Nyhetsstudio

Frode Andresen

Høyesterett: Krekar kan utleveres:

Tirsdag ettermiddag har Høyesterett forkastet Mulla Krekars anke i utleveringssaken, melder NRK.

Dermed er det opp til Justisdepartementet å bestemme om Krekar kan utlevers til Italia.

I juli ble Krekar dømt av domstolen i den italienske byen Bolzano til tolv års fengsel for terrorplanlegging.

Studioet fortsetter under annonsen

Bekrefter: Fant menneskekropp:

Lørdag formiddag fikk politiet inn en melding om et funn av det som kunne være en menneskekropp. Katharina Rusin, pressetalsperson for politiet, bekrefter søndag overfor Dagbladet at det var levninger etter et menneske som ble funnet.

- Kroppen er til rettsmedisinsk undersøkelse, der kroppen skal identifiseres. Men det ventes å ta tid, sier Rusin til Dagbladet søndag morgen.

Rusin sier at det er naturlig for dem å knytte funnet opp mot savnede personer i området.

Norske Eirin Mikkelsen (43) forsvant julaften i samme område, og har ikke vært sett siden. Politiet frykter at noe kan ha tilstøtt henne.

Advokat Jon Anders Hasle er bistandsadvokat for sønnene til savnede Eirin Mikkelsen. Han er kjent med at det er funnet en død person i vannet utenfor Landskrona.

Mistenkt likfunn i Skåne

Mistenkt likfunn i Skåne

dagbladet

Fjelloverganger stengt i nord:

E6 over Saltfjellet i Nordland ble søndag morgen stengt på grunn av uvær. En rekke andre fjelloverganger er stengt i nord som følge av uværet.

Nedbør og kraftig vind preger området, ifølge Meteorologisk institutt, som har sendt ut gult farevarsel for snø.

Mot søndag kveld ventes det opp mot 50 centimeter snø i deler av Helgeland og Saltfjellet.

Også europavei 12 ved Umbukta er stengt som følge av uværet. Det samme er fylkesvei 813 over Beiarfjellet.

Også i Troms og Finnmark er flere veier stengt på grunn av uvær, blant annet fylkesvei 98 over Itfjordfjellet, fylkesvei 890 over Kongsfjordfjellet, og fylkesvei 891 over Båtsfjordfjellet.

(NTB)

Dødstallet stiger - siste nytt fra Kina:

56 personer har til nå mistet livet på grunn av det nye lungeviruset, og det er oppdaget nær 700 nye tilfeller, opplyser kinesiske myndigheter.

Tallet på bekreftede dødstall fra virusutbruddet i Kina fortsetter å stige. Natt til søndag opplyser myndighetene i delstaten Hubei at 15 nye personer er døde. Det bringer dødstallet opp i 56 totalt.

Det er også påvist 688 nye smittede, og dermed er 1.975 personer i Kina bekreftet smittet av coronaviruset, som har fått navnet 2019-nCoV. Det er også oppdaget et tjuetalls smittetilfeller i elleve andre land, de aller fleste i Asia.

Disse landene er Japan, Malaysia, Nepal, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam, USA, Australia og Frankrike. Disse og mange land har nå innført ekstra kontroll av reisende for å begrense utbredelse.

Helsemyndigheter i Kina holder en pressekonferanse nå klokka 08.00 norsk tid. Følg den her.

På en pressekonferanse søndag morgen norsk tid, opplyser myndighetene at viruset er oppdaget i 15 land. Det settes også av store beløp i Kina for å håndtere sykdommen.

Det opplyses at kinesiske myndigheter også har satt sammen en behandlingsplan for de rammede, en blanding av kunnskap fra kinesisk og vestlig medisin. Samtidig settes det inn et tusentall helsearbeidere.

Det er også lagt ned et forbud mot all handel av ville dyr til epidemien er tøylet. Det er nemlig ikke helt bekreftet hvordan sykdommen oppsto, men det er mistanke om at den oppsto på et marked i Wuhan - der det ble solgt ville dyr.

Pågrepet etter å ha skutt med hagle:

En mann i slutten av tenårene er pågrepet etter at han hadde vært truende med hagle og løsnet et skudd i Steinkjer. Politiet har beslaglagt flere våpen.

Politiet fikk melding om hendelsen på en privat adresse i Steinkjer klokken 3.40 natt til søndag.

– Det er uklart hva som har skjedd. Meldingen som kom inn til oss, var at han løsnet skudd, mot hva får etterforskningen vise. Skuddet gikk i bakken, sier operasjonsleder Håvard Høyem i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Ingen ble skadd i hendelsen. Mannen i slutten av tenårene ble pågrepet av bevæpnet politi.

Personene som var på adressen sammen med ham, oppfattet han som truende, og de ringte derfor politiet, opplyser Høyem.

Politiet har beslaglagt fem våpen i forbindelse med hendelsen.

Årsaken til hendelsen og hendelsesforløpet er ukjent.

(NTB)

Godstog har kjørt seg fast i snøfonn på Saltfjellet:

Et godstog på vei nordover har kjørt seg fast i en snøfonn på Saltfjellet natt til søndag. Nattoget nordover stoppes i Mo i Rana, melder Bane Nor.

De melder at forsinkelser og innstillinger vil komme som følge av hendelsen. Et hjelpelokomotiv sendes fra Mo i Rana.

Godstoget kjørte seg fast mellom Bolna og Lønsdal på Nordlandsbanen.

Bane Nor melder på sine nettsider at de ikke vet hvor lang tid det vil ta å fjerne godstoget.

(NTB)

Åpner for å fortsette etter neste valg:

Knut Arild Hareide (KrF) sier han ikke kommer til å søke gjenvalg til Stortinget, men åpner for å fortsette som statsråd etter valget i 2021.

Den ferske samferdselsministeren sier at det verken er aktuelt med noen omkamp om retningsvalget i KrF eller søke gjenvalg til Stortinget etter valget i 2021.

På spørsmål fra Aftenposten om det er naturlig at han også gir seg som statsråd neste år, svarer han:

– Jeg har ikke satt noen sluttdato. Det er et valg i 2021. Denne regjeringen har absolutt mulighet til å leve utover 2021, sier Hareide.

Hareide sier han ikke utelukker å kunne fortsette som statsråd dersom KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil ha han med videre.

– Nei, jeg vil ikke det. Jeg har ikke satt noen sluttdato, sier den tidligere KrF-lederen til avisen.

Etter partislaget, som endte med at tidligere nestleder Ropstad tok KrF inn i regjering i januar i fjor, har Hareide holdt seg i bakgrunnen. Han sier at han ikke legger opp til noen omkamp om retningsvalget ved å bli statsråd.

– Det er slik i politikken at du vinner noen slag og at du taper noen. Jeg tapte og har akseptert det. Men jeg er med på laget videre, sier Hareide til Aftenposten.

Samferdselsministeren sa til NTB lørdag at han står fast ved at han ikke skal søke gjenvalg til Stortinget.

(NTB)

Vellykket, utsatt jomfrutur for Boeing:

Boeing utsatte to ganger den første testen av flyprodusentens nye langdistansefly på grunn av dårlig vær. Lørdag ble en vellykket flyging av 777X gjennomført.

Flyet tok av fra en regnvåt rullebane like før klokken 10.00 lokal tid i Everett i Washington på nordvestkysten av USA.

Regn og sterk vind gjorde at den første flygningen av 777X ble utsatt både torsdag og fredag.

Flyet skulle etter planen være i luften i midten av 2019, men ble utsatt på grunn av problemer med den nye motoren, vingene og programvaren.

Lørdagens test er den første i en rekke tester av langdistanseflyet. Resultatet av testflygningene avgjør hvor raskt Boeing kan søke amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) om godkjenning.

Boeing sliter fremdeles med å rette feilen på den ulykkesrammede flytypen 737 Max, og det nye flyet 777X skal konkurrere mot langdistanseflyet A350 produsert av Airbus.

Store flyselskaper som Emirates, Lufthansa, Cathay Pacific, Singapore Airlines og Qatar Airways har bestilt om lag 340 777X. Den første leveransen av flyet, som kan ta opp mot 426 passasjerer, er ikke ventet før starten av neste år.

Den opprinnelige planen var at de første flyene skulle være klare tidlig i år, men det ble oppdaget store problemer i en rekke trykktester i september.

777X-flyet har en rekkevidde på mellom 13.500 og 16.200 kilometer avhengig av oppsett og antall passasjerer, og det skal ifølge Boeing være ekstremt drivstoffgjerrig.

(NTB)

Mann skadd i snøscooterulykke :

En mann i 20-årene er fraktet til sykehus med luftambulanse med ukjent skadeomfang etter en snøscooterulykke i Fyresdal i Vestfold og Telemark natt til søndag.

Politiet fikk melding om ulykken i Griddalen klokken 1.

– Tilstanden til mannen er stabil, men han skal ha smerter. Utover det er skadeomfanget ukjent, sier operasjonsleder André Kråkenes til NTB.

Politiet opplyste tidligere at mannen kan ha alvorlige skader. Mannen er fraktet med luftambulanse til sykehuset i Arendal.

Hendelsesforløpet til ulykken er ukjent, ettersom det ikke har vært noen vitner til hendelsen, opplyser Kråkenes.

– En person som har tilhold på en hytte i området, fant mannen og varslet AMK om ulykken, sier Kråkenes.

Søndag morgen melder politiet på Twitter at de har funnet snøscooteren på stedet og sikret seg denne.

- Åstedsundersøkelse er foretatt og vitner er avhørt, skriver de.

Sykehuset i Agder bekrefter overfor politiet at mannen ikke er alvorlig skadet.

(NTB)

3-åring reddet fra brennende hus :

En tre år gammel jente er fraktet til sykehus etter en boligbrann i Moss. Jenta ble reddet av en politibetjent som selv fikk røykskader.

Politiet fikk melding om brannen klokken 00.56.

– Mor ringte AMK, som sa at det brant på stedet og at hun ikke kom til barnet på grunn av brannen. Politiet var på stedet etter fire minutter, og de fikk tatt seg opp i andre etasje via en stige, de knuste et vindu, og de fikk dratt barnet ut. Det brant i rommet barnet var i, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til NTB.

Aas sier at jenta var ved bevissthet da det ble hentet ut av boligen. Utover det er tilstanden til jenta ukjent.

– Politibetjenten som hentet ut jenta måtte også få behandling for røykskader. Han har angivelig berget et liv, sier Aas.

Jentas mor, som er i 20-årene, og søstera, som er under ett år gammel, er også innlagt på sykehuset etter å ha blitt eksponert for røyk.

Brannen er slukket, og det var ikke fare for at den kunne spre seg. Aas opplyser at det har vært mye røyk i boligen, og boligen har brannskader.

(NTB)

15-åring kjørte av veien:

En 15 år gammel gutt kjørte lørdag kveld av veien på E39 i Sunnfjord i Sogn og Fjordane.

Operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt sier at det var en ambulanse som kom over bilen, som hadde kjørt av veien på E39 ved Håheimsvatnet, ikke langt unna Skei i Sunnfjord kommune i Sogn og Fjordane.

– Bilen har kommet et godt stykke utenfor veien, og det er fare for at den kan gå i vannet, sier Magnussen til NTB.

Den 15 år gamle gutten som kjørte bilen, skal ikke ha blitt skadd i hendelsen.

– Bilen tilhører familien til gutten. Hvorvidt han har stukket av med bilen, vet jeg ikke, sier Magnussen.

(©NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.