Nyhetsstudio

Asle Hansen

Ny krisedag for norsk barnevern:

Norge er i dag dømt i to barnevernssaker i Den europiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg.
En av dommene er i den betente tvangsadopsjonssaken til Terje og Merlita fra Vestnes i Møre og Romsdal, som Dagbladet tidligere har omtalt.

Etter at hun fødte en sønn i 2008, fikk Merlita en alvorlig fødselsdepresjon.

Også barnefar Terje slet psykisk på den tida, og paret var ikke i stand til å ta vare på gutten.

Til tross for at sakkyndige seinere har vurdert paret å ha god nok omsorgsevne, bestemte Høyesterett 30. januar 2015 at gutten skulle adopteres bort til fosterforeldrene fordi båndene hans til fosterforeldrene var blitt så sterke at det ville være skadelig å flytte ham derfra.

- Høyesterett fant at adopsjon var til barnets beste, og at tiltaket derfor ikke krenket foreldrenes rett til familieliv etter EMK artikkel 8, har advokat Henrik Vaaler hos Regjeringsadvokaten tidligere uttalt til Dagbladet.

Nå er Norge dømt for brudd på menneskerettighetene i saken til Terje og Merlita.

I dag falt det også dom i en annen norsk barnevernssak som omhandler en svensk borger som ble fratatt sine tre sønner av barnevernet i 2013.

I 2015 fikk han ett barn tilbake, men lagmannsretten bestemte at de to andre skulle forbli i fosterhjem.

Høyesterett opprettholdt beslutningen i 2015.

Også i denne saken er Norge nå dømt for menneskerettsbrudd i EMD.

Studioet fortsetter under annonsen

Trump sparker etterretningstopp:

Donald Trump sparker generalinspektør Michael Atkinson, skriver CNN.

Atkinson, som i sin rolle var ombudsmann for den amerikanske etterretnignstjenesten, var mannen som formelt mottok varselet mot Donald Trump etter telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president Voldomyr Zelenskyj i fjor sommer.

Varsleren, en ansatt i den amerikanske etterretningen, mente Trump oppfordret Ukraina til å etterofrske tidligere visepresident Joe Bidens sønn Hunter Biden.

Saken endte som kjent riksrettssak, der Trump ble frikjent tidliger ei år.

Nå er altså Atkinson sparket.

«Som det er i andre posisjoner der jeg, som president, har makt til å tilsette, av og med rådet og samtykket til Senatet, er det viktig at jeg har full tillit til personen som tjenestegjør som generalinspektør. Det er ikke lenger tilfelle med denne generalinspektøren», heter det i et brev fra Trump til Kongressen.

Demokratene på sin side reagerer sterkt på sparkingen. Mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, skriver på Twitter at president Trump «sparker folk for å si sannheten».

«Michal Atkinson er en mann med integritet som har tjenestegjort for vår nasjon i nesten to tiår. Å bli sparket for å ha motet til å si sannheten, gjør ham til en patriot», skriver Schumer på Twitter.

Mann knivstukket i Oslo:

En mann ble natt til lørdag knivstukket i Oslo. Han er ikke alvorlig skadd. Politiet søker etter to gjerningsmenn som forlot stedet i bil.

Politiet ble varslet om hendelsen i Ammerudgrenda av fornærmede klokken 1.05.

Han har opplyst til politiet at det var to gjerningsmenn av somalisk opprinnelse som trolig forlot stedet i bil.

– Fornærmede har opplyst at han ikke kjenner dem, men at han har sett dem før, forteller operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til NTB.

Han ønsker ikke å opplyse om alder på de involverte eller gi detaljer om hvor på kroppen fornærmede ble stukket.

Han skal ikke være alvorlig skadd, men blir kjørt til Ullevål sykehus for behandling.

Politiet jobber natt til lørdag på stedet samtidig som de søker etter gjerningspersonene. De har få beskrivelser å gå etter.

(NTB)

Mann skutt av politiet:

I en pressemelding opplyser politiet at de har skutt en mann i 50-åra.

Politiet fikk klokka 19.30 melding om at det var avfyrt skudd med våpen i lufta utenfor en bolig på Dale utenfor Sandnes.

- Da politiet ankom stedet løsnet en mann i 50-åra skudd mot politiet. Politiet løsnet deretter skudd mot mannen, og traff ham, opplyser Åshild Ravndal, jourhavende jurist i Sør-Vest politidistrikt.

Mannen ble fraktet til Stavanger universitetssjukehus med skuddskader. Mannen i 50-åra er pågrepet og politiet har kontroll på våpenet.

- Det er ikke grunn til å tro at det er flere involverte personer, sier Ravndal.

Politiet er i gang med å etterforske saken. Spesialenheten for politisaker er rutinemessig varslet. Ravndal opplyser at det er for tidlig å gå i detaljer på hva som skal ha skjedd.

Åtte menn tiltalt i grov narkotikasak:

I 2015 rullet politiet opp det de kalte en narkoliga i Oslo. Ifølge en ny tiltale sto de bak to innførsler av 733 kilo hasj til Norge. Nå er åtte menn tiltalt.

Innførslene kom fra Spania til Norge mellom januar 2016 og januar 2017, melder VG. Ifølge tiltalen brukte den påståtte ligaen blant annet en garasje i Trondheimsveien i Oslo og en garasje på Jessheim til å oppbevare hasjen før den ble overlevert eller videresolgt.

I garasjen i Oslo ble det også tatt beslag i flere våpen og i ammunisjon.

Fra juni 2016 til september 2017 skal en mann (31) ha mottatt nærmere 10 millioner kroner til tross for at han forsto at pengene var utbytte fra grov narkotikakriminalitet, ifølge tiltalen.

I løpet av sommeren og høsten 2016 skal en nordmann (40) ha levert rundt 2 millioner kroner til et polsk samboerpar, som ifølge tiltalen skal ha fungert som pengekurerer for en hasjleverandør i Spania, skriver VG.

Titalls personer har vært siktet i saken. Noen er allerede avgjort i retten, mens andre er henlagt. Nå er åtte menn tiltalt, og rettssaken er berammet fra 14. september og fram til jul i Oslo tingrett.

(NTB)

Mann dømt for voldtekt av nevø:

En 59-årig mann er i Bergen tingrett dømt til fengsel i sju år for overgrep mot nevøen. Det skjedde ifølge dommen da nevøen var mellom åtte og tolv år.

Ifølge Bergensavisen har mannen hele tiden nektet straffskyld. Overgrepene skjedde ifølge dommen i noen av Bergens omegnskommuner.

Aktoratet ba om forvaringsdom, men retten mente fengsel var passende. Mannen er også dømt til å betale nevøen 377 000 kroner i erstatning og oppreisning.

(NTB)

Gutt til legevakta etter slagsmål:

Politiet rykket rundt 18.30 i kveld ut til et slagsmål mellom flere ungdommer i Kristiansand. Flere skal ha stukket fra stedet da politiet ankom.

- En gutt reiser til legevakt for sjekk etter å ha blitt slått. Ukjent foranledning til dette. Politiet nøster i saken, melder Agder-politiet.

Oslo-politiet: Barn påkjørt:

Oslo-politiet melder på Twitter om en trafikkulykke ved Utsikten, Valhallveien i Oslo.

Operasjonsleder Thor Gulbrandsen sier politiet er på stedet.

- En gutt er påkjørt. Han er oppegående. Noen skader i leggen. Ambulanse kom akkurat, og foretar en undersøkelse av ham, sier han til Dagbladet.

16:41 melder politiet at gutten er kjørt til sykehus. Han skal ikke være alvorlig skadd.

Barn skadd i gokart-ulykke:

Politiet melder om en ulykke med gokart i Vennesla. Et barn er kjørt til sykehus med ambulanse, opplyser politiet. Det er uvisst skadeomfang.

16:36 melder politiet at barnet har kjørt gokart på et industriområdet. Barnet mistet kontrollen og kjørte i en fjellvegg.

- Gokarten skal ha maks hastighet på 15 kilometer i timen og barnet skal ha brukt belte og hjelm. Politiet oppretter sak, kan man lese videre.


Politiet: Ulykke ved Maridalsveien:

Politiet melder om trafikkulykke ved Maridalsveien i Oslo på sin Twitter-side.

- Nødetatene er på vei til Ring 2 ved Maridalsveien. Der har det skjedd en trafikkulykke, og det er stor kødannelse. Trolig ikke alvorlig personskade ifølge opplysningene vi sitter på nå, står det videre.

Fredrikstad: Hotell må stenge etter økseangrep:

Et av de få hotellene i Fredrikstad som fortsatt var åpent, må allikevel stenge. Ikke på grunn av corona-situasjonen, men på grunn av store vannskader etter at en gjest gikk amok med øks og hammere, melder Fredriksstad Blad.

Gjesten gikk løs på vannrør og sprinkleranlegg, og fredag bestemte eieren av Hotel Fredrikstad, Bjørn Erik Simensen, at det nyoppussede hotellet må stenges en periode for ny renovering. Ialt 15 rom fra 4. ned til 1. etasje har fått store skader.

Mannen ble pågrepet i en politiaksjon på hotellet tirsdag. Han var ikke i stand til å la seg avhøre, og ble brakt til helsevesenet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.