Annonse

Nyhetsstudio

Ba om 350.000 kr i etterlønn - Erna sa nei

Ba om 350.000 kr i etterlønn - Erna sa nei

Tidligere fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) søkte ifølge nettavisa Intrafish om etterlønn i tre måneder etter at han gikk av som statsråd.

Sivertsen søkte dermed om etterlønn på til sammen 352.000 kroner for perioden 2. mars til 1. juni.

Statsministerens kontor (SMK) innvilget imidlertid ikke søknaden på tre måneder. I stedet får Sivertsen én måned etterlønn.

Sivertsen gikk av som fiskeriminister etter bare 39 dager. Dagbladet avslørte at han hadde mottatt som ordfører samtidig som han fikk lønn som statssekretær. Sivertsen søkte også om etterlønn som ordfører samtidig som han mottok millionlønn som statssekretær.

I brevet fra Statsministerens kontor hvor Sivertsen får innvilget én måned med etterlønn, står også følgende presisering, ifølge Intrafish:

«Vi minner om plikten du har til å varsle Statsministerens kontor hvis du mottar eller opptjener annen inntekt i denne perioden. Utbetalt godtgjørelse vil bli avkortet mot andre inntekter i perioden».

Annonse

2942 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 2.942 coronasmittede i Norge. Det er 578 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 2.458 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.005, så trenden er stigende.

Fredag var 221 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

62 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 37 på respirator. Det er like mange på intensiv og tre flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til lørdag var det utført 8,4 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 257.309 personer testet positivt.

Til nå har 4.236.442 personer fått første dose av coronavaksinen, 3.817.686 personer har fått andre og 436.862 har fått tredje dose.

Til sammen er 1.050 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

59,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

(NTB)

Tok kvelertak på konduktøren

En mann i 30-åra skal ha tatt kvelertak på konduktøren på et VY-tog som kjørte i nordgående retning ved Hamar stasjon.

- En person innbrakt fra nordgående tog ved Hamar togstasjon. en mann i 30-åra fra Vestre Gausdal hadde tatt kvelertak på konduktør og var utagerende. VY anmelder forholdet, og personen ble innbrakt til sentralarresten, skriver Politiet i Innlandet på Twitter.

Politiet fikk melding omhendelsen klokka 22.35.

Annonse

ECDC: Veldig stor fare for spredning av ny virusvariant i Europa

Det er en «høy til veldig høy» risiko for at den nye virusvarianten omicron sprer seg i Europa, ifølge en risikovurdering fra EUs smittevernbyrå ECDC

I vurderingen fra ECDC heter det at «det generelle risikonivået for EU/EØS knyttet til SARS-CoV-2-varianten omicron vurderes som høy til svært høy».

Varianten som først ble oppdaget i Sør-Afrika, har blitt oppdaget i Israel hos en person som reiste fra Malawi, i tillegg til i Botswana, Hongkong og i Belgia.

(NTB)

Les hele saken

WHO har trykket på den røde knappen

Ruter snur om T-bane-knappen
Dørene på T-banen i Oslo vil likevel ikke åpne seg automatisk. Foto: Heiko Junge / NTB

Ruter snur om T-bane-knappen

Reisende på T-banen i Oslo må likevel trykke på dørknappen for å få dørene på T-banen til å åpne seg. Ruter viser til en sikkerhetsvurdering.

Dermed snur Ruter enda en gang i saken. Først måtte Ruter snu da Oslo kommune ba om at dørene skulle åpne seg automatisk for å hindre spredning av viruset.

Men fredag opplyser Ruter at det er besluttet at reisende likevel må trykke på dørknappen. Det er besluttet etter en sikkerhetsvurdering gjort av Sporveiene, opplyser Ruter.

På trikk og buss vil derimot dørene åpne seg automatisk slik smittevernrådene til Oslo kommune tilsier.

(NTB)

Annonse
Stoltenberg til Putin: - Det vil koste
Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Stoltenberg til Putin: - Det vil koste

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gjør det klart at maktbruk mot Ukraina fra Russlands side vil få konsekvenser.

Den spente situasjonen ved Ukrainas grenser ventes å bli et hovedtema når utenriksministrene i Nato samles i Riga neste uke.

Nå ber Stoltenberg russerne om å redusere spenningen i området.

– Hvis Russland bruker makt mot Ukraina, så vil det ha kostnader. Det vil få konsekvenser. Derfor fortsetter vi å be Russland om å deeskalere, sa han på en pressekonferanse fredag.

Den russiske styrkeoppbyggingen i grenseområdene er ifølge Nato-sjefen uvanlig stor og inkluderer stridsvogner, artilleri, armerte enheter, elektroniske krigføringssystemer og kampstyrker.

Det gir grunn til dyp bekymring, selv om det er umulig å si noe sikkert om hva Russlands intensjoner er, advarte Stoltenberg, som viste til at Russland har brukt militærmakt mot Ukraina før.

Noe militært svar fra Nato er likevel svært usannsynlig. Etter det NTB forstår, er det først og fremst en mulighet for økonomiske sanksjoner som ligger i kortene når Stoltenberg snakker om kostnader og konsekvenser.

- Ukraina er en Nato-partner, men ikke et Nato-medlem. Så vår klausul om kollektivt forsvar, artikkel 5, gjelder ikke for Ukraina, påpekte Stoltenberg under fredagens pressekonferanse.

(NTB)