Nyhetsstudio

Sindre Granly Meldalen

Macron: NATO er «hjernedødt»:

Frankrikes president Emmanuel Macron langer ut mot NATO i et intervju med magasinet The Economist.

– Det vi nå opplever, er at NATO er hjernedødt, sier han til The Economist.

I intervjuet advarer presidenten om at Europa står «på kanten av stupet» og snart må begynne å tenke på seg selv som en strategisk, geopolitisk maktfaktor. Macron slår fast at dersom regionen ikke gjør dette, er Europa «ikke lenger i stand til å kontrollere vår egen skjebne».

– Du har ingen koordinering overhodet knyttet til beslutningstaking mellom USA og de NATO-allierte. Ingen. Du har en ukoordinert aggressiv handling av en annen NATO-alliert, Tyrkia, i et område der våre interesser står på spill, sier Macron i intervjuet, med henvisning til Tyrkias intervensjon i nordlige Syria.

På spørsmål om hva han mener om hvor effektiv NATO-traktatens artikkel fem er, svarer han følgende:

– Jeg vet ikke, men hva vil artikkel fem bety i morgen?

Artikkel fem innebærer at et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle.

(NTB)

ULIKT SYN: Emmanuel Macron (t.v) og Donald Trump har ulike syn på hva NATO bør gjøre. Foto: REUTERS / Christian Hartmann / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Kjørte inn i fjellvegg:

Klokka 07.24 melder politiet i Agder at en bil har kjørt ut av veien og inn i en fjellvegg på riksvei 43 i Farsund.

Det er foreløpig ukjent skadeomfang. Nødetatene er på vei til ulykkesstedet, hvor det skal være glatt.

Det er redusert fremkommelighet på stedet, da det ene kjørefeltet har blitt stengt.

Saken oppdateres.

Nordpolen flytter på seg i rekordfart:

Den magnetiske nordpolen flytter seg i retning Sibir. Det kan bety trøbbel for flere – blant annet flybransjen og canadiere som vil se nordlys.

Forflytningen skjer bort fra Nord-Canada, over Nordpolen og i retning mot Sibir i Russland.

Farten forflytningen skjer med, er den raskeste som er blitt dokumentert på den nordlige halvkule siden 1500-tallet, viser en ny studie fra USAs Hav- og atmosfæreadministrasjon (NOAA).

På sikt kan forflytningen føre til utfordringer for flere satellittsystemer.

I ytterste konsekvens kan navigasjonssystemer som brukes av flybransjen og skipsfartsnæringen bli rammet, men forflytningen kan også ramme GPS-systemer brukt i smarttelefoner.

Det kan også bli vanskeligere å se nordlyset fra Nord-Canada.

– Den magnetiske nordpolen vandret sakte bort fra nordlige Canada fra 1950-tallet fram til rundt 1990 før den akselererte de siste 20 årene fra 10 kilometer i året til over 50, sier Ciaran Beggan ved British Geological Survey til Mail Online.

Situasjonen er imidlertid en helt annen for den magnetiske sydpolen, som så å si har ligget i ro de siste 100 årene.

(NTB)

Tyv brøt seg inn hos gullsmed i Porsgrunn:

En tyv kom seg unna med smykker og diamanter for en ukjent verdi da de brøt seg inn i en gullsmedforretning i Porsgrunn natt til mandag.

Politiet ble varslet om innbruddet i Porsgrunn sentrum klokka 2.26 natt til mandag. Det var alarmselskapet som butikken var koblet til, som varslet. Da politiet kom fram til stedet, ble det konstatert at en stor stein var kastet inn gjennom inngangsdøra og at en glassmonter inne butikken var knust.

– Tyven har kommet seg unna med gullkjeder, gullringer og diamantringer til en ukjent verdi, sier oppdragsleder Jan Tore Gregersen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Politiet forsøkte å lete etter innbruddstyven med hund, men uten resultat. Også opplysninger om en person som skulle ha blitt observert løpende fra stedet, var det heller ikke mulig å få kontrollert.

– Det var uklart om denne personen hadde noe med innbruddet å gjøre, sier Gregersen.

(NTB)

Flere vil vrake Sanner:

Medlemmer av valgkomiteen i Høyre og Unge Høyre åpner for å vrake 1. nestleder Jan Tore Sanner fra lista til Høyres landsmøte neste år.
Flere i partiet sier at det er på tide med fornyelse i ledelsen av partiet, skriver Aftenposten. Bent Høie har sagt at han ikke tar gjenvalg. Fra 2021 blir han fylkesmann i Rogaland. Torbjørn Røe Isaksen har sagt at han er uaktuell til å overta Høies rolle som nestleder.

Nå sier medlemmer i partiet at det kan være på tide å bytte ut begge nestlederne. Det betyr at Jan Tore Sanner, som har vært nestleder siden 2004 og har sagt seg villig til å fortsette, vil kunne bli vraket.

– Vi trenger fornyelse i ledelsen. Partiet vil derfor ha godt av to nye nestledere nå og at vi ikke bare erstatter Bent Høie. Begge har vært nestledere lenge, sier Lise Berger Svenkerud i Høyres valgkomité til Aftenposten.

Oppfatningen deles, ifølge avisas kilder, av Unge Høyre som skal ha gitt uttrykk overfor valgkomiteen at begge nestlederne bør vurderes før landsmøtet.

Det uttrykte behovet for å fornye partiledelsen skal ikke ha noen sammenheng med misnøye med Sanner i partiet. Leder i valgkomiteen, Harald Furre, sier at kun partileder Erna Solberg blir skjermet for valgkomiteens sonderinger rundt jakten på ny ledelse i Høyre fra 2020.

– Ingen er fredet. Det er ingen som ikke blir diskutert. Heldigvis gror det godt i Høyre, sier Furre.

(NTB)

Fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet:

Kripos ba om at barnevernet burde få en klar varslingsplikt overfor politiet, men har fått nei på dette fra Barne- og familiedepartementet.

Departementet har siden 2014 jobbet med ny barnevernslov. Loven skal etter planen legges fram i 2021, skriver Dagsavisen.

Siden 2016 har Kripos i høringssvar oppfordret til at barnevernet i den nye loven skal få en klar plikt til å varsle politiet dersom de observerer forhold som bør utløse en slik varsling.

I Barne- og familiedepartementet (BFD) vil en derimot ikke ta med forslaget fra Kripos videre i arbeidet med den nye loven. Dette mener Kripos er uheldig.

Mens politiet har plikt til å varsle barnevernet dersom de ser omsorgssvikt på sine oppdrag, har ikke barnevernet en tilsvarende plikt til å melde fra til politiet. Forvaltningsloven åpner for at de ansatte lovlig kan bryte taushetsplikten, men de har ingen plikt til å gjøre dette.

I et nytt brev i juni ber Kripos-sjef Ketil Haukaas Politidirektoratet om at det igjen ble tatt til orde for at en klar varslingsplikt burde lovfestes.

Jorunn Hallaråker (KrF), statssekretær i BFD, mener barnevernstjenestens taushetsplikt ikke er til hinder for å formidle opplysninger til andre offentlige organer når det kan forebygge vesentlig fare for liv eller alvorlig skade for noens helse.

– At det ikke er en egen meldeplikt for barnevernet til politiet, innebærer ikke at det ikke er mulig for barnevernet å gi opplysninger til politiet, skriver statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) til Dagsavisen.

(NTB)

Alvorlige brannskader da jakka tok fyr:

En eldre mann er kjørt til sykehus med omfattende brannskader på armene og ryggen etter at jakka hans tok fyr i en eldrebolig på Falkum i Skien natt til mandag.

Det var hjemmesykepleien i Skien som varslet nødetatene etter at en mann i 80-årene utløste trygghetslarmen i leiligheten sin på Falkum i Skien natt til mandag.

– Mannen hadde kommet borti et stearinlys med jakka si som hadde tatt fyr. Han greide å trykke på trygghetsalarmen, og da hjemmesykepleien kom til leiligheten, fikk de med en gang satt mannen i dusjen, forteller operasjonsleder Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt til NTB.

Mannen ble kjørt til sykehus i Skien med alvorlige brannskader på armene og ryggen. Leiligheten måtte luftes ut ettersom den var røykfylt etter det som hadde skjedd. Politiet vil følge opp saken videre.

– Vi ble varslet klokka 0.30, men vet ikke hvor lang tid det tok før hjemmesykepleien rakk fram til mannen, sier Gunnerød.

(NTB)

Én mann skutt og drept i Uppsala :

Én mann er død og én mann er alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Stenhagen i Uppsala søndag kveld.

Politiet fikk melding om skytingen 23.31. Ingen er personer er så langt pågrepet.

– Politiet og ambulanse ble sendt til Stenhagen fordi det ble avfyrt skudd. Da politiet kom fram til stedet, traff vi to menn som var blitt skutt, opplyser politiet i Uppsala i en pressemelding.

Mennene er i 20- og 25-årsalderen og ble kjørt til sykehus med alvorlige skader. Klokken 05.53 opplyser politiet at den ene av mennene har dødd av skadene, og at de pårørende er varslet.

For den andre mannen skal skadene være alvorlige, men ikke livstruende.

Politiet har sikret seg spor og gjort avhør etter skytingen.

(NTB)

Babcock-fly tilbake i tjeneste:

Tre av luftambulanseoperatøren Babcocks kortbanefly er underlagt værrestriksjoner. I løpet av mandagen vil ett være uten begrensning og tilbake i normal drift.

Etter at det ble oppdaget en teknisk feil på fire av selskapets fly fredag 6. desember, ble de øvrige seks flyene, hvor feilen ikke har forekommet, underlagt værrestriksjoner av hensyn til sikkerheten for mannskap og pasienter.

– Disse seks kortbaneflyene har fløyet hele tiden, men har selvsagt ikke hatt samme gjennomføringsevne når været har vært ugunstig. Vi har derfor hatt den del ekstra fly inne for å sikre best mulig beredskap mens det er gjort feilsøk og testing av flyene, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik i Luftambulansetjenesten.

Søndag det fortsatt tre kortbanefly som har disse restriksjonene, men ett av dem vil slik det ser ut søndag kveld frigjøres i løpet av mandagen.

– Fra Bodø og nordover har ingen fly ekstra begrensninger. Kortbaneflyene med begrensing har hjemmebase i Brønnøysund, Ålesund og Gardermoen men Ålesund skal etter planen opp og stå med fly uten begrensninger i løpet av dagen. Og det jobbes med å få justert propellene til de resterende to så fort som mulig, forteller Haarvik.

Den totale beredskapen vil mandag være på 14 til 15 fly – i tillegg til Forsvarets helikopter i Kirkenes.

NTB

På PR-turné til Stortinget. Nevnte ikke krisa

På PR-turné til Stortinget. Nevnte ikke krisa

dagbladet

Etterlyser «Postmann Pat»-bil:

Politiet etterlyser en rød «Postmann Pat»- bil etter en påkjørsel i Drammen. Det skriver de selv på Twitter.

Det var klokka 22 at en person ble påkjørt ved en bensinstasjon i Jernbanegata. Politiet etterlyser «Postmann Pat»-bilen, som stakk av gårde etter påkjørselen.

Politiet mener det trolig er snakk om en rød Toyota Yaris.

Klokka 23.13 skriver politiet på Twitter at de har identifisert bil og fører, og at de er i kontakt med vedkommende.

Den påkjørte kvinnen er oppegående og får behandling av ambulansepersonell.

Flere ulykker. Bergingsbil skled av veien:

Politiet i Finnmark melder om glatte veier i Karasjok.

I 21-tida søndag kveld kolliderte to personbiler. Ikke lenge etterpå kjørte en utenlandsk trailer av veien like ved ulykkesstedet. Det er ingen personskader, men behov for berging av traileren.

Vegtrafikksentralen ble samtidig varslet angående strøing på stedet.

- Det er meget glatt, skriver politiet på Twitter.

Mens de ventet på strøing, skled også bergingsbilen av veien.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.