Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Coronaviruset har fått navnet Covid-19:

Navnet på det fryktede coronaviruset som herjer i Kina og flere steder i verden, er klart:

Covid-19. Det var Verdens helseorganisasjon (WHO) som døpte viruset tirsdag.

WHO innledet i dag et møte om viruset, som skal gå over flere dager. Der ble det blant annet kalt en trussel mot verden, ifølge NTB.

WHO opplyser også at en vaksine kan bli klar først om 18 måneder - altså ett og et halvt års tid.

Dagbladet kommer med mer.

Studioet fortsetter under annonsen

Grande fikk viljen sin: Venstre sa nei til aktiv dødshjelp:


Venstre kunne komme til å gå inn for et klart ja til aktiv dødshjelp i det nye prinsipprogrammet som blir vedtatt på landsmøtet i helga. Slik ble det ikke – noe avtroppende partileder Trine Skei Grande er glad for.

Hun advarte mot forslaget som tok til orde for «eutanasi under strenge forutsetninger». Grande gikk selv på talerstolen og advarte mot et slikt vedtak. Hun innledet med å si at det var Venstre som fjernet lovforbudet mot selvmord i Norge i 1902, men framholdt at det er en grense for hva staten «må, kan og bør organisere».

-I dag er det veldig mange som får hjelp til å avslutte livet, sa Grande og viste til leger som i samråd med pårørende «skrur opp smertepumpa eller skrur av apparatet». Dette er et typisk eksempel på en vanskelig sak som staten ikke bør organisere, sa hun.

Også avtroppende nestleder Ola Elvestuen og helsepolitisk talsperson Carl-Erik Grimstad var oppe på talerstolen og advarte mot vedtaket.

Landsmøtet vedtok i stedet å slå fast i prinsipprogrammet at enhver har rett til å «avslutte medisinsk behandling, også når dette medfører en framskynding av døden». Det er første gang siden 2007 at Venstre vedtar et nytt prinsipprogram.

Et prinsipprogram må ikke forveksles med handlingsprogrammet som endres jevnlig og senest i forbindelse med stortingsvalg.

Venstre utvider retten til selvbestemt abort :

Venstre vil utvide retten til selvbestemt abort. Men et forslag om å fastsette en ny grense til uke 18. i svangerskapet, falt med 86 mot 101 stemmer. I dag er abortgrensa satt ved 12. uke.

Prinsipprogrammet til Venstre har vært uforandret siden 2007, men helgas landsmøte på Gardermoen vedtar et nytt. Ved siden av utvidet rett til abort, er spørsmålet om aktiv dødshjelp og norsk medlemskap i EU blant sakene som det knytter seg størst spenning til utfallet av.

Flertallet i komiteen som laget utkastet til prinsipprogram ønsket ikke å fastsette en bestemt grense, men kun slå fast at retten til selvbestemt abort skal utvides slik at færre kvinner skal måtte møte i abortnemnd.

-Vi ønsket ikke å konkretisere en spesifikk uke. Det spørsmålet er for et partiprogram og ikke for et prinsipprogram. Vi vil at dette prinsipprogrammet skal stå seg i 10, 15 og 20 års tid, sa Sofie Høgestøl, som snakket på vegne av flertallet i programkomiteen.

Landsmøtet stemte for dette.

Et prinsipprogram må ikke forveksles med handlingsprogrammet som endres jevnlig og senest i forbindelse med stortingsvalg.

Unge Venstres leder Sondre Hansmark tok dissens i komiteen. Han slo fast at kvinner bør sikres rett til fri abort fram til 18. uke og at dette hører hjemme i Venstres prinsipprogram.

Han viste til at mer enn 90 prosent av kvinnene som ønsker abort etter uke 12 og dermed må møte i abortnemnd, får godkjent svangerskapsavbrudd.

-Nemndsystemet henger igjen fra fortiden. Det er et gammeldags system som vi må gjøre endringer i. Beslutningen bør plasseres der den hører hjemme: Hos kvinnen, sa Hansmark – men fikk altså ikke landsmøtets flertall med seg.

Tog evakuert etter funn av mistenkelig koffert:

Et tog på Nyland togstasjon i Oslo er evakuert etter funn av en mistenkelig koffert.

- Vi har akkurat fått melding om det. Det er de ansatte om bord som selv har besluttet å evakuere toget etter funn av kofferten. Nødetatene er på vei, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Marianne Heidenstrøm, til Dagbladet.

Pressevakt i Vy, Gina Sholz bekrefter hendelsen. Hun forteller til Dagbladet at samtlige passasjerer har forlatt toget, og at de avventer politiets undersøkelser.

- Jeg kan ikke si noe mer om kofferten annet enn at de ansatte så det nødvendig å evakuere toget, sier hun til Dagbladet.

Sholz er ikke kjent med at hendelsen for umiddelbare konsekvenser for trafikken på stedet.

Har du bilder eller opplysninger i saken? Tips oss på 2400@db.no eller ring 2400 000.

Ti nye coronatilfeller i Arendal:

Lørdag ettermiddag melder Arendal kommune om ti nye smittetilfeller. Til sammen er nå over 300 personer satt i karantene i kommunen.

- Noen av de ti kan knyttes tilbake til festen på Hove, mens de resterende er knyttet til en fest med voksne i Froland 19. september. På denne festen var det til stede en person som i ettertid viste seg å være smittet uten å vite det under festen. Denne personen er allerede registrert i tidligere smittetall, skriver kommunen på sine nettsider.

Kommunen skriver at de nå jobber med å kartlegge nærkontakter til de ti nye smittede.

- Det er et godt tegn at alle de ti personene er nærkontakter som kommunens smitteoppsporingsteam allerede kjente til. Det betyr at det er mindre risiko for at de har smittet andre. Dette viser at rask smitteoppsporing er viktig i jobben med å hindre videre spredning av viruset, legger kommunen til.

Totalt antall som er eller har vært smittet i Arendal, er 75 personer. Totalt antall som på nåværende tidspunkt er bekreftet smittet, er 34, opplyser kommunen.

Norsk Tipping har tekniske problemer:

- Vi opplever dessverre tekniske problemer med våre tjenester for øyeblikket. Dette gjelder også oversikt på mine spill. Det jobbes med å rett feilen, vi beklager de ulemper dette medfører! skriver Norsk Tipping på sine nettsider lørdag ettermiddag.

Erna til FN: - Sjokkert:

Norges statsminister Erna Solberg (H) talte i kveld til FNs generalforsamling.

Solberg deltok ikke fysisk under møtet, som avholdes i FN-bygningen i New York, men talte til generalforsamlingen via video.

I talen trakk hun blant annet fram hvordan kvinner og jenter rammes av den pågående coronapandemien, og manet også til mer internasjonalt samarbeid.

- Jeg er sjokkert og lei meg av den økende volden mot kvinner og barn, som et resultat av de pågående nedstengningene, sa Solberg i talen.

Se et utdrag av talen i klippet over.

Kvinner forbrent etter solarium-sabotasje:

Tre kvinner fikk andregrads forbrenning etter å ha benyttet et solarium i Fredrikstad. Solstudiokjeden mistenker sabotasje og vil politianmelde saken.

To kvinner hadde uavhengig av hverandre vært i samme solstudio, den ene torsdag og den andre fredag. Begge gikk til legevakten for å bli behandlet for forbrenning.

- Det er helt forferdelig. Det brenner, koker og svir i huden i ansiktet, på hendene og overarmen. Jeg har ligget med frosne wokposer i ansiktet for å kjøle ned huden, forteller den ene av kundene, en kvinne i begynnelsen av 50-årene, til Fredriksstad Blad.

Den som drev solstudioet hadde kontaktet henne og fortalt at to av filtrene på de fire ansiktssolene hadde blitt stjålet.

Den yngste av de to, en kvinne i 20-årene, tok også 20 minutter sol i det samme rommet fredag.

Daglig leder Thorbjørn Frantzen i solstudiokjeden opplyser at de har video og personalia på en bestemt person som var inne på det aktuelle rommet i halvannen time.

- Han benyttet solen i 20 minutter. Resten av tiden må han ha benyttet på å fjerne glassfilteret. Han har rett og slett koblet om sikkerhetssystemet, sier Frantzen, og legger til at de kommer til å politianmelde saken.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: Greg Wood / AFP / NTB

NTB: Oslo vurderer nye innstramminger:

Oslo kommune skal vurdere å forby samlinger på flere enn fem personer, og stanse innslipp til utesteder klokka 22.00.

Det opplyser kilder til NTB.

Fra før forbyr Oslo private samlinger på flere enn ti personer, og norske myndigheter har stengt alle restauranter, puber og barer klokka 24.00.

Dagbladet oppdaterer saken.

NYE TILTAK: Oslo kommune skal vurdere ytterligere to kraftige innstramminger, ifølge NTB. Foto: NTB

Syklist fløyet til sykehus etter kollisjon:

En syklist er fløyet til Ålesund sykehus med luftambulanse etter å ha kollidert med en bil lørdag ettermiddag. Det melder Møre og Romsdal politidistrikt.

Skadeomfanget er ukjent.

Kollisjonen fant sted ved flyplassen på Gossen i Akura kommune.

Smitte på 44 fly i september:

Folkehelseinstituttet får varsler dersom det oppdages coronasmitte på offentlig kommunikasjon. Ifølge FHIs oppdaterte liste, er det påvist coronasmitte hos reisende på 44 fly innenlands og til og fra Norge så langt i september.

For busser er tallet fem, mens det er oppdaget smitte på ett tog og én buss.

24 smittefly: - Skummelt

24 smittefly: - Skummelt

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.