Annonse

Nyhetsstudio

Mobilkran veltet - traff biler
Knust: To biler ble knust da en mobilkran veltet. Foto: Politiet

Mobilkran veltet - traff biler

En stor mobilkran har veltet på Nordre Jarlsberg Brygge i Sande, melder politiet i Sør-Øst.

Mobilkrana traff to varebiler, men ingen skal være kommet til skade. Nødetater er på vei til stedet, skriver politiet på Twitter.

- Det er en stor mobilkran på hundre tonn. To varebiler ligger klemt under krana, men det var heldigvis ingen personer i bilene, sier operasjonsleder Erik Gunnerød til Dagbladet. Krana har også truffet en lastebil i fronten.

De to varebilene ble knust, og i lastebilen satt det en fører som klarte å panikkrygge unna, ifølge Gunnerød.

- Det endte da med at krana traff fronten, og føreren kom seg uskadd ut, sier han.

Annonse

Risikerer skattesmell etter utleie

Kulturminister ­Anette Trettebergstuen (Ap) sjekket med både Stortinget og Skatteetaten før hun leide ut et rom til venninnen. Men nå kan hun få skattekrav.

I 2019 leide Trettebergstuen ut et rom i leiligheten til en venninne mens hun selv vekslet mellom å bo i Oslo og Hamar. Etter leieinntektene hadde hun fortsatt utgifter på 11.000 til leiligheten i måneden, skriver VG.

Ifølge Trettebergstuen sjekket hun både Stortingets boligreglement, skatteregler på nett og ringte Skatteetaten for å finne ut om hun skulle betale inntektsskatt.

Men når man leier ut egen boenhet på hjemstedet, kan det føre til at pendlerboligen likevel ikke blir skattefri.

Dermed risikerer nå både flere stortingsrepresentanter og Stortinget selv krav om skatt og arbeidsgiveravgift på flere hundre tusen kroner.

Trettebergstuen har nå bedt om en ny vurdering på om hun skulle skattet av verdien av pendlerboligen i Oslo mens hun leide ut rommet.

I fjor solgte hun leiligheten og folkeregistrerte seg hos moren på Hamar. Dermed kunne hun be om å få skatte av fordelen med gratis pendlerbolig i Oslo, i tråd med loven. Hun ble da den eneste Stortinget har trukket i skatt for pendlerbolig på ti år.

(NTB)

Sikkerhetsvakt drept på jobb TV-kanal

Sikkerhetsvakten ble skutt og drept mens han beskyttet journalister fra en nyhetskanal i San Francisco-området som dekket en bølge av butikkinnbrudd i regionen.

– Vi er knust over tapet av sikkerhetsvakten og vennen vår, Kevin Nishita. Vår dypeste medfølelse går til Kevins kone, hans barn, hans familie og alle hans venner og kolleger, sier visepresident og daglig leder Jim Rose i KRON-TV i en uttalelse.

Nishita jobbet som væpnet vakt for Star Protection Agency og sørget for sikkerheten til TV-nyhetsteam i regionen. De er ofte utsatt for ransforsøk på grunn av utstyret deres.

Han ble skutt i magen da kamerautstyret til KRON-TVs team ble forsøkt ranet nær sentrum av Oakland onsdag, opplyser politiet.

Nyhetsteamet dekket et ran der en gruppe tyver brøt seg inn og stjal fra en klesbutikk.

Det har vært en rekke tjuverier fra eksklusive butikker den siste tiden i området. Også i Los Angeles og Beverly Hills og andre steder i landet meldes det om flere sjokkbrekk mot butikker.

(NTB)

Annonse

Oslo: Vil øke bompengene betydelig

Oslos politikk for kutt av CO₂-gasser har fått flere nesestyvere i høst. Byråd Sirin Stav (MDG) varsler nå en kraftig økning i bompengene som en konsekvens.

Oslo lå allerede dårlig an til å nå klimamålene sine. Etter flere nederlag i høst der en rekke viktig verktøy for å målene har glippet, mener byråd for miljø- og samferdsel i Oslo Sirin Hellvin Stav (MDG) at kommunen må gå sterkere til verks.

– Vi må øke bompengene betydelig. Det kommer til å bli umulig å nå klimamålene uten, slår Stav fast overfor Aftenposten.

EUs nei til å støtte CO₂-fangst på Klemetsrud, at Vegvesenet mener det vil være ulovlig å forby bensin og dieselbiler i deler av sentrum og at regjeringen ikke kom med ekstra penger til Ruter i statsbudsjettet, er blant de nedslående nyhetene for Oslo.

Stav sier hun vil gjøre økte bompenger til en viktig sak i forhandlingene om Oslopakke 3 som starter til våren.

– Det er for billig å kjøre bil nå, rett og slett, sier Stav, som understreker at økningen er i tråd med byrådets politikk.

Oslo endret bompengesatsene sist i 2019.

(NTB)

Roser Sør-Afrika

USA berømmet lørdag Sør-Afrika for raskt å identifisere den nye varianten av covid-19 kalt omikron og for å dele informasjonen med verden.

Lovprisingen er et lite tilslørt stikk mot Kinas håndtering av det opprinnelige utbruddet av coronaviruset, skriver nyhetsbyrået AFP.

Utenriksminister Antony Blinken snakket med Sør-Afrikas minister for internasjonale relasjoner og samarbeid Naledi Pandor, og de to diskuterte et samarbeid for å vaksinere folk i Afrika mot coronaviruset, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

– Blinken berømmet særlig Sør-Afrikas forskere for den raske identifiseringen av omikronvarianten og Sør-Afrikas regjering for å åpent dele denne informasjonen, noe som burde tjene som en modell for verden, heter det i uttalelsen.

USA har gjentatte ganger, først i Donald Trumps presidentperiode og deretter under Joe Biden, kritisert Kina for ikke å være åpne om opprinnelsen til coronaviruset, som først ble oppdaget i desember 2019 i Wuhan.

Amerikanske myndigheter har også anklaget Kina for å vente for lenge med å dele viktig informasjon om utbruddet og mener mer åpenhet ville hjulpet i kampen mot virusspredningen.

Pandemien er en av flere årsaker til det spente forholdet mellom USA og Kina. Stormaktene krangler også om blant annet handel, menneskerettigheter og forholdet til Taiwan.

(NTB)

Annonse

1891 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 1.891 coronasmittede i Norge. Det er 553 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 2.537 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.010, så trenden er stigende.

Fredag var 221 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

62 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 37 på respirator. Det er like mange på intensiv og tre flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til søndag var det utført 8,4 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 259.200 personer testet positivt.

Til nå har 4.236.442 personer fått første dose av coronavaksinen, 3.817.686 personer har fått andre og 436.862 har fått tredje dose.

Til sammen er 1.050 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

59,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

(NTB)