Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Savnet scooterfører i Tromsø funnet:

Scooterføreren som ble meldt savnet i Tromsø etter en tur mandag kveld, ble tirsdag morgen observert gående i snøen.

- Han ble sett fra helikopter klokka 06.15, forteller operasjonsleder Karl-Erik Thomassen i Troms politidistrikt til NTB.

- Det ser ut til at scooteren hans har kjørt seg fast, og nå i morgentimene går han ned fra fjellet. Redningsmannskaper er på vei opp med scooter for å hente ham ned, sier operasjonslederen.

Mannen dro ut på tur fra Skittenelv i Tromsø klokka 22.00 mandag kveld, og skulle bare være ute en times tid, ifølge politiet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Semitrailer av veien:

En semitrailer har sklidd av veien på E39 ved Liadal på Sunnmøre, melder Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

Veien er helt stengt inntil berging har skjedd. Føreren er moderat skadd og sendt til Volda sjukehus.

Lastebil mistet henger:

En lastebil har mistet hengeren på den sentral Bømlabrua i Sunnhordland. Hengeren sperrer det ene feltet i rushtrafikken, melder Sør-Vest politidistrikt.

- Ingen personskade. Trafikken dirigeres forbi, og det må påregnes god tid i kø. Årsaken til velten er vinden, skriver politiet.

Vulkanutbrudd på New Zealand:

Natt til mandag melder New Zealand Herald at det er igangsatt en redningsaksjon etter et vulkanutbrudd på øya White Island på New Zealand.

Helseorganisasjonen St. John opplyser til Newstalk ZB at opptil 20 personer skal være skadd etter vulkanutbruddet. Flere av dem skal være kritisk skadd, ifølge New Zeland Herald.

Lange køer over fjellet i Sør-Norge:

Uvær med kraftig snøfokk førte til stengte, glatte veier og fjelloverganger i Sør-Norge natt til mandag. Vegtrafikksentralen melder om mye venting.

Vinterværet har ført til problemer på flere av fjellovergangene i Sør-Norge. Politiet i Vest opplyser klokka 2.51 natt til mandag at en bil med to personer har kjørt utfor veien på E134 ved Odda på Haukeliveien, der det for tiden er kolonnekjøring. Bilberger er rekvirert, og det skal være mulig å passere for øvrig trafikk. Fører, en far i 30-årene, og passasjer, hans 11 år gamle datter, er ifølge politiet uskadd.

- Det er stedvis svært glatt, så vi henstiller alle i trafikken om å kjøre forsiktig, sa Arvid Wahlstrøm ved Vegtrafikksentralen øst til NTB søndag kveld.

Det er også kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda, mens fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland ble meldt åpnet for fri ferdsel klokka 2.40.

Natt til mandag meldte Veitrafikksentralen på Twitter at kolonnekjøringen på E134 over Haukelifjell fra Liamyrane til Vågslid gikk ekstremt sakte, fordi det var kommet mange biler på østsiden.

(NTB)

Ett av Babcock-flyene er i drift:

- Ett av de fem flyene som har vært ute av tjeneste, er nå på plass i Bodø, skriver Babcock Norway på Facebook søndag kveld.

Dette flyet hadde ikke det samme problemet som de andre og er klarert for å settes inn tjenesten igjen. Det betyr at det nå er kun basen i Tromsø som ikke har ambulansefly.

- Fortsatt er fire fly ute med et uidentifisert problem i komponenter i overgangen mellom motor og propell. Vi jobber intensivt med å finne årsaken og rette feilen.

I mellomtiden setter selskapet inn to ekstra fly fra mandag for å holde oppe tilgjengeligheten på ambulansefly. Det ene er ambulansefly som kan lande på kortbaner uten restriksjoner, opplyser selskapet i en pressemelding.

Det andre tar oppdrag på langbane og vil dermed kunne avlaste de øvrige kortbaneflyene for slike oppdrag. Det totale antall operative fly blir da ni.

- Sykepleierne er redde

- Sykepleierne er redde

dagbladet

Verdens våpensalg fortsetter å øke:

I fjor økte verdens hundre største forsvarsselskaper salget med 4,6 prosent, opp til 3 800 milliarder kroner.

Det kommer fram i en ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI, omtalt av Svenska Dagbladet. Ifølge SIPRI er økningen et resultat av den militære opprustningen i verden, som i fjor var på sitt høyeste siden slutten av den kalde krigen.

De amerikanske selskapene øker mest, og står for over halvparten av alt våpensalg. SIPRI mener det er fordi amerikanske politikere vil endre forsvarsmaktbalansen for å bedre takle trusselen fra Kina og Russland.

Kineserne brukte i fjor nærmere 2 200 milliarder kroner på forsvaret, en økning på 5 prosent fra året før, kom det fram i en SIPRI-rapport i april.

Også russiske våpenprodusenter har økt omsetningen kraftig det siste tiåret, men oppgangen fortsatte ikke i fjor. Det er uvisst hvor mye de kinesiske selskapene omsetter for, og de er derfor ikke med på lista over de største forsvarsbedriftene.

(NTB)

SV vil kreve ambulansesvar fra Erna:

Helseminister Bent Høie sier han ikke vil holde noen full redegjørelse for Stortinget om ambulanseflykrisen mandag - men at han uansett skal på Stortinget i forbindelse med budsjettbehandling, og kan svare på spørsmål fra opposisjonen da.

Det er ikke godt nok, mener SV. Nå vil de kreve at statsminister Erna Solberg (H) må gi en hasteredegjørelse om saken i Stortinget allerede mandag, "ved møtets slutt".

- Det er en ordning på Stortinget som brukes sjeldent, men som er Stortingets mulighet til å ta opp akutte saker raskt. Da melder vi til presidentskapet at vi kommer til å be om om ordet på slutten av dagen, og hvis de er enige i at saken er akutt, må regjeringa bare innfinne seg, forklarer stortingsrepresentant og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Han mener svarene Høie har gitt til nå, tyder på at han ikke er interessert i å redegjøre for Stortinget. Dermed vil SV be statsminister Erna Solberg (H) om å komme på banen med en gang.

- Når vi nå ber statsministeren komme, er det fordi vi begynner å miste trua på at helseministeren tar ansvar, sier Fylkesnes i SV.

Kvinne død etter påkjørsel:

Søndag kveld ble en eldre kvinne fraktet til Ringerike sykehus med alvorlige skader etter at hun ble påkjørt på E16 i Hønefoss.

Rundt klokka 22.30 opplyser politiet i Sør-Øst at kvinnen har blitt erklært død på sykehus. Pårørende er varslet.

- Vi vet ikke helt omstendighetene, men vedkommende er å anse som hardt skadet. Det er en eldre dame i 70-åra, sa operasjonsleder Marianne Mørch i Sørøst politidistrikt til Dagbladet tidligere i kveld.

Det skal ha vært flere vitner til hendelsen, som ble meldt til politiet klokka 19.48. Sjåføren som kjørte på kvinnen - også det en eldre dame - var på stedet da politiet kom dit.

- Det blir gjort undersøkelser på stedet og avhør av fører og vitner, sa Mørch.

Sent søndag kveld opplyser politiet til NTB at det verken er fotgjengerfelt, gang- eller sykkelsti på stedet. Det er uklart om vedkommende har krysset eller stått ved veien.

Veien er fremdeles stengt.

Biler kjørte i skiløype:

Klokka 19.40 fikk politiet i Sør-Øst melding om at flere biler hadde kjørt innover skiløypene ved Botne i Holmestrand mens det var barn og skiløpere ute i løypene.

- De hadde kjørt cirka 1,5 kilometer innover i løypenettet, skriver politiet.

Noen hadde ifølge politiet forsøkt å stoppe bilene.

- Politiet har vært på stedet, men da var bilene forduftet. Dette har vært et gjentakende problem.

15-20 biler kjørte innover skiløyper

15-20 biler kjørte innover skiløyper

dagbladet

Kristoffer døde i togulykka:

- I samråd med familien, kan vi dessverre bekrefte at det var Kristoffer Lindstrøm Westerfjell (20) fra Namsskogan som omkom i forbindelse med den tragiske ulykka som skjedde ved Storforshei nord for Mo i Rana i går, lørdag 07.12.2019, skriver Namsskogan kommune i en pressemelding.

Les mer her:

Kristoffer (20) døde i togulykka

Kristoffer (20) døde i togulykka

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.