Nyhetsstudio

Pågrepne ukrainske sjømenn vist på russisk TV

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har offentliggjort videoer av tre ukrainske sjømenn som søndag ble pågrepet av russisk kystvakt utenfor Krim-halvøya.

Videoene ble vist på russisk TV og viser ukrainske Andrij Dratsj, Serhij Tsybizov og Volodymyr Lisovji som gir sine forklaringer, skriver BBC.

I sin forklaring sa Dratsj at han var på båten Nikopol og at han hadde ordre om å seile fra Odessa på kysten av Svartehavet til Mariupol i Azovhavet.

– Vi bli advart av grensevaktene til den russiske føderasjonen om at vi brøt russisk lov. De hadde gjentatte ganger bedt oss om å forlate Russlands føderale farvann, sa Dratsj. Også Tsybizov fortalte at han var på samme båt.

Volodymyr Lisovji fortalte at han var kommandør for en militærenhet og var en del av en maritim styrke.

– Jeg ignorerte bevisst anmodninger over det ultrakorte bølgebåndet, forklarte Lisovji og la til at det var små våpen om bord, i tillegg til maskingevær.

Lederen av det ukrainske sjøforsvaret, Ihor Vorontsjenko, hevder overfor en ukrainsk TV-kanal at sjøfolkene ga falske forklaringer under tvang.

– Jeg kjenner disse sjøfolkene fra Nikopol. De har alltid vært ærlige og profesjonelle, og det de sa er ikke sant, sier Vorontsjenko.

To ukrainske marinefartøy og en taubåt med til sammen 24 ukrainere ble tatt i arrest av russisk kystvakt søndag da de var på vei gjennom Kertsjstredet nær den annekterte Krim-halvøya.

Tolv av ukrainerne er varetektsfengslet, og det er ventet at de resterende tolv vil bli fengslet onsdag. Tre av dem er innlagt på et sykehus på Krim med skader de fikk da den russiske kystvakten angivelig åpnet ild mot fartøyene og seilte inn i dem.

(NTB)

Andrij Dratsj er én av de tre sjømennene som ble vist på russisk TV. Foto: Handout/NTB Scanpix

Studioet fortsetter under annonsen

Minst 26 døde i bussbrann i Kina

Minst 26 personer er døde og 28 skadd etter at en turistbuss begynte å brenne på en motorvei i Hunan-provinsen i Kina.

Det er lokale myndigheter som melder om bussbrannen lørdag.

(NTB)

Blodapparat trekkes fra markedet

Et apparat som brukes til overføring av blod og andre væsker, er trukket fra markedet etter at pasienter kan ha fått seg i seg skadelige mengder aluminium.

Apparatet enFlow har blitt brukt ved de fleste sykehus i Norge. Sykehusene vet ikke hvor mange pasienter som har fått blod eller væske varmet opp av apparatet, skriver Aftenposten.

Produsenten varslet i slutten av forrige uke at engangskassettene til væskevarmeren trekkes umiddelbart fra markedet fordi en studie har påvist at bruken kan føre til skadelige aluminiumsverdier i væsken som går inn i pasientene.

– Det er ingen holdepunkter for at dette er hatt negative helsevirkninger. Når produsenten likevel trekker utstyret fra markedet, handler det om at det påvist en feil som må rettes. Vi vil uansett vurdere saken og ta stilling til om det er behov for noen spesiell oppfølging av pasienter i vår region, sier fagdirektør Jan Frich i Helse sør-øst til avisen.

Fagdirektørene ved landets fire regionale helseforetak hadde forrige uke et hastemøte om apparatet. De konkluderte med at landets sykehus skal kun benytte det hvis det ikke finnes andre alternativer og er nødvendig for pasientsikkerheten.

Svært store mengder aluminium kan i verste fall være giftig for nervesystemet og påvirke knokler og forplantningsevne.

(NTB)

USA: Mueller-rapport levert om Russland og Trump-valget

Spesialetterforsker Robert Mueller har fullført sin etterforskning av Donald Trump og russisk innblanding i det siste presidentvalget i USA. En sluttrapport er levert til justisminister William Barr., melder nyhetsbyrået AP og flere amerikanske medier.

Det er foreløpig uklart om rapporten blir offentliggjort.

Men granskingsrapporten ventes å være gjenstand for stor tautrekking, og både demokrater og republikanere i Kongressen har krevd at hele rapporten offentliggjøres.

Barr har tidligere sagt at han vil skrive sin egen rapport som oppsummerer Muellers funn.

Mueller har i nesten to år gransket anklager om russisk innblanding i presidentvalget og mulig koordinering med Trumps valgkampstab i 2016.

Etterforskningen har kastet store skygger over Trumps presidentskap og resultert i tiltaler mot 34 personer. Seks av dem var en del av Trumps valgkampstab.

(NTB-AP).

IKKE PERLEVENNER: Spesialetterforsker Robert Mueller har levert granskingsrapporten om russisk innblanding i valget som gjorde Donalf Trump til USAs presdent. Foto: AFP/NTB Scanpix.

Politiet skjøt mann med øks i Akershus

Fredag kveld rykket politiet i Øst ut på en melding om en alvorlig skadd kvinne på Skjetten i Akershus.

I en pressemelding skriver politiet at da de ankom stedet observerte de en mann i 30-åra som hadde øks.

- Vedkommende ble skutt av politiet da han nektet å etterkomme ordre og etter hvert gikk til angrep på patruljemannskapene.

Tilstanden til mannen er kritisk, men stabil. Han er fraktet til Ullevål sykehus.

Kvinnen i 40-åra er alvorlig skadd, men omfanget er så langt ukjent.

Spesialenheten for politisaker er varslet og skal etterforske saken.

Les mer om saken her:

Politiet skjøt mann med øks i Akershus

Politiet skjøt mann med øks i Akershus

dagbladet.no

Bil kjørte inn i steinras

En personbil kjørte inn i et steinras som gikk over fylkesvei 651 i Nordfjord fredag kveld. Bilen ble skadd, men ingen personer ble skadd i kollisjonen.

Politiet fikk melding om hendelsen like før klokken 20.

Bilen fikk materielle skader og er ifølge politiet ikke kjørbar. Ingen personer i bilen ble skadd, men fylkesveien ble sperret som følge av raset.

Politiet og Vegvesenet rykket ut til stedet.

(NTB)

Norwegian: MAX-flyene har ikke varsellampe i førerkabinen

Flyselskapet Norwegian sier at Boeing 737 MAX 8-flyene ikke har en varsellampe i førerkabinen som varsler piloten om avvik i flyenes såkalte angrepsvinkel.

Det skriver flyselskapet i en epost til nyhetsbyrået Reuters.

Varsellampen er ment å varsle om avvik i flyenes angrepsvinkel, altså vinkelen mellom vingens plan og luftstrømmen. Den såkalte angrepssensoren er ment å varsle piloten om nesen på flyet er for høy, noe som kan fører til at flyene steiler.

En sviktende angrepssensor antas å bidratt til både Lion Air 737 Max-ulykken i Indonesia i oktober i fjor, samt flystyrten i Etiopia 10. mars. I de to ulykkene mistet henholdsvis 189 og 157 mennesker livet.

– Vi har valgt å ikke utstyre våre Boeing 737 Max med dette ekstrautstyret. Det er en beslutning som andre flyselskap også har tatt, siden det er ikke en sikkerhetsfunksjon og heller ikke et krav fra Luftfartstilsynet, til tross for at enkelte har kommet med falske påstander om dette, skriver Norwegian til nyhetsbyrået Reuters.

(NTB)

18 Norwegian-fly av typen Boeing 737 MAX 8 er satt på bakken etter at et Ethiopian Airlines-fly av samme modell styrtet i Etiopia tidligere denne måneden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

E6 på Dovre er sperret

E6 over Dovre ble fredag kveld stengt ved Fokstugu etter at vinden tok en vogntoghenger og plasserte den på tvers av veien.

Meldingen om saken kom klokka 17.33.

- Henger ligger tvers over E6 og veien er følgelig fysisk sperret, opplyser Innlandet politidistrikt.

Trekkvogna ble stående på hjulene, men veien måtte stenges.

Like etter klokka 20 forteller operasjonsleder Marianne Brun til Dagbladet at et felt er åpnet igjen, men at trafikken går sakte forbi.

- Vi driver fremdeles og berger vogntoget. Målet er å få den inn på en sidevei så fort som mulig.

Operasjonslederen melder samtidig om vanskelige kjøreforhold over fjellet.

Vegtrafikksentralen anbefaler omkjøring via riksvei 3 gjennom Østerdalen.

(NTB/Dagbladet)

Hengeren til vogntoget veltet ved Fokstugu. Foto: Hanne Gulbrandsen Jakobsen / NTB scanpix

Prest knivstukket i kirke i Canada

En prest er sendt til sykehus med lettere skader etter at han ble knivstukket under morgenmessen i en kirke i byen Montreal, opplyser canadisk politi.

Da politiet ankom stedet, hadde sikkerhetsvakter allerede tatt hånd om den mistenkte gjerningsmannen, som deretter ble pågrepet. Knivstikkingen skjedde fredag morgen i en av Canadas største kirker, Saint Joseph's Oratory.

Sognepresten ble «lettere skadd i overkroppen», ifølge politiet.

Øyevitner har fortalt til myndighetene at gjerningspersonen plutselig løp opp bak alteret og angrep presten med kniv bakfra. Motivet for knivstikkingen er ikke kjent, men den mistenkte skulle avhøres fredag.

Øyevitnet Philip Barrett satt langt framme i kirken. Han beskriver den mistenkte som en høy, hvit mann i 30-årene. En annen i menigheten sier at gjerningsmannen ikke sa noe, og at han så veldig besluttsom ut. Presten skal ha falt da han ble stukket, men kom seg raskt opp igjen, før sikkerhetsvaktene raskt omringet mannen med kniv.

Gudstjenesten i den romersk-katolske basilikaen ble kringkastet direkte på en katolsk TV-stasjon.

(NTB)

Hevder IS er uten territorier i Syria

En talsperson fra Det hvite hus hevder terrorgruppa IS ikke lenger skal ha noen territorier i Syria, melder nyhetsbyrået AP og Reuters.

Det var pressetalsperson i Det hvite hus, Sarah Sanders, som fortalte nyheten til reportere om bord Air Force One fredag.

Bare 5 000 igjen. Professor: - Men IS forsvinner ikke

Bare 5 000 igjen. Professor: - Men IS forsvinner ikke

dagbladet.no

DNB og Danske Bank setter opp renta

Både DNB og Danske Bank øker rentene på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng.

DNB var først ute fredag, noen timer senere sendte Danske Bank ut en tilsvarende melding om renteøkning. Økningen kommer etter at Norges Bank torsdag opp styringsrenta fra 0,75 til 1 prosent.

- Det har lenge vært ventet at Norges Bank ville øke styringsrenta på sitt møte 21. mars. Rentene har over en lengre periode vært historisk lave, og at de nå stiger, er et signal om at norsk økonomi er i en positiv utvikling, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarkedet i DNB, i en børsmelding.

For eksisterende DNB-kunder vil renteendringen tre i kraft fra 8. mai. Alle kunder som får renteendring, vil innen utgangen av neste uke få informasjon i nettbanken eller motta brev i posten om hvordan dette påvirker deres lån.

For eksisterende kunder i Danske Bank vil renteøkningen gjelde fra 15. mai. Også disse vil bli varslet i løpet av de nærmeste dagene.

(NTB)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mina Janssen, Øystein Andersen og Jenny Mina Rødahl

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.