Nyhetsstudio

Torun Støbakk

ESA tror NAV-feilen gjelder også før 2012:

ESA-president Bente Angell-Hansen sier til Dagbladet at ESA nå undersøker feilen norske NAV har gjort, hvor man altså har feiltolket EØS-trygdereglene.
Flere advokater har spekulert i om feilen også kan gjelde før 2012. Det tror også ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan, at den gjør:
- Sånn vi ser det nå, tenker vi at dette har vært tilfelle helt siden Norge har blitt medlem av EØS-avtalen, sier ESA-president Bente Angell-Hansen til Dagbladet.
Hun sier de tar saken på største alvor.
- Dette tar vi på høyeste alvor, og det jeg vil si er at det er bra at folk nå ser at EØS-avtalen også er omhandler enkeltmenneskers rettigheter, sier Angell-Hansen til Dagbladet.
- Vi er nå i ferd med å sende brev til Norge hvor vi forsikrer oss om at regelverket blir fulgt riktig i framtida, sier Angell-Hansen.
- Vi vil også spørre om når og hvordan Norge vil rydde opp i denne alvorlige saken.
Det er uklart hvorvidt ESA også mener at feilen gjelder andre ytelser enn de tre som NAV har identifisert til nå, altså arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger.

Studioet fortsetter under annonsen

Person siktet for drap i Asker:

En person er siktet for drap etter knivstikkingen i Åros i Asker fredag formiddag, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Vedkommende er ikke pågrepet, men politiet søker etter den antatte gjerningsmannen.

Politiet har jobbet med store styrker og det har pågått en intens etterforskning siden hendelsen ble meldt inn til politiet, skriver politiet.

- Med bakgrunn i dette er det nå siktet en person i saken. Vedkommende er ikke pågrepet. Politiet søker nå en antatt gjerningsmann og oppfordrer gjerningsmannen til å melde seg.

Det var klokken 12.34 fredag ettermiddag at politiet mottok melding om hendelsen, som politiet tror var en slåsskamp mellom to personer. Det ble gjennomført livreddende arbeid på stedet, men livet sto ikke til å redde, og den unge mannen ble erklært død.

Politiet jobber fortsatt med å fastslå sikker identitet på avdøde, skriver de i pressemeldingen.

Politiet mener det er en relasjon mellom de to mennene.

- Hørte høye skrik

- Hørte høye skrik

dagbladet

Ingen åpningfest på grenseveiene:

Det blir ingen åpningfest i ettermiddag på de mange corona-stengte grenseovergangene fra Sverige til Norge.

På den lange grensestrekningen mellom Sverige og Innlandet fylke skal all biltrafikk fra Sverige til Norge fortsatt bare sluses gjennom de tre grensestasjonene Magnormoen, Riksåsen og Støa med de timebegrensningene som har vært, melder avisa Østledningen.

Motsatt vei fra Norge til Sverige kan biler fortsatt bruke alle de "gamle" veiene. Innreiserestriksjoner fra Sverige skal gradvis fjernes.

- I løpet av en 14 dagers periode vil det bli vurdert om også disse veiene skal gjenåpnes for trafikk fra Sverige, sier stabssjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen.

Politiet skal blant annet vurdere om hver enkelt kommune på norsk side skal bli pålagt ansvar for grensekontroll og corona-testing.

Østlendingen bringer et eksempel fra Åsnes Finnskog på dagens bilpraksis Norge - Sverige - Norge. Fra Åsnes til svenske Bograngen Lanthandel er det mellom 20 og 40-50 kilometer alt etter hvilken grenseovergang du velger. Tilbake til Åsnes må du kjøre minst 220 kilometer gjennom de tre lovlige grenseovergangene.

FORTSATT EN AV TRE MULIGHETER: Magnor blir fortsatt en av de tre påbudte grensestasjonene for biler fra Sverige til Innlandet fylke. Foto: Terje Pedersen / NTB.
Viderefører restriksjoner på Gardermoen

Viderefører restriksjoner på Gardermoen

dagbladet

Bombe mot Taliban-kolonne i Afghanistan:

Minst en person ble drept og sju såret i en eksplosjon som rammet en kolonne av Taliban-kjøretøy i Jalalabad øst i Afghanistan lørdag.

En sykehuskilde i Nangarhar-provinsen sier at de fikk inn en død Taliban-kriger og sju sårede, hvorav fire sivile.

Øyenvitner sier at en bombe i veikanten gikk av da kjøretøyene passerte.

Det har vært en rekke angrep og eksplosjoner i Nangarhar siden Taliban tok makten i Afghanistan i august, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Nangarhar regnes for være en høyborg for IS, som også har påtatt seg ansvaret for flere av angrepene mot Taliban.

(NTB).

Mann i 50-årene hardt skadd i frontkollisjon:

Riksvei 3 gjennom Østerdalen er åpen for trafikk i begge retninger fra 06.30-tiden lørdag morgen etter å ha vært stengt i seks timer etter en frontkollisjon ved Lonåsen om lag 15 kilometer nord for Tynset.

Rett etter midnatt kolliderte en personbil og en vogntog. Ifølge avisa Østlendingen var vogntoget på vei nordover.

Sjåføren i personbilen satt fastklemt i over en time før han kunne fraktes til St. Olavs hospital i Trondheim med luftambulanse.

Sjåføren, en mann i 50-årene bosatt i Østfold, er hardt skadd.

-Siste rapport fra sykehuset er at skadene ikke er livstruende og at tilstanden er stabil, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til Dagbladet ved 09-tiden lørdag.

Den 30 år gamle sjåføren i det Litauen-registrerte vogntoget er ikke fysisk skadd.

Det var tørr veiebane, rundt null grader og gode kjøreforhold da ulykken skjedde.

- Veien var stengt i natt på grunn av politiets undersøkelser på stedet. Etterforskere har dannet seg et bilde av hva som skjedde, uten at jeg kan gå inn på det nå, sier operasjonsleder Hoft.

Kollisjonen skjedde ved utgangen av en kurve inn mot en rett strekning.

Ingen pågrepet etter knivdrap i Asker:

En ung mann ble knivstukket og drept i Åros i Asker fredag ettermiddag. Lørdag jakter politiet fremdeles på den antatte gjerningsmannen.

Ingen er ennå pågrepet i saken, opplyser krimvakten i Oslo politidistrikt til NTB lørdag morgen.

Det var klokken 12.34 fredag ettermiddag at politiet mottok melding om hendelsen, som politiet tror var en slåsskamp mellom to personer. Det ble gjennomført livreddende arbeid på stedet, men livet sto ikke til å redde, og den unge mannen ble erklært død.

Flere personer ble vitner til hele eller deler av hendelsen.

- Flere vitner så vedkommende løpe vekk, sa operasjonsleder Christian Krohn Engseth i Oslo politidistrikt til NTB kort tid etter hendelsen.

Politiet har beslaglagt en kniv som ble funnet ved åstedet, og de antar at denne ble brukt i en slåsskamp mellom de to mennene. Politiet mener det er en relasjon mellom de to mennene.

(NTB)

Eksplosjonsartet båtbrann i Øygarden:

Lørdag morgen brøt det ut brann i en arbeidsbåt som ligger til kai i Øygarden i Hordaland, melder Vest politidistrikt.

I en oppdatering skriver politiet at brannen er slukket, og at brannvesenet tar seg om bord i båten.

Det er opprettet en sikkerhetssone på 15 meter.

- Det har vært noen små eksplosjoner om bord. I båter er det jo gjerne noe gass og drivstoff, som kan gjøre at brannen blir litt eksplosiv. Så selv om brannen nå er slukket, er det helt naturlig at det er varme om bord og at brannen kan blusse opp igjen, sier operasjonsleder Tatjana Knappen til Dagbladet.

Båten er av typen katamaran, forteller hun.

Det var en periode usikkert om noen var om bord i båten, men i en oppdatering skriver politiet at eieren av båten har bekreftet at han ikke savner noen arbeidere, og ingen skal ha vært om bord da brannen brøt ut.

KrF-nestor: Må akseptere abortloven:

KrF-nestor Torhild Bransdal fra Agder tar oppgjør med eget partis linje om abort. – KrF må tale tydelig om at de ikke vil røre dagens abortlov, mener hun.

Nå kaster KrFs sentralstyremedlem og avtroppende stortingsrepresentant fra Agder en brannfakkel inn i debatten om hvordan KrF skal reise seg igjen. Abortpolitikken må under lupen.

– Jeg mener partiet må si at vi må akseptere den loven som er i dag, sier Bransdal til Vårt Land.

Dagens abortlov gir kvinner rett til selvbestemt abort til uke 12. I valgkampen ble partileder Ropstad grillet om hvorvidt KrF vil innskrenke kvinners selvbestemmelse – uten å ha et klart svar.

– Vi må vise at vi er på lag med de kvinnene som må ta de vanskelige valgene. Det gjør vi best ved å si at vi motvillig aksepterer dagens lov og vil jobbe ut fra den, for da vet folk hva de har å forholde seg til, sier hun.

KrF fikk historisk lave 3,8 prosent ved stortingsvalget og havnet under sperregrensen. Partiet mistet dermed fem av sine åtte stortingsrepresentanter.

(NTB)

Kina løslater to canadiere:

Canadas statsminister Justin Trudeau sier at to canadiske statsborgere er løslatt i Kina og på vei hjem.

Den tidligere diplomaten Michael Kovrig og forretningsmannen Michael Spavor har «forlatt kinesisk luftrom og er på vei hjem» og vil ankomme lørdag, fortalte Trudeau på en pressekonferanse i Ottawa.

Nyheten kom kort tid etter at Huawei-toppen Meng Wanzhou, som satt i husarrest i Canada i nærmere tre år, fredag ble løslatt og returnerte til Kina.

Kovrig og Spavor ble pågrepet i Kina i desember 2018, like etter at canadiske myndigheter pågrep Meng på grunn av en utleveringsbegjæring fra USA.

Spavor ble i august funnet skyldig i spionasje og ulovlig deling av statshemmeligheter. Han ble dømt til elleve år i fengsel, i en domstol i byen Dandong.

Også den tidligere diplomaten Kovrig var tiltalt for lignende forhold. Sakene førte til et svært anstrengt forhold mellom Canada og Kina. De gikk begge bak lukkede dører, og canadierne uttrykte sterk bekymring over mangelen på innsyn.

(NTB)

Fem anholdt etter mobilran:

En mann i 40-årene ble like før klokken 3 natt til lørdag truet med kniv og fraranet mobiltelefonen i Spikersuppa i Oslo sentrum.

Politiet opplyser at de er på utkikk etter fem unge menn som stakk fra stedet til fots i retning Nationaltheatret og Slottet etter ranet.

– Ransofferet ble ikke fysisk skadd, men er preget etter å ha blitt truet med kniv. Vi leter etter fem unge menn, kanskje i starten av 20-årene. Ifølge fornærmede skal de være afrikanere eller mørkhudet, forteller operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Like før klokken 4 melder politiet at de har anholdt fem personer ved Rådhusplassen, men de klarte ikke å knytte de fem til ranet.

– Men to av dem blir anmeldt for besittelse av narkotika, én for bæring av kniv, og alle fem blir bortvist fra området, opplyser politiet.

(NTB)

Østerdalen: Alvorlig skadd i frontkollisjon:

En mann er alvorlig skadd i frontkollisjon mellom en personbil og en trailer på riksvei 3 ved Lonåsen i Tynset kommune i Østerdalen.

Politiet fikk melding om ulykken som skjedde i en 80-sone, tre minutter etter midnatt natt til lørdag.

Føreren av personbilen satt fastklemt, men ved 1.30-tiden opplyser politiet at han er fløyet i luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim.

– Vi har fått opplyst at han er alvorlig skadd, men at det ikke står om livet, forteller operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt til NTB.

Riksvei 3 har vært stengt i begge retninger forbi ulykkesstedet siden midnatt.

– Krimteknikere er på stedet nå, og vi regner med at veien åpner utpå morgenkvisten lørdag, sier operasjonslederen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.