Nyhetsstudio

Marte Klausen

Flere vogntog står fast på E6:

Flere vogntog som står fast i snøen på Østlandet fører til redusert fremkommelighet på E6, melder politiet i Oslo. Det er tett trafikk i området, i begge retninger.

Politiet og bilberger jobber på stedet, men det vil ta tid.

Studioet fortsetter under annonsen

Dømt etter lastebiltragedie:

Det var i oktober for to år siden 39 lik ble funnet i en lastebil i Essex, Storbritannia. De 39 vietnamesiske migrantene døde da de gikk tomme for luft, der de sto tett i tett i lastebilen.

Nå er hovedpersonene i smuglingen dømt, skriver Sky News.

Blant de dømte er Haulier Ronan Hughes fra Irland. Han mottok 3 000 pund - rundt 35 000 norske kroner - per migrant som kom seg trygt til Storbritannia. Han erkjente straffskyld for både drap og menneskesmugling, og er dømt til fengsel i 20 år.

Han hevder imidlertid at han ikke visste det var så mange som 39 personer i lastebilen før det var for seint.

Sjåføren, Eamonn Harrison, uttalte at han ikke trodde det var flere enn 20 personer i bilen. Ifølge Sky News skal han ha åpnet lasteplanet - men det tok ham så 23 minutter å ringe politiet.

Han er dømt til 13 år og fire måneders fengsel.

Foto: NTB
Frykter det verste: «Får ikke puste»

Frykter det verste: «Får ikke puste»

dagbladet

Tiltaksframtida avgjøres i kveld:

Fredag ettermiddag sitter helsemyndighetene, Norde Follo kommune og nærliggende kommuner i krisemøte for å komme fram til nye felles tiltak. Bakgrunnen er at den britiske virusmutasjonen, som antas å være 50 til 70 prosent mer smittsom, er påvist i Nordre Follo.

Smittetilfellene kan ikke spores tilbake til reisende fra Storbritannia, og smitteveien er ukjent. Det har fått alarmen til å gå, og seinere fredag kveld kommer trolig fasiten for hvilke tiltak som vil gjelde i regionen til kommende dagene.

Helsemyndighetene sier situasjonen er veldig alvorlig, og frykter viruset allerede har spredt seg til både en barnehage samt andre virksomheter og kommuner rundt Nordre Follo.

Nordre Follo har valgt å stenge ned fram til onsdag neste uke, for å få en bedre oversikt over situasjonen.

Foto: Berit Roald / NTB

Nødmelding etter akutt sykdom:

En fiskebåt med en person om bord har ved kysten av Kristiansund kommet med en mayday-melding til HRS på grunn av akutt sykdom.

Redningsskøyta, redningshelikopter og HRS er på vei.

Overfor Dagbladet bekrefter redningsleder i HRS Sør-Norge, Cecilie Øversveen, at det er en person om bord i båten. Hva som ble sagt i nødmeldingen, vil hun ikke gå inn på.

- Vi vet nøyaktig posisjon, men vi vet ikke helt hvor lang tid det tar å komme seg ut. Da kjører vi flere ressurser ut, sier Øversveen.

Klokka 15.55 er personen tatt om bord i et redningshelikopter og fraktes til sykehus.

Dagbladet følger saken.

Frank avtar - ekstremværet fortsetter:

Ekstremværet Frank er nedgradert til oransje nivå, men vindkastene vil fortsette ut over fredag kveld.

Meteorologisk institutt opplyser at ekstremværet er nedgradert til oransje nivå, men at farevarselet gjelder i de samme områdene som har vært berørt av Frank til nå.

Dette gjelder Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms.

Det vil fortsatt være en del vind framover, men i løpet av lørdag blir det roligere forhold i Nordland, etter hvert også i Troms. I Finnmark blir det en del vind også lørdag, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter.

- I Troms var de sterkeste vindkastene som vi har registrert på de offisielle målestasjonene, 37 meter pr. sekund, men så vet vi at det sannsynligvis har vært mer i Sør-Troms med tanke på skadeomfanget. Vi har noen fjellstasjoner der som har hatt vindkast på over 50 meter i sekundet, sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen til NTB.

På Senja er det målt 53,5 meter pr. sekund siste døgn. Det tilsvarer omlag 200 kilometers fart i timen.

Politimann sa opp jobben etter promilledom:

En politibetjent i Vestland må sone 21 dager i fengsel og betale 35.000 kroner i bot etter en dom for promillekjøring. Han har sagt opp jobben i politiet.

I rettssaken erkjente mannen straffskyld for promillekjøring, samtykket i en tilståelsesdom, og varslet at han ville si opp stillingen sin i Vest politidistrikt. Oppsigelsen har virkning fra 1. februar, skriver BT, som først omtalte saken.

– Om en først har gjort noe slikt, har en ingenting i etaten å gjøre etterpå, sier den dømte politimannen til NRK.

Dommen falt fredag. Mannen er også dømt for å ikke ha varslet om ulykken, og han mister førerretten i 22 måneder.

Det var i fjor sommer ruskjøringen fant sted. Mannen kjørte av veien, på Stadlandet i Nordfjord, etter en hyttefest ikke langt fra ulykkesstedet. To kvinnelige kolleger befant seg i bilen på ulykkestidspunktet.
I dommen framkommer det at mannen fortsatte å drikke alkohol etter kollisjonen, og en rapport fra Oslo universitetssykehus viser at han hadde en promille på minst 0,99 mens han kjørte bilen.

Før dommen falt fredag sa politileder Arne Johannessen i Sogn og Fjordane at mannen ikke ville kunne jobbe som politi igjen dersom han ble dømt. Dette på grunn av kravet til plettfri vandel.

(NTB).

Nakstad til Dagbladet: - Øker risikoen:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier situasjonen i Nordre Follo er uavklart.

- Vi vet ikke nøyaktig hvordan dette viruset har spredd seg, eller hvor mange som er smittet av det. Men det er alvorlig, fordi det øker risikoen for at det kan spre seg til andre deler av landet, og vi vet at det er et virus som er vanskeligere å håndtere og begrense enn det viruset vi er vant til sier han til Dagbladet.

En vesentlig faktor i helsemyndighetenes vurdering er at mange i kommunen jobber i andre kommuner.

- Dette er en bo- og arbeidsregion som egentlig også omfatter store deler av Oslo-området, og dte gjør at risikoen er stor for at dette kan spre seg.

Nakstad understreker at vi ikke befinner oss i en situasjon hvor helsevesenet er overbelastet.

- Vi er ikke i en slik situasjon, og tror ikke nødvendigvis vi havner i en slik situasjon heller. Problemet med viruset er at hvis det først begynner å dominere i samfnnet og spre seg, er det mye vanskeligere å begrense smittespredningen enn ved det viruset vi er vant til. Da vil det bli veldig mange smittede på kort tid, og da vl belastningen på helsetjenesten øke.

Derfor er det viktig å begrense spredningen raskt, sier han.

Osloskolen må være forberedt på stengning:

Smitteutbruddet i Nordre Follo kan få konsekvenser for Oslo-skolen.

"Til alle skoler,

I Nordre Follo er det et større smitteutbrudd av den engelske koronavirusvarianten. Kommuneoverlegen har etter råd fra FHI og øvrige helsemyndigheter besluttet å stenge skoler og barnehager i Nordre Follo, og innbyggerne blir bedt om å ikke forlate kommunene.

Osloskolen må være forberedt på at det vil kunne komme pålegg om stengning eller rødt nivå for alle skoler på kort varsel. Det samme gjelder andre inngripende tiltak knyttet til sosial aktivitet for voksne og barn", står det i skrivet som foreldre med barn i Oslo-skolen fikk tilstendt i dag.

Sirdal advarer: - Ikke reis hit:

Sirdal kommune har i dag oppfordret folk til å holde seg hjemme og ikke reise til kommunen på bakgrunn av langvarig strømbrudd som følge av store nedbørsmengder. Politiet støtter oppfordringen.

– Øvre Sirdal er nå uten telekommunikasjon og nødnett. Dette betyr at det vil være vanskelig å varsle nødetater ved en alvorlig hendelse. Av hensyn til egen sikkerhet ber vi derfor folk om å respektere oppfordringen om å holde seg hjemme inntil kommunen kommer med ny informasjon, sier operasjonsleder Nikolai Austrheim i politiet ifølge en pressemelding.

NÅ: Helsedirektoratet om mutantsmitte :

Helsedirektoratet møter pressen kl. 14.30 i forbindelse med corona-utbruddet i Nordre Follo.

- Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo, etter konsultasjon med FHI, å stenge ned alle barnehager og skoler i kommunen, i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, treningssentre, og så videre, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

12.00 meldte kommunen at de innfører nedstenging, foreløpig fram til onsdag neste uke. Helsedirektoratet støtter dette.

Guldvog har deltatt i et møte med en rekke nærliggende kommuner.

- Det vurderes videre om det skal foretas en regional samordning. Det var et samstemt ønske fra nabokommunene om at det jobbes fram konkrete felles regionale tiltak. Noen ønsker også en beslutning på regjeringsnivå. Dette er fremdeles til vurdering.

På spøsmål fra NRK, sier Guldvog at han ikke tror det vil være aktuelt å innføre nedstenging i hele regionen, men at innskjerpinger kan være aktuelt.

- Jeg vil minne om at denne varianten av viruset er vesentlig mer smittsom enn det viruset vi allerede er kjent med. Det har et potensial til å kunne drive fram en tredje bølge med voldsom kraft i Norge. Det er det vi vil forsøke å unngå - om ikke for enhver pris, så er det av veldig stor verdi for de norske samfunnet hvis vi klarer å unngå det.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier helgenomsekvensering - prøven som påviser hvorvidt en positiv prøve er en mutert variant - er en tidkrevende prosess.

- Det er en mer tidkrevende analyse enn de vanlige analysnee, som er rettet mot bare å påvise om man ha SARS-CoV-2-viruset eller ikke. Helgenomsekvensering tar tid, og i tillegg er det kapasitetsproblmer på laboratoriet. Her går det mellom fire og seks dager med selve analysearbeidet, og i tillegg er det litt kø systemet.

Derfor tok det i dette tilfellet 13 dager å få svar. Vold legger til at det er uviklet en hurtigere metode, og at kapasiteten på laboratoriet økes. Derfor vil det kunne gis raskere svar heretter.

Den engelske virusvarianten er påvist hos to sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo.

Prøvene som påviste smitten ble tatt 3. januar i tilknytning til et utbrudd på sykehjemmet. Beboerne som fikk påvist varianten, begge over 90, er døde. Utbruddet gjelder så langt 22 ansatte og 12 beboere ved sykehjemmet.

Den engelske varianten av coronaviruset er ifølge Helsedirektoratet mer smittsom enn den som først drev pandemien. Det er imidlertid ingenting som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.

Følg pressetreffet direkte på Dagbladet TV.

Helsedirektør Bjørn Guldvog Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Nordland: 160 000 i coronabøter på én dag:

Nordland politidistrikt delte ut 160 000 kroner i forelegg for smittevernbrudd torsdag. Foreleggene stammer fra to enkeltstående hendelser i januar.

En utenlandsk, koronasmittet mann i Narvik er bøtelagt 20 000 kroner for å ha mottatt besøk da han satt i isolasjon

Samme sum må en person i Mo i Rana ut med etter å overskredet antall gjester en kan motta under private arrangementer i offentlige lokaler.

På tidspunktet arrangementet fant sted var maksimalt fem gjester tillatt under slike omstendigheter. Da politiet ankom arrangementet befant 13 personer seg i lokalet. De tolv gjestene bøtelegges med 10 000 kroner hver.

(NTB).

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.