Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Trump håner Michael Bloomberg:

Donald Trump gjør narr av milliardæren Michael Bloomberg, som vurderer å stille i presidentvalget neste år. Ifølge presidenten vil han være en drømmemotstander.

- Jeg kjenner Michael. Han er et null. Det er ingen jeg heller vil stille til valg mot enn lille Michael, sa Trump fredag.

Presidenten sier han tror et Bloomberg-kandidatur vil gå ut over moderate Joe Biden, som leder an i kampen om å bli Demokratenes kandidat.

- Han har ikke magien som kreves for å gjøre det bra, sier Trump om Bloomberg.

Den tidligere New York-borgermesteren har ikke offisielt kunngjort at han stiller til valg, men han har tidligere vurdert en nasjonal valgkamp, og det er ventet at han registrerer seg innen fristen løper ut i Alabama fredag. Alabama har tidlig frist for kandidater som ønsker å melde seg på delstatens runde i primærvalget.

Bloomberg var lenge republikaner, men har også stilt til valg som uavhengig kandidat. Nå er han demokrat. Han anslås å være god for om lag 52 milliarder dollar. Trumps formue anslås til sammenligning å være nærmere 3 milliarder.

To av Demokratenes fremste kandidater, Bernie Sanders og Elizabeth Warren, baserer mye av sin politiske plattform på en langt strammere skattlegging av USAs rikeste.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Jente (12) påkjørt i Bergen:

Politiet melder at en tolv år gammel jente har blitt påkjørt av en personbil i Kjøkkelvik i Bergen.

Jenta skal ha opplyst at hun har smerter i arm og en fot, opplyser politiet. Hendelsen skal ha skjedd like ved Kjøkkelvik skole.

Jenta er på vei til traumemottaket på Haukeland sykehus for behandling.

To til sykehus etter trafikkulykke:

To personer er sendt til sykehus for en sjekk etter en kollisjon på Valderøy.

Det er store materielle skader på bilene. Politiet har rekvirert bilberging, og oppretter sak.

Begjæres varetektsfengslet:

Mannen som er mistenkt for drap på Wilma Andersson (17) begjæres fredag varetektsfengslet.

17-åringen er fremdeles forsvunnet.

- Etter avhør med den mistekte og andre som er interessante for etterforskningen, samt omstendigheter som har kommet fram i tekniske undersøkelser, har jeg besluttet å begjære mannen varetektsfengslet basert på at han er mistenkt for drap, sier etterforskningsleder Caroline Fransson til Aftonbladet.

Politiets kamp mot klokka

Politiets kamp mot klokka

dagbladet

Fallulykke i Songdalen:

Politiet har rykket ut til anlegget til nye E39 i Songdalen i Agder, etter melding om en fallulykke.

En arbeider skal ha falt fra et stillas, opplyser politiet. Mannen er ved bevissthet, og kjøres til sykehus for sjekk. Han får behandling av ambulansepersonell.

Bil kjørte inn i gjerde i Oslo:

Politiet melder om en trafikkulykke i Ensjøveien i Oslo, der en bil har kjørt inn i et gjerde og veltet på siden.

Det skal være store materielle skader. Politiet opplyser at føreren er lettere skadd.

Politiet har tatt beslag av førerkortet til føreren, og oppretter sak på forholdet.

Jake Burton Carpenter er død:

Mannen som omtales som snowboardets gudfar, Jake Burton Carpenter, er død, 65 år gammel, skriver BBC.

Han er mannen bak det berømte snowboardmerket Burton.

«Det er med tungt hjerte vi deler at Burton-grunnlegger Jake Burton Carpenter fredelig gikk bort i går kveld, omgitt av de han elsket, som følge av kreftkomplikasjoner. Han var snowboardingens sjel, den som ga oss sporten vi elsker», skriver Burton Snowboards på Twitter.

Burton Carpenter sa opp jobben sin i 1977 og grunnla selskapet som nesten har blitt synonymt med den populære vinteridretten.

I begynnelsen gikk det litt trått, men etterhvert ble snowboard mer og mer populært.

I 1998 fikk sporten omsider innpass i OL.

- Han er sportens kule pappa, har den olympiske mesteren Shaun White sagt om Carpenter.

Carpenter fikk testikkelkreft i 2011, men ble erklært kreftfri etter behandlingen.

Men tidligere denne måneden delte han dårlige nyheter med sine ansatte.

«Dere vil ikke tro det, men kreften har kommet tilbake», skrev han.

Fredag oppfordrer Burtin sine ansatte til å gjøre det grunnleggeren ville ha gjort - kjøre snowboard, skriver CNN.

- Det er åpningsdagen i Stowe (et skianlegg i Vermont), så vurder å kjør noen runder sammen, for å feire Jake.

Tesla lanserte sin første elektriske pickup:

Tesla-sjef Elon Musk avduket selskapets helelektriske pickup på et show i Los Angeles torsdag kveld lokal tid. Bilen har fått navnet Cybertruck.

Bilen er den sjette modellen siden Tesla ble grunnlagt i 2013, og den skal være den mest eksperimentelle, skriver CNBC.

Pickupen skal konkurrere i det amerikanske markedet mot modeller som Ford F Series, som har vært den mestselgende pickupen i USA i over 40 år, fulgt av GMs Chevrolet Silverado.

Musk har sagt at prisen på bilen starter på om lag 50.000 dollar, litt over 450.000 norske kroner. Cybertruck er inspirert av filmer som «Bladerunner» og «The Spy Who Loved Me».

Tesla-sjefen har også vedgått at etterspørselen etter denne modellen kan være mindre enn flaggskipene Model S sedan og Model X SUV, skriver CNBC.

(NTB)

Vil ha riksrettssak:

USAs president, Donald Trump, vil ha en riksrettssak i Senatet, skriver Reuters.

Det begrunnes med at presidenten mener at saken på den måten vil få en skikkelig behandling, og at han forventer at presidentkandidat Joe Biden vil være en av kandidatene.

- Trump vil ha en rettssak i Senatet fordi det er det eneste kammeret der han kan forvente rettferdighet og få en rettferdig prosess, heter det i en uttalelse fra presidentens talsmann Hogan Gidley, ifølge Reuters.

- Vi vil da forvente å høre fra personer som faktisk var vitne til - eller muligens deltok i - korrupsjon, som Adam Shciff, Joe Biden, Hunter Biden og den såkalte varsleren, for å nevne noen.

Plukket opp 90 migranter:

Det norskeide skipet Ocean Viking har reddet ytterligere 90 mennesker fra en gummibåt fra havsnød i Middelhavet.

Dermed befinner det seg 215 reddede personer på skipet. De har blitt plukket opp i løpet av de siste tre dagene.

Menneskene som ble plukket opp torsdag, forlot ifølge Leger Uten Grenser Libya sent tirsdag.

Humanitær rådgiver Trygve Thorson om bord på båten sier i en pressemelding at mange av dem som kom om bord, fortalte hvordan de led i Libya. Thorson sier at mange av dem har skader.

Ocean Viking brukes av organisasjonene Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Méditerranée til frivillig redningsarbeid i Middelhavet.

Reisen over Middelhavet på denne tiden av året er spesielt farlig fordi migranter og flyktninger som reiser i uegnede båter, også kan bli nedkjølt.

Forrige måned brakte Ocean Viking 176 migranter til havnebyen Taranto i Italia. Et par uker senere brakte skipet flere enn hundre mennesker til en havn på Sicilia. Regjeringen i Italia ga fartøyet tillatelse til å legge til kai etter flere måneder med juridiske og politiske uenigheter knyttet til frivillige redningsfartøyer.

(NTB)

Tallet på døde stiger etter angrep i Mali:

Tallet på døde soldater er oppjustert til 43 etter at militante ekstremister angrep soldater i Mali mandag, opplyser militære kilder.

Soldater fra Mali og Niger ble angrepet nær byen Tbankort mens de var på patrulje. Angriperne blir omtalt som «terrorister».

Dødstallet ble først meldt å være 30 soldater og 17 jihadister. Tallet ble oppjustert etter at likene av ytterligere 13 soldater ble funnet av maliske soldater på to ulike steder.

Mandagens angrep føyer seg til en rekke terrorangrep som har drept mer enn 100 soldater i den maliske hæren de siste ukene.

Uroen i Mali begynte med et militærkupp og et påfølgende tuareg-opprør nord i landet i 2012.

En franskledet militæroperasjon presset de militante ekstremistene ut av Nord-Mali, men ekstremistene har siden vært aktive i grenseområdet mellom Mali, Niger and Burkina Faso.

FNs fredsbevarende styrke MINUSMA har vært utplassert i Mali siden 2013. Norge har bidratt til styrken blant annet med transportfly.

(©NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.