Nyhetsstudio

Nordmann del av stort narkotikanettverk i Australia:

En 29 år gammel norsk statsborger bosatt i Australia knyttes til et stort narkotikanettverk i Australia, ifølge VG.

Nordmannen er ifølge avisa en av 28 personer som er tiltalt for over 100 narkotikarelaterte lovbrudd. Nettverket har operert på den australske vestkysten.

29-åringen er tiltalt for seks brudd på narkotikaloven, hvor tre av dem anses som svært grove, opplyser presseansvarlig hos Brisbane Magistrates Court til VG. Han er også tiltalt for tre tilfeller der politiet mener han har anskaffet seg eiendeler med penger som stammer fra kriminell virksomhet.

De 28 personene ble pågrepet over en periode fra januar i 2017 til juni i år. Nordmannen har sittet i varetekt siden 7. september og ble pågrepet da han var ute mot kausjon etter et annet narkotikabrudd i delstaten Queensland. Kjæresten hans skal også være blant de pågrepne.

Under operasjonen beslagla australsk politi narkotika til en verdi av over 1 million australske dollar, cirka 6 millioner norske kroner. Politiet beslagla cannabis, MDMA og kokain.

Det ble også beslaglagt nesten 15 millioner kroner i kontanter, 15 biler, smykker og datautstyr i operasjonen som bar navnet Operation Papa Argyl

Studioet fortsetter under annonsen

Bussjåfør døde etter munnbind-angrep:

Den franske bussjåføren Philippe Monguillot (59) døde fredag etter å ha blitt angrepet søndag av passasjerer som nektet å bruke påbudte munnbind, melder AFP.

- Vi besluttet å la ham reise. Legene og vi støttet beslutningen, sier datteren, Marie Monguillot til nyhetsbyrået.

Bussjåføren ble utsatt for et voldelig angrep da han var på jobb i byen Bayonne søndag etter å ha bedt tre passasjerer om å bruke munnbind - i tråd med coronarestriksjonene i Frankrike.

To menn på 22 og 23 år er nå siktet for drapsforsøk. To andre er siktet for ikke på hjelpe en person i fare, og en femte person er siktet for forsøk på å skjule en mistenkt, ifølge påtalemyndigheten.

Aktor Jerome Bourrier, sier til AFP at de vil utvide siktelsene etter at Monguillot døde.

Onsdag denne uka arrangerte familien til bussjåføren en stille marsj fra bussholdeplassen hvor angrepet skjedde.

Kollegene hans, som har nektet å gå på jobb etter hendelsen, vil komme tilbake på jobb mandag.

Det skal nå plasseres sikkerhetsvakter på en del av bussene.

USA innfører toll på franske varer:

USA kunngjorde fredag høye nye tollsatser på utvalgte franske varer som svar på at Frankrike vil skattlegge amerikanske teknologigiganter.

USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer sier den franske skatten er urettferdig mot amerikanske teknologiselskaper, og at USA derfor legger en straffetoll på 25 prosent på franske varer til en verdi av 1,3 milliarder dollar.

Tollen blir imidlertid ikke innkrevet før 6. januar neste år mens samtaler fortsetter mellom de to landene.

Frankrike vedtok i fjor å innføre høyere skatt på firmaer som Facebook, Amazon, Apple og Google, selskaper som beskyldes for å flytte sin profitt ut av landet for å unngå skatt. Innkreving av skatten er suspendert ut året.

Kosmetikk og vesker er blant franske produkter som fra januar får ekstra toll i USA. Men champagne og oster som camembert og roquefort slapp unna, ifølge den endelige listen.

(NTB)

Utmeldt av Venstre:

Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim har meldt seg ut av partiet. Han mener det er feil at han som fylkesmann skal være medlem av et parti.

63-årige Sponheim forteller til Bergensavisen at han tok avgjørelsen ved årsskiftet.

– Det har plaget meg i flere år at jeg har vært et passivt medlem av partiet. Jeg har forsøkt å gjøre utmeldingen i det stille, for det ville i seg selv blitt dratt inn i en eller annen partikonflikt. Men jeg meldte meg ut som en erkjennelse av at jeg mener det er feil at jeg som fylkesmann skal være medlem av et parti, sier den tidligere partilederen.

Lars Sponheim kommer fra Ulvik i Hardanger og satt på Stortinget for Hordaland mellom 1993 og 2009. Under Venstres tid i regjering har han vært næringsminister og landbruksminister. I 14 år – fra 1996 til 2010 – var han leder for Venstre. Han trakk seg etter partiets svake resultat ved valget i 2009.

I 2010 ble Sponheim fylkesmann i Hordaland, en stilling han siden i fjor har hatt i det sammenslåtte fylket Vestland.

– Mange folk har nok tenkt at jeg skal gjennomføre det jeg ikke fikk til i politikken, og det stemmer ikke. Jeg er veldig nøye på å ikke ha noen partipolitiske preferanser, sier Sponheim i intervjuet med BA.

(NTB)

Rykket ut til beruset ungdom:

Politiet i Trøndelag måtte fredag kveld rykke ut til Kyvannet i Trondheim.

- En del ungdom samlet ved Kyvannet. Både politi og ambulanse på stedet etter at naboer ringte. Ei jente i tenåra er så beruset at hun må håndteres av helsepersonell, skriver politiet på Twitter.

For to uker siden ble en politipatrulje i omringet og trakassert av 40-50 ungdommer ved Hestsjøen ei mil sør for Trondheim sentrum etter å ha rykket ut etter klager på høy musikk.

- Det var en massesuggesjon

- Det var en massesuggesjon

dagbladet

MC-ulykke i Setesdal:

Politiet i Agder har fått melding om en motorsykkelulykke på riksvei 9 nord for Åkroken i Setesdal fredag kveld. Politiet fikk melding om hendelsen klokka 23.43.

- Én motorsykkel er invovlert. Det er meldt om personskade, skriver politiet på Twitter.

Nødetatene er på vei til stedet.

225 konkursrammede Kleven-ansatte får nye jobber:

Alle de rundt 225 ansatte i Kleven Maritime Contracting i Ulsteinvik som mistet jobben i en konkurs, får tilbud om nye jobber.

Ifølge Sunnmørsposten er det bemanningsfirmaet til Leif Magne Langset som sikrer videre drift. Han bekrefter overfor avisa at en løsning er på plass.

Bostyrer Bjørn Åge Hamre opplyser til Sunnmørsposten at de ansatte er sikret arbeid fra mandag av.

(NTB)

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Amazon innførte forbud mot TikTok ved en «feil»:

Amazon sendte fredag kveld en e-post til sine ansatte der de forbød dem mot å ha den populære video-appen TikTok på sine mobiltelefoner, skriver Reuters, som fikk tilgang til e-posten.

Forbudet skulle angivelig tre i kraft fra 10. juli.

- Grunnet sikkerhetsmessige årsaker, tillater vi ikke lenger ansatte å ha TikTok-appen installert på sine enheter som også har tilgang til interne e-poster. TikTok må bli fjernet fra enheten din innen 10. juli for å fortsatt få tilgang til disse, skal sleksapet ha skrevet i e-posten.

Like etter skriver imidlertid en rekke medier, blant dem CNN og AP, at Amazon har snudd om forbudet, og hevder at e-posten ble sendt ved en «feil».

Flere selskaper og nasjoner har fryktet at TikTok, som eies av kinesiske Byte Dance, kan misbrukes til storstilt innsamling av personopplysninger, deriblant om barn – og at disse personopplysningene i verste fall kan havne i kinesiske myndigheters hender.

Foto: AP / NTB scanpix

Skadd etter MC-ulykke:

Det har skjedd en trafikkulykke mellom to motorsykler i Tysvær kommune i Rogland, melder politiet i Sør-Vest på Twitter.

- Tre personer er involvert i uhellet. En av dem klager over ryggsmerter, men skadeomfanget er fortsatt ukjent, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ikke ytterligere opplysninger om de to andre involverte.

Politiet undersøker mistenkelig dødsfall i Mandal:

Politiet har rykket ut til et bolighus i Mandal sentrum etter funn av en død person. De betrakter dødsfallet som mistenkelig.

Personen er bekreftet død av en lege på stedet, skriver Lindesnes.

Vedkommende ble funnet i en bolig i Store Elvegate i Mandal sentrum.

- Det er en rutinemessig undersøkelse rundt et dødsfall med ukjent årsak. Vi er på stedet med to politipatruljer og en kriminaltekniker, sier operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt til avisen.

Politiet opplyser til NTB at identiteten til avdøde ikke er bekreftet, men at det ikke er noe som tyder på at det er noe spesielt rundt omstendighetene.

(NTB)

Ghislaine Maxwell nekter straffskyld:

Ghislaine Maxwell, tidligere partner og venn av avdøde Jeffrey Epstein, erklærer seg ikke skyldig og avviser anklagene om å ha bistått i seksuelle overgrep.

Det første rettsmøtet i saken avholdes fredag. Maxwell er anklaget for å ha lokket mindreårige jenter i hendene på milliardæren Jeffrey Epstein, som ble funnet død i fengselscellen sin i august i fjor. Han var anklaget for en rekke seksuelle overgrep.

Maxwell ber også om å bli løslatt mot kausjon, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

(NTB)

Foto: Foto: Patrick McMullan / Getty Image

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.