Nyhetsstudio

Marthe Ihle

USA vil hente ut cruisepassasjerer:

USAs innenriksdepartement vil evakuere om lag 380 amerikanske passasjerer som er om bord cruiseskipet Diamond Princess. Skipet ligger i karantene i Japan.

De om lag 380 passasjerene får tilbud om plass om bord på to flygninger fra Japan til USA, skriver Washington Street Journal.

Skipet ble satt i karantene i Yokohama sør for Tokyo da det anløp forrige uke. Årsaken var at det ble påvist covid-19-smitte hos en passasjer som gikk i land i Hongkong.

218 av passasjeren om bord er bekreftet smittet av det nye koronaviruset. I tillegg har en karanteneoffiser blitt smittet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Vogntog stoppet med omfattende skader:

Et vogntog ble mandag ettermiddag stoppet ved Ålgård i Gjesdal kommune etter at forbipasserende hadde meldt inn til politiet at det stakk deler ut av vogntoget.

- Det er ganske store skader på skroget. Virker som det henger og slenger ting fra taket, forteller operasjonsleder Irene Ragnhildstveit i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Sjåføren av vogntoget har forklart at han hadde kjørt inn i en jernbanebro på Bryne, men likevel valgte å kjøre videre.

- Det var absolutt en stor fare å kjøre sånn. Det kunne ha falt av deler som kunne truffet andre. Det så ikke godt ut, sier Ragnhildstveit.

Politiet ser alvorlig på hendelsen og har anmeldt sjåføren for å kjørt vogntoget i uforsvarlig stand. Vogntoget fikk også bruksforbud og ble avskiltet.

Ifølge operasjonslederen er det snakk om et utenlandsk vogntog og det er uklart hvor langt sjåføren har kjørt med skadene.

Foto: Politiet

Siktet for drapsforsøk på pub:

En person er pågrepet og siktet for drapsforsøk etter et forsøk på knivstikking inne på Dogans Pub på Flisa i Åsnes kommune.

Personen ble pågrepet natt til søndag og blir fremstilt for varetektsfengsling mandag, opplyser Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Fornærmede i saken er fysisk uskadd med unntak av et overfladisk risp i hånden, ifølge politiet.

Politiet etterforsker saken og undersøker bakgrunnen for hendelsen. Siktede er kjent for politiet fra tidligere, men politiet kjenner ikke til at det skal være noen relasjon mellom siktede og den fornærmede.

NTB>/i>

Stort snøras på Bergensbanen - tog måtte snu:

Et tog fra Oslo til Bergen måtte mandag ettermiddag snu etter et stort snøras ved Myrdal i nærheten av Flåm, skriver Bergens Tidende.

Ifølge Bane Nor er jernbanen stengt mellom Finse og Reimegrend. Ny oppdatering vil komme først i morgen klokka 12.00.

I mellomtiden vil det bli satt opp alternativ transport på strekningen.

Trøndelag: Kvinne påkjørt:

En kvinne ble mandag ettermiddag påkjørt på Sandmoen i Trondheim, melder Trøndelag politidistrikt.

Ifølge operasjonsleder Solfrid Legdheim ved Trøndelag politidistrikt løp kvinnen ut i veibanen, mellom to busser som sto i ro, da ulykken skjedde.

- Hun skulle krysse veien og ble truffet av en forbipasserende bil, sier operasjonslederen til Dagbladet.

Kvinnen skal ha blitt kastet opp i lufta i sammenstøtet, skriver politiet på Twitter. Kvinnen er fraktet til traumemottak.

- Hun er fraktet til St. Olavs hospital. Hun var bevisst da patruljen ankom stedet, men hadde både smerter og noen skader, sier Legdheim.

Operasjonslederen beskriver den skadde som en ung kvinne.

Politiet vil nå snakke med fører av bilen og eventueløle vitner for å innhente mer informasjon om ulykka.

Det skal ikke ha vært gangfelt på stedet.

Én million så MGP-stemmekaos:

Over én million nordmenn fikk med seg lørdagens finale i Melodi Grand Prix, som ble preget av systemsvikt og stemmekaos.

I snitt hadde sendingen 950.000 seere, 1,1 millioner seere på det meste, mens totalt 1,6 seere var innom sendingen i løpet av kvelden, ifølge Dagens Næringsliv.

NRK mener det er gledelig at sendingen hadde så mange seere til tross for stemmekrøllet.

- Én ting er at vi ser i seerkurven for programmet at det ikke blir færre seere, uavhengig av hva som skjer med avstemmingen, også er det vel aldri trist at det er mange som velger å følge med på sendingen, uansett hva som skjer med systemene, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

(NTB)

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Sola-drapet: En av de siktede løslatt:

11. desember ble tre menn i 20-åra fra Rogaland pågrepet, siktet for drap eller medvirkning til drap på 44 år gamle Sigbjørn Sveli. Mandag skriver Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding av én av de siktede er løslatt.

- Siktelsen om medvirkning til ran og grov frihetsberøvelse opprettholdes, men etter politiets syn foreligger det ikke lenger bevisforspillelsesfare. Han er derfor løslatt, sier politiadvokat Sondre Johannesen Hauge.

I januar ble siktelsen mot mannen nemlig endret fra medvirkning til drap. Han ble da varetektsfengslet i fire uker på bakgrunn av fare for bevisforspillelse.

To andre menn er som kjent siktet for drap og medvirkning til drap i saken. De er begge fengslet for fire nye uker.

- Politiet gjennomførte nye avhør av de to siktede i forrige uke. Det er nå besluttet å oppheve brev- og besøksforbudet, men siktelsen mot de to er uendret, sier Johannesen Hauge.

Det skal gjennomføres rettspsykiatrisk undersøkelse av alle de tre siktede og det gjenstår enkelte tekniske undersøkelser av beslag.

Sigbjørn (44) drept i Sola

Sigbjørn (44) drept i Sola

dagbladet

Massegrav funnet nær Damaskus:

Den syriske hæren har avdekket en massegrav med rundt 70 ofre i en tidligere opprørsbastion utenfor Damaskus, ifølge statlige medier.

Det statlige nyhetsbyrået Sana hevder i en melding mandag at de døde som ble funnet ved Douma i Øst-Ghouta, var «sivile og sikkerhetspersonell som ble henrettet av terroristgrupper» mellom 2012 og 2014.

Det tett befolkede området øst for Damaskus var kontrollert av ulike opprørsfraksjoner, blant dem ytterliggående islamister, i rundt seks år.

Regimets styrker gjenerobret Øst-Ghouta i 2018 etter en langvarig og blodig beleiring. Minst 1700 sivile ble drept i offensiven før krigere og sivile fikk flykte nordover.

(NTB)

Drammen stasjon stengt av flom:

All togtrafikk i Drammen varmandag formiddag stengt på grunn av at vannstanden i Drammenselva har oversvømt togsporene, skriver Bane Nor på sine nettsider.

Stasjonen ble stengt rundt klokka 11.30, opplyste områdesjef Helge Sjaastadhagen i Bane Nor til Drammens tidende. Klokka 17 er stasjonen åpnet igjen.

Grønt lys for atomkraft i Emiratene:

Det første atomkraftverket i den arabiske verden har fått grønt lys fra myndighetene i De forente arabiske emirater.

- Dette markerer et nytt kapittel i vår reise mot fredelig kjernekraft, skriver kronprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan på Twitter.

En av reaktorene i atomkraftverket Barakah, vest for hovedstaden Abu Dhabi, fikk mandag offisiell godkjenning fra myndighetene. Planen er at anlegget skal komme i drift i løpet av noen måneder.

Opprinnelig var det meningen at atomkraftverket skulle ha begynt å produsere strøm for flere år siden. Men sikkerhetshensyn og andre krav har ført til forsinkelser, ifølge myndighetene.

De forente arabiske emirater har store oljereserver, men landet har likevel forsøkt å utvikle nye energikilder. Myndighetene har satset på solenergi, og det nye atomkraftverket skal kunne dekke 25 prosent av landets strømforbruk når det er i full drift.

(NTB)

Trafikkulykke i Sinsenkrysset:

En buss og en personbil har kollidert midt i Sinsenkrysset, melder Oslo-politiet på twitter.

Det er ikke meldt om noen personskade, men noe kø på stedet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.