Nyhetsstudio

- Sikringsarbeidet avsluttes

Sikringsarbeidet avsluttes onsdag morgen på grunn av væromslaget, opplyser Forsvaret.

Det er meldt kraftig vind med vindkast på opptil 35 meter i sekundet i Rogaland og Hordaland i løpet av onsdag kveld og natt til torsdag. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for området.

Endringen i været medfører økt risiko for personell, ytterligere materiellskader og belastning på ankerfestene til Rambiz, heter det i en oppdatering på Forsvarets nettsider.

Kranlekteren har de siste dagene bidratt i sikringsarbeidet av fartøyet der det blant annet har blitt strukket kjettinger rundt baugen og akterut på skipet inn mot land.

Fregatten har ligget i ro det siste døgnet, og det arbeides videre med sikringsarbeidet på land utover onsdagen. Det innebærer innfesting og stramming av kjettingene på landsiden.

Forsvaret opplyser at det er tungt utstyr som benyttes i sikringsarbeidet, og arbeidet er tidkrevende.


Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Studioet fortsetter under annonsen

Brexit: Ny frist 22. mai - eller 12. april

EUs toppmøte i Brüssel kom ved 23-tiden torsdag med et nytt, todelt tilbud til Storbritannia.

Landet kan få forlenget fristen med å gå ut av EU fra 29. mars til 22. mai under forutsetning at det britiske parlamentet i løpet av kommende godkjenner avtalen som EU har gjort med Theresa Mays regjering.

Dersom avtalen blir stemt ned for tredje gang, er EUs endelige brexit-frist 12. april

Facebook: Kunstig intelligens bommet på New Zealand-video


Facebook forsøker å forklare hvorfor nettverkets kunstige intelligenssystem ikke automatisk fanget opp videoen av massakren på New Zealand.

Mediegiganten har fått kritikk for ikke å ha handlet raskt nok for å fjerne videoen av angrepet, som gjerningsmannen strømmet direkte på Facebook. Over 50 mennesker ble drept i terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch for en uke siden.

Videoen ble raskt spredt på internett.

- Akkurat denne videoen ble ikke oppdaget av våre automatiske detektorsystemer, sier Guy Rosen, Facebooks visepresident for produktstyring, i en bloggpost.

Systemene er trent gjennom store volumer med lignende innhold, men i dette tilfellet var ikke det nok, ettersom slike angrep er sjelden.

En annen utfordring er å få kunstig intelligens til å skille mellom slikt materiale og «visuelt lignende, uskyldig innhold», slik som videospill som strømmes i sanntid, ifølge Rosen.

Facebook har tidligere opplyst at den 17 minutter lange videoen ble sett av færre enn 200 brukere da den ble strømmet direkte, og at ingen brukere rapportere videoen mens massakren pågikk. Videoen ble totalt sett rundt 4.000 ganger før den ble fjernet fra Facebook.

I løpet av det første døgnet stanset Facebook over 1,2 millioner forsøk på opplasting av videoen av angrepet. Rundt 300.000 versjoner av videoen ble fjernet etter at den var lastet opp på det sosiale nettverket.

Facebook har vært i hardt vær i kjølvannet av terrorangrepet i Christchurch, og på New Zealand har flere selskaper fjernet sine annonser på det sosiale nettverket.

(NTB-AP).

IKKE SMART NOK: Facebooks kunstige intelligens fanget ikke opp massakrevideoen fra New Zealand. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.

Forfatterpris til Lars Svisdal (33)

Lars Svisdal (33) fra Sunndal får Tarjei Vesaas' debutantpris for romanen «Seg til inkjes»

- Selvsagt er det en stor ting å få denne prisen. Jeg har skrevet med overlegg lenge. Veldig lenge. At det finnes en verdi for andre i skapningen alle disse årene har gitt, er på et nivå forbløffende, sier Svisdal.

Prisvinneren ga ut sin debutroman på Gyldendal forlag i fjor høst, og som tittelen tilsier er boken skrevet på nynorsk. Handlingen foregår i et bygdemiljø der konfliktene som utspiller seg er nedarvet gjennom generasjoner.

Redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal Forlag, Kari Marstein, sier at debutantprisen henger høyt.

– Lars Svisdal er en svært begavet debutant, og jeg er ikke i tvil om at dette er begynnelsen på et viktig forfatterskap. Det er veldig stilig at tildelingen av Vesaas' debutantpris bekrefter dette.

Tarjei Vesaas’ debutantpris er en norsk litteraturpris som hvert år blir delt ut til årets beste skjønnlitterære debutant. Prisen ble opprettet i 1964 med pengene Tarjei Vesaas mottok som vinner av Nordisk råds litteraturpris dette året.

Sigmund Jakobsen, Jan Erik Vold og Tor Obrestad var de tre første som fikk prisen.

I fjor var det Zeshan Shakar som vant for sin roman «Tante Ulrikkes vei».

Det er den Norske Forfatterforening som deler ut prisen, som i år skal overrekkes søndag 24. mars.

(NTB).

FORFATTERHØVDING: Tarjei Vesaas (1897-1970) ga prispengene fra Nordisk Råds litteraturpris til en etterhvert prestisjefylt debutantpris for norske forfattere. Arkivfoto: Knoblauch/NTB Scanpix (1957).

Facebook lagret 200 - 600 millioner passord

Facebook innrømmer at selskapet har lagret ukrypterte passord fra millioner av brukere på sin egen server.

Nettstedet KrebsOnSecurity skrev torsdag at flere hundre millioner Facebook-brukere har fått sine passord lagret i en server som er søkbar for tusenvis av ansatte hos mediegiganten.

Facebook sier til nettstedet at en pågående gransking så langt ikke har gitt noen indikasjon på at de ansatte har misbrukt tilgangen til slik informasjon.

- Bare for å gjøre det helt klart, disse passordene var aldri synlige for noen utenfor Facebook, og vi har ikke funnet beviser for at noen internt hos oss har misbrukt dem eller på feilaktig grunnlag har skaffet seg tilgang til dem, sier Pedro Canahuati i Facebook.

Opptil 600 millioner
Kilder hos Facebook opplyser at granskingen så langt tyder på at passordene til mellom 200 og 600 millioner brukere ble lagret på serveren, som over 20.000 ansatte hadde tilgang til.

Lagringen skal ha funnet sted tilbake til 2012, og ifølge KrebsOnSecurity har Facebooks ingeniører og utviklere siden den gang foretatt rundt 9 millioner søk etter dataelementer som inneholder brukerpassord i ren tekst.

Facebook vil ikke kommentere disse opplysningene, men sier at det hittil ikke er avdekket at noen har søkt spesifikt etter passord.

(NTB-AP-AFP).

INNRØMMER LAGRING: Opptil 600 millioner åpne passord til brukere er lagret og er åpne for innsyn for Facebook. Foto: AP/NTB Scanpix.

Brasil: Ekspresident pågrepet for Operasjon Bilvask

Brasils tidligere president Michel Temer er pågrepet, anklaget for å ha ledet en kriminell organisasjon som drev med hvitvasking og underslag.

78-åringen ble pågrepet i São Paulo torsdag morgen. Temer var Brasils minst populære leder noensinne og gikk av som planlagt 1. januar i år da ytre høyresidens Jair Bolsonaro (64) tok over etter å ha vunnet presidentvalget.

Korrupsjonsanklagene mot Temer har hengt over ham i flere år, men torsdagens utvikling omtales som dramatisk.

Pågripelsen er et ledd i den omfattende korrupsjonsskandalen som siden 2014 er rullet opp i Brasil, kjent som Operasjon Bilvask.

Titalls politikere og næringslivsledere er fengslet som følge av skandalen, som omfatter oljegiganten Petrobras og andre store selskaper.

Energiminister pågrepet
Påtalemyndigheten i Rio de Janeiro opplyser at dommeren som har ansvaret for Operasjon Bilvask, utstedte arrestordrer mot Temer, tidligere gruve- og energiminister Moreira Franco og seks andre torsdag.

Etterforskningen av Temer har avdekket «en kriminell organisasjon i full drift, involvert i konkrete handlinger med tydelig alvorlighetsgrad», ifølge påtalemyndigheten.

(NTB-AP-AFP).

PÅGREPET: Brasils forrige president Michel Temer blir ført bort i bil etter pågrpelsen i Sao Paulo torsdag. Mariana Mendez, BANDTV / AFP / NTB Scanpix.

Hedmark: Husbrann - mann til sykehus

En mann i 50-årene ble torsdag ettermiddag fløyet til Ullevål sykehus etter brann i en enebolig i Løten i Hedmark.

Politiet fikk melding om brannen like etter klokka 16.

- Det er full fyr i en enebolig og brannvesenet jobber fremdeles med slokningsarbeidet. Vi har også fått melding om at boligen har et uthus med sauer like i nærheten, men det er ikke noe fare for at brannen skal spre seg dit, opplyste operasjonsleder Sidsel Svarstad i Innlandet politidistrikt til NTB like før klokka 18.

Ved 20-tiden hadde brannvesenet kontroll på brannen og arbeidet med etterslokking.

(NTB).

Snøskredfare over store deler av landet

Både våt snø og nysnø fører til økt snøskredfare over store deler av landet fredag.

Varslingstjenesten Varsom.no melder fredag om betydelig snøskredfare over store deler av landet.

Unntakene er Hallingdal, Vest-Telemark, Heiane og Nordenskiöld Land på Svalbard. Der er faregraden moderat.

På Sunnmøre vil mildværet trekke høyere opp i fjellet og gi fare for våte skred. Dette gjelder også for Hardanger og Voss. I store deler av Nord-Norge, Vestlandet og det sentrale Sør-Norge kan naturlig utløste skred ventes.

Så langt i vinter har sju personer omkommet som følge av snøskred. Det gjør årets skredvinter til den dødeligste på fem år. Kun den siste uken har det skjedd flere skredulykker rundt om i landet.

Onsdag ble to personer tatt av et snøskred i Lofoten, etter at et skred gikk i Vågan kommune, og en person ble skadd. Tirsdag gikk det et snøskred i Hemsedal, uten at noen ble tatt.
Forrige lørdag ble fem personer tatt av et snøskred på Kvaløya i Troms, og en mann ble alvorlig skadd som følge av hendelsen.

Snøskredvarslingen ber folk om å unngå ferdsel i skredterreng.

(NTB).

Hordaland: Politiet krasjet to ganger i trafikkaos

Politiet i Bergen krasjet to ganger i forbindelse med trafikkaos på Askøy torsdag ettermiddag. En politimann ble kjørt til Haukeland universitetssjukehus.

Politiet rykket ut i forbindelse med en trafikkulykke på Askøybroen rundt klokka 15.30, skriver Bergensavisen.

På vei til broen veltet en politimann på motorsykkel i Lyderhorntunnelen. Han ble deretter kjørt til Haukeland universitetssjukehus med ukjent skadeomfang.

Denne trafikkulykken medførte nok en utrykning fra politiet. En av politibilene på vei til ulykkesstedet kolliderte med en personbil like utenfor tunnelen. Ingen personer ble skadd, men begge bilene ble tauet bort.

Begge kollisjonene er rutinemessig meldt til Spesialenheten for politisaker.

(NTB).

Charlie Dan Lind (22) er død

En 56 år gammel vogntogsjåfør fra Litauen ble torsdag dømt til tre måneders fengsel etter en ulykke i Balsfjord i januar. Samme dag døde mannen som ble påkjørt.

Sjåføren er også utestengt fra å kjøre i Norge de neste tre årene, melder NRK.

Ulykken skjedde på E8 i Balsfjord 7. januar i år. Den litauiske sjåføren mistet kontrollen over vogntoget som ikke var skodd for forholdene i Troms, og hengeren kom over i motgående kjørefelt. Hengeren traff bilen til 22 år gamle Charlie Dan Lind, som har ligget i koma siden ulykken. Torsdag døde han av skadene han pådro seg, melder NRK.

Ifølge 56-åringens forsvarer, advokat Ulf Hansen, vil sjåføren neppe anke dommen ettersom soningstiden snart er gjennomført.

– Retten har lagt til grunn at han har vært uaktsom, men ikke grovt uaktsom. Det er en grei dom å leve med, sier Hansen.

56-åringen erkjente skyld etter veitrafikkloven, men nektet skyld etter straffeloven.

Aktor, statsadvokat Tor Børge Nordmo, la ned påstand om fengsel i fire måneder da saken var oppe for retten 12. mars. Det ble også lagt ned påstand om oppreisningserstatning, men dette ble 56-åringen frifunnet for da retten mener tiltalte ikke har opptrådt grovt uaktsomt.

– Charlie Dan døde i dag og tok en bit av hjertet mitt med seg. Sorgen er så ubeskrivelig vond, skriver Ramona i en sms til iTromø torsdag ettermiddag.

Videre skriver hun:

– Tankene mine går til de handlingslammede politikerne og samferdselsministeren som i årevis har kjent til utfordringen vi har med vinterveier, og likevel valgt ikke å gjøre endringer som kunne forhindret denne ulykken. Vi får ønske hverandre hell og lykke til neste vinter. I dag min sønn, hvem blir den neste?

VG-journalist jobber ikke aktivt med egne saker

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy jobber ikke med egne saker etter gårsdagens TV 2-reportasje, opplyser VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Dagens Næringsliv.

- Lars Joakim Skarvøy er nå på jobb for å være tilgjengelig for ledelsen i forbindelse med gjennomgang av saken, skriver hun i en e-post til avisa.

Deretter bekrefter hun at han ikke jobber aktivt med sine egne saker.

I går fortalte Sofie sin versjon av hva hun mener skjedde da hun danset med AP-politiker Trond Giske på Bar Vulkan i februar.

Hun mener VG-journalist Skarvøy publiserte et feilaktig sitat som skapte feil bilde av hva som faktisk hadde skjedd mellom henne og Giske.

Etter det varslet VG at de nå gjennomgår saken internt.

Ifølge DN ble den siste saken Skarvøy hadde byline på publisert onsdag ettermiddag klokka 17.02.

Det er sjefredaktør i VG, Gard Steiro, som svarer for Skarvøy. Han har ikke besvart DNs henvendelser i saken.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Allerede i 2017 slo hun alarm over hvordan VG-journalisten jobbet med Giske-saken

Allerede i 2017 slo hun alarm over hvordan VG-journalisten jobbet med Giske-saken

dagbladet.no
Jenny Mina Rødahl, Øystein Andersen og Mina Janssen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.