Nyhetsstudio

Frode Andresen

Kongen er friskmeldt:

Torsdag ettermiddag melder NTB at kong Harald er friskmeldt og leder statsråd fredag. Det fremgår av kongens program på kongehuset.no.

Tidligere i januar ble Harald (82) lagt inn på Rikshospitalet grunnet svimmelhet. Den gang var det venta at han ville bli skrevet ut omkring 10. januar, noe han ikke ble.

15. januar opplyste derimot kongehuset at Harald ble utskrevet.

Studioet fortsetter under annonsen

Født Fri klager Imdi til Kunnskapsdepartementet:

Stiftelsen Født Fri klager Integrerings- og mangfoldsdirektoratet til Kunnskapsdepartementet etter at direktoratet holdt tilbake deler av driftsstøtten.

– Det kan ikke være tvilsomt at Imdis vedtak er ugyldig både som følge av tilblivelsesmangler, sviktende saksbehandling og feil i det faktiske grunnlag, står det i klagen fra Født Fri, som ledes av Shabana Rehman.

Det var i september det ble kjent at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) kutter statsstøtten til Født Fri, som jobber for likestilling på tvers av kjønn, tro og etnisitet, etter at en granskning påpekte dårlig økonomistyring i organisasjonen.

(NTB)

Foto: Heiko Junge / NTB

Hvert liv som ble reddet kostet 6 millioner dollar:

Franske forskere har regnet seg fram til at USA brukte 169 milliarder dollar på å redde anslagsvis 29 000 mennesker fra coronadødsfall mellom mars og mai.

Det gir en prislapp på 6 millioner dollar, like over 50 millioner kroner, per liv som ble spart. Regnestykket baserer seg på et anslag om at ytterligere 29 000 amerikanere ville ha mistet livet i perioden mars til mai hvis det ikke var for coronatiltakene.

- Guvernører reddet liv med den ene hånden, og reduserte den økonomiske aktiviteten med den andre, sier Jean-Noel Barrot, professor ved økonomiskolen HEC i Paris.

(NTB)

Foto: AP Photo / John Locher / NTB

Drastisk økning i sykehusinnleggelser i Stockholm:

Mandag var det registrert 735 sykehusinleggelser med covid-19 i Stockholm. Det er en økning på 200 innleggelser fra mandagen før.

Overlege i Stockholm-regionen, Johan Bratt, sier at helsevesenet er i en veldig anstrengt situasjon. Han mener imidlertid det er tegn på at antallet nye smittede flater ut.

- Dette vil bety at om 10-14 dager når vi en topp, et platå, for sykehusomsorg. Derfra håper vi at vi kan krype ned ganske raskt, sier han til SVT.

Foto: Tt News Agency / Reuters / NTB

164 nye smittede i Oslo:

Det siste døgnet er det registrert 164 nye smittetilfeller i Oslo. Snittet den siste uka er 176 smittede per dag.

Det viser oppdaterte tall fra Oslo kommune.

Foto: NTB

Tidligere ordfører i New York død:

New Yorks første og eneste svarte ordfører, David Dinkins, er død i en alder av 93 år. Ifølge NBC New York døde han av naturlige årsaker, litt mer enn en måned etter at hans kone, Joyce Dinkins, gikk bort.

Dinkins var ordfører i New York i én periode fra 1990 til 1993.

Rudy Giuliani, tidligere ordfører og advokat til avtroppende president Donald Trump, er blant dem som har sendt sine kondolanser:

- Jeg sender mine kondolanser til familien til borgermester David Dinkins og til de mange New Yorkere som elsket og støttet han, skriver Giuliania på Twitter.

Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

Kjedekollisjon i Oslo:

Det har vært en kjedekollisjon på E6 inngående ved Ryen. Seks biler skal være involvert. Det er ingen personskader, men to av bilene trenger berging.

Det bekrefter politiets operasjonsleder Per Ivar Iversen til Dagbladet.

Klokka 7.11 skriver Vegtrafikksentralen Øst på Twitter at de har ankommet med bergingsbil, og at det er lang kø inn mot Oslo sørfra.

Kollisjonen er skjedd mellom Abildsøkrysset og Sandstuveikrysset på E6.

- Trafikken flyter sakte forbi i ett løp, skriver politiet på Twitter.

Politiet får bruke droner:

Etter et vellykket pilotprosjekt er det bestemt at alle politidistriktene i Norge skal få begynne å bruke droner i arbeidet sitt.

Agder, Trøndelag og Troms politidistrikt har siden september 2019 testet bruk av droner til ulike politiformål. Anbefalingene fra samtlige distrikt er at bruk av droner bør videreføres i politiet.

- Når evalueringen viser at droner er til vesentlig nytte for politiets arbeid i 75 prosent av politiets oppdrag, er det viktig at dette nå rulles ut i hele landet, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding fra Politidirektoratet.

(NTB)

Foto: Heiko Junge / NTB

Amerikanere trosser helsemyndighetenes råd:

Amerikanere flokket i helga til landets flyplasser for å kunne tilbringe thanksgiving med familien. Helseeksperter ber folk innstendig om å bli hjemme.

Mellom fredag og søndag var 3 millioner amerikanere innom landets flyplasser. Antallet er ventet å stige neste helg, selv om helseeksperter har bønnfalt folk om å unngå store samlinger og bli hjemme.

– CDC fraråder reising i thanksgiving-perioden. Det er ikke et krav, det er en sterk anbefaling, sa legen Henry Walke ved det amerikanske smittevernsenteret CDC forrige uke.

Men mange er fast bestemt på å tilbringe høytiden med familien og er overbevist om at de kan reise trygt. Samtidig har mange universiteter gått over til digital undervisning, noe som fører til at studenter kan reise hjemover.

Smitten har skutt i været i USA, der det mandag ble registrert mer enn 170.000 nye smittetilfeller.

(NTB)

Morgennytt:

Trump snur og åpner for Biden
USAs president, Donald Trump, nekter fortsatt å erkjenne valgnederlaget. Men nå går han omsider med på å starte den formelle maktoverføringen til valgvinneren Joe Biden.
-Nrk er ute av kontroll
NRK må svare på anklager om historieforfalskning i storserien «Atlantic Crossing».
418 nye smittede
Det var ved midnatt natt til tirsdag registrert 33.183 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 418 meldte tilfeller siden natt til mandag.
60 studenter mistenkt for juks
Av de 700 NTNU-studentene som tok hjemmeeksamen i vår i ett programmeringsemne, er rundt 60 mistenkt for å ha jukset.

Vil ha vaksinekrav på utenlandsflyginger:

Det australske flyselskapet Qantas vil innføre krav om at passasjerer på selskapets internasjonale ruter må ha blitt vaksinert mot covid-19 før flyturen.

Det sa Qantas-toppsjef Alan Joyce mandag. Han tror kravet vil bli bransjepraksis så snart en vaksine er tilgjengelig for allmennheten.

Flere regjeringer og flyselskap rundt om i verden har vurdert elektroniske vaksinebevis som et slags pass. Australia har i praksis vært stengt siden mars for å hindre spredning av coronaviruset. Også innenlands mellom landets delstater har grenser vært stengt.

Australia har dessuten innført begrensninger på antall statsborgere som hver uke har fått lov til å komme hjem fra utlandet, noe som har ført til at titusenvis av australiere har blitt sittende fast utenlands.

200 av Qantas' fly er blitt satt på bakken på grunn av pandemien, og 8.500 ansatte har fått sparken. Statsminister Scott Morrison har åpnet for at landet kan åpne såkalte reisebobler med andre land som har klart å begrense smittespredningen.

Landet vil trolig ikke åpnes for internasjonal reisevirksomhet før en vaksine er vidt tilgjengelig.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.