Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Vurderer sikkerheten for norske skip:

Sju norske skip befant seg lørdag i Persiabukta. Sjøfartsdirektoratet følger den spente situasjonen mellom USA og Iran tett opp mot skipenes sikkerhet.

- Vi følger situasjonen nøye, og selv om vi ikke har planer om å endre sikringsnivået nå, kan dette endre seg raskt. Vi vil da orientere om dette, sier avdelingsdirektør for operativt tilsyn Alf Tore Sørheim i Sjøfartsdirektoratet til Aftenposten.

Siden i sommer har beredskapsnivået i området være «spenningsnivå 2, noe som innebærer at fartøyer og rederier må utvise årvåkenhet og bruke en rekke sikkerhetstiltak.

I alt var det lørdag kveld ifølge Sjøfartsdirektoratet fire norskregistrerte skip i Persiabukta. I tillegg var det minst tre skip som eies av norske redere som ikke er registrert i Norge.

Årlig har norske eller norskkontrollerte skip 1.700 anløp til havner inne det spente området. Lørdag kveld hadde minst 30 av de mange skipene slått av GPS eller radiotranspondere slik at de skulle være vanskeligere mål for et angrep fra Iran eller iranske støttespillere, skriver Aftenposten.

Situasjonen i Persiabukta og Hormuzstredet endret seg etter at USA fredag drepte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved den internasjonale flyplassen i Bagdad.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Flere personer fastklemt etter ulykke:

Politiet i Troms har rykket ut til en trafikkulykkke mellom tre biler ved Tennvatnet ved Evenes på E10.

Flere skal være fastklemt, skriver politiet.

Nødetatene er på vei til stedet.

Dagbladet følger saken.

Partilederdebatt: Breddefotball et stykke unna:

Erna om breddefotball: Det sitter langt inne

- Det sitter langt inne, sa Erna Solberg om alle pressgruppene som ber om unntak fra enmetersregelen. Som eksempel nevnte hun breddefotballen, der lag kan spille kamper i helt andre deler av landet enn der de selv er ifra.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er blant dem som har bedt regjeringen åpne opp for kamper i breddeidretten.

– Som fotballfar var jeg på fotballtrening og da så jeg foreldre som spritet ballene, det var kjempestrengt og det var ikke lov til å spille kamp. Også dro jeg til Oslo så jeg på Aker Brygge at det var full fest, sprit der også, sa han under torsdagens partilederdebatt.

– Når det gjelder land, så mener jeg det var feil at man begynte å åpne for andre land før man åpnet for breddeidrett, sa han videre.

Partilederdebatt: Vedum frykter skam:

- En av tingene vi kommer til å skamme oss over om noen år, det er måten de eldre har hatt det i denne tida, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han sier for mange eldre har dødd i ensomhet denne tida.

- Det som har verst å se på, er hvordan de eldste har hatt det. Mange har dødd alene. Dette er noe vi vil skamme oss over, at vi ikke gjorde noen tiltak her. Det håper jeg vi alle kan være enige om: Vi må gjøre noe raskt som gjør at det ikke blir sånn at gamle folk skal ha sine siste dager alene på sykehjem og dø i ensomhet, sier Vedum.

Partilederdebatt: Jensen vil tvangsteste:

- Jeg har hele våren stilt spørsmål ved prioriteringsrekkefølgen til regjeringen, sier Frp-lederen.

Hun sier Norge behøver bedre kontroll.

- Vi kan innføre obligatorisk testing for folk som kommer til Norge. Hvis alle blir testet, så vil det medføre at vi får bedre oversikt.

På spørsmål om hun vil bruke tvang svarer Jensen slik:

- Alle som kommer inn over norske grenser bør testes når de kommer til landet.

Jonas Gahr Støre sier tvangsmessig testing er en dårlig idé.

- Tvang er ingen god idé. Men vi bør gi folk som kommer inn til Norge tilbud om testing og riktig informasjon.

Tre nye smittetilfeller i Haugesund:

Torsdag kveld har tre personer fått påvist coronasmitte i Haugesund. To av dem har tilknytning til to kjente utbrudd.

Den ene smittede er et familiemedlem av en av de smittede bartenderne som har testet positivt tidligere, opplyser smittevernlege Teis Qvale til Haugesunds Avis torsdag kveld.

Tirsdag ble det kjent at to bartendere i Haugesund testet positivt for coronasmitte. Tre utesteder ble stengt i en uke som følge av smittetilfellene.

Kommunen har mottatt over 300 meldinger fra folk som var på et utested forrige helg. Alle må i karantene.

En annen av de nye smittetilfellene er en tenåring som er knyttet til et tidligere utbrudd.

- Personen har blitt testet to ganger før og fått negativ test. Nå fikk vedkommende symptomer og testet positivt, forteller Qvale.

Den siste personen er i 20-årene og har foreløpig ukjent smitteopphav. Smittesporing begynner fredag.

Alle de tre nye smittetilfellene har vært nærmest symptomfrie.

(NTB)

Partilederdebatt: - Feil å åpne grensene:

- Da jeg gikk inn i denne sommerferien hadde jeg høye skuldre. Heldigvis har ting gått riktig vei, og da blir man mer avslappet. Derfor må vi finne tilbake til dugnaden vi hadde. Slik kan vi ta vare på de mest sårbare, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det var feil av regjeringen å åpne opp grensene i sommer.

- Regjeringen har gjort en feil prioritering. Skal man åpne Norge først eller utlandet først. Det var feil å åpne for andre land før man for eksempel åpnet for breddefotballen. De burde ha vært røde, sa Vedum om landene som Solberg-regjeringen gjorde grønne i sommer.

- Vår tydelige holdning er at vi må prioritere. Ferie og fritidsreiser til utlandet er ikke nødvendig nå. Vi mente også at breddeidrett og korps burde prioriteres framfor serveringstider på utesteder, fortsetter han.

Partilederdebatt: Grande forsvarer åpne grenser:

I sin siste partilederdebatt sier Venstres Trine Skei Grande at det var riktig å åpne grensene i sommer, til tross for at smitten nå har økt.

- Vi sto overfor et reiseliv som blødde. Reiselivet vårt har hatt kjempeutfordringer. Vi åpnet grensene ikke bare fordi nordmenn skulle kunne reise ut, men også slik å hjelpe norsk reiseliv, sier Grande.

Hun viste videre til at reiselivsbedriftene hadde stort behov for turister fra utlandet.

Klart for høstens første partilederdebatt:

Arendalsuka er avlyst, men torsdag kveld avholdes likevel høstens første direktesendte partilederdebatt i Arendal. Debatten finner sted klokken 21.15 i Arendal rådhus, og sendes direkte på Dagbladet via NRKs sending.

På debattprogrammet er corona-situasjonen ikke uventet et sentralt tema. Det er ventet at pandemihåndteringa vil få mye tid under kveldens sending.

Programleder Fredrik Solvang innledet med å spørre partilederne om det var riktig å åpne grensene i sommer, da corona-smitten i flere land var på vei ned. Etter en håndsopprekning sparket Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i gang debatten.

- Jeg trodde det var riktig å åpne i sommer. For noen timer siden ble det åpnet et testsenter på Gardermoen. Dette burde vært gjort for lenge siden. Vi kom bakpå allerede i mars, og jeg mener det er uforståelig at vi nå får pekefingre fra flere kommuner. Smitten er i omløp og det er bekymringsfullt, sier Støre.

Statsminister Solberg påpeker at det ble sagt også før sommeren at smitten kunne komme til å øke igjen. Støre mener imidlertid at situasjonen siden den gang har vært dårlig håndtert, blant annet på grensa til Sverige.

- Vi tok for få forholdsregler i juli, slår Ap-lederen fast.

- Det er viktig å huske at vi har de nest strengeste reglene, og har gitt mye informasjon, parerer Solberg.

Vil frata Erna coronamakt

Vil frata Erna coronamakt

dagbladet

Tatt i 120 km/t i 60-sone:

Politiet avholdt fartskontroll i Sandnes tidligere i dag. Totalt tre fikk førerkortet beslaglagt. En sjåfør ble målt til 120 km/t i 60-sonen, skriver Rogalands Avis

Tenåring truet politiet med våpen:

Politiet i Trøndelag melder torsdag kveld om en hendelse i Levanger. En gutt i tenåra måtte pågripes i sentrum etter at han kom med til dels grove trusler mot en jevnaldrende.

Han pekte også mot politipatruljen som pågrep ham med det som viste seg å være et replikavåpen før pågripelsen.

- Gutten ble pågrepet uten at noen kom til skade, opplyser politiet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.