Nyhetsstudio

Frode Andresen

To knivtruet i Vestfold og Telemark:

Ved midnatt tirsdag fikk Sørøst politidistrikt melding om at en mann hadde truet to andre med kniv i Skien.

Ingen ble skadd, ifølge politiet.

Omkring to timer seinere ble en lokal mann i 20-åra pågrepet.

Studioet fortsetter under annonsen

Fallulykke på Karmøy:

Politiet i Sør-Vest melder at en person er skadd etter å ha falt omtrent en meter inn i et tårn på ti meter på Hydro Aliminium på Karmøy.

Personen skal være ved bevissthet, og det jobbes med å få den ned.

Håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uka:

Den 20 år gamle mannen som er siktet etter drapet på Halil Kara (21) i Prinsdal 10. januar, kan komme til Norge om få dager.

- Vi har håp om å få den siktede utlevert fra Ungarn til Norge i løpet av uken, sier kommunikasjonsrådgiver Eirik Wilmann i Oslo politidistrikt til NTB.

20-åringen ble pågrepet på grensen mellom Ungarn og Serbia torsdag. Norsk politi fikk allerede dagen etter pågripelsen klarsignal til å hente den drapssiktede mannen i Ungarn.

- Vi vil prøve å få hentet ham så raskt som mulig. Det blir tidligst en gang til uken, sa politiadvokat Anne-Marie Hustad i Oslo politidistrikt fredag ettermiddag.

I alt tre unge menn fra Oslo er nå siktet for drap eller medvirkning til drap på Halil Kara (21), som ble skutt ved Prinsdal Grill sørøst i Oslo fredag 10. januar.

(NTB)

Thunbergs hovedtale:

DAVOS/OSLO (Dagbladet): Greta Thunberg skal igjen opp på scenen klokka 13.00. I dag tidlig var hun på scenen sammen med flere unge klimaaktivister, men nå kommer altså hovedtalen.

Thunberg skal da snakke om klimaet og framtida.

- For et år siden sa jeg at huset brenner. Jeg ønsket at dere skulle få panikk, noe jeg har blitt advart mot å gjøre. Det er en farlig ting å gjøre, men ikke bekymre dere. Det går fint. Jeg kan forsikre dere om at det ikke leder til noen ting, innleder Thunberg.

- Folk blir forbannet og bekymret. Det bør de bli.

Thunbergs uttalelse kommer bare minutter etter at USAs president Donald Trump advarte mot "dommedagsprofeter" fra scenen i Davos.

- Vi må avvise de stadig tilbakevendende dommedagsprofetene. Dette er ikke tida for pessimisme. Dette er tida for optimisme, sa Trump fra talerstolen.

Nå kom altså Thunberg med et umiddelbart svar.

Hun fortsetter med at hun ikke mener vi skal fortsette som før eller stole på teknologi eller økonomien.

- Hvorfor plante trær i Afrika når skogen i Sør-Amerika blir slaktet i en mye høyere fart?

Hvis de høye utslippene vedvarer, vil totalbudsjettet for utslipp være oppbrukt, sier Greta. Hun ber de makttunge tilhørerne - politiske og næringslivsledere - om å ta grep.

- Vi vil at det skal skje nå. Vi ber om mye, og dere mener vi er naive. Men det er et minimumskrav for å nærme seg en bærekraftig framtid. Ellers må dere forklare deres barn hvorfor dere gir opp 1,5-gradersmålet. Min generasjon gir ikke opp uten kamp.

- Dere lar det bare være, fordi dere tror folk vil gi opp. Men det er dere som gir opp. Hva vil dere fortelle barna når dere har feilet og gitt dem dette klimakaoset?

Dødsviruset oppdaget i Taiwan:

Myndighetene på Taiwan bekrefter at det første tilfellet av et nytt coronavirus er påvist på øya. Samtidig øker tallet på døde i Kina.

Seks mennesker er nå bekreftet døde i Kina etter at de ble smittet av det nye lungeviruset, opplyser myndighetene tirsdag.

En kvinne i 50-årene er innlagt på sykehus i Taiwan med symptomer på smitte. Tester bekrefter at kvinnen, som nylig kom hjem fra Kina, er smittet av viruset.

Det er også påvist smittetilfeller i Japan, Thailand og Sør-Korea, samt i Australia der en mann er isolert i sin egen bolig som følge av mistanke om smitte.

Viruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom med symptomer som feber og pusteproblemer.

(NTB)

Erna Solberg: Ny regjering innen utgangen av januar:

Erna Solberg sier til NTB at arbeidet er i gang med å erstatte Fremskrittspartiets statsråder og presentere en ny regjering.

- Målet er å få på plass en ny regjering innen slutten av måneden, sier Solberg til NTB.

5-6 trailere står på E6:

Politiet i Nordland opplyser på Twitter at fem-seks trailere står i ett felt på E6 sør for Kobbelv.

- Det meldes om glatt veibane, opplyser politiet.

Falt i sjakt i Mjøndalen:

En mann skal ha falt ned i en sjakt i Mjøndalen, opplyser politiet i Sør-Øst. Det skal dreie seg om en arbeidsulykke.

Mannen er i 40-åra og kommer fra området.

Operasjonsleder Øystein Eikedalen sier til Dagbladet at mannen skal ha falt tre-fire meter.

Nødetatene er på stedet.

Hendelsesforløpet er foreløpig uklart. Politiet vet foreløpig ikke hva slags bedrift det er snakk om.

Klokka 12.30 er mannen ute av sjakta. Han har smerter, og blir fraktet til sykehus i Drammen, melder politiet.

- Han har muligens skader i bekken. Det er uvisst omfang på skaden, sier Eikedalen til Dagbladet.

Politiet oppretter sak.

- Hvis dette er organisert arbeid er dette en undersøkelsessak for å kartlegge hendelsesforløpet. Arbeidstilsynet vil også bli varslet.

Drapssak i Bergen: Mann pågrepet:

Politiet pågrep i 23-tiden mandag en mann i 20-årene i Fana.

Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap etter at to personer ble funnet døde ved Osavatnet mandag forrige uke.

Mannen er den femte personen i saken som er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk, opplyser politiet i en pressemelding.

Mannen ble brakt inn til politihuset i Bergen. Politiet vil i løpet av dagen forsøke å gjennomføre avhør.

Det er foreløpig ikke tatt stilling til om mannen skal varetektsfengsles.

Dagbladet har vært i kontakt med Kaj Wigum, som er mannens forsvarer. Wigum har foreløpig ikke noen kommentar til saken.

I pressemeldinga deler politiet følgende oppdatering:

«Etterforskningen pågår fremdeles for fullt med mellom 30-40 tjenestepersoner i saken.

Dette er en omfattende sak med to døde, fem personer siktet for drap eller medvirkning til drap, samt en person siktet for å forspille bevis.

Et stort antall vitner er avhørt, noen av dem flere ganger. En rekke avhør gjenstår, blant annet med flere av de siktede. Politiet må av den grunn være tilbakeholdne med informasjon vi gir til media.»

Saken oppdateres.

– Det er veldig tøft for ham

– Det er veldig tøft for ham

dagbladet

Trump-stikk:

DAVOS (Dagbladet): Den sveitsiske forbundspresidenten Simonetta Sommaruga var offisielt den første taleren under årets toppmøte. Bare minutter før Trump var ventet på scenen, leverte hun et harmdirrende angrep på populistisk politikk, som vanskelig kan forstås som noe annet enn et stikk til den amerikanske presidenten.

- Jeg ser på verdens tilstand med bekymring. Sterke følelser blir oppildnet for å oppnå politiske mål, gjennom bruk av intoleranse, hat og hevn, sier Sommaruga i det mange av tilskuerne her i Davos oppfattet som et klart stikk til den amerikanske presidenten og den dramatiske situasjonen mellom USA og Iran.

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Buss blåste av veien:

En buss har blåst av veien på E10 ved Grundstad i Vestvågøy. Ingen ble skadd. Flere veier er stengt som følge av uvær i Nordland.

Det var to passasjer om bord i bussen.

- Bussjåfør forklarer å ha mistet kontroll på bussen som følge av kraftige vindkast, kombinert med glatt vei. Farten var lav da bussen kjørte i grøfta, opplyser politiet i Nordland.

Bussen står utenfor veibanen og er ikke til hinder for trafikken. Politiet er på vei til stedet.

Tirsdag er det varslet liten storm med lokalt kraftige vindkast på 30–35 meter per sekund i Helgeland, på Saltfjellet, i Salten og Lofoten, ifølge meteorologene.

Vinden starter i nord og minker utover ettermiddagen.

Tirsdag morgen var nesten alle fjelloverganger i Nordland stengt. Flere fergesamband og hurtigbåtruter er innstilt.

- Det blir vindfullt og guffent utover tirsdag. Det blåser vestlig liten storm både på kysten og fjellet, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Værvarslinga for Nord-Norge til NRK.

Stormen bringer med seg sludd og snøbyger inn fra havet.

- Det blir snøfokk og vanskelige kjøreforhold, sannsynligvis et tordenskrall eller to, sier Wergeland.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.