Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Feil på Skøyen stasjon ordnet:

SISTE: Bane NOR opplyser i 09.55-tida at feilen er rettet. Passasjerer må imidlertid fremdeles regne med forsinkelser og innstillinger.

Opprinnelig melding:

Det er ifølge Bane NOR full stopp på Skøyen stasjon på grunn av jordfeil. Fordi alle tog vestover må gjennom stasjonen, får stansen store konsekvenser for togtrafikken.

Så vel Bergens- som Stavanger-toget er rammet. Det er også alle lokallinjene gjennom stasjonen.

- Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane NOR.

Studioet fortsetter under annonsen

Melding om bil som har kjørt på flere fotgjengere:

Vest politidistrikt har fått melding om en bil som har kjørt på flere fotgjengere ved Gjermundshavn fergekai.

Politiet har kontroll på føreren av bilen.

Dagbladet oppdaterer saken.

Avklaring om julefeiring i morgen:

Regjeringen kommer med avklaringer om årets julefeiring i morgen, tirsdag, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Rådene er rettet inn mot hvordan man kan planlegge juleselskap, hvor mange man kan invitere og andre spørsmål mange ønsker svar på.

Svenske avgangselever mistenkt for å spre smitte med vilje:

Videregåendeelever i Östersund mistenkes for å ville spre coronasmitte for å skaffe seg flokkimmunitet i tide til å kunne delta i avgangsfestene før sommeren.

Politiet har satt i en gang en gransking av saken, melder SVT Jämtland. Det er foreløpig ingen som har anmeldt saken, men politiet gransker saken på eget initiativ.

Politiet har så langt ikke noen enkeltpersonen i kikkerten, men skal se nærmere på miljøer i avgangsklassene. Hensikten med elevenes aksjon var angivelig å bli påført smittet og oppnå såkalt flokkimmunitet, slik at de kunne feire avslutningen av videregående – tilsvarende norsk russefeiring.

Opplysningene kommer helt overraskende på skolemyndighetene i området.

- Dette er helt nytt for oss. Vi har sett det mediene skriver, men ennå ikke blitt kontaktet av politiet. Vi har heller ikke hørt fra nasjonale smittevernmyndigheter, sier Micael Cederberg ved Jämtlands gymnasforbund.

Han vil nå ta kontakt med alle rektorer i organisasjonen og be dem melde tilbake.

(NTB)

129 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus:

Mandag var 129 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på seks pasienter fra dagen før.

19 av pasientene får respiratorbehandling. Det er like mange som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

109 av coronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, ti er innlagt i Helse vest, seks er innlagt i Helse Midt-Norge og fire er innlagt i Helse nord.

Mandag var det registrert 35 828 coronasmittede personer her i landet, ifølge foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Gutt til Ullevål med kuttskader:

Oslo politidistrikt fikk klokka 11.33 mandag flere meldinger om et slagsmål på Lindeberg. Ifølge meldingene skal flere personer skal ha løpt fra stedet i alle retninger.

- Litt senere fant vi en skadet gutt i tenårene i en buss ved Furuset senter. Han var trolig blitt skadet med en skarp gjenstand, og ble kjørt til Ullevål sykehus, sier operasjonsleder Andre Krokenes til Dagbladet.

Skadeomfanget er fortsatt ukjent.

Politiet har nå patruljer både på Lindeberg og på Furuset, og forsøker ifølge operasjonslederen å få tak i så mange vitner som mulig.

Cirka klokka 12.15 opplyser politiet at en ungdom er pågrepet, mistenkt for å ha vært involvert i hendelsen.

Frigir navn etter trafikkulykke:

Det var Stig Sæveland (39), bosatt på Bryne, som mistet livet i trafikkulykken på Buevegen lørdag. Det opplyser politiet.

Ulykken mellom en personbil og en lastebil skjedde mellom Oslandsvatnet og Litlavatnet i Bjerkreim.

Sjåføren av personbilen ble fraktet til Stavanger universitetssjukehus, men livet sto ikke til å redde.

Hans pårørende er varslet, og navnet frigis i samråd med dem.

Nakstad svarer leserne:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på lesernes spørsmål i Dagbladet TVs sending fra klokka 11.00 mandag.

Du kan sende inn dine spørsmål på Dagbladet TVs Facebook-side her.

Søndag sa Nakstad at den andre bølgen trolig er over toppen, og at det går nedover i mange kommuner. Han advarte samtidig om at det fort kan svinge opp igjen.

- Du sa at den andre bølgen trolig er over toppen. Hva betyr det?

- Det betyr at grafen, som viser utviklingen dag for dag, viser en nedgående trend. Det betyr imidlertid ikke at situasjonen er lik for hele landet. I noen kommuner stiger smitten faktisk, og i Oslo har den heller ikke gått ned, men flatet ut. Men grafen viser at smitten generelt sett går nedover i Norge.

- Hvis du skulle kommet med et estimat her og nå; når vil vi være tilbake til normalen?

- Ingen av oss har fasiten på det. Jeg tror vi utover vinteren og våren antakelig vil kunne vaksinere folk i Norge, og da tror jeg viruset ikke vil klare å spre seg så mye når vi nærmer oss våren og forsommeren. Også tror jeg sommeren 2021 blir mer normal enn sommeren vi hadde i år, og jeg tror i hvert fall høsten vil bli vesentlig mer normal enn den vi hadde nå.

- Men nøyaktig hvordan det blir, er for tidlig å si. Jeg tror nok det beste er å se an situasjonen litt ut i januar og februar. Hvis alt da går som planlagt, og vi har fått gode og trygge vaksiner som folk begynner å benytte seg av, og det samme skjer i hele Europa, er det lettere å se konturene av en vår og sommer.

- Tror du vi vil få tilbake den «normale» hverdagen igjen?

- Jeg tror at viruset globalt sett vil prege verden i flere år framover. Alle vil ikke bli vaksinert i 2021, dette vil påvirke økonomi, samarbeid mellom land og veldig mange andre ting i årene fremover. Og det kan komme økonomiske nedgangstider i deler av verden. Det kan skje veldig mye vi ikke vet etter denne pandemien. Samtidig tror jeg - vi ønsker nok i hvert fall alle sammen - at vi vil kunne leve så normalt som mulig igjen – så fort vi får muligheten.

- Hvorfor er det ikke lov å ta en øl på byen i Oslo, når det er «fritt frem» på kjøpesentre med lange køer og mange mennesker?

- Det korte svaret på disse tingene, og det at det er ekstra strenge tiltak i de store byene, er at der vi vet folk er innendørs over lengre tid, og mange oppholder seg samtidig, er det større risiko for smittespredning. Selv om man følger alle smitteverntiltak i serveringsbransjen, på treningssentre og i svømmehaller, er det smitterisiko hvis noen smittede er til stede. Innendørs er det ofte dårligere ventilasjon enn utendørs, folk sitter tettere på hverandre, man puster inn den samme luften, og hvis en da er syk og smitteførende, øker smitterisikoen ganske betydelig.

- På kjøpesentre der det er store arealer, der det er lettere å holde avstand, man ikke sitter tett på andre mennesker hele tiden, og man også har muligheten til å gå til alle døgnets tider - at man ikke trenger å møte på travle tidspunkter - er smitterisikoen lavere. Det blir det også når det i tillegg er anbefalt å bruke munnind på kjøpesentre.

Coronapasient døde på St. Olav:

øndag døde en eldre, hjemmeboende person av coronarelatert sykdom på St. Olavs hospital i Trondheim. Det melder Trondheim kommune i en pressemelding. Personen testet positivt for covid-19 for en måneds tid siden og har vært innlagt på sykehus i flere uker.

Også lørdag døde en pasient på sykehuset av coronarelatert sykdom, skriver Adressa.

Tidligere sørkoreansk diktator dømt for ærekrenkelse:

Den tidligere sørkoreanske presidenten Chun Doo-hwan er dømt for å ha ærekrenket en død prest i forbindelse med demonstrasjoner han slo ned på i 1980.

Presidenten, som styrte Sør-Korea som diktator fra 1980 til 1988, skrev om presten i sine memoarer i 2017 og kalte ham «Satan med maske.» Presten hadde gjentatte ganger uttalt at kamphelikoptre åpnet ild mot sivile under demonstrasjonene i byen Gwangju.

Offisielt ble om lag 200 personer drept, men aktivister mener dødstallene kan ha vært tre ganger høyere.

89 år gamle Chun slipper imidlertid å sone. Retten dømte ham mandag til åtte måneder betinget fengselsstraff, langt mindre enn de 18 månedene ubetinget som aktor ba om.

Chun ble dømt til døden for høyforræderi i 1996, delvis grunnet det som skjedde i Gwangju, men han ble senere benådet. Alle de fire tidligere sørkoreanske presidentene som fortsatt lever, har sonet eller soner fengselsstraffer.

(NTB)

Svensk alarm: - Vær forberedt:

Sjefen for den svenske regjeringens corona-krisestab, Elisabeth Backteman, ber svenskene være «fysisk og mentalt forberedt» på å leve med coronaviruset hele neste år.

- Pandemien kommer ikke til å forsvinne bare vi får en vaksine. Vi tar høyde for å fortsette arbeidet med forskjellige typer tiltak, sier Backteman i et intervju med Dagens Nyheter.

- Hvor langt fram i tid tar dere høyde for å fortsette med dette arbeidet?

- Jeg synes det er rimelig, som Johan Carlson (Folkhälsomyndighetens leder, journ.anm.) og statsministeren har sagt, at vi må være fysisk og mentalt forberedt på å håndtere pandemien gjennom 2021 på alle nivåer i samfunnet.

Sverige har trappet opp arbeidet med smitteverntiltak den siste tiden. 20. november tredde begrensninger for alkoholservering i kraft. Skjenkesteder i landet må nå stenge serveringen klokka 22.00. De må selv stenge dørene klokka 22.30.

Forbudet vil gjelde helt fram til slutten av februar.

Tirsdag 24. november ble det forbudt med offentlige ansamlinger på mer enn åtte personer. Forbudet vil gjelde i fire uker.

Svensk alarm: - Vær forberedt

Svensk alarm: - Vær forberedt

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.