Nyhetsstudio

Torun Støbakk

ESA tror NAV-feilen gjelder også før 2012:

ESA-president Bente Angell-Hansen sier til Dagbladet at ESA nå undersøker feilen norske NAV har gjort, hvor man altså har feiltolket EØS-trygdereglene.
Flere advokater har spekulert i om feilen også kan gjelde før 2012. Det tror også ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan, at den gjør:
- Sånn vi ser det nå, tenker vi at dette har vært tilfelle helt siden Norge har blitt medlem av EØS-avtalen, sier ESA-president Bente Angell-Hansen til Dagbladet.
Hun sier de tar saken på største alvor.
- Dette tar vi på høyeste alvor, og det jeg vil si er at det er bra at folk nå ser at EØS-avtalen også er omhandler enkeltmenneskers rettigheter, sier Angell-Hansen til Dagbladet.
- Vi er nå i ferd med å sende brev til Norge hvor vi forsikrer oss om at regelverket blir fulgt riktig i framtida, sier Angell-Hansen.
- Vi vil også spørre om når og hvordan Norge vil rydde opp i denne alvorlige saken.
Det er uklart hvorvidt ESA også mener at feilen gjelder andre ytelser enn de tre som NAV har identifisert til nå, altså arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger.

Studioet fortsetter under annonsen

Navalnyj hevder Putin sto bak:

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, sier til tyske Der Spiegel at Putin stod bak forgiftningen av ham.

Det melder Reuters.

- Jeg hevder at Putin står bak forbrytelsen, og jeg har ingen andre versjoner av det som skjedde, sier Navalnyj til Der Spiegel, ifølge et utdrag fra et intervju som skal publiseres senere på torsdag.

Han ble akutt syk da han var om bord på et fly fra Tomsk i Sibir til Moskva den 20. august. Passasjerflyet måtte snu og nødlande i millionbyen Omsk.

Allerede samme dag rykket apparatet rundt Navalnyj ut og hevdet at han var blitt forgiftet. Deretter begynte en dragkamp med lokale myndigheter om å få overført Navalnyj til et sykehus i Europa. Navalnyjs apparat stolte nemlig ikke på at russiske myndigheter ville tilstrekkelig undersøke mulighetene for at han faktisk ble forgiftet.

Etter massivt press skrev sykehuset i Omsk ut Navalnyj, som deretter ble fløyet til et sykehus i Berlin om bord i et sykehusfly sendt fra en privat tysk organisasjon.

I septemberr fastslo tyske myndigheter at det forelå «utvetydige bevis» for at Navalnyj ble forgiftet.

Aleksej Navalnyj sier Angela Merkel besøkte ham mens han var innlagt ved Charité-sykehuset i Berlin. Foto: Navalnyjs Instagram-konto / AP / NTB
Putins «verste fiende» i koma: - Hører skrik på flyet

Putins «verste fiende» i koma: - Hører skrik på flyet

dagbladet

Busstreiken er over:

Torsdag morgen klokka 07:00 kom partene frem til et anbefalt forslag.

Nå skal forhandlingsresultatet ut på uravstemning til medlemmene i de fire organisasjonene. Dersom forslaget får flertall blant den samlede medlemsmassen er oppgjøret godkjent.

- Vi har mer enn doblet det opprinnelige tilbudet fra arbeidsgiver. Det gis generelle tillegg på til sammen kr 5,50, samt 1 krone som fagbrevtillegg i 2020, sier forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet, Jim Klungnes, i en pressemelding.

- Det ligger også inne en garanti på kr 2,50 i tillegg til det sentrale tillegget for oppgjøret 2021 som vil sikre en ytterligere innhenting for bussjåførene, sier forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum.

De første bussene vil være i gang fra klokken 12, men befolkningen må regne med at det vil være driftsforstyrrelser ut over hele dagen.

Saken oppdateres.

Forsinkelser på Oslo-toget:

Det er forsinkelser og innstillinger på grunn av jordfeil mellom Oslo S og Nationaltheatret, opplyser Banenor.

- Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil ta.

Berørte toglinjer er : SJ, F1, F1x, F2, L1, L12, L13, L14. R10 og R11.

Et svekket, men slagkraftig og seiglivet IS vekker ny uro:

Til tross for at den ytterliggående islamistgruppa IS ble bekjempet i Syria og lederen ble drept, advarer flere om at IS styrker seg.

- De siste seks årene har gruppa om og om igjen vist en sterk evne til å komme tilbake etter store tap. De støtter seg blant annet på en hengiven kjerne av kommandører på mellomnivå, utstrakte hemmelige nettverk og redusert antiterrorinnsats, sier direktør Christopher Miller ved USAs nasjonale antiterrorbyrå.

IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak og halvparten av Syria, men ble erklært beseiret av den kurdiskledede og USA-støttede SDF-styrken i Syria 23. mars 2019. Da hadde jihadistene etter ukevis med kamp endelig blitt overmannet i sin siste skanse i landsbyen Baghouz nordøst i Syria.

Et halvt år senere ble den beryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi drept av amerikanske spesialstyrker.

Men siden da har flere IS-tilknyttede angrep blitt gjennomført i Midtøsten, det vestlige Sahel i Afrika og Afghanistan.

Siden 25. september har blant annet Den islamske staten Vest-Afrika-provinsen (Iswap), en Boko Haram-utbrytergruppe, gjennomført flere angrep på lokale myndigheter nordøst i Nigeria. I ett av angrepene mistet over 30 personer livet, har sikkerhetskilder opplyst til AFP.

IS har også påtatt seg skylden for å ha drept seks franske helsearbeidere og to lokale guider i Niger i august.

I Syria og Irak har IS også stått bak jevnlige attentat og angrep med granatkastere og improviserte bomber, opplyste Miller under en høring i Kongressen i USA.

Dette er ikke første gang det ropes varsku om jihadistgruppas overlevelsesevne.

Etter en serie angrep i Irak i vår advarte også oberstløytnant Stein Grongstad, sjefen for den norske styrken i Irak, om at IS har utviklet en mer avansert angrepsstrategi, samtidig som de utnytter koronapandemien til å styrke seg.

(NTB)

Busstreiken: Samtalene har vart gjennom natten:

Ved 05.30-tiden torsdag pågår fortsatt samtalene mellom partene i busskonflikten, får NTB opplyst fra riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Partene samlet seg hos Riksmekleren klokka 12 onsdag. Samtalene har fortsatt gjennom natten.

- Samtalene pågår fortsatt, forteller Ruland i en melding.

(NTB)

Riksmekler Mats Wilhelm samlet onsdag partene i busstreiken til nye samtaler. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Morgennytt:

Slår alarm om Grønlandsisen
I en ny studie advarer forskere om at Grønlandsisen kommer til å smelte i rekordfart dette århundret.

112 nye smittede siste døgn
Det var ved midnatt registrert 14 026 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 112 meldte tilfeller siste døgn.

Bertheussen forklarer seg om bilbrannen
Torsdag skal Laila Anita Bertheussen forklare seg om bilbrannen som fant sted 10. mars 2019.

Amerikanske flyselskaper permitterer 32 000:

American Airlines og United Airlines starter torsdag permittering av til sammen 32.000 ansatte fordi Kongressen ikke har klart å få på plass en hjelpepakke.

- Våre folkevalgte har ikke klart å enes om en covid-19-hjelpepakke. Det gjør at vi fra i morgen vil starte den tunge prosessen med å permittere 19.000 av våre hardt arbeidende og hengivne kolleger, sa American Airlines' administrerende direktør Doug Parker onsdag.

Kort tid etter kunngjorde United Airlines permittering av 13.000 ansatte.

Men de to selskapene holder døren åpen for å avlyse permitteringene hvis Kongressen klarer å få i stand en hjelpepakke i løpet av de neste dagene.

(NTB)

Bertheussen forklarer seg om bilbrannen:

I Oslo tingrett torsdag skal Laila Anita Bertheussen forklare seg om bilbrannen som fant sted 10. mars 2019.

Politiet ble den gang varslet om at det brant i bilen til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) av en forbipasserende. Bilen til justisministeren sto parkert utenfor boligen hans i Oslo.

PSTs etterforskningsleder Kim Sæter har tidligere fortalt i retten at de ikke hadde noen mistanke om at Bertheussen kunne stå bak de ulike hendelsene ved samboerparets hus rundt vinteren 2018/2019 før bilbrannen.

Da fattet PST mistanke mot Bertheussen, fordi et overvåkningskamera fra selskapet Stanley var koblet ut under tidspunktet for ildspåsettelsen, men at det ble slått på igjen etterpå.

Bertheussen er tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 115.

Følg rettsdagen direkte på Dagbladet TV fra klokka 08.15.

Foto: Politiet/PST
Bertheussen-saken - Nektet PST å filme her

Bertheussen-saken - Nektet PST å filme her

dagbladet

Person alvorlig skadd etter bilbrann:

En person er alvorlig skadd etter at et enslig kjøretøy kjørte ut av veien. Bilen skal også ha begynt å brenne på stedet.

Det opplyser Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Involverte fra bilen skal være ute av bilen, skriver de.

Politiet opplyser seinere at brannvesenet har slokket brannen i bilen.

- Involverte kjøres til Ringerike sykehus av ambulanse. En person alvorlig skadd, skriver politiet.

Dagbladet følger saken.

Vil stenge millionby:

Spanske myndigheter vil stenge ned hovedstaden Madrid og områder rundt hvor antall coronatilfeller har skutt i været de siste ukene.

Det opplyste myndighetene på en pressekonferanse onsdag kveld, ifølge Reuters.

Om restriksjonene trer i kraft vil innbyggere ikke lenger få lov til å reise til eller fra byen med mindre det er helt nødvendig, skriver nyhetsbyrået.

De får imidlertid krysse grensene for arbeid, skole, legebesøk eller for å handle.

Regionregjeringen i Madrid mener imidlertid at nedstengingen ikke er gyldig rent juridisk.

Storbyen, med over tre millioner innbyggere, står nå for omtrent en tredjedel av Spanias over 130 000 nye coronatilfeller de siste to ukene, ifølge Reuters.

- Madrids helse er Spanias helse. Madrid er spesielt, sa landets helseminister Salvador Illa på pressekonferansen, ifølge nyhetsbyrået.

Foto: Shutterstock / NTB
Coronaviruset i Spania: - Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

Coronaviruset i Spania: - Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.