Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Utsetter å sette MAX 8-flyene i trafikk:

Det amerikanske flyselskapet American Airlines opplyser fredag at de vil sette flytypen Boeing 737 MAX 8 tilbake i trafikk fra 5. mars neste år, melder NTB.

I oktober varslet selskapet at de planla å ha flyene tilbake i lufta allerede 16. januar.

Forutsetningen er at selskapet får klarsignal fra den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA og flyprodusenten Boeing.

I oktober 2018 døde 189 mennesker da et 737 MAX 8-fly fra Lion Air styrtet i Indonesia. Og i mars 2019 styrtet et Ethiopian Airlines-fly av denne typen kort tid etter avgang i Etiopia. Alle de 157 menneskene om bord omkom.

– Basert på den nyeste veiledningen, forventer American at gjenopptakelsen av planlagt kommersiell tjeneste på Americans flåte av Boeing 737 MAX-fly vil skje 5. mars 2020. Når flyet er sertifisert, forventer American å kjøre demonstrasjonsflyginger, eller flyreiser for amerikanske teammedlemmer og bare inviterte gjester, før 5. mars, skriver selskapet i en pressemelding.

American Airlines er et av verdens største flyselskaper.

Studioet fortsetter under annonsen

Levninger av tolv personer funnet i plastposer:

Levninger fra sju menn og fem kvinner har blitt funnet i plastposer utenfor byen Guadalajarav vest i Mexico, opplyser myndighetene.

Påtalemyndigheten i delstaten Jalisco sier onsdag at antallet ofre kan komme til å stige fordi de så langt bare har undersøkt 33 av 52 plastposer som de har funnet på en eiendom. Levninger som har blitt funnet i de 33 undersøkte plastposene, kom fra tolv mennesker.

Jalisco har de siste årene vært åsted for en voldsbølge drevet av oppgjør mellom narkokarteller.

I september ble 41 døde funnet i en massegrav, også de utenfor Guadalajarav. Myndighetene fant da 119 plastposer.

(NTB)

Avviser Trumps anke:

En domstol har avvist president Donald Trumps anke om at skattemeldingene hans kan leveres ut til føderale etterforskere.

Dermed opprettholdes dommen fra en annen domstol som avviste Trumps forsøk på å hindre at etterforskere får innsyn i skattemeldingene hans fra og med 2011, skriver Washington Post.

Trumps advokater sier at de er forberedt på å anke til høyesterett.

Det er statsadvokaten på Manhattan, Cyrus R. Vance, som ønsker tilgang til dokumentene i forbindelse med en større etterforskning. Den omfatter blant annet utbetalingen av såkalte hysjpenger til to kvinner som begge hevdet å ha hatt et seksuelt forhold til Trump. Pengene ble utbetalt før presidentvalget i 2016.

(NTB)

Til traumemottak etter bilulykke:

To personer er sendt til traumemottaket på Haukeland sykehus etter en bilulykke på Seim i Nordhordland.

Det skal være snakk om en møteulykke. Tre personer var involvert, og to av dem er altså sendt til traumemottak.

Det er meldt at det er svært glatt på stedet.

Dagbladet følger saken.

Person knivstukket i Oslo:

En 23 år gammel mann har blitt utsatt for vold i Kvænerdalen i Oslo, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Det var offeret selv som meldte fra til politiet om hendelsen klokka 21.32.

– Mannen er skadd, men ikke kritisk, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

«Politiet er i søk etter 3 unge menn, beskrevet som ca 15 år og mørke i huden», skriver politiet.

Operasjonsleder Tor Gulbrandsen sier til Dagbladet at det like før klokka 23 fremdeles pågår søk i området, men at disse vil bli trappet ned. Foreløpig er det ikke gjort funn av de mistenkte.

- Vi går nå over til å sikre spor i stedet. Vi forsøker også å samkjøre vitneopplysninger og funn i området, sier Gulbrandsen.

Det blir ifølge politiet trolig gjennomført avhør av fornærmede i morgen. Den fornærmede er en 23 år gammel mann.

- Foreløpig er det ingen opplysninger som tyder på at det er en relasjon mellom fornærmede og de mistenkte, sier operasjonslederen.

23-åringen hadde skader som tyder på at det har blitt brukt stikkvåpen mot ham. Våpenet er onsdag kveld ikke funnet. Innsatsleder Svein Bjelland sier til TV 2 at det dreier seg om en knivstikking.

Det skal ikke har vært vitner til hendelsen, men politiet ber folk om å ta kontakt dersom de har sett noen løpe fra stedet eller i nærområdet.

Klokka 04.00 var de mistenkte fortsatt på frifot.

Ti viltpåkjørsler på seks timer:

Politiet i Trøndelag varsler om svært mye vilt langs veiene onsdag kveld. I løpet av seks timer har det blitt meldt om ti påkjørsler. Nå ber de folk være ekstra varsomme dersom de skal ut med bilen.

- Samtlige har skjedd etter klokka 15 i ettermiddag. Det er mye sammenlignet med normalt, sier operasjonsleder Ebbe Kimo til Dagbladet.

Om det er snøfallet eller andre forhold som gjør at det er mye vilt langs veiene i Trøndelag nå, er uvisst. Glatte kjøreforhold flere steder, gjør det i tillegg utfordrende når dyrene dukker opp.

- Det er tre elger, to hjorter og fem rådyr som er påkjørt i kveld. Heldigvis har vi ikke hatt personskader, sier Kimo.

Påkjørslene har vært spredt i hele Trøndelag, fra helt sør til Namdal i nord.

Eksplosiver funnet i hus i Sola:

Politiet fant i ettermiddag eksplosiver i et bolighus i Sola kommune utenfor Stavanger.

Boligen er sperret av og politiet har opprettet vakthold. Bombegruppa er på vei, melder politiet.

Mannen ble tidligere i dag pågrepet for ruskjøring. Det var da politiet gikk til husransakelse, sier politijurist Tonje Leirgulen Ravndal.

Samme mann ble i april pågrepet og siktet for oppbevaring av sprengstoff på samme adresse.

- Saken er fortsatt under etterforskning, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Huset er fortsatt avsperret med vaktholdt 19.30 onsdag kveld.

- Det er ikke avklart når bombegruppe kommer. Vi har ikke noe formening om eksplosivene skulle brukes til noe. Mannen er ennå ikke avhørt, sier hun.

Politiet tror ikke at flere personer enn mannen i 20-åra er involvert. Politiet skal selv ha observert det de mener er eskplosiver i huset, men det er bombegruppa som vil få i oppgave med å avklare hva slags eksplosiver det er snakk om.

Det skal ikke være fare for øvrige omgivelser, og ingen andre hus i nærheten av den aktuelle boligen er evakuert.

- En mann i 20-årene er pågrepet i saken, og siktet for ulovlig befatning med eksplosiver, sier jourhavende jurist Tonje Leirgulen Ravndal, i Sør-Vest politidistrikt.

Overraskende funn - trappet opp etterforskningen:

Politiet i Trondheim har gjort overraskende funn i den såkalte Odin-saken. Det melder NRK.

18 år gamle Odin André Hagen Jacobsen fra Skaun utenfor Trondheim forsvant etter en bytur 18. november i fjor. Til tross for en omfattende etterforskning har politiet fremdeles ikke funnet ham.

Den siste kjente observasjonen av Jacobsen, er et bilde fra et overvåkingskamera i Trondheim sentrum natt til 18. november. Nesten to uker seinere ble flere gjenstander som tilhørte ham funnet ved sjøen, deriblant klær, en sko, pass og bankkort.

Nå skriver NRK at det er gjort funn av 18-åringens eiendeler ved Jonsvatnet i Trondheim, omkring 15 kilometer fra der han sist ble observert. Funnet ble gjort allerede 14. april i år, men er først omtalt nå. Funnet førte til opptrapping i politiets etterforskning, som blant annet har søkt med hund og undervannsdrone i området. Undersøkelsene ga funn av flere gjenstander som trolig tilhører 18-åringen.

– Over 100 personer har vært avhørt, men det er ingen som er siktet i saken. Vi vil heller ikke kommentere om noen er mistenkt, sier politiadvokat Hans Vang til NRK.

Foto: Privat
Odin (19) har vært forsvunnet i tolv uker: - Har ingen svar

Odin (19) har vært forsvunnet i tolv uker: - Har ingen svar

dagbladet

Julio Kopseng dømt for å ha voldtatt ytterligere to kvinner:

Serievoldtektsdømte Julio Kopseng er dømt for ytterligere to voldtekter, skriver NTB.

Danseren er allerede dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for å ha forgrepet seg på 15 kvinner. Dermed kunne ikke den ferske dommen få noen innvirkning på straffen hans.

Kopseng insisterete likevel på å få kjørt saken for retten, fordi han mener seg uskyldig.

Dømt etter å ha tent på hus:

En 46 år gammel polsk mann er dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha tent på et hus i Skien i fjor vinter.

Mannen ble kastet ut fra en leilighet i det aktuelle huset kun to uker før brannstiftelsen, skriver Telemarksavisa.

I Nedre Telemark tingrett kommer det fram at mannen gikk med en bensinkanne i sentrum og ble stanset av politiet kun en time før brannen startet.

Han fikk gå videre etter å ha forklart at han skulle hjelpe noen kamerater med en bil, men kort tid senere brøt det ut en boligbrann i en leilighet der en kvinne sov. Hun ble reddet ut av brannvesenet og politi.

Minst 13 døde i bussulykke:

Minst 13 personer har mistet livet etter en bussulykke i Slovakia. Det melder AFP News. Ytterligere 20 personer er skadd.

Bussen skal ha kollidert med en lastebil i byen Nitranske Hrnciarovce som ligger hundre kilometer øst for hovedstaden Bratislava, skriver Washington Post.

Ifølge nødetatene på stedet kan dødstallet stige, skriver avisa.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.