Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

WHO kaller inn til hastemøte om dødsvirus:

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt inn til hastemøte om viruset som har herjet i Kina de siste ukene. Det ukjente, Sars-liknende viruset har smittet over 200 personer. Fire har så langt mistet livet som følge av å ha blitt smittet.

WHO opplyser selv på Twitter at hastemøtet skal finne sted på onsdag. Der skal det diskuteres om det nye viruset kan utgjøre en global helsekrise.

På fredag ble det klart at viruset blant annet har spredd seg til Thailand, Sør-Korea og Japan. Mandag bekrefter kinesiske helsemyndigheter at viruset har begynt å smitte mellom mennesker, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flere forskere i Kina har sagt at viruset minner om Sars-viruset som tok livet av omtrent 800 mennesker i 2002–2003. Det smittet også fra dyr til mennesker i første omgang, før det begynte å smitte fra person til person.

Viruset gir flere influensaliknende symptomer. Kinesiske myndigheter har gått ut og avkreftet at det er snakk om et nytt Sars-utbrudd.

Les mer om viruset her:

Bekrefter: Dødsvirus smitter mellom mennesker

Bekrefter: Dødsvirus smitter mellom mennesker

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Kina advarer Storbritannia mot provokasjon:

Kina sin statlige kanal og militæret har advart Storbritannia mot provokasjon etter ett Royal Navy hangarskip seilet gjennom det omstridte Sør-Kinahavet, ifølge The Guardian

En talsmann for Kina sitt forsvarsdepartement, Wu Qian, sier det er en respektert frihet til å navigere, men motsetter seg all marineaktivitet som har om mål å fremprovosere kontroverser.

- Den kinesiske marinen vil ta nødvendige tiltak for å motvirke oppførsel som ødelegger for national fred, sier Qian

Reisen med hangardskipet er forventet å heve betydelig interesse for Beijing, som er i territoriale tvister med flere land om farvann og øyer i regionen. Skipet seiler gjennom farvannet fordi det skal være med i øvelser med allierte.

- Vi kommer ikke til den andre siden av verden for å være provoserende. Vi vil være sikre, men ikke konfronterende, sa Storbritannias forsvarssekretær, Ben Wallace i parlamentet i april.

Det er forventet spenning mellom Kina og andre naboland på grunn av økt kinesisk militarisering i regionen. Særlig mot Taiwan, som Beijing hevder er kinesisk provins de vil ta tilbake.

Hangarskip fra Storbritannia på vei til Japan, gjennom Sør-Kinahavet Foto: AP/NTB

Barn fra 12 år kan få coronavaksine fra høsten:


Etter sommerferien skal FHI vurdere om aldersgruppen 12 til 15 år skal få coronavaksine.

De satser på at denne vurderingen er klar innen utgangen av september, melder NRK.

Professor i anatomi og immunolog Anne Spurkland mener foreldre som ønsker å vaksinere barna sine, burde få lov til det.

– Hvis ikke mener jeg at man tvinger foreldre til å akseptere at barnet blir coronasmittet. Jeg hadde syntes det var helt forferdelig å ikke kunne bestemme det selv – når man ser den blir gitt til barn i andre land, og man anser vaksinen som tryggere enn koronasmitte.

Hun understreker at det er frivillig å ta vaksiner i Norge. Men hun mener valget står mellom vaksine, eller å bli smittet.

– Nå har pandemien kommet til et punkt der viruset vi forholder oss til, er mye mer smittsomt enn det var når vi startet. Derfor anser jeg det sånn at hvis vi lar være å vaksinere barn over 12 år – så kommer de til å bli smittet når samfunnet åpner opp, mener Spurkland.

Seksjonsoverlege Claus Klingenberg ved barneavdelingen i Universitetssykehuset Nord-Norge påpeker at det har vært veldig lite alvorlig sykdom blant denne aldersgruppen i Norge.

– Derfor har man mulighet til å vente lengre, til man har mer data som viser at vaksinen er trygg. Jeg tenker at så lenge ikke situasjonen tilsier at vi absolutt må begynne å vaksinere barn mellom 12 og 15, så har man tid til å vurdere litt, sier Klingenberg.

(NTB)

Filippinene: Strenge smitteverntiltak:

Regjeringen på Filippinene innfører strenge smitteverntiltak for hovedstadsregionen for å hindre spredningen av den mer smittsomme deltavarianten.

Nedstengningen skal vare i hovedstadsområdet fra 6. til 20. august, ifølge regjeringstalsperson Harry Roque.

Tiltakene innebærer at restauranter ikke får ha gjester innendørs, og blant annet frisører og skjønnhetssalonger får kun benytte 30 prosent av kapasiteten. Innendørsarrangementer blir forbudt, mens turistattraksjoner utendørs kun får bruke 30 prosent av kapasiteten.

I hovedstadsregionen har det den siste tiden blitt registrert minst 1.000 nye smittetilfeller daglig, og det er deltavarianten som er dominerende.

(NTB)

Foto: King Rodriguez / Malacanang Presidential Photographers Division / AP / NTB

Sydney: Sender flere hundre soldater for å håndheve nedstengning :

Australia har sendt flere hundre soldater til Sydney for å håndheve den forlengede nedstengelsen. Soldatene skal sammen med politiet i byen passe på at innbyggerne følger reglene. Innbyggere kan blant annet kun bevege seg 10 km fra huset sitt, ifølge BBC.

- Noen tror reglene ikke gjelder for dem, sier David Elliot, politiminister i Sydney til BBC.

Til tross for fem uker med nedstengelse i Sydney, fortsetter coronaviruset å spre seg i byen. Deltautbruddet som startet i juni, har smittet nesten 3000 mennesker og ni personer har mistet livet.

Det er flere som kritiserer at det blir brukt militæret i jobben med å kontrollere at folk holder reglene.

- Bruken av væpnede styrker er bekymringsverdig, sier Lawyers Alliance, en borgerrettsbevegelse.

Nedstengelsen varer til 28.august. Innbyggerene får kun forlate husene sine for nødvendige årsaker, blant annet for å dra på matbutikken eller nødvendig helsehjelp.

I australia har de hatt 33 909 tilfeller av corona og 923 har mistet livet på grunn av viruset, ifølge Johns Hopkins University & Medicine.

Politiet og militæret skal passe på at befolkningen holder reglene. Foto: AFP/NTB

Ny milliardsprekk: Oslos vannforsyning blir 7 milliarder dyrere:

Det såkalte stamnettprosjektet i Oslo, er nå anslått å koste 9,2 milliarder kroner. Det er 7 milliarder mer enn det som tidligere er kjent.

Det opplyser miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) i et notat til bystyret, melder NRK.

De tidligere vurderingene av kostnadene ble gjort i en tidlig fase i planleggingen og derfor var de svært usikre, ifølge Stav.

– Det er ikke uvanlig at tallene endrer seg når grunnlaget for analysene blir sikrere utover i planleggingen, sier hun.

Byrådet venter nå på den eksterne kvalitetssikringen. Deretter legger Stav fram et forslag for bystyret.

– Vi vil gjøre det vi kan for å holde kostnadene nede, sier hun.

Allerede dyrere enn anslagene
Overskridelsen kommer i tillegg til prislappen på 17,7 milliarder kroner for ny reservevannforsyning til Oslo, det såkalte Holsfjorden-prosjektet, som fører reservevannet fram til Sagene.

Dette prosjektet ble 5,2 milliarder dyrere enn tidligere anslått og opposisjonen i Oslo omtalte dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noen gang.

Mistillitsforslag
Denne overskridelsen førte til at bystyret i Oslo fremmet mistillitsforslag mot MDG-byråd Lan Marie Berg.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettsspørsmål i saken og hele byrådet gikk derfor av onsdag 16. juni. Johansen dannet så et nytt byråd der Stave erstattet Berg.

Ferdige i 2028
Prosjektet Ny vannforsyning Oslo skal føre vann fra den nye vannkilden Holsfjorden fram til nytt vannbehandlingsanlegg på Huseby.

Fra Huseby føres rent vann i tunnel til Sagene. Derfra skal vannet gå i tunnel til Disen og videre til Trosterud, og fra det eksisterende vannbehandlingsanlegget på Oset på Kjelsås til Disen.

Begge prosjektene er planlagt ferdige i 2028

(NTB)

Stor smittespredning på greske turistøyer:

Tretten greske øyer i Egeerhavet har blitt markert mørkerøde på smittekartet til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

Oppgraderingen av smitterisikonivået gjelder blant annet for populære reisemål som Mykonos, Santorini og Rhodos, viser ECDCs kart.

Hellas håpet å kunne lokke turister tilbake etter tapsåret 2020. Trass gode besøkstall i juni, er det usikkert hvordan resten av sesongen blir.

- Vi venter og ser hvordan markedet vil reagere, sier Manolis Markopoulos, styreleder for hotellbransjeorganisasjonen på Rhodos, etter ECDCs kunngjøring.

Smittevernbyrået satte torsdag strengere reiseråd for 41 områder i EU. De mørkerøde områdene indikerer området med svært høyt smittetrykk. Ordningen brukes for å hjelpe EU-landene og Norge i å bestemme hvilke regler for testing og karantene som til enhver tid gjelder.

I forrige uke ble smittesituasjonen for Kreta, den største øya i Hellas, stemplet som mørkerød.

(NTB)

Fire omkommet i skogbrann i tyrkisk middelhavsby:

Minst fire personer har mistet livet som følge av brannene som herjer på kysten av Tyrkia, ikke langt fra feriestedet Antalya, og mer enn 180 er skadd.
Det begynte å brenne på fire ulike steder øst for Antalya onsdag, og myndighetene etterforsker om brannene er påsatt.

Flere tusen brannfolk kjemper mot flammene på sørkysten av landet. Minst 183 personer er innlagt på sykehus med brann- og røykskader.

Bilder i sosiale medier og på tyrkiske TV-kanaler viser folk som forlater bilene sine og løper for livet gjennom røykfylte gater.

De tunge røykskyene gjorde himmelen mørkoransje over et hotellkompleks ved stranden i byen Manavgat.

Mellom onsdag og torsdag ble det registrert 41 ulike skogsbranner i Tyrkia fordelt på 13 distrikter. Mange av dem ble raskt slukket.

Men tørke og varme vinder fører mange steder til rask spredning av flammene.

(NTB)

Foto: AP / NTB

40 smittede I Oslo:

Det er registrert 40 nye coronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er nesten dobbelt så mange som samme dag i forrige uke da 21 ble registrert smittet og det høyeste tallet på en enkelt dag denne uken.

De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 26 smittede per dag i Oslo.

Smittetallene er fortsatt høyest i Frogner bydel som har 113 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Sju personer ble registrert smittet i bydelen det siste døgnet.

Deretter følger bydelene Grorud med 79 og Grünerløkka med 72 smittede per 100 000. Smittetrykket er lavest i Ullern bydel der tallet er 26.

Totalt er 38 132 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Italia: Hundrevis av skogbranner:

Kampen mot skogbrannene i Italia fortsetter. Landets regioner har sendt 34 anmodninger om å få støtte fra brannfly, opplyste sivilforsvaret torsdag kveld.
Forespørslene kom fra Calabria i sør, Lazio, der hovedstaden Roma ligger, og øyene Sicilia og Sardinia, men det var ikke kapasitet til å sende fly til alle brannene.

I alt er det meldt om 240 skogbranner i hele Italia, og myndighetene sier de fleste oppstår på grunn av skjødesløs og uforsiktig oppførsel.

Tørke, sterk varme og kraftig vind har gjort at brannen har spredt seg de siste dagene.

I Nord-Italia er situasjonen en helt annen. Der har kraftig regnvær ført til flom, og spesielt området rundt Comosjøen i Lombardia er hardt rammet.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.