Annonse

Nyhetsstudio

Ny krisedag for norsk barnevern

Norge er i dag dømt i to barnevernssaker i Den europiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg.
En av dommene er i den betente tvangsadopsjonssaken til Terje og Merlita fra Vestnes i Møre og Romsdal, som Dagbladet tidligere har omtalt.

Etter at hun fødte en sønn i 2008, fikk Merlita en alvorlig fødselsdepresjon.

Også barnefar Terje slet psykisk på den tida, og paret var ikke i stand til å ta vare på gutten.

Til tross for at sakkyndige seinere har vurdert paret å ha god nok omsorgsevne, bestemte Høyesterett 30. januar 2015 at gutten skulle adopteres bort til fosterforeldrene fordi båndene hans til fosterforeldrene var blitt så sterke at det ville være skadelig å flytte ham derfra.

- Høyesterett fant at adopsjon var til barnets beste, og at tiltaket derfor ikke krenket foreldrenes rett til familieliv etter EMK artikkel 8, har advokat Henrik Vaaler hos Regjeringsadvokaten tidligere uttalt til Dagbladet.

Nå er Norge dømt for brudd på menneskerettighetene i saken til Terje og Merlita.

I dag falt det også dom i en annen norsk barnevernssak som omhandler en svensk borger som ble fratatt sine tre sønner av barnevernet i 2013.

I 2015 fikk han ett barn tilbake, men lagmannsretten bestemte at de to andre skulle forbli i fosterhjem.

Høyesterett opprettholdt beslutningen i 2015.

Også i denne saken er Norge nå dømt for menneskerettsbrudd i EMD.

Annonse

Olje- og energiministeren avbryter USA-tur

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) avbryter sin USA-tur og drar tilbake til Norge. Årsaken er en coronastengt barnehage i Oslo.

- På grunn av en coronastengt barnehage i Oslo må statssekretæren hennes være hjemme med barna, og han er da mindre operativ i det pågående arbeidet med tiltak tilknyttet de høye strømprisene, skriver Arvid Samland, kommunikasjonssjef ved Olje- og energidepartementet i en SMS til pressen.

Mjøs Persen ankom New York mandag og hadde i utgangspunktet et fire dager langt program i USA sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

(NTB)

4117 nye smittetilfeller

Det siste døgnet er det registrert 4117 coronasmittede i Norge. Det er 1240 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 3687 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2642, så trenden er stigende.

Mandag var 295 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 33 flere enn dagen før.

82 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 47 på respirator. Det er 14 flere på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til tirsdag var det utført 8,6 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 289 611 personer testet positivt.

Til nå har 4 247 526 personer fått første dose av coronavaksinen, 3 855 428 personer har fått andre og 738.872 har fått tredje dose.

Til sammen er 1096 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

59,7 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.


(NTB)

Annonse

Overtent hus i Alver

110-sentralen i Vest melder på Twitter at de er på stedet etter melding om en boligbrann.

- Første brannenhet fremme. Huset er overtent, skriver de klokka 23.45.

Tre minutter seinere skriver 110-sentralen at det er fare for spredning til biler.

- En beboer opplyser at han har kommet seg ut, og at det ikke skal være andre personer inne i boligen, sier Ole Jakob Hartvigsen, vaktkommandør ved 110-sentralen, til Bergens Tidende.

Brannvesenet tror ikke at det er spredningsfare til andre hus, fortsetter han.

Store deler av bygget har kollapset.

Glemte å gi tredje dose - alvorlig utbrudd

To avdelinger ved Herøy omsorgssenter i Møre og Romsdal ble glemt da det ble tilbudt en tredje vaksinedose. Situasjonen er kritisk ifølge kommunedirektøren.

Til sammen er det snakk om 27 personer på to avdelinger som ikke har fått boosterdose, opplyser kommunedirektør Trond Arne Aglen i Herøy kommune til VG.

Så langt er det bekreftet at sju personer er smittet.

– Det er svært kritisk. Det er beboere som vi har et ansvar for. Hele samfunnsoppdraget går ut på å beskytte de svakeste, og her er det fare for alvorlig sykdom eller i verste fall død, sier Aglen.

Ifølge Vestlandsnytt – som omtalte saken først – har kommunen satt krisestab. Det skal være fire pasienter og tre ansatte som har testet positivt.

Smitten er sporet tilbake til 30. november da en ansatt testet positivt.

(NTB)

Annonse

Obligatorisk vaksinering i New York

Alle arbeidsgivere i privat sektor i New York må kreve at ansatte er vaksinert innen 27. desember, sier ordfører Bill de Blasio mandag.

Kunngjøringen fra de Blasio kommer midt i en stigende smittetrend i USA, samtidig som den nye omikronvarianten begynner å få fotfeste både i New York og ellers i landet.

– Vi i New York har bestemt oss for å ta preventive grep, for å virkelig gjøre noe modig for å stoppe ytterligere spredning av covid-19 og faren viruset utgjør for oss alle, sa de Blasio mandag.

De nye reglene innebærer blant annet at alle ansatte i privat sektor som møter opp på arbeidsplassen, må kunne bevise at de har fått minst én dose med coronavaksine. De vil ikke kunne omgå kravet ved å bli regelmessig testet i stedet.

Omtrent 184 000 bedrifter, alt fra store konglomerater til familieeide småbedrifter, blir påvirket av de nye reglene. Den private sektoren i New York har en arbeidsstyrke på 3,7 millioner mennesker.

Ingen annen delstat i USA har innført et lignende vaksinereglement overfor privat sektor, ifølge National Academy for State Health Policy.

(NTB)