Annonse

Nyhetsstudio

Julio Kopseng anker dommen

Julio Kopseng (42) anker dommen han denne uka har fått i Borgarting lagmannsrett, til Høyesterett. Danseren er dømt for å ha voldtatt to kvinner i henholdsvis 2006 og 2012.

- Han anker, sier hans forsvarer Sigurd Klomsæt til Dagbladet.

Kopseng soner allerede lovens strengeste straff på 21 års forvaring etter en lagmannsrettsdom i 2016, der han ble dømt for overgrep mot 17 kvinner. Han kan derfor ikke få mer straff, og straffeutmåling er ikke tema under den siste rettsrunden.

Ankemulighetene er dermed begrenset, og 42-åringen kan bare håpe på å få dommen omgjort på grunnlag av saksbehandlingsfeil.

Kopseng nekter straffskyld. Han er skuffet over dommen, opplyste forsvarer Klomsæt til Dagbladet i går.

- Dommen viser at alminnelige regler for bevisbyrde ikke gjelder ham - han dømmes for fortida, sa advokaten.

Klomsæt har tidligere brakt forvaringsdommen fra 2016 inn for Den europeiske menneskerettsdomstol, men blitt avvist. I sommer leverte han en begjæring om gjenopptakelse til den norske gjenopptakelseskommisjonen.

Les hele saken

Julio Kopseng dømt for å ha voldtatt to kvinner

Annonse

Unge flykter inn i byene

Voldsbølgen i og rundt Stockholm setter dype spor hos ungdommen. Byens sentrum har blitt et tilfluktssted for dem som ikke føler seg trygge i hjemområdet.

- Det finnes en uro for å bli forvekslet som måltavle, sier Pia Bodén ved sosialetaten i Stockholm kommune.

Onsdag kveld ble en mann skutt og drept på Mälarhöjden idrettsplass i drabantbyen Fruängen. Mange titalls barn og ungdommer hadde trening og måtte søke tilflukt i garderobeanleggene. Dermed ble ytterligere en grense passert.

- Vi ser en utvikling der det skytes i boligområdene, nær skoler, i sentrumsområder og nå også på idrettsplasser. Det er helt uakseptabelt. Idretten, skolen og trygge voksenkontakter skal jo være beskyttende faktorer, sier Bodén, som er fungerende sjef for ungdomsenheten.

Søker seg bort
Hun har ansvaret for blant annet å oppsøke unge i risikomiljøer. De ansatte i enheten må konstatere at voldshendelsene skjer stadig oftere, og både ofre og gjerningspersoner blir stadig yngre.

- Selvfølgelig berører det veldig mange barn og ungdommer i Stockholm, og også i hele Sverige, sier hun.

Dermed har ungdomsenheten også sett en annen tydelig trend i hele 2023. Ungdommer søker seg nemlig bort fra nabolagene de bor i.

- Ungdommer tar seg i større omfang til de sentrale delene av Stockholm, deriblant Sergels torg. Det blir særlig tydelig når det har skjedd alvorlige voldsepisoder. De føler seg utrygge i bydelen sin. Dette er nytt for oss, sier Bodén.

Tidligere narkotikareir føles tryggere
Sergels torg har tidligere vært særlig assosiert med narkotikahandel, men anses altså som tryggere enn hjemmeområdene.

- Skytinger på offentlig sted skjer nok mindre i bysentrum, men ellers er det nok veldig individuelt. Derfor er det viktig at man møter ungdommene der, og at det finnes et fungerende samarbeid mellom bydel og politi, ifølge sosialarbeideren.

Hun forstår godt at foreldre blir urolige, og kanskje holder barna sine hjemme fra trening etter skytingen på Mälarhöjden.

- Det er en fryktelig hendelse og en uakseptabel situasjon. Samtidig finnes det mange mennesker som arbeider intensivt for å holde idrettsanleggene trygge. Som forelder kan man ha dialog med klubben, holde seg informert, prate med andre foreldre og gi tydelige beskjeder til barna.

(NTB)

Politiet oppfordrer: - Hent ungdommene

Politiet i Sør-Øst er på stedet i Hokksund etter å ha fått melding klokka 20.50 om en ungdomsfest som har gått over styr, skriver de på X.

Ifølge politiet skal flere tenåringer ha løpt fra stedet ved politiets ankomst og huset er nå tomt.

- Foreldre som har ungdom på fest i området oppfordres til å hente disse.

Kort tid seinere kommer politiet med en ny oppfordring på X.

Politiet har fått flere meldinger klokka 19.50 om en annen ungdomsfest som har gått over styr i Færder.

- Patruljen har meldt om svært mange ungdommer i området og flere har en utagerende oppførsel. Foreldre som har ungdommer på fest i området oppfordres til å hente disse.

Annonse

Poltiet rykker ut etter mulig voldshendelse på Klepp

Politiet rykker ut til en adresse i Klepp, etter å ha mottatt melding om at en person skal være utsatt for vold av en ukjent gjerningsperson.

Det skriver de på X.

I en oppdatering skriver politiet at en person skal ha blitt slått i ansiktet, og ikke er alvorlig skadd.

- Fornærmede vet hvem gjerningspersonen er. Politiet avhører fornærmede.

Stoltenberg kommenterer polsk våpenhjelp
Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet

Stoltenberg kommenterer polsk våpenhjelp

- Jeg har troa på at Polen og Ukraina vil finne en løsning som ikke påvirker militær hjelp til Ukraina, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg under en konferanse i København, fredag.

Polens statsminister uttalte tidligere denne måneden at landet ikke lenger ville levere våpen til Ukraina. Bakteppet for uttalelsen var en strid mellom de to landene knyttet til eksport av ukrainsk korn.

I stedet for å sende våpen til Ukraina, må Polen nå «forsvare oss selv med de mest moderne våpen».

- Hvis du vil forsvare deg, trenger du noe å forsvare deg med, sa statsministeren, ifølge nyhetsbyrået Polish Press Agency.

Polens visestatsminister har imidlertid forsikret om at landet ikke har byttet side i Ukraina-konflikten, på tross av våpenstoppen.

Ukraina har fått både stridsvogner, eldre jagerfly og andre typer våpen fra Polen, som har tatt imot om lag én million ukrainske flyktninger. Den siste tida har imidlertid landene kranglet om korn.

Annonse