Nyhetsstudio

Line Fransson

Hareide: Jeg skal ha flere samtaler i løpet av dagen:

Etter at Siv Jensen og Fremskrittspartiet trakk seg ut av Erna Solbergs regjering, har mange KrF-politikere håp på om at deres tidligere leder, Knut Arild Hareide, kommer tilbake i den politiske manesjen.

- Jeg har ikke snakket med statsministeren. Det kan jeg bekrefte, men jeg skal ha flere samtaler i løpet av dagen. Det er ikke noe som er landet, sier Knut Arild Hareide til reporterne som står på Gardermoen.

Til Dagbladet sier han:

- Ingen beslutning er tatt, men jeg kom til Norge på grunn av den politiske situasjonen i Norge nå.

Hareide forteller at han nå skal hjem og få seg en god dusj, etter en lang reise.

Nå lurer mange på om han er på vei inn i regjering, siden Hareide dro tidligere hjem fra en Utenriks- og forsvarskomitéreise i Indonesia enn planlagt.

Dersom Knut Arild Hareide skal bli en del av trepartiregjeringen, må han svelge KrFs retningsvalg, Granavolden-plattformen og den kursen Kjell Ingolf Ropstad har staket ut for KrF.

- Jeg har respekt for det Knut Arild velger. Men han kan risikere å undergrave troverdigheten i det standpunktet han har tatt til nå. Regjeringen vil styre videre på Granavolden-plattformen som Frp har vært med på forhandle fram. Det at Frp går ut, er ikke noe linjeskift. Etter det partilederne har sagt, skal de fortsatt samarbeide med Frp. KrF risikerer å være klistret til Frp også i neste periode, sier tidligere KrF-nestleder, nå utmeldt fra partiet, Odd Anders With, til Dagbladet.

Andre KrF-politikere håper innstendig Hareide kommer tilbake i manesjen.

På spørsmål om det å godta Granavolden-plattformen er et dilemma for Hareide, svarer en sentral kilde på rød side i KrF:

- Ikke større enn at han må kunne leve med det.

TILBAKE I NORGE: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide dro tidligere hjem fra en komitéreise i Indonesia to dager tidligere enn planlagt. Foto: Christian Roth Christiansen
Studioet fortsetter under annonsen

Medier: Skal offentliggjøre Khashoggi-rapport :

2. oktober 2018 gikk journalisten Jamal Kashoggi inn i det saudiarabiske konsulatet i Istabul. Det var siste gang han ble sett i live.

Biden-administrasjonen planlegger etter sigende å offentliggjøre en etterretningsrapport som peker på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman som mannen som godkjente drapet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Nyhetsbyrået viser til fire ikke navngitte kilder som skal ha kjennskap til saken.

Bin Salman nekter å ha hatt befatning med drapene.

The Guardian skriver at det forventes at Biden vil ringe Saudi-Arabias konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, når rapporten offentliggjøres. Det hvite hus bekreftet onsdag at telefonsamtalen ville finne sted "snart", og at den avklassifiserte rappoprten ble klarghjort for offentliggjøring.

Ifølge CNN viser rettsdokumenter at to privatfly brukt av de angivelige drapsmennene var eid av et selskap som bare et år tidligere var blitt kjøppt opp av bin Salman.

Vil bruke milliarder på journalistikk:

Etter en konflikt med Australia om deling av nyhetsinnhold lover Facebook å investere en milliard dollar i journalistikk over de neste tre årene.

- Facebook er mer enn villige til å samarbeide med nyhetsorganisasjoner, sier Nick Clegg, som er sjef for internasjonale relasjoner i Facebook, etter at de ble enige med Australia om å åpne for deling av nyheter igjen.

Facebook stanset deling av nyheter i Australia i forrige uke som et svar på et lovforslag som påla Google og Facebook å betale for nyhetsinnhold. Seks dager senere gikk Facebook med på å åpne for australskproduserte nyheter igjen etter at regjeringen i siste liten hadde endret lovforslaget. (NTB)

Spionanklaget utvist fra Sverige:

En ansatt ved Russlands ambassade i Stockholm er utvist fra Sverige, melder Dagens Nyheter.

Utvisningen er Sveriges svar på at Russland for noen uker siden utviste en svensk diplomat stasjonert i St. Petersburg, skriver avisa onsdag kveld.

Dagens Nyheter erfarer at svenske myndigheter er «overbevist om at den 35-årige mannen jobber for den russiske etterretningstjenesten SVR». (NTB)

- Det verste som kan skje:

Familiene til drepte Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen uttaler seg etter at det ble kjent at Viggo Kristiansen søker om prøveløslatelse i forbindelse med gjenopptakelsen av Baneheia-saken.

Der ber de om en ny rettssak.

Viggo Kristiansen ble sammen med Jan Helge Andersen dømt for drapene i 2002, men førstnevnte har hele veien nektet all skyld.

Mødrene Klara Sløgedal og Ada Sofie Austegard håper nå på en ny rettssak, sier de til NRK. En løslatelse vil være det verste som kan skje for dem, sier de.

- Jeg vil si det var et sjokk. Vi har alltid ønsket ro rundt saken, men nå føler jeg at det er viktig at det blir en ny rettssak, sier Sløgedal.

Austegard håper flere fakta kommer på bordet under rettssaken, og at det blir en rettferdig dom i saken.

- Stine og Lena måtte stå gjennom det 19. mai 2000. De ble brutalt drept. De måtte orke det. Da skal vi, mammaene, orke dette.

Foto: Privat/NTB

150 000 kroner i coronabot:

En bonde på Hadeland er ilagt et forelegg på 150 000 for at han i fjor sommer lot polske arbeidere plukke bær før de var ferdige med karantenetiden.

Plukkingen var et brudd på karantenebestemmelsene, skriver NRK. 15 utenlandske arbeidere ankom gården i juni i fjor.

– Jordbærbonden hadde et økonomisk motiv da han ikke betalte koronatest for arbeiderne som kom, og lot de jobbe i åkeren før de hadde vært i lovpålagt karantene, sier politiadvokat Richard Røed.

Bonden sier det ikke var tilbud om slik testing da de første arbeiderne ankom, men at det ble innført senere. Han vedtok forelegget allerede dagen etter det ble forelagt og sier karantenebruddet ikke var en bevisst handling fra hans side.

Ifølge forskriften kunne de ha drevet med annet arbeid på gården, uten å bryte karantenebestemmelsene, men de kunne ikke være i kontakt med jordbærene.

Politiet startet etterforskning etter at Arbeidstilsynet avdekket blant annet dårlige arbeidsforhold og lave lønninger hos arbeidere på gården.

(NTB).

Evakuerer Nortura etter gassutslipp:

Ti personer er evakuert fra Nortura i Steinkjer, melder politiet i Trøndelag. Det skal være snakk om et gassutslipp inne i bygningen.

Klokka 17.55 melder politiet at det er bekreftet et CO2-utslipp i bygget.

Det skal ikke være fare for spredning.

Mette Frederiksen møter pressen:

Danskene har onsdag bestemt at de skal i gang med en gjenåpning av landet. Dette går imot ekspertenes råd, og får opposisjonen til å se rødt.

- Vi har enighet med et flertall i Folketinget om en gjenåpning. Dette betyr at vi kan åpne store deler av detaljhandelen, og utendørs kultur- og idrettsliv, sier justisminister Nick Hækkerup under en pressekonferanse onsdag.

Statsminister Mette Frederiksen orienterer fra klokka 17.30. Vi følger pressekonferansen.

- Vi er godt lei corona, og vi er godt lei lockdown. Jeg får spørsmål om hvorfor vi ikke åpner mer. Likevel er noen bekymret for at vi skal åpne gradvis. Folk er bekymret for om smitten igjen vil øke. Vi står et sted midt i mellom, sier Frederiksen.

Frederiksen sier Danmark er i gang med å finne en hårfin balanse mellom å holde smitten nede og å åpne samfunnet gradvis.

- Dette må ikke skje for fort, men heller ikke for langsomt. Vi har prøvd å finne denne balansen i ett år. Men det tror jeg vi klarer fram til sommeren, sier hun.

På mandag åpner detaljhandel igjen, det samme gjør utendørs kultur- og idrettsaktiviteter.

Er det videre kontroll i smittesituasjonen, kan det åpnes mer fra 15. mars, sier Frederiksen. Hun ønsker videre å utarbeide en tydelig plan om hvordan Danmark skal åpne.

- Ekspertenes skjønn er at de endringene vi vil gjøre, gir en økning i smitten. Det kan kreve mange ressurser, sier Frederiksen.

Foto: NTB
- Kommer til å dø av restriksjoner

- Kommer til å dø av restriksjoner

dagbladet

Melding om brann i buss på E18:

Oslopolitiet melder på Twitter at de rykker ut til en melding om brann i en buss ved Padderudvannet ved Asker.

- Vi fikk melding om røykutvikling fra bussen. Den står på veiskulderen i retning Drammen, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Oslo brann- og redningsetat melder at de også er på vei.

Klokka 17.15 er politiet på stedet, og opplyser at det ikke har vært brann i bussen. Ingen personer skal være skadd.

Mener mann satte fyr på gjest:

Politiet mistenker at en mann satte fyr på gjesten sin i Bergen natt til tirsdag. Mannen er siktet for kroppskrenkelse.

- Vi har skjellig grunn til å mistenke at siktede tente fyr på den andre mannen, sier politifullmektig Camilla Moe til Bergensavisen.

En bevisstløs kvinne ble natt til tirsdag fraktet til sykehus etter at politiet rykket ut til melding om husbråk og brann i en bolig i Bergen. Ved ankomst ble det funnet tre rusede personer i leiligheten og masse røyk.

Mannen som skal ha blitt satt fyr på, har kun status som fornærmet i saken. Årsaken til at kvinnen svimte av, er fortsatt ikke kjent. Hun var også på besøk hos siktede. (NTB)

Rohingyaer savnet i Andamanhavet:

En gruppe rohingya-flyktninger har i flere uker drevet rundt i Andamanhavet, uten mat og vann. Flere skal alt ha mistet livet, ifølge UNHCR.

Båten med flyktninger la ut fra det sørlige Bangladesh for rundt to uker siden, og ingen vet hvor den nå befinner seg.

Ifølge familiemedlemmer av flyktningene skal det ha vært rundt 90 mennesker om bord, blant dem barn.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt Indias kystvakt bistå, men søket etter båten har så langt vært resultatløst.

Ifølge Chris Lewa i Arakan Project, som overvåker rohingya-krisen, skal minst åtte ha mistet livet om bord i båten, som driver rundt uten motorkraft. Det har ikke vært kontakt med båten på flere dager. (NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.