Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo:

En 28 år gammel mann må mandag møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha forsøkt å drepe tre menn utenfor et utested i Oslo i februar i år.

Ifølge tiltalen angrep 28-åringen de tre mennene med kniv utenfor utestedet Rett Inn Bar i Storgata litt over klokken 2 natt til søndag 10. februar.

To av de fornærmede mennene ble stukket i buken, mens den tredje ble påført et 10 centimeter langt kutt i høyre underarm.

Oslo tingrett har satt av fem dager til saken.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Bil havnet på taket - person stakk:

Politiet i Oslo melder at alle nødetatene har rykket ut til en bil som har havnet på taket i Caspariesgate.

- En person har stukket fra bilen, opplyser operasjonsleder på Twitter.

SV vil fjerne BSU:

I sitt alternative statsbudsjett foreslår SV å avvikle ordningen Boligsparing for ungdom (BSU) som gir unge skattelette ved å spare til bolig.

- BSU er en urettferdig ordning. Det er fint å spare, men BSU belønner unge som allerede er rike nok til å kunne spare, sier Solveig Skaugvoll Foss, vararepresentant og fungerende finanspolitisk talsperson for SV på Stortinget, til Klassekampen.

De som benytter seg av ordningen får inntil 5000 kroner i skattefradrag hvert år. I statsbudsjettet for 2020 er det budsjettert med å bruke drøyt 1,3 milliarder kroner til skattefradrag for BSU-sparing.

Foss sier SV heller vil prioritere å kutte dokumentavgiften fra 2,5 til 1,5 prosent, i tillegg til å gi Husbanken mulighet til å gi flere startlån.

Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim (H) kaller forslaget «rart».

(NTB)

Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico:

Jordskjelvet inntraff 134 kilometer sørvest for Ciudad Hidalgo i Mexico, opplyser Det nasjonale seismologiske instituttet i landet.

Det er så langt ikke meldt om skadde eller om ødeleggelser.

(NTB)

To døde i helikopterkrasj i Afghanistan:

Amerikanske styrker i Afghanistan bekrefter at to soldater er døde i en helikopterulykke.

Årsaken til at helikopteret styrtet er ikke kjent, men det skal så langt ikke være noe som typer på at helikopteret ble skutt ned, opplyser det amerikanske forsvaret.

Ifølge ubekreftede rapporter skal helikopteret ha styrtet i nærheten av Charkh, om lag 90 kilometer sør for Kabul.

(NTB)

Skoler i Hongkong åpner igjen:

Etter seks dager med stengte dører kan elever i Hongkong gå på skolen igjen.

Elevene må likevel forberede seg på trafikkproblemer så lenge noen demonstranter fremdeles forskanser seg på Hongkongs tekniske universitet.

Offentlig ansatte prøvde etter beste evne å gjenopprette en normaltilstand i byen da grunnskoler og ungdomsskoler åpnet onsdag.

Spredte aksjoner fra demonstranter hindret trafikken og tog flere steder, men i en mye mindre skala enn tidligere.

Noen togstasjoner er fremdeles stengt, og en av de viktigste veitunnelene er stengt fordi demonstranter har satt fyr på bomstasjonene.

En mindre gruppe demonstranter holder fremdeles stand inne på Hongkongs tekniske universitet.

(NTB)

Syria rammet av flere luftangrep:

Syrias luftforsvar har forhindret fiendtlige mål i å nå hovedstaden Damaskus, ifølge statlige medier. Israel bekrefter at landet har angrepet militære anlegg.

– Luftvernet skjøt ned fiendtlige mål sør for Damaskus, opplyser det statlige nyhetsbyrået Sana uten å oppgi flere detaljer.

En korrespondent fra nyhetsbyrået AFP i Damaskus hørte flere større eksplosjoner natt til onsdag.

Hendelsen skjer dagen etter at Israel avverget fire raketter fra Syria. Det ble like etter rapportert om flere motangrep fra Israel.

Talsmann Avichay Adraee ved det israelske forsvaret melder på Twitter at kampfly blant annet har angrepet våpenlagre og baser i Syria som brukes av iranske styrker.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyste tirsdag at den israelske forsvaret hadde avfyrt fem raketter mot Damaskus. Flere skal av ha blitt avskåret.

Israel har tidligere angrepet Syria fra luften på grunn av landets bånd til Iran. Israel har forsvart angrepene ved å vise til at de hindrer Iran i å etablere seg militært i regionen.

(NTB)

Vogntog med radioaktivt materiale veltet:

E6 ble sperret nord for Steinkjer seint tirsdag kveld, melder politiet i Trøndelag.

Et vogntog kjørte ut av veien og veltet. Vogntoget er lastet med radioaktivt materiale.

Derfor er det besluttet sikkerhetssone rundt stedet. Den ble satt til 50 meter, opplyser operasjonsleder Ole Petter Hollingen til Dagbladet.

- Dette er et stoff som brukes i det daglige. Det vi jobber med nå, er å undersøke om det er lekkasje. Det kan bli utfordrende, men per nå er det ingenting som tyder på det, sier han til Dagbladet klokka 23.30.

Like over klokka 01 ble ett felt åpnet igjen.

Radioaktivt materiale omtales av transportfirmaet DSV som farlig gods.

- Dette er materialer som inneholder ustabile atomer som endrer strukturen sin spontant på en tilfeldig måte over en tidsperiode, heter det på firmaets nettsted.

RADIOAKTIV: Et vogntog med radioaktivt materiale har veltet nord for Steinkjer. Foto: Lars Lilleby Macedo

Kan ha funnet Wilmas jakke:

Svenske Wilma Andersson (17) forsvant for fem dager siden. Tirsdag ble det kjent at politiet mistenker at hun er drept. Kjæresten ble tirsdag pågrepet, mistenkt for å ha drept henne.

Politiet har blant annet bekreftet at de har funnet sko som kan ha tilhørt jenta, selv om disse skal ha vært utbrent. Nå kan også jakken hennes være funnet.

- Vi har funnet en jakke. Den er lik den Wilma hadde på seg da hun forsvant, sier Jesper Söder, innsatsleder i søkergruppa FIKK til Expressen.

Jakken skal ha blitt funnet langs en skogssti.

Så langt har søket etter jenta foregått i et område ved Uddevalla. Tirsdag kveld bekrefter politiet at søket utvides.

Den siste kjente kontakten med den svenske jenta var 14. november.

SAVNET: Wilma Andersson. Foto: Privat
Wilma (17) er sporløst forsvunnet - mistenker drap

Wilma (17) er sporløst forsvunnet - mistenker drap

dagbladet

Lysbakken: Veldig urolig og dypt bekymret:

SV-leder Audun Lysbakken fulgte pressekonferansen med Frode Berg i kveld og er urolig:

- Jeg ble veldig urolig og dypt bekymnret når jeg hører det Frode Berg sier. Særlig at han sier at han følte seg presset og at han ikke fikk ærlig informasjon. Sånn kan ikke norske myndigheter opptre, sier Lysbakken til Dagbladet og fortsetter:

- Dette er en sak vi må komme til bunns i. EOS-utvalget har sagt at de vil se på saken, og det er riktig sted å starte.

Lysbakken mener videre at det er opp til regjeringen å "gi tydelige signaler til e-tjenesten om hva som er akseptabelt og ikke".

- Det er også et politisk ansvar å signalisere at det Frode Berg sier er uakseptabelt. Og at det er viktig at e-tjenesten går fram på en måte som tar hensyn til samfunnet i Sør-Varanger og som ikke kommer i konflikt med folk-til-folk-samarbeidet, sier Lysbakken.

Han understreker at etterretning er legitimt og viktig for Norge.

- Men det er også folk til folk-samarbeidet. Her kan det være grunn til å frykte at det har vært et samrøre, sier Lysbakken.

Her er de to tingene Lysbakken vil vite mer om:

- At Frode Berg følte seg presset og ikke fikk ærlig informasjon.
- Den andre siden er den debatten som nå har kommet, og som vi er nødt til å ta: Om e-tjenesten sin måte å gå fram på i Sør-Varanger.


VIL VITE MER: SV-leder Audun Lysbakken fulgte pressekonferansen med Frode Berg i dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Beruset mann angrep gutter:

En beruset mann i 20-åra angrep tre unge menn på 15, 17 og 22 år som satt på en benk på et kjøpesenter i Moss tirsdag kveld.

Han skal blant annet ha forsøkt å kvele dem, melder politiet i Øst på Twitter.

- Det skal ha skjedd helt uprovosert. Disse guttene satt på benken og så på en film, så kom denne mannen og tok kvelertak på to av dem og slo til en tredje, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas til Dagbladet.

Mannen var ikke mindre utagerende da politiet dukket opp, sier Aas.

- Han truet politiet med at han ville skyte oss, spyttet på betjentene og skallet til en annen, sier Aas.

Han sier at politiet ser svært alvorlig på hendelsen, både det å gå til angrep på mindreårige tilsynelatende uprovosert, og å angripe politiet.

- De fornærmede har tydelige merker på halsen. De er avhørt av politiet, og vi har sikret bilder av skadene. Du skal ikke bli angrepet når du sitter på et kjøpesenter, det er traumatisk for dem, sier Aas.

Mannen ble pågrepet og satt i arrest, og anmeldes for flere forhold. Han omtales som en kjenning av politiet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.