Nyhetsstudio

Angelica Hagen

Flere ildspåsettelser i Oslo:

Det har i løpet av natta blitt meldt om flere branntilløp i Oslo, og politiet mistenker at det er påsatt. Det skriver Aftenposten.

Klokka 00.07: Brann i en bil i Sannergata. Politiet meldte at det trolig var tent på under bilen.
Klokka 04.05: Branntilløp i søppelkasse i Gøteborggata ved Sofienbergparken.
Klokka 04.23: Branntilløp i container i Gøteborggata.
Klokka 04.45: Branntilløp på Sofienberg.
Klokka 05.07: Branntilløp på Torshov.
Klokka 05.20: Branntilløp på Torshov.

- Det er åpenbart at det er noen som har tent på. Alle ildspåsettelsene er i et såpass lite område at vi mistenker at det er samme person, selv om vi ikke kan utelukke at det er flere som har gjort dette sammen, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til Aftenposten.

Studioet fortsetter under annonsen

Østerrike stopper italienske tog:

De østerrikske statsbanene ÖBB stanser all togtrafikk til og fra Italia etter at to passasjerer som mistenkes for virussmitte, ble stanset på grensa.

Det var et tog på vei fra Venezia til München i Tyskland som ble sjekket søndag kveld da det kom til Østerrike med to tyske kvinner med feber.

Da toget kom til grensa ved Brennerpasset, var ÖBB allerede informert av det italienske togselskapet om kvinnene, som var satt i isolat i en avlukket del av toget, og som først nektet å gå av.

Hvor lenge togforbindelsen med Italia, som for øvrig også berører tog til Tyskland, blir suspendert, er uklart.

(NTB-AP)

Frontulykke i Våler:

To biler har klollidert på Hobølveien i Våler i gamle Østfold. det skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Terje Skaftnes i Øst politidistrikt sier til Dagbladet at to personer er fraktet til sykehuset på Kalnes.

Skadeomfanget er foreløpig uklart.

Une Bastholm innstilt som MDG-leder:

Une Bastholm er innstilt som leder i Miljøpartiet de Grønne (MDG). Det skriver Aftenposten.

Hvis hun blir valgt, blir hun partiets første leder. Tidligere har de bare hatt talspersoner.

Lan Marie Berg og Arild Hermstad er innstilt som nestledere, ifølge avisa.

Bastholm og Hermstad er i dag talspersoner for partiet.

Innstillingen var enstemmig, opplyser partiet i en pressemelding søndag.

– Jeg er utrolig ydmyk og glad for å få denne tilliten. Mitt mål er å gjøre De Grønne til et bredt, grønt og moderne folkeparti, sier Bastholm, ifølge NTB.

Valgkomiteen gjennomførte flere intervjuer før de landet på de tre.

– Valgkomiteen får svært gode tilbakemeldinger på den sittende ledelsen, og det har derfor vært naturlig å vektlegge kontinuitet tungt i vår innstilling ved å gi Une Bastholm og Arild Hermstad fornyet tillit i toppledelsen, sier leder Endre Borgen Mæland for MDGs valgkomité.

– Vi tror Lan Marie Berg med sin erfaring og profil vil utfylle dem på en svært god måte, og at de i samarbeid med partisekretær Torkil Vederhus vil legge grunnlaget for at partiet vil gå inn i en valgkamp med en slagkraft norsk politikk aldri før har sett, sier han videre.

Valgkomiteens innstilling på øvrige nasjonale tillitsverv vil foreligge senest 16. mars. Selve valget skjer på MDGs landsmøte 24.–26. april.

(©NTB)

Une Bastholm er innstilt som leder i MDG. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ambulanse krasjet under utrykning :

I Balsfjord i Troms kolliderte en ambulanse med en personbil søndag ettermiddag. Ambulansen var under utrykning.

- Pasienten som var i ambulansen er løftet over i en annen ambulanse. Jeg vet ikke hva slags oppdrag ambulansen var ute på, men det er nærliggende å tro at det er snakk om en akutt-tur inn til UNN, sa operasjonsleder Rune Nilsen i Troms politidistrikt til Dagbladet.

I en oppdatering rundt klokka 17.10 opplyser politiet at ingen kom til skade i sammenstøtet, og at det er snakk om mindre materielle skader.

- Diskriminering av kinesere i Sverige:

Expressen melder om en rekke tilfeller der kinesere skal være utsatt for diskriminering i Sverige, på grunn av frykten for coronaviruset.

Frykten arter seg blant annet gjennom at kinesiske barn kalles «virus» på skolen, medpassasjerer som flytter seg fra asiater på T-banen, og en en restaurant i Göteborg som utestenger kinesiske kunder. Innehaveren av en mongolsk restaurant opplyser at halvparten av kundene har forsvunnet.

John Hamben, talsperson for Kinesiska Riksförbundet, er tilbakeholden med å kalle reaksjonene for diskriminering.

- Det er vel snarere selvforsvarsmekanismen som slår inn, sier han til Expressen.

Buss veltet på Geilo - fem ble innesperret:

Sør-Øst politidistrikt meldte søndag om et trafikkuhell i Skurdalsvegen på Geilo. En buss veltet over på siden med fem passasjerer.

- Det skal ikke være noen skadde i bussen, men de kommer seg ikke ut av bussen. Nødetatene og tungbilberger er på vei, skriver politiet på Twitter.

Sigurd Fossgård i Hol brannvesen sier til Dagbladet at ulykken er under kontroll like etter klokka 14.

- De som var om bord er ute. Ingen av dem er skadd, sier Fossgård.

Bussen skal ikke være til hinder for trafikken i området.

- Coronaviruset er historiens verste helsekrise for Kina:

Kinas president Xi Jinping har kommet med nye uttalelser om situasjonen med coronaviruset. Han beskriver nå situasjonen som historiens verste helsekrise for Kina.

- Viruset har den raskeste og største spredningen, og det har vært det vanskeligste å forebygge og få kontroll på, sier Xi ifølge Al Jazeera som siterer den kinesiske rikskringkasteren CCTV.

De siste tallene viser at nesten 2500 personer har mistet livet som følge av viruset. Kinesiske myndigheter opplyste lørdag at det totale antallet smittede personer i Kina er nå nesten 77.000.

Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen er død:

Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen er død. Han ble 82 år gammel, opplyser Wilhelmsen-gruppen i en pressemelding.

Wilhelmsen gikk bort lørdag. Han etterlater seg kona Ninni, tre barn og åtte barnebarn.

Mann i 60-åra funnet død i fjæra i Tromsø:

Politiet i Troms melder om funn av en død person i Tromsø. Mannen skal være funnet rett nord for opplevelsessenteret Polaria.

- Vi er på stedet og gjør undersøkelser, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Per Arve Aas opplyser til Dagbladet at mannen ble funnet av en tilfeldig forbipasserende klokka 09.32. Avdøde er en mann i 60-åra. Det er ikke mistanke om noe kriminelt bak dødsfallet, men funnstedet og omstendighetene gjør at politiet etterforsker/undersøker saken.

Avdøde blir obdusert til uka, og pårørende blir varslet.

- Krimteknikere er på stedet, sammen med patrulje. Vi tar avhør av melder, forteller Aas, som ikke vil gå nærmere inn på hvem den avdøde kan være.

- Vi har en formening om hvem det er, men vil ikke gå ut med det nå, sier operasjonslederen.

Nordeas nett- og mobilbank hadde problemer:

SISTE: Nordeas pressevakt Simen Thorsen opplyser klokka 14.00 at problemene er løst. Nett- og mobilbanken fungerer som normalt igjen.

- Det var en teknisk feil, sier Thorsen til Dagbladet.

Opprinnelig melding:

Nordeas nett- og mobilbank har i morgentimene problemer.

- Det stemmer, det er ustabilitet i tjenestene. Mange får ikke logget seg inn, mens andre kommer inn, men får ikke fullstendig kontooversikt, sier Nordeas pressevakt Simen Thorsen til Dagbladet.

- Vi jobber med å rette feilen så fort som mulig, sier Thorsen, som opplyser at banken så langt ikke vet hva som er galt.

Det er liknende problemer også i Danmark og Sverige. Danmarks Radio melder at over halvannen million kunder er rammet, mens Aftonbladet meddeler at Nordea i Sverige ikke har noe estimat for når tjenesten er oppe og går som normalt igjen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.