Nyhetsstudio

Marte Klausen

Mobilkran veltet - traff biler:

En stor mobilkran har veltet på Nordre Jarlsberg Brygge i Sande, melder politiet i Sør-Øst.

Mobilkrana traff to varebiler, men ingen skal være kommet til skade. Nødetater er på vei til stedet, skriver politiet på Twitter.

- Det er en stor mobilkran på hundre tonn. To varebiler ligger klemt under krana, men det var heldigvis ingen personer i bilene, sier operasjonsleder Erik Gunnerød til Dagbladet. Krana har også truffet en lastebil i fronten.

De to varebilene ble knust, og i lastebilen satt det en fører som klarte å panikkrygge unna, ifølge Gunnerød.

- Det endte da med at krana traff fronten, og føreren kom seg uskadd ut, sier han.

Knust: To biler ble knust da en mobilkran veltet. Foto: Politiet
Studioet fortsetter under annonsen

Nedgang i smittetall på Romerike:

Smittetallene på Romerike har gått betraktelig ned den siste uken sammenlignet med forrige uke. Søndag kveld meldte kommunene på Romerike om 25 nye tilfeller,

Det er det laveste antallet meldte tilfeller denne uka, skriver Romerikes Blad.

I forrige uke ble det registrert totalt 799 positive prøver. Denne uka er det påvist 433 nye tilfeller i løpet av uka.

I Ullensaker, som tidligere har hatt noen av de høyeste smittetallene på Romerike, ble det bare meldt om fire nye tilfeller søndag, det samme som i Lørenskog.

(NTB)

Kraftig smitteøkning i Ontario:

Canadas statsminister Justin Trudeau sier at regjeringen vil sende ekstra hjelp og støtte til provinsen Ontario som opplever en kraftig økning av coronasmitte.

Helsepersonell skal mobiliseres i statsapparatet og Canadas øvrige provinser for å sendes til Ontario, særlig Toronto-området, der situasjonen er mest kritisk.

Regjeringen har bedt blant andre Nova Scotia og Newfoundland om å sende helsepersonell og utstyr.

Smitten har skutt i været de siste dagene, og så mange er innlagt på sykehusenes intensivavdelinger at helsesystemet i Ontario er i ferd med å overbelastes.

Søndag ble det meldt om 4.250 nye smittede, 18 nye dødsfall og 2.107 nye innleggelser i Ontario, hvorav 741 på intensivavdelinger. Det er registrert 1,1 millioner smittede og 23.600 coronadøde i Canada.

Fredag strammet Ontario inn på nedstengningen, blant annet ved å stenge grensene til andre provinser for ikke-nødvendige reiser.

(NTB)

366 nye smittede i Norge siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 366 coronasmittede i Norge. Det er 189 færre enn snittet de siste sju dagene og 340 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.889 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 555. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 706.

Ved midnatt natt til mandag var det utført 4,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

Av disse har 107.510 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 1.025.429 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 299.631 personer har fått andre dose.

Søndag var 209 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var elleve færre enn dagen før.

Til sammen er 708 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

61,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 16 dødsfall i Norge.

(NTB)

Bil havnet i sjøen i Rogaland:


En bil havnet i sjøen i Bokn kommune i Rogaland sent søndag kveld. Sjåføren klarte selv å komme seg på land.

Ifølge Sørvest politidistrikt er luftambulansen på vei til stedet, der personen blir tatt hånd om av nødetatene. Skadeomfanget er ukjent.

Vegtrafikksentralen vest opplyser at det er manuell dirigering av trafikken på E39 ved Kårstø i Tysvær etter ulykken.

Årsaken til ulykken, som politiet fikk beskjed om klokken 23.41, er foreløpig ikke kjent.

(NTB)

Person fløyet til sykehus etter ulykke:

En person er fraktet til sykehus i luftambulanse etter en ATV-ulykke i Sunnfjord i Vestland, skriver politiet på Twitter.

Politiet er på vei til stedet for å undersøke.

- Det er fremdeles ukjent hendelsesforløp og årsak til ulykken, skriver politiet.

Steinkjer vurderer tiltak:

Søndag har kriseledelsen i Steinkjer kommune i Trøndelag hatt møte, skriver Trønder-Avisa.

- Møtet søndag var mest for å planlegge mandagen. Det er da vi kommer til å ta beslutningen om hva som skal gjelde videre, sier ordfører Anne Berit Lein til avisa.

Mandag skal de vurdere om de har klart å slå ned det store utbruddet de har hatt, og hvilke tiltak som skal gjelde videre. Ordføreren er tydelig på at de kommer til å fortsette å ha strenge regler, helt til de er trygge på at smitten er vekk.

Torsdag innførte kommunen blant annet skjenkestopp, for å få ned smitten.

Ordfører Anne Berit Lein i Steinkjer kommune sier de vurderer å stramme ytterligere inn. Foto: Steinkjer kommune

Cape Town: Skogbrann spredte seg til universitet:

En skogbrann som herjer ved Table Mountain i Cape Town i Sør-Afrika, har spredt seg til et universitet. Flere hundre studenter er evakuert.

Studentene flyktet fra studentboligene sine til fots langs hovedveien mens biblioteket deres brant, melder AFP-journalister fra stedet.

Brannen har ødelagt en restaurant ved siden av statuen av den britiske koloniherren Cecil Rhodes.

Skråningene over nabolaget Newlands sto søndag i flammer etter at brannen brøt ut samme morgen.

Myndighetene sier at litterære skatter er gått tapt på UCT-biblioteket, men at noen av de mest verdifulle verkene er berget.

Sør-Afrika er rammet av tørke som øker brannfaren. Myndighetene i Cape Town ber innbyggerne i byen være på vakt.

- På dette tidspunkt er det ingen grunn til å evakuere, men vi ber innbyggerne om å gjøre følgende: lukk alle vinduer for å hindre trekk og skru ned varmen, vann hagen, sier Charlotte Powell i byens kriseberedskapsetat.

Landemerket Table Mountain er et fjellplatå sør for Cape Town. Turgåere ble søndag bedt om å forlate nasjonalparken, som strekker seg over store deler av Cape Towns ubebygde områder

(NTB)

Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB

USA: Halve den voksne befolkningen vaksinert :

Halvparten av den voksne befolkningen i USA har nå fått første dose av en coronavaksine, ifølge det amerikanske folkehelseinstituttet, CDC.

Det skriver flere amerikanske medier, deriblant nyhetsbyrået AP.

- Nesten 130 millioner mennesker over 18 år har fått minst én vaksinedose. Det tilsvarer 50,4 prosent av den voksne befolkningen. Omtrent 32,5 prosent av befolkningen, altså nesten 84 millioner, har blitt fullvaksinert, skriver kanalen.

Ny corona-dødsrekord i Tyrkia:

Det siste døgnet er det registrert 318 coronarelaterte dødsfall i Tyrkia. Det er det høyeste registrerte antallet på ett døgn siden pandemiens start, melder The Guardian.

I tillegg er det rapportert om 55 802 nye smittetilfeller.

PST vil overvåke alle flyplasser:

En egen PST-enhet skal overvåke alle som reiser inn og ut av Norge med fly. De skal avsløre terrorister eller alvorlig kriminalitet, ifølge NRK.

Enheten er et resultat av samarbeid mellom Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Kripos og Tolletaten, ifølge nyhetskanalen som har fått innsyn i en rapport der dette omtales.

De som arbeider i gruppen skal samle inn, lagre og analysere informasjon fra flypassasjerdata, men også utveksle informasjon og analyseresultater med andre land og Europol. Regjeringen vil gjøre det lovlig å gjøre dette.

Planen er at enheten skal være operativ i Kripos' lokaler fra 1. januar 2022 og i full drift fra 1. juli.

PST har tidligere fått kritikk for å ha lest passasjerlister uten hjemmel. EOS-utvalget mente at den praksisen var ulovlig.

(NTB)

Foto: Torstein Bøe / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.