsmål fra pressen at han ikke fikk noen orientering da han tok på seg å ta nevnte oppdrag tilbake i 2017. Han sier igjen at han ønsket å trekke seg, for han ble nervøs for hva oppdraget var.

- Ble du presset?

- Ja. Jeg ville trekke meg. Jeg tenkte at det kanskje ikke var så lurt, og ble nervøs for hva det var. I 2017 opplevde jeg press, ja, sier Berg.

- Jeg har aldri møtt de personene jeg skulle overlevere til. Jeg hadde en adresse i Moskva jeg skulle sende til. Det har skjedd fem ganger.

Han sier at han ligger godt an til å skvære opp med E-tjenesten. Om han vil få en mulig kompensasjon, ønsker ikke advokat Risnes å kommentere.

- Dette får vel flere konsekvenser for E-tjenesten. Jeg er ikke happy med å være en del av at norsk E-tjeneste har blitt dratt ned på denne måten.

Berg sier igjen at han ikke var forberedt på hva han gikk inn i da han dro til Moskva i 2017.

- Burde ikke du av alle skjønne hva dette dreide seg om? Er ikke det naivt? spør Dagbladet.

- Jeg vil ikke kalle det naivt, men jeg trengte ikke å skjønne at dette var spionasje. I den situasjonen burde jeg ha visst hva jeg risikerte. Jeg er ikke glad i den situasjonen jeg har havnet i, sier Berg.

Han sier at han gleder seg til å komme hjem til Kirkenes, selv om dette ikke vil skje med det første.

- Jeg er virkelig klar for å reise hjem.

TV 2 påpeker at Russland har holdt øye med ham siden 1992. Det er imidlertid ikke riktig, mener Berg.

- At FSB har ført rulleblad på oss, er naturlig. Jeg er klar over at de har registrert meg siden 1991. Men jeg var ikke mistenkt for spionasje.

- Jeg har nok fått litt prioritet i fengselet. Jeg har hatt besøk av ambassaden annenhver torsdag. Jeg har fått lov å ringe hjem til kona. Vi har også utvekslet e-post på møter. Det har vært tøft for meg, og for kona Anita.

Han sier at han begynte å fatte mistanke rundt oppdragene i 2016. Han sier at han forsøkte å avvikle samarbeidet to ganger.

Berg sier han er klar over at norske myndigheter har jobbet hardt for å få ham utlevert til Norge.

Han sier han ikke ble utsatt for vold eller psykisk mishandling i fengsel. Likevel har det vært fysisk hardt.

- Det er ingen som ser deg selv om det kryr med ansatte. De ser ikke på deg en gang. Jeg har blitt tatt godt vare på. De kjenner hvem jeg er, ettersom jeg har jobbet opp mot grensetjenesten, sier Berg.

Han beskriver fengselscella som 9,5 kvadratmeter, med to senger. Her skal du bo døgnet rundt sammen med en annen person, som også hadde det forferdelig vanskelig.

- Man er avhengig av støtte fra familie og venner. Det er tungt. Du har bare ei stripe å bevege deg på, du har en time lufting om dagen.

- Det er det tøffeste jeg noen gang har vært gjennom. Jeg har nok hatt en fantasiverden jeg dykket inn i.

Han sier at mye i saken fortsatt er sensitivt og går utover personer. Han sier han gjerne deler med E-tjenesten og PST det han i dag veit.

Han beskriver ferden fra fengselet til Litauen slik:

- Onsdag i forrige uke kom advokaten strålende blid og sa: Nå er det virkelig alvor. På fredag skjer det. Jeg fikk ting som var beslaglagt, og ble vekket 3.15 fredag. Jeg ble eskortert til Kaliningrad, der vi kjørte til grensa til Litauen.

FSB ga Berg en garanti om at han er velkommen tilbake til Russland, sier han, selv om han sier at det trolig ikke er det første stedet han reiser tilbake til.

- Hvis jeg i det hele tatt reiser tilbake dit.

- Jeg liker ikke ordet narrespill... jeg vet ikke om jeg vil svare noe mer på det. Jeg er skuffet og bitter på det som har skjedd og de som har forårsaket det. Noe nærmere vil jeg ikke gå inn på det, sier Berg.

- Hva fikk deg til å tenke deg om i mars 2017?

- Fordi de var så unnvikende og jeg aldri fikk noe klart svar på hva jeg gjorde. Jeg har blitt beskyldt for å være naiv, ok, heng det på mine skuldre. For ettertida vil jeg nok bli mye flinkere til å si nei.

- Har du vært i kontakt med den personen som sendte deg på disse oppdragene etter at du kom hjem?

- Overhodet ikke. Vi har pratet om det, og vi er foreløpig ferdige med det. Dette er folk som har vært i E-tjenesten i mange år, som også har feilet. De har det ikke godt i dag.

Han ønsker ikke å si noe om han kjenner folk som har vært på lignende oppdrag.

- Hvis det foregår, regner jeg med at E-tjenesten har satt en stopper for det. Hvis ikke synes jeg synd på dem.

- Kirkenes er hjemme. Frisk, rein, tørr snø. Jeg har allerede fått føling på hva det betyr å spise med kniv og gaffel og spise ved et bord. Det er det to år siden jeg har gjort. Jeg er allerede invitert til julebord. Det er avhengig av hva min psykolog og lege sier, om jeg kan møte der.

Han sier at han sendte reiseregninger til sin kontaktperson for oppdragene han gjorde.

Han sier statsministeren og utenriksministeren ringte ham da han var kommet til Litauen fredag. Erna Solberg var ydmyk, sier han.

- Hun sa hun forsto min situasjon og hvordan årene har vært. Hun sa at det også har vært tøft for de som har forhandlet for å få meg løslatt, og det skjønner jeg. Hun var pratesyk og hadde mye å si, men jeg har fått en utestående invitasjon om å snakke.

- Jeg skjemmes for å ha vært en del av dette. Vi har tabbet oss ut når det gjelder etterretningen mot Russland. Etterretning må vi ha. Men vi dummet oss ut.

Berg sier det var et sjokk å lese de første rettsdokumentene. Han sier det irriterer ham at norske myndigheter var relativt tause etter pågripelsen av ham.

- Var det en hensikt bak å ligge lavt og ikke si noe, så burde de ha varslet meg, i det minste. Jeg valgte å svare i samråd med min russiske advokat, slik jeg har gjort, det var ingen grunn til å benekte det. FSB visste det.

- Så russerne har full kontroll over hva som skjer i Kirkenes?

- Ja, det har de, sier Berg.

- Russerne har nok et annet syn på hva vi skal se etter. Hva er det Russland vil med oss i lille Kirkenes?

Dagbladet oppdaterer saken underveis.

Gjemte seg i luksushytte

Gjemte seg i luksushytte

dagbladet

Epstein-saken: Vakter siktet for falsk forklaring:

Det melder BBC.

Overgrepsanklagede Jeffrey Epstein, en milliardær med mektige venner i USA, ble i sommer funnet død på fengselscella. I kjølvannet av dødsfallet har fengselet vært i hardt vær for sviktende rutiner.

Nå er to vakter siktet for falsk forklaring i saken, melder altså TV-giganten BBC.

Bodø lufthavn stengte etter droneobservasjon:

Det etter droneobservasjon. Det bekrefter pressevakt i Avinor, Joachim Andersen, til Dagbladet.

Med flightradar kan man observere to SAS-fly som skulle til Bodø, har flydd videre, melder Avisa Nordland. Det ene kom fra Oslo, det andre fra Tromsø.

I tillegg er flere Widerøe-fly rammet av stengt lufthavn.

Politiet er på stedet, bekrefter operasjonsleder i Nordland-politiet, Kenneth Magnussen.

- Det er meldt at det er observert ei drone ved rullebanen. Vi ser nå om den kan lokaliseres, sier Magnussen til Dagbladet.

Han sier de ser alvorlig på saken.

- Om den ikke var observert, og om den hadde vært i området for innflygning, kunne det fått store konsekvenser. Farepotensialet er stort om et fly får et sammenstøt med ei drone, sier Magnussen.

Det er bare 12 dager siden sist Bodø lufthavn måtte stanse flytrafikken på grunn av en droneobservasjon. Det er imidlertid for tidlig å si om det er noen sammenheng, sier Magnussen.

Klokka 17.40 er luftrommet åpnet igjen.

Foto: Flightradar

Mann i 50-åra omkom i arbeidsulykke:

Det var Trønder-Avisa som først meldte om dødsfallet. Seinere bekreftes også dette av politiet i Trøndelag.

Ifølge avisa havnet personen i klem mellom en vegg og ei gravemaskin under arbeid i Steinkjer tirsdag kveld.

Politiet skal ha rykket ut til melding om en ulykke klokka 15.42. På det tidspunktet var skadeomfanget uavklart.

Politiet med advarsel:

Politiet i Trøndelag advarer tirsdag kveld mot å ta seg ut i området i bil.

- Kjør etter forholdene, eller la bilen stå! er deres oppfordring på Twitter.

De melder at de har fått mange meldinger om utforkjøringer og sammenstøt tirsdag.

Da Dagbladet var i kontakt med politiets operasjonssentral klokka 17.00, opplyser operasjonsleder Bjørn Handegard at de på det tidspunktet var ute på åtte oppdrag knyttet til trafikkulykker.

- Det snør stort sett i hele Trøndelag, høye strøk som lavt. E6 er foreløpig fint, det er på sideveier vi opplever de største problemene, sier Handegard.

Slik Dagbladet skrev mandag, sendte meteorologene ut et gult farevarsel for blant annet Trøndelag. Enkelte steder i området var det meldt så mye som 10-20 centimeter snø.

Det gule farevarselet gjelder også Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark og Helgeland. Spesielt i høyden er det ventet store snømengder.

Saken oppdateres.

Varsler 30 centimeter snø

Varsler 30 centimeter snø

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.