Nyhetsstudio

Marthe Ihle

El-sparkesykler stengt:

El-sparkesykkel-aktørene Voi og Tier har stengt tjenesten midlertidig, melder Aftenposten.

Det er på grunn av det glatte og isete føret i hovedstaden. Kommunikasjonssjef i Voi, Kristina Hunter Nilsson, sier til avisa at de nå har startet en "vinteroperasjon" - der de må følge vær og føre tett for å avgjøre om syklene skal være tilgjengelige.

Nå er det altså besluttet at føret akkurat nå ikke er godt nok.

Overfor Dagbladet sier kommunikasjonsansvalig i Tier, Lars Christian Grødem-Olsen, at det per nå er uvisst når tjenesten vil være tilgjengelig igjen.

- Det kommer an på været. Sikkerheten til brukerne er førsteprioritet, det er derfor vi tok ut tjenesten. Så vil vi vurdere etterhvert som været endrer seg, sier Grødem-Olsen.

Han sier det vil gjøres løpende vurderinger gjennom hele vinteren etter forholdene.

- Om man er bilfører, sykkelfører eller sparkesykkelfører, så må man vurdere forholdene og ta sikkerhetsregler. Vi kan legge til rette for god drift, men til syvende og sist det er førerens ansvar å vurdere forholdene, sier Grødem-Olsen.

Han sier det er mulig sparkesyklene får piggdekk etterhvert - men ikke i løpet av den neste måneden eller ukene.

Studioet fortsetter under annonsen

Anker dommen mot Keshvari:

Statsadvokaten i Oslo har anket Nedre Romerike tingretts dom av 23. oktober 2019, hvor Mazyar Keshvari ble dømt til 7 måneder fengsel for grovt bedrageri mot Stortinget.

Det opplyser statsadvokat Monica Krag Pettersen i en pressemelding.

Påtalemyndigheten mener at tingretten har utmålt en for mild straff.

- Tingretten har etter påtalemyndighetens oppfatning i skjerpende retning lagt for liten vekt på at det grove bedrageriet er begått av en stortingsrepresentant i anledning vervet som stortingsrepresentant. Videre mener påtalemyndigheten at tingretten i for stor grad har knyttet utmålingen opp mot nivået for trygdebedrageri, heter det i meldinga.

Saken vil om kort tid bli oversendt Eidsivating lagmannsrett som vil ta stilling til om anken skal tas under behandling.

Ble drept av bjørn - to tiltalt:

Det var 4. august 2017 at en 18 år gammel ansatt i Orsa dyrepark i Sverige ble drept av en bjørn. Hendelsen skjedde da 18-åringen var på jobb i dyreparken.

Nå skriver Aftobladet at to personer er tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsfallet.

Trusselmelding mot ungdomsskole:

Mandag kom det inn en trussel om skoleskyting mot Askim ungdomsskole. Dagbladet har sett trusselmeldingen, som skal ha blitt lagt ut på Snapchat.

Politistasjonssjef Trond Widme ved Indre Østfold politistasjon bekrefter at det har vært en trusselmelding mot skolen.

- Politiet har pågrepet og avhørt tre mindreårige. De er løslatt. Dette har vi full kontroll på og vi har god dialog med skolen. Utover dette har vi ingen kommentarer, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

Reagerer på USAs kursendring i Midtøsten:

Okkupasjonen av palestinsk land er og blir i strid med folkeretten, fremholder Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter USAs kursendring.

President Donald Trump og hans regjering endrer nå USAs syn på Israels bosetninger på den okkuperte Vestbredden. Landet mener ikke lenger at de omstridte bosetningene er i strid med folkeretten.

- Historisk urett av USA: Okkupasjonen av palestinsk land er og blir i strid med folkeretten, skriver Støre på Twitter tirsdag.

- De som velger å se bort fra okkupasjonen, fordyper urett mot palestinerne og skaper nye problemer for Israel. Det er ikke demokratisk når flere millioner innbyggere nektes stemmerett, sier Ap-lederen, som var Norges utenriksminister fra 2005 til 2012.

USA slo i 1978 fast at Israels bosetninger på den okkuperte, palestinske Vestbredden ikke er i overensstemmelse med folkeretten. Vurderingen har vært et viktig grunnlag for USAs Midtøsten-politikk i over 40 år.

(NTB)

Busser står fast i Klæbu:

- Det står én buss øverst i bakken og én buss nederst i bakken på fylkesvei 6700 i Klæbu mellom Amundsdalen og Storugla, forteller kommunikasjonsrådgiver Tormod Ellingsen i AtB til Adresseavisen.

Sjåførene mener det er for glatt til å kjøre opp eller ned før strøbilen kommer.

Fryser statsstøtte til moské:

Statsstøtten til Norges største moské, Tawfiiq, er midlertidig stoppet på grunn av en konflikt, skriver NRK.

- Utbetalingen er stilt i bero, fordi vi ikke har klarhet i hvem det er som representerer denne moskeen. Det er uenighet om hvem som sitter i styret, som gjør dette vanskelig for oss. Det er en opplysning vi må ha for å vite at vi utbetaler støtte til de som faktisk representerer trossamfunnet, sier Hege Skaanes Nyhus, seksjonssjef hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, til NRK.


To skadd i bilulykke på E6:

Nødetatene har rykket ut til en bilulykke ved Kløftakrysset på E6. To biler og tre personer er involvert.

Politiet opplyser at to personer er skadd, men at skadeomfanget er ukjent.

Trafikken skal gå forbi ulykkesstedet.

Veganer saksøker Burger King:

Hamburgerkjeden Burger King saksøkes av en vegansk kunde for å steke deres kjøttfrie burger på samme grill som tradisjonelle burgere.

Kunden Phillip Williams sier han kjøpte den plantebaserte burgeren «Impossible Whopper» i en drive-through i Atlanta. Det ville han ikke gjort om han visste at tilberedningen av den kjøttfrie burgeren gjorde at den ble dekket av «kjøtt-biprodukt», skriver nyhetsbyrået Reuters.

Søksmålet ble fremsatt ved en domstol i Miami. Williams krever erstatning for alle amerikanske kunder som har kjøpt en «Impossible Whopper». Han krever også at Burger King skal «avsløre» at den plantebaserte burgeren stekes på de samme grillene som tradisjonelle burgere.

Burger King har nektet å kommentere saken.

(NTB)

Trumps lege avviser spekulasjoner:

Legen til Donald Trump avviser at den amerikanske presidenten har hatt brystsmerter.

Lege Sean Conley kom med uttalelsen etter det han omtaler som en planlagt rutinesjekk.

– Tross spekulasjoner har ikke presidenten hatt noen brystsmerter. Han har heller ikke blitt undersøkt eller behandlet for noen akutte sykdommer, sier Conley i en uttalelse fra Det hvite hus mandag.

(NTB)

Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria:

Det israelske forsvaret (IDF) bekrefter natt til tirsdag at det har skutt ned fire raketter som var rettet mot nordlige Israel.

Rakettene skal ha kommet fra Syria og ble skutt ned i lufta av rakettforsvarssystemet Iron Dome, opplyser IDF på Twitter.

Ingen skal ha blitt skadd i angrepene.

Angrepene kommer etter en tid med økt spenning og konflikt mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) på Gazastripen.

Torsdag trådte en fredsavtale i kraft, men ikke lenge etterpå avfyrte sistnevnte gruppe raketter mot Israel. Fredag gjengjeldte Israel med luftangrep.

I alt er 34 mennesker drept i de israelske luftangrepene denne uken. Ifølge palestinske menneskerettsgrupper var 16 av dem sivile.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.