Nyhetsstudio

Frode Andresen

Melding om arbeidsulykke i Vestfold og Telemark:

Onsdag ettermiddag melder Sørøst politidistrikt at de har blitt varslet om en arbeidsulykke i Skien, hvor en mann skal ha blitt skadd i beinet av en sag.

Mannen er blitt kjørt til akuttmottaket med uavklart skadeomfang.

Politiet foretar undersøkelser på stedet.

Studioet fortsetter under annonsen

DNB advarer mot svindel på Finn.no:

En ny DNB-rapport viser at antall bedrageriforsøk mot banken og deres kunder økte med 23 prosent fra 2018 til 2019. Banken oppdager stadig nye metoder.

I alt håndterte DNBs Financial Cyber Crime Center (FC3), som jobber med å forhindre svindel, 4042 svindelforsøk i 2019. Av disse ble 89 svindelforsøk anmeldt til politiet.

Nettavisen skriver at det seinest denne uka ble oppdaget en ny type svindelforsøk. Det er et såkalt phishingangrep via Finn.no, der offeret som regel kontaktes via en epost, hvor avsenderen fremstår som en reell virksomhet, for eksempel en bank.

- Hvis du trykker på søknadslenken på Finn.no, havner du på en phishing-side. Da får du vite at søknaden skjer i samarbeid med DNB, og der du må oppgi fødselsnummer og BankID. Da stjeler phishing-siden din BankID under dekke av å være et ekte firma, sier svindeljeger Terje Fjeldvær i DNB til Nettavisen.

I løpet av det siste året har også antallet investeringsbedragerier som banken har oppdaget økt med 125 prosent. Her lures folk til å overføre penger i den tro at de gjør investeringer som skal gi avkastning, men som ikke er reelle.

- Etter den første investeringen får de intetanende kontakt med selgere som overtaler dem til å kjøpe mer. Selgerne er hyggelige folk som gjennom telefonsamtaler manipulerer folk til å investere mer, men kundene havner inn i et mønster der de handler mer og mer. I noen tilfeller tar de opp forbrukslån for å finansiere investeringene, sier svindeljegeren.

(NTB)

«Rød» nestleder blir statssekretær for Hareide :

Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Knut Arild Hareide i Samferdselsdepartementet. Det opplyser kilder til Dagbladet. Ingelin Noresjø er i dag 2. nestleder i KrF. Noresjø støttet Hareide i den opprivende konflikten om KrFs retningsvalg der Hareide ønsket samarbeid til venstre, men tapte.
Også Ingvild Ofte Arntsen (KrF) skal etter alt å dømme inn som statssekretær for Hareide.

Partiløs politiker trolig inn på Stortinget:

Om Bent Høie (H) fortsetter som statsråd og Tina Bru (H) blir olje- og energiminister, kommer partiløse Aase Simonsen inn på Stortinget, ifølge Aftenbladet.

Den tidligere Karmøy-ordføreren meldte seg ut av Høyre på nyåret etter interne konflikter i Karmøy Høyre, skriver avisa i en kommentar.

Simonsen (57) er andre vararepresentant til Stortinget for Høyre i denne stortingsperioden, men er i praksis første vararepresentant, ettersom førstevara Aleksander Stokkebø (H) allerede møter i Stortinget for helseminister Bent Høie (H).

Dersom Tina Bru blir ny olje- og energiminister og Bent Høie fortsetter som helseminister, slik kilder har opplyst til flere medier torsdag, må Simonsen steppe inn på Stortinget.

Siden utmeldelsen har hun møtt som uavhengig representant i kommunestyret og trukket seg som kvinnepolitisk leder i Rogaland Høyre, ifølge Haugesunds Avis.

(NTB)

Netanyahu og Gantz til Det hvite hus:

President Donald Trump har invitert Israels statsminister Benjamin Netanyahu og rivalen Benny Gantz til Det hvite hus neste uke.

Begge har takket ja til invitasjonen, og møtet mellom Trump og Netanyahu finner sted 28. januar.

Det er foreløpig ikke kunngjort noen dato for Trumps møte med Gantz, som leder det største opposisjonspartiet i Israel.

Ifølge USAs visepresident Mike Pence er hensikten med møtene å diskutere regionale problemstillinger og muligheter for å få til fred med palestinerne.

USA har imidlertid ikke invitert palestinernes president Mahmoud Abbas til Washington.

(NTB)

Byrådet i Bergen går av:

Byrådsleder Roger Valhammer sier at byrådet går av, etter at flertallet i bystyret i Bergen gikk inn for mistillit mot skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap).

- Jeg mener det ikke er grunnlag for mistillit. Hvis bystyret mener det er grunnlag for dette, er det flere som har ansvar. Vigilo ble innført på min vakt, og to finansbyråder har også vært løpende ansvarlig. Er det grunnlag for mistillit, er det naturlig at jeg tar konsekvensen av det og at vi samlet går av som byråd. Det er ikke aktuelt for meg å ofre Linn Engø i en sak der flere har medansvar, for å sitte med makten. Det er ikke slik jeg er, sier Valhammer til Bergensavisen.

Avgangen kommer etter at det torsdag ble klart at Høyre, Frp, FNB og SV har mistet tilliten til Engø.

Valhammer varslet onsdag at mindretallsbyrådet vil gå av dersom det blir fremmet mistillit mot skolebyråden. Byrådet består av KrF, Venstre, MDG i tillegg til Ap.

Nå gjør altså Valhammer alvor av trusselen.

Bakgrunnen for krisen er sikkerhetssvikten i skoleappen Vigilo som skal brukes til kommunikasjon mellom foreldre og ansatte i skoler og barnehager. Tirsdag var det høring i saken.

(NTB)

MISTILLIT: Skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

UD: - Følg helseråd fra FHI:

Som følge av virusutbruddet i Kina, har Utenriksdepartementet oppdatert sine reiseråd til Kina.

- Norske borgere på reise i Kina bør følge godt med på nyheter og være forberedt på forsinkelser eller behov for å endre reiserute som følge av slike restriksjoner og eventuelt andre tiltak, skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.

Reisende oppfordres til å følge helseråd utarbeidet av Folkehelseinstituttet.

Virus-råd før og under reise

Virus-råd før og under reise

dagbladet

Ni personer involvert i trafikkulykke:

Torsdag kveld har politiet i Øst fått melding om en trafikkulykke ved Id kirke i Halden.

- To biler involvert og alle personer skal være ute av bilene, skriver de.

Politiet opplyser seinere at totalt ni personer har vært involvert i ulykken.

- Seks kjøres til legevakt og tre til sykehuset. Ingen skal være alvorlig skadet, opplyser politiet.

WHO: - Ikke en internasjonal krise:

WHOs krisekomité møttes på nytt i Genève i dag for å ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

- Vårt råd er at nå er ikke tiden. Det er for tidlig, sier WHO-general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han legger til at kommitemedlemmene ikke var samstemte i konklusjonen, men at de stemte nesten 50-50 om hvorvidt virusutbruddet skal erklæres som en internasjonal krise eller ikke.

Selv om det ikke erklæres global krise, oppfordrer likevel WHO alle land om å være i beredskap.

På twitter skriver WHO at virusutbruddet er en krise i Kina, men ikke ennå en internasjonal krise.

Komiteen hadde også et møte i går, der de konkluderte med at det var behov for mer informasjon før de kunne konkludere.

Til nå har 18 personer mistet livet etter å ha blitt smittet av det ukjente viruset. I tillegg er minst 600 personer smittet, opplyste helsemyndighetene i Kina onsdag ettermiddag.

Nytt krisemøte i morgen

Nytt krisemøte i morgen

dagbladet

Smittet med annen type coronavirus:

En indisk sykepleier i Saudi-Arabia som har fått påvist coronavirus, er smittet med en annen type enn det som kommer fra Kina, opplyser indiske myndigheter.

Den smittede sykepleieren jobber ved et sykehus i byen Khamis Mushait sør i Saudi-Arabia. Hun og rundt 100 andre sykepleiere ble testet for viruset, opplyser indiske utenriksmyndigheter.

Etter først å ha kunngjort at kvinnen var smittet med coronavirus, måtte indiske myndigheter presisere at det dreier seg om en annen variant av viruset enn det som nå spres i og fra Kina.

Om lag 2,6 millioner indere bor og jobber i Saudi-Arabia, blant dem mange sykepleiere og leger.

(NTB)

USA skjerper visumreglene for gravide:

President Donald Trump vil ha slutt på det som omtales som fødselsturisme og skjerper visumreglene for gravide kvinner.

Alle som blir født i USA har krav på amerikansk statsborgerskap, noe Trump mener blir utnyttet av gravide kvinner som utelukkende kommer for å føde.

- Ved å stenge dette gapende smutthullet, kan vi få bukt med dette omfattende misbruket og beskytte USA mot den nasjonale sikkerhetsrisiko det innebærer, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Med de nye reglene vil det være opp til USAs konsulater å avgjøre hvilke motiver gravide kvinner har for å søke visum til USA.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.