Nyhetsstudio

- Sikringsarbeidet avsluttes:

Sikringsarbeidet avsluttes onsdag morgen på grunn av væromslaget, opplyser Forsvaret.

Det er meldt kraftig vind med vindkast på opptil 35 meter i sekundet i Rogaland og Hordaland i løpet av onsdag kveld og natt til torsdag. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for området.

Endringen i været medfører økt risiko for personell, ytterligere materiellskader og belastning på ankerfestene til Rambiz, heter det i en oppdatering på Forsvarets nettsider.

Kranlekteren har de siste dagene bidratt i sikringsarbeidet av fartøyet der det blant annet har blitt strukket kjettinger rundt baugen og akterut på skipet inn mot land.

Fregatten har ligget i ro det siste døgnet, og det arbeides videre med sikringsarbeidet på land utover onsdagen. Det innebærer innfesting og stramming av kjettingene på landsiden.

Forsvaret opplyser at det er tungt utstyr som benyttes i sikringsarbeidet, og arbeidet er tidkrevende.


Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Forbyr jakt etter tilfeller av byllepest:

Russland forbyr jakt på murmeldyr i regionen Altaj etter flere tilfeller av byllepest i nabolandene Kina og Mongolia. Murmeldyr kan være mulige bærere av pesten. Det skriver britiske The Guardian.

Russland har sendt ut patruljer for å stoppe jakten og for å informere publikum om de mulige farene ved å spise murmeldyrkjøtt. Det er sendt ut en advarsel til folk i området hvor de oppfordres til å rapportere om syke og døde murmeldyr, samt mistanker om den dødelige sykdommen.

Myndighetene i den kinesiske byen Bayan Nur meldte søndag om et tilfelle av sykdommen. Mongolia rapporterte også om to tilfeller av byllepest knyttet til at folk hadde spist murmeldyrkjøtt i den vestlige Khovd-provinsen forrige uke.

Forbrukerhelsetjenesten i Russland har sagt at sakene over grensen ikke utgjør en trussel for folk i Altaj-regionen. I dag kan byllepest behandles med antibiotika, noe som gjør at sykdommen har blitt stadig sjeldnere.

Foto: Albert Machler / NTB Scanpix
To smittet av svartedauden

To smittet av svartedauden

dagbladet

Strømproblemer stopper Bergensbanen:

Strømproblemer på Bergensbanen fører til at jernbanen er stengt mellom Arna og Trengereid. Reisende må regne med forsinkelser på togene.

Bane Nor jobber med å rette feilen, men opplyser at det er uklart hvor lenge det vil ta.

Ved 07.20-tiden meldte brannvesenet i området at det var røyk ved inngangen til en togtunnel ved Trengereid, men da de kom til stedet så de verken røyk eller flammer.

Mannskap er på vei fra Voss for å sjekke området. De ankommer rundt 9.30 og toglinjene er stengt i alle fall fram til da, opplyser politiet i Vest.

(NTB)

En til sykehus etter lekkasje i Dyreparken:

Politet i Agder melder på twitter at det har forekommet en lekkasje av formentlig klor i Dyreparken i Kristiansand. Politet fikk melding om dette 08.24.

Politet og brannvesenet er på stedet. Lekkasjen har funnet sted i badelandet i Dyreparken, og området er nå sperret av. Det er kontroll på situasjonen. Den øvrige Dyreparken er åpen for publikum.

- En person er utsatt for noe av kloren, men personen er ikke alvorlig skadd. Det sier innsatsleder Hans Waage i Agder politidistrikt til Dagbladet.

Politet har senere meldt om at en person er kjørt til sykehus for behandling.

Det er foreløpig ukjent hvor stor lekkasjen er.

Som følge av lekkasjen er badelandet foreløpig stengt, men resten av dyreparken er åpent for publikum, skriver politiet på Twitter.

Melbourne beordret lockdown:

På en pressekonferanse tirsdag morgen kommer det fram at Melbourne fra klokka 23.59 den 8. juli vil gå inn i en seks uker lang lockdown, melder The Guardian.

- Vi må være realistiske med tanke på omstendighetene vi står overfor. Vi må være klar over at dette ikke er over, sier delstatsminister i Victoria, Daniel Andrews.

Coronaviruset raser i Melbourne i Australia. Lørdag måtte myndighetene isolere beboerne i ni kommunale boligblokker og de 3000 beboerne må holde seg inne i fem dager.

Dagbladet kommer med mer.

Slipper ikke inn egne borgere:

I kampen mot coronaviruset har New Zealand begynt å hindre egne statsborgere i å komme hjem, og Air New Zealand har stanset billettsalget i tre uker.

Etter hvert som stadig flere newzealendere flykter fra coronaviruset andre steder i verden og prøver å komme seg hjem, har myndighetene besluttet å begrense hvor mange som får komme hjem om gangen.

Samtidig har det nasjonale flyselskapet Air New Zealand frosset salget av billetter i tre uker, og myndighetene er i dialog med andre flyselskaper for å begrense deres kapasitet.

I 67 dager på rad er det ikke registrert noen tilfeller av hjemlig smitte i landet, og de 22 tilfellene som fins, er alle blant folk som befinner seg i karantenesentrene for dem som er kommet til landet.

Nesten 6.000 mennesker befinner seg for tiden i den 14 dager lange karantenen i sentrene, mens 3.500 ventes i løpet av uka.

Boligminister Megan Woods sier at regjeringen arbeider med å sette opp flere karantenesentre i tillegg til de 28 som fins, men må være sikker på at de er egnet.

– Vår første prioritet er å stanse viruset ved grensa, så alle må i karantene eller overvåket isolasjon, sier hun og viser til at de registrerer at stadig flere newzealendere søker seg hjem.

Kun statsborgere og folk med lovlig opphold slippes inn i landet. Til sammen er det registrert 2.000 koronatilfeller og 22 døde i landet siden pandemien brøt ut.

(NTB)

USA vurderer å forby TikTok:

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, sier at USA vurderer å forby kinesiske sosiale medier-apper, deriblant TikTok.

- Jeg vil ikke komme ut før presidenten, men det er noe vi ser på, sier Pompeo i et intervju med Fox News.

TikTok selv opplyser til Reuters at de vil forlate Hongkong i løpet av noen dager. Det skjer bare noen dager etter at kinesiske sentralmyndigheter innførte en svært kontroversiell sikkerhetslov.

TikTok og andre teknologiselskaper som Facebook har nå sluttet å behandle forespørsler fra myndighetene om brukerdata fra regionen.

- I lys av nye hendelser, har vi besluttet å stoppe operasjonen av TikTok-appen i Hongkong, sier en talsperson for TikTok til Reuters.

Politiet advarer mot livsfarlig trend

Politiet advarer mot livsfarlig trend

dagbladet

- Sponser menneskesmugling:

Frp-leder Siv Jensen tar til orde for å straffeforfølge organisasjoner og rederier hvis de, slik hun ser det, bidrar til menneskesmugling i Middelhavet.

Til VG sier Jensen at hun har sett seg lei på Ocean Viking-saken.

– I praksis er dette et kynisk politisk spill, og hjelpeorganisasjoner er faktisk med på å sponse menneskesmugling, noe også rederier som leier ut skip til denne virksomheten, har ansvar for, sier Frp-lederen.

Utspillet kommer i kjølvannet av helgens nødssituasjon på redningsskipet Ocean Viking, som har hatt 180 migranter om bord. Migrantene ble reddet opp av skrøpelige båter i Middelhavet mellom 25. og 30. juni.

Skipet eies av norske Hoyland Offshore. Daglig leder i rederiet, Trym Jacobsen er uenig i kritikken.

– Dette må være første gang livredning blir gjort til noe moralsk galt. Det kan vi ikke anerkjenne. Når mennesker er i ferd med å drukne, er det en plikt å hjelpe, uavhengig av politisk eller religiøst ståsted, sier Jacobsen til VG.

(NTB)

Epsteins partner overført til New York:

Ghislaine Maxwell, som er anklaget for å ha rekruttert unge jenter til Jeffrey Epstein, er overført til et fengsel i New York.

Maxwell, Epsteins kjæreste gjennom mange år, ble pågrepet i New Hampshire i forrige uke etter å ha holdt seg i skjul i lengre tid etter at Epstein begikk selvmord i fengsel.

Maxwell, som er datter av den britiske avismagnaten Robert Maxwell, er siktet for å ha lokket unge jenter helt ned i 14-årsalderen til å ha sex med Epstein.

Påtalemyndigheten gjør det klart at de ikke vil at hun skal kunne løslates mot kausjon. De sier det er ekstremt høy risiko for flukt siden hun har pass fra tre land, er rik, har tallrike internasjonale kontakter og «overhodet ikke noen grunn til å ville bli i USA, der hun risikerer langvarig fengselsstraff».

(NTB)

Nye detaljer om pågripelsen

Nye detaljer om pågripelsen

dagbladet

FN-ekspert: USAs angrep på iransk general var ulovlig:

USAs droneangrep som tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani og ni andre i Bagdad i januar, var et brudd på folkeretten, mener en FN-topp.

USA oppga ikke tilstrekkelige bevis for noe umiddelbart forestående eller pågående angrep på amerikanske interesser for å rettferdiggjøre angrepet på bilkolonnen til Soleimani ved flyplassen i Bagdad, sier Agnès Callamard, som er FNs spesialrapportør på utenomrettslige henrettelser.

Callamard skal torsdag legge fram sin rapport om angrepet til FNs menneskerettighetsråd, ifølge Reuters. USA har ikke vært medlem av rådet på to år.

Soleimani var øverste leder av den iranske Revolusjonsgardens Quds-styrke og spilte en viktig rolle i Irans anstrengelser for å drive USA ut av Irak. USA anklaget ham for å ha vært hjernen bak Iran-vennlige militsers angrep på amerikanske styrker i regionen.

I sin rapport skriver Callamard at Soleimani var ansvarlig for Irans militærstrategi og aksjoner både i Syria og Iran, men så lenge han ikke utgjorde en umiddelbar fare, var USAs framgangsmåte ulovlig.

(NTB)

Israel stenger ned igjen :

Israel gjeninnførte en rekke tiltak mot coronaviruset etter at det oppsto nye utbrudd med hundrevis av nye smittetilfeller daglig.

Selv om svært få har dødd eller er blitt alvorlig syke, stengte myndighetene igjen barer, nattklubber, svømmebasseng, treningssentre og konserthaller.

Restauranter kan bare ha 20 gjester innendørs, synagoger og moskeer kan bare slippe inn 19, og busser får ikke ha mer enn 20 passasjerer.

– Pandemien sprer seg. Det er så klart som sola, sa statsminister Benjamin Netanyahu i sitt «coronakabinett».

Tilstanden er alvorlig for 90 pasienter, men det tallet kan fort stige, sier han og legger til at om det ikke handles nå, kan Israel få tusen eller flere alvorlig syke innen få uker.

En ny smittebølge har rammet Israel siden nedstengningen i forbindelse med det første utbruddet ble delvis opphevet i mai.

Eksperter legger skylden for den nye utviklingen på vanlige folk, som i mange tilfeller ikke vil bruke munnbind. Men de peker også på at Israel har gjennomført mange flere tester enn de fleste andre land.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.