Nyhetsstudio

Frode Andresen

Toåring savnet fra barnehage funnet i skap på kontor:

Et foreldrepar i Fredrikstad fikk seg sannsynligvis en støkk da de skulle hente toåringen sin i barnehagen i halv fire-tiden tirsdag ettermiddag.

Da var nemlig gutten borte - og etterhvert viste det seg at ingen av de ansatte hadde sett ham siden cirka klokka ti over tre samme dag.

- Da mora kom til barnehagen for å hente barnet, viste det seg at barnet ikke var der, sa operasjonsleder Atle Vesttorp til Dagbladet tidligere tirsdag.

Et redningshelikopter og frivillige ble tilkalt for å bidra i leteaksjonen, og politiet ba publikum om å holde utkikk etter en liten gutt.

Så - rundt klokka 16.40 - ble toåringen til slutt funnet - inni barnehagen.

- Han ble funnet inni et skap på et kontor. Jeg vet ikke om han hadde sovna eller bare hadde sittet musestille. Så små barn kan gjemme seg på de utroligste steder, sier en lettet operasjonsleder.

- Alt skal være helt fint med ham, sier operasjonslederen.

Gutten ble funnet cirka halvannen time etter at foreldrene altså først kom for å hente ham, og fant ut at han var borte.

- De har nok hatt en fæl halvannen time, sier operasjonslederen.

- Hadde dere ikke lett ordentlig gjennom innendørs i barnehagen?

- Det vi erfarer er at man må gå gjennom institusjoner veldig veldig nøye. Små barn gjemmer seg ofte på de mest utrolige steder, og det er mange ganger hvor man faktisk erfarere at de er på det stedet de skal ha forvunnet fra, sier operasjonslederen.

Han opplyser at politiet nå vil kontakte redningshelikoptertjeneste og frivillige og avblåse leteaksjonen som var i oppstartfasen.

Studioet fortsetter under annonsen

Steinras på E16:

Det har gått flere steinras over E16 i Nærøydalen i Sogn, melder Vest politidistrikt.

- Veien er helt stengt. Geolog må undersøke området når det blir dagslys, skriver politiet.

Ingen er skadd eller savnet etter rasene.

Oppdatering:

- Det dreier seg om tre steiner. Folk jeg har snakket med, forteller at den største er så stor som en liten bil, eller to tonn, forteller Kjetil Molvær, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Sogn og Fjordane, til Dagbladet.

Molvær opplyser videre at den største steinen er for stor til å løftes av en hjullaster - alternativet er å skyve den ned i grøfta.

Rasene skaper store trafikkproblemer. Riksvei 13 over Vikafjellet er også stengt, og folk må derfor kjøre lange omveier hvis de f.eks. skal til Voss.

- Det er også å anbefale at folk som skal fra øst til vest, velger Hardangervidda isteden, sier trafikkoperatøren.

Bergensbanen: Tysk eller svensk selskap kan overta:

Bergensbanen kan bli kjørt av tysk eller svensk selskap.

Klokka 12 blir det kjent hvem som skal kjøre persontog på Bergensbanen. Ifølge NRK har striden stått mellom Vy, SJ Norge og tyske Arriva i samarbeid med Tide.

Kontraktssigneringen for det som kalles Trafikkpakke Vest, som omfatter togstrekningene Oslo S – Bergen, Bergen – Voss – Myrdal og Bergen – Arna, finner sted på mandag klokka 12.

Kilder opplyser til NRK at det er Vy, SJ Norge og Arriva/Tide som ligger best an.

– Bergensbanen er så viktig å få for disse togselskapene at de antakelig vil være villig til å betale for å få dette anbudet, sier leder Rolf Ringdal for Norsk Lokomotivmannsforbund til kanalen.

Fra før har britiske Go-Ahead fått tilslaget på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. De overtar driften 15. desember i år.

Svenske SJ har på sin side fått tilslaget på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen. De begynner driften i juni neste år.

Neste år legges også en rekke strekninger på Østlandet ut på anbud. Her signeres kontrakten i august 2021, med oppstart i desember 2022.

(NTB).

Karmsundbrua helt stengt:

Den svært sentrale Karmsundbrua - hovedinnfartsåra mellom Karmøy og Haugesund - er i morgentimene helt stengt fordi en henger fra en lastebil har blåst over ende i den kraftige vinden.

- Det er ganske kaos. Det er ukjent hvor langt køene strekker seg, men vi har opplysninger at det er problemer helt til Bygnes, opplyser Victoria Hillveg ved operasjonssentralen i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Bygnes ligger 10 kilometer fra brua. Ifølge Hillveg er det problemer på begge sider av hovedinnfartsåra på E134, der det nå er manuell dirigering av trafikken.

- Vi ønsker å få fram gjennom media at folk bør vurdere andre veier mellom Karmøy og Haugesund, sier hun.

Ingen ble skadd i hengervelten. Nå venter politiet på at entreprenør og bilberger ankommer.

- Vi vil vurdere hva slags kjøretøy som kan kjøre over brua og ikke, sier Hillveg.

Dette er den andre vindrelaterte ulykken på ei bru i Sør-Vest i morges. Tidligere i dag veltet en henger på Bømlabrua noen mil lenger nord, i 08.30-tida er trafikken også her helt stengt.

FULL STOPP: Karmsundbrua er tom for biler etter stengingen. Foto: Statens vegvesen

Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag:

Et 90 meter langt skip grunnstøtte utenfor Rørvik i Trøndelag natt til mandag. Båten fikk hull på skroget og tok inn vann.

Båten var på vei inn til Rørvik havn da hendelsen skjedde, ifølge Trønder-Avisa.

­- Hendelsen var nok dramatisk for dem som befant seg på båten. Fartøyet gikk på grunne på vei inn til kai, og det gikk da hull på skroget, sier operasjonsleder Rune Brandmo i Trøndelag politidistrikt.

Båten ligger til kai i Rørvik og skal i løpet av dagen bli undersøkt av havarikommisjonen.

Politiet fikk melding om grunnstøtingen klokken halv ett natt til mandag.

(NTB)

Semitrailer av veien:

En semitrailer har sklidd av veien på E39 ved Liadal på Sunnmøre, melder Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

Veien er helt stengt inntil berging har skjedd. Føreren er moderat skadd og sendt til Volda sjukehus.

Lastebil mistet henger:

En lastebil har mistet hengeren på den sentral Bømlabrua i Sunnhordland. Hengeren sperrer det ene feltet i rushtrafikken, melder Sør-Vest politidistrikt.

- Ingen personskade. Trafikken dirigeres forbi, og det må påregnes god tid i kø. Årsaken til velten er vinden, skriver politiet.

Oppdatering: I 08.30-tida melder politiet at brua er helt stengt. Det er store trafikale problemer på stedet, og enkelte kjøretøy vil bli nektet å kjøre over på grunn av vinden.

Vulkanutbrudd på New Zealand:

Natt til mandag melder New Zealand Herald at det er igangsatt en redningsaksjon etter et vulkanutbrudd på øya White Island på New Zealand.

Helseorganisasjonen St. John opplyser til Newstalk ZB at opptil 20 personer skal være skadd etter vulkanutbruddet. Flere av dem skal være kritisk skadd, ifølge New Zeland Herald.

Lange køer over fjellet i Sør-Norge:

Uvær med kraftig snøfokk førte til stengte, glatte veier og fjelloverganger i Sør-Norge natt til mandag. Vegtrafikksentralen melder om mye venting.

Vinterværet har ført til problemer på flere av fjellovergangene i Sør-Norge. Politiet i Vest opplyser klokka 2.51 natt til mandag at en bil med to personer har kjørt utfor veien på E134 ved Odda på Haukeliveien, der det for tiden er kolonnekjøring. Bilberger er rekvirert, og det skal være mulig å passere for øvrig trafikk. Fører, en far i 30-årene, og passasjer, hans 11 år gamle datter, er ifølge politiet uskadd.

- Det er stedvis svært glatt, så vi henstiller alle i trafikken om å kjøre forsiktig, sa Arvid Wahlstrøm ved Vegtrafikksentralen øst til NTB søndag kveld.

Det er også kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda, mens fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland ble meldt åpnet for fri ferdsel klokka 2.40.

Natt til mandag meldte Veitrafikksentralen på Twitter at kolonnekjøringen på E134 over Haukelifjell fra Liamyrane til Vågslid gikk ekstremt sakte, fordi det var kommet mange biler på østsiden.

(NTB)

Ett av Babcock-flyene er i drift:

- Ett av de fem flyene som har vært ute av tjeneste, er nå på plass i Bodø, skriver Babcock Norway på Facebook søndag kveld.

Dette flyet hadde ikke det samme problemet som de andre og er klarert for å settes inn tjenesten igjen. Det betyr at det nå er kun basen i Tromsø som ikke har ambulansefly.

- Fortsatt er fire fly ute med et uidentifisert problem i komponenter i overgangen mellom motor og propell. Vi jobber intensivt med å finne årsaken og rette feilen.

I mellomtiden setter selskapet inn to ekstra fly fra mandag for å holde oppe tilgjengeligheten på ambulansefly. Det ene er ambulansefly som kan lande på kortbaner uten restriksjoner, opplyser selskapet i en pressemelding.

Det andre tar oppdrag på langbane og vil dermed kunne avlaste de øvrige kortbaneflyene for slike oppdrag. Det totale antall operative fly blir da ni.

- Sykepleierne er redde

- Sykepleierne er redde

dagbladet

Verdens våpensalg fortsetter å øke:

I fjor økte verdens hundre største forsvarsselskaper salget med 4,6 prosent, opp til 3 800 milliarder kroner.

Det kommer fram i en ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI, omtalt av Svenska Dagbladet. Ifølge SIPRI er økningen et resultat av den militære opprustningen i verden, som i fjor var på sitt høyeste siden slutten av den kalde krigen.

De amerikanske selskapene øker mest, og står for over halvparten av alt våpensalg. SIPRI mener det er fordi amerikanske politikere vil endre forsvarsmaktbalansen for å bedre takle trusselen fra Kina og Russland.

Kineserne brukte i fjor nærmere 2 200 milliarder kroner på forsvaret, en økning på 5 prosent fra året før, kom det fram i en SIPRI-rapport i april.

Også russiske våpenprodusenter har økt omsetningen kraftig det siste tiåret, men oppgangen fortsatte ikke i fjor. Det er uvisst hvor mye de kinesiske selskapene omsetter for, og de er derfor ikke med på lista over de største forsvarsbedriftene.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.