Nyhetsstudio

Diesellekkasje førte til dødsbrann på båt i Oslofjorden

Diesel lakk ut i motorrommet og antente under en båtulykke ved Hvitsten i fjor, konkluderer Havarikommisjonen. En kvinne døde etter at hun havnet under båten.

Ulykken skjedde på ettermiddagen lørdag 15. juli i 2017. Det var to personer om bord i cabincruiseren: en kvinnelig passasjer i 50-årene og en mann i 60-årene, som eide båten.

Havarikommisjonens ferske rapport om ulykken viser at det fastmonterte automatiske brannslukkingsanlegget ikke løste seg ut da det begynte å brenne i motorrommet.

– Brannen oppsto sannsynligvis på grunn av et hurtig bortfall av ferskvannskjølingen til babord motor. Braketten for motorens to dieselfiltre ble utsatt for spredningsvarme via en overopphetet eksosmanifold og begynte å smelte. Dette førte til at diesel rant eller sprutet ut i motorrommet og spontanantente mot en varm overflate, skriver kommisjonen.

Båteieren lyktes å ankre opp fritidsbåten cirka 200 meter fra land.

– Kort tid etter oppankring forlot passasjeren båten og forsøkte å holde seg fast i ankerkjettingen i sjøen, inntil taket glapp. Vedkommende drev deretter inn under båten, og ble hektet fast i babord ror under vann. Verken båtføreren eller redningsmannskapet lyktes med å få vedkommende løs, konkluderer kommisjonen.

Redningsdykkere som kom til senere, fikk kvinnen fri og opp av sjøen før båten sank. Hun ble erklært død av helsepersonell på stedet.

(NTB)

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Båtbrann i Oslo­fjorden – én person omkommet

Båtbrann i Oslo­fjorden – én person omkommet

dagbladet.no
Studioet fortsetter under annonsen

Tre knivstukket i London

Tre personer ble knivstukket i Tower Hamlets i London onsdag morgen, melder blant annet Evening Standard.

Alle tre er fraktet til sykehus. Det er uvisst hvor alvorlig skadene er.

En person er pågrepet.

Ti pågrepet for hvitvasking i Danske Bank

Estiske myndigheter bekrefter at ti personer er pågrepet i forbindelse med anklager om hvitvasking av milliarder av kroner i Danske Bank. Påtalemyndigheten opplyser at de forventer at flere vil bli pågrepet i saken.

Forrige måned tok dansk Økokrim ut formell siktelse mot banken, som er anklaget for hvitvasking av flere milliarder danske kroner. Bakgrunnen for siktelsen er en internrapport der banken erkjenner å ha hatt dårlige kontrollrutiner fra 2007 til 2015 ved sin filial i Estland.

Rundt 200 milliarder euro, nærmere 2000 milliarder kroner, passerte i løpet av dette tidsrommet gjennom filialen, uten at verken kunder eller mistenkelige forhold ble tilstrekkelig gransket.

Samtlige av dem som nå er blitt pågrepet skal ha vært tidligere kunderådgivere, som blant annet hadde som jobb å forhindre hvitevaskning i den danske storbanken.

Minst én av de pågrepne skal være mistenkt for å ha mottatt bestikkelser, mens en annen mistenkes for å ha bistått vedkommende.

(NTB)

Dømt til 12 års fengsel for overgrep mot 49 jenter

En 27 år gammel mann er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i 12 år for seksuelle overgrep mot 49 jenter i alderen 11-15 år i Buskerud.

Overgrepene skal ha skjedd på ulike chatte-kanaler hvor mannen hadde kontakt med jentene.

Han tilsto forholdene.

Ifølge dommen fra lagmannsretten dømmes mannen for overstredelse av straffelovens paragraf 192 annet ledd. Dommen var enstemmig, og gjaldt tilsammen 109 straffbare forhold.

I tingretten fikk han 15 års fengsel.

Brannen på industrianlegget på Nordmøre er slukket

Onsdag formiddag kom det melding om brann i Tjeldbergodden industrianlegg på Nordmøre. Alle ansatte ble evakuert.

– Vi har fått melding om at det brenner i et teknisk rom. Brannen skal ikke ha spredt seg, sa operasjonsleder Tor André Gram Franck i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Like etter kom det melding om at brannen er slukket og at brannvesen og politi har kontroll på stedet. Det er ikke meldt om personskader.

Forholdet vil bli etterforsket for å kunne kartlegge årsaken til hendelsen, skriver politiet.

Forhandlingene i Sverige tar juleferie

Talmannen Andreas Norlén sa i dag at en ny statsministeravstemning i Riksdagen i Sverige ikke vil skje før jul.

- Etter fredag har jeg hatt samtaler med partilederne for å finne en løsning. Jeg har hele tiden ønsket å løse regjeringsspørsmålet før jul, men har fått beskjed av partilederne om at det ikke er mulig, sier talmannen.

Forrige fredag ble Socialdemokraternas leder Stefan Löfven nedstemt som statsminister i Riksdagen. Med 200 mot 116 stemmer sa Sveriges riksdag nei til Löfven. Norlén sier han har fått beskjed av partilederne om at de ikke kommer til en ny løsning før jul, og at en ny avstemning nå ville ha gitt samme resultat.

Dermde blir regjeringsforhandlingene tatt opp igjen etter jul.

- 14 januar skal jeg holde et møte med partilederne. Samme dag vil jeg gå til Riksdagen med en statsministerkandidat. Om alt går etter planen kommer Riksdagen velge en statsminister den 16 januar.

Talmannen kan teste fire personer i Riksdagen før det blir nyvalg i Sverige. Så langt har Löfven og Moderaterna-leder Ulf Kristersson forsøkt og blitt nedstemt.

En eventuell tredje avstemning dermed på nyåret, og en eventuell fjerde avstemning skjer 23 januar.

Om ikke det lyktes blir det nyvalg i Sverige. Ifølge Aftonbladet kan det koste svenskene rundt 400 millioner kroner. Valget vil ifølge talmannen senest skje 21 april 2019.

Sverige holdt valg 9. september. Det er altså gått 101 dager med forhandlinger uten et klart resultat.

Stemte nei til Stefan Löfven som statsminister

Stemte nei til Stefan Löfven som statsminister

dagbladet.no

Skjerper sikkerheten i Marokko

Kesh24 melder at Marokko skjerper sikkerheten etter drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24).

Kesh24 viser til at det er innenriksministeriet og reisebyråer som har bedt sikkerhetstjenestene iverksette tiltak i fjellandsbyen Imlil og området rundt.

ETTERFORSKES: Drapet på jentene etterforskes bredt av politiet. Foto: 2M / NTB Scanpix

Tre personer pågrepet etter drapene i Marokko

Tre personer pågrepet etter drapene i Marokko

dagbladet.no

Gutt skutt av svensk politi

Politiet i Haparanda skal ha skutt en gutt i beinet etter et innbrudd, skriver Norrbottens-Kuriren.

Gutten, som oppgis å være i tenårene, skal ha gått mot politipatruljen bevæpnet med en spade.

Hendelsen fant sted tidlig onsdag morgen. Gutten er sendt til sykehus, men skadene er ikke livstruende.

Skal tanke fly med gammel frityrolje

Fem av Sveriges største flyplasser begynner denne uka å blande inn biodrivstoff laget av brukt frityrolje når fly skal tankes.

Det statlige selskapet Swedavia har kjøpt inn 542 tonn med biodrivstoff, som nå er å finne i pumpene på flyplassene Arlanda, Landvetter, Bromma, Visby og Luleå.

Biodrivstoffet er produsert av brukt frityrolje og vil redusere CO2-utslippet med rundt 80 prosent i forhold til vanlig flydrivstoff, ifølge Swedavia.

- Fly må være en del av framtidas transport og de må være bærekraftige. På kort sikt er biodrivstoff den løsningen som kan gjøre mest nytte for klimaet og derfor er satsing på dette helt nødvendig, sier konsernsjef Jonas Abrahamsson.

(NTB)

Enda en canadier pågrepet i Kina

Kina har pågrepet en statsborger fra Canada, bekrefter canadiske myndigheter. De vil ikke knytte det til pågripelsen av Huawei-topp Meng Wanzhou.

Canadas utenriksdepartement bekreftet tirsdag pågripelsen av en tredje canadisk statsborger. En talsperson for departementet sier de er klar over pågripelsen, men at det foreløpig ikke vil bli gitt flere opplysninger.

Fra før av er to canadiere pågrepet i Kina i kjølvannet av Meng Wanzhou-saken, der canadiske myndigheter anholdt Huaweis finansdirektør i Vancouver 1. desember etter arrestordre fra USA. Amerikanerne anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

Meng slapp ut av arresten tidligere mot kausjon mens hun venter på å bli utlevert til nabolandet.

Fredag ba USAs utenriksminister Mike Pompeo Kina om å løslate canadierne. Han kaller pågripelsene «uakseptable».

The National Post kan ikke bekrefte identiteten til den tredje personen som er pågrepet i Kina, men det skal ikke være en diplomat eller en forretningsmann etablert i landet, slik de to andre som er pågrepet er.

(NTB)

Brann i blokk på Kringsjå

Klokka 05.44 onsdag morgen fikk politiet melding om en brann i en nietasjers blokk på Kringsjå i Oslo. Brannen var i en leilighet i tredje etasje, der det var en person til stede i leiligheten.

- Vi var der fire minutter etter at vi fikk meldingen. Brannvesenet ser ut til å ha fått kontroll over brannen, men det er uvisst skadeomfang foreløpig, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Personen som var i leiligheten har fått i seg røyk, og tas vare på av nødetatene på stedet.

Klokka 06 melder politiet på Twitter at brannen er slukket.

Mina Janssen og Angelica Hagen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.