Nyhetsstudio

Tåregass mot bensindemonstrasjoner i Paris - øker 8 øre literen:


Fransk politi har tatt i bruk tåregass og vannkanoner for å løse opp en demonstrasjon på Champs-Élysées i Paris mot økte bensin- og dieselpriser.

Nyhetsbyrået AFP og flere franske medier skriver at det i realiteten er en bred politisk demonstrasjon mot president Emmanuel Macron.

Flere tusener demonstranter iført godt synlige gule jakker og vester samlet seg lørdag på paradegaten i den franske hovedstaden. Ifølge en journalist fra AFP forsøkte de å bryte gjennom en politisperring, og politiet brukte derfor tåregass og vannkanoner for å spre dem.

Rundt 30.000 demonstranter er ventet til Paris i løpet av dagen for å demonstrere mot økt drivstoffavgift. Regjeringen foreslår å øke avgiften på bensin og diesel med henholdsvis 1 cent (8 øre) og 4 cent (32 øre).

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Nordmann vant 62 millioner:

En nordmann vant 62 millioner kroner i Vikinglotto i kveld, melder Norsk Tipping.

Mannen i 40-åra vant på en femukerskupong han leverte 22. juli. Han var alene om å ha 6 + 1 rette, og vant dermed summen på 62 004 225 kroner.

Hovedtallene var 14 - 21 - 24 - 25 - 35 - 40. Vikingtall: 5

- Jeg så ikke trekningen på TV. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si akkurat nå. Det hele føles helt uvirkelig. Det er helt vilt, sier vinneren, en mann i 40-åra, til Norsk Tipping.

Vinneren vil i tida framover få oppfølging fra Norsk Tipping samt økonomisk rådgivning fra advokatfirmaet Brækhus.

Det ble også norsk andrepremievinner i kveld, som vant 1 236 015 kroner.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Høyeste smittetall i Spania siden gjenåpningen:

Spania har det siste døgnet registrert 1772 nye tilfeller av koronasmitte, det høyeste tallet siden landet ble gjenåpnet 21. juni.

Antallet nye smittetilfeller i Spania har steget jevnt siden den tre måneder lange nedstengningen av landet ble opphevet, med over tusen nye tilfeller i døgnet siden slutten av juli.

Over 60 prosent av de nye smittetilfellene det siste døgnet har vært i Madrid og Aragon-regionen.

Over 350 000 mennesker har til nå testet positivt for koronaviruset i Spania, og blant dem er det registrert 28 500 dødsfall. Det gjør Spania til Europas hardest rammede land.

(NTB)

SMITTESENTRUM: Hovedstaden Madrid er blant stedene med mest smitte. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB Scanpix

Bobil 50 meter ned skråning:

En bobil har ifølge Møre og Romsdal politidistrikt kjørt utfor veien og havnet 50 meter ned en skråning på fjellet Dalsnibba i Geiranger.

- Det er to personer involvert i ulykka. Begge er ute av kjøretøyet, oppegående og tilsynelatende uskadd. Men de vil bli tatt hånd om av helsepersonell, sier operasjonsleder Leif Arne Mork til Dagbladet.

Mark opplyser om at bilen havnet utfor skråningen på vei ned fra fjellet.

- Bilen er totalvrak, sier han til Dagbladet.

OUS ber ansatte om ikke å reise utenlands:

Oslo Universitetssykehus skriver onsdag på sine nettsider at deres ansatte i utgangspunktet må i karantene dersom de har vært utenlands - også i land som defineres som grønne.

- Med utlandet mener vi alle land som ikke er Norge. Turer med ferger som går til utlandet defineres som utland, selv om man ikke går i land, står det på OUS sine nettsider.

Videre står det at sykehuset følger covid-19-forskriften, men at deres regler er strengere en FHI sine.

Kommunikasjonsrådgiver Ivar Greiner bekrefter til Dagbladet at OUS sine ansatte har fått SMS fra ledergruppen i dag, hvor de informeres om endringene i reglene i forbindelse med utenlandsreiser, samt hvor de bes om å holde seg innenlands.

På spørsmål om hvorfor denne beskjeden har gått ut til de ansatte i dag, svarer Greiner at de nå har sett behov for å gjenta at OUS verken ønsker smitte eller ansatte i karantene.

Påvist smitte etter karantene:

Én Hurtigruten-passasjer, som tidligere satt i karantene i Tromsø, har testet positivt på koronatest etter avreise fra byen.

Tromsø kommune skriver i en pressemelding at passasjeren først testet negativt, men at det var en feil ved prøven, slik at vedkommende måtte testes på nytt. Det var da feilen skjedde, og kommunen innrømmer misforståelse.

- Det har skjedd en misforståelse, som gjorde at det ikke ble fanget opp at vedkommende ventet på svar på en ny test da han skulle reise. Dette er beklagelig, sier kommunelege Inger Hilde Trandem i Tromsø kommune.

Trandem er ikke urolige for at smitten har spredt seg.

- Straks det positive prøveresultatet ble kjent for kommuneoverlegen onsdag ettermiddag, ble bilreisen hjem stanset, skriver kommunen i en pressemelding, som også bekrefter at personen nå blir fulgt opp av Hamarøy kommune i Nordland, i samarbeid med Tromsø kommune.

I bilen med den smittede personen befant det seg også en annen person, som nå får forlenget karantenetida med ti dager.

- Vedkommende vil få tilgang til en ny leiebil for å kunne kjøre til hjemkommunen, skriver Tromsø kommune i pressemeldingen.

Tromsø opplyser videre at ingen av de to i bilen har vært i nærkontakt med andre underveis fra Tromsø.

- Vi anser derfor smitterisikoen som minimal, skriver kommunen.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Smitteutbrudd etter fester på Oslo vest:

Tre fester på Oslos vestkant forrige uke har ført til at 50 personer nå sitter i karantene. Minst tre skal være smittet.

Det bekrefter smittevernoverlege i Oslo kommune, Frode Hagen, til Dagbladet.

De aktuelle festene skal ha funnet sted torsdag, fredag og lørdag. Personene som har deltatt er i alderen 20 til 25 år. Smittevernoverlegen bekrefter at noen har deltatt på flere av festene.

Bydelsoverlegen i Vestre Aker jobber med smittesporing.

- Vi jobber med å få kontakt med alle som har vært til stede, men det er vanskelig å vite hvem som har deltatt på festene, og hvor lenge de har oppholdt seg på stedet. Det gjør det vanskelig å vurdere hvem som er nærkontakter og ikke, sier Hagen til Dagbladet.

Hvorvidt festene var private arrangement med arrangør, er foreløpig ikke kjent.

Konfirmantleir i karantene - prøvesvaret var negativt:

Et titalls ledere og deltakere på en konfirmantleir på Evjetun leirsted har blitt satt i karantene på grunn av mistanke om coronasmitte, melder Fædrelandsvennen.

I overkant av 90 ungdommer er samlet på stedet, i tillegg til flere ledere og ansatte.

- Jeg fikk melding fra Arendal legevakt i dag om at en deltaker på leiren hadde influensalignende symptomer. Vedkommende har vært i Spania og returnert to dager før det ble rødt. Vi valgte derfor å ikke ta noen sjanser, og satt alle deltakere og ledere i umiddelbar karantene, sier kommuneoverlege i Bygland, Årulv Horverak, til Dagbladet.

Onsdag ettermiddag opplyser kommunen i en pressemelding at prøvesvaret var negativt. Karantenen ble dermed opphevet.


Beirut-eksplosjon kan ha vært på over et kilotonn:

Den kraftigste eksplosjonen i Beirut tirsdag tilsvarte en detonasjon av mellom 1 og 2,2 kilotonn TNT, ifølge eksperter nyhetsbyrået AP har snakket med.

Ekspertene baserer sin vurdering på en måling av krateret, slik det kan ses på satellitt- og luftfoto av området, og meldinger om hvor sjokkbølgen knuste vindusruter i nærområdet.

Kilotonn brukes gjerne som et mål på sprengkraften i atomvåpen. Det antas at atombomben som ble sluppet over den japanske byen Hiroshima for 75 år siden, hadde en sprengkraft på omkring 15 kilotonn – det vil si at den tilsvarte 15.000 tonn av det høyeksplosive stoffet TNT.

Beirut-eksplosjonen ser ut til å ha hatt en kraft på 2,2 kilotonn, mener analytiker og våpenekspert Sim Tack i det private etterretningsfirmaet Stratfor.

Den israelske eksperten But Hayoun anslår kraften til omkring 1 kilotonn. Han har også vurdert opplysningene som er kommet om mengden ammoniumnitrat som var lagret i havneområdet.

Han understreker imidlertid at man må være forsiktig med spesifikke uttalelser, siden informasjonen om hendelsen ennå er mangelfull.

(NTB)

Satelittbilder av havneområdet i Beirut etter den kraftige eksplosjonen tirsdag. Foto: NTB Scanpix
- Likner en apokalypse

- Likner en apokalypse

dagbladet

53 personer smittet på Hurtigruten:

De nyeste testresultatene viser at 37 av mannskapet og 16 av passasjerene som har vært om bord på Hurtigruten, er smittet, opplyser FHI i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Totalt har dermed 53 personer testet positivt.

– Det er registrert 7 nye tilfeller blant passasjerene. Flertallet av disse er folkeregistrert i fylker som allerede har kjente tilfeller, i tillegg har en passasjer fra Vestland fylke testet positivt. Dessuten er det to nye personer i mannskapet som er bekreftet positivt med Covid-19, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Smittesituasjonen gjelder to seilaser med MS Roald Amundsen, en fra 17.–24. juli, og en fra 24.–31. juli. Skipet har vært på to seilaser rundt Svalbard med på- og avstigning i Tromsø.

Tallet på døde stiger i Beirut:

Tidligere i kveld meldte Libanons helseminister at 113 mennesker er funnet omkommet etter tirsdagens eksplosjoner i Beirut, men at mange fortsatt savnet er savnet.

Få timer seinere har antall døde økt til 135, mens omkring 5000 er skadet og svært mange fortsatt er savnet, sier helseministeren ifølge Sky News.

De voldsomme eksplosjonene i havneområdet ble etter alt å dømme forårsaket av en brann som antente et lager med flere tusen tonn ammoniumnitrat.

Ifølge Libanons helseminister Hamad Hassan er flere titall mennesker fortsatt savnet og fryktes å ligge begravd i ruiner, og redningsarbeidet fortsetter med uforminsket styrke.

(NTB/Dagbladet)

113 mennesker er bekreftet omkommet, men mange er fortsatt savnet etter tirsdagens eksplosjon i havneområdet i Beirut. Foto: AFP / NTB scanpix
Pekes ut som «bombeskip»

Pekes ut som «bombeskip»

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.