Nyhetsstudio

Jørgen Gilbrant

Ba om 350.000 kr i etterlønn - Erna sa nei:

Tidligere fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) søkte ifølge nettavisa Intrafish om etterlønn i tre måneder etter at han gikk av som statsråd.

Sivertsen søkte dermed om etterlønn på til sammen 352.000 kroner for perioden 2. mars til 1. juni.

Statsministerens kontor (SMK) innvilget imidlertid ikke søknaden på tre måneder. I stedet får Sivertsen én måned etterlønn.

Sivertsen gikk av som fiskeriminister etter bare 39 dager. Dagbladet avslørte at han hadde mottatt som ordfører samtidig som han fikk lønn som statssekretær. Sivertsen søkte også om etterlønn som ordfører samtidig som han mottok millionlønn som statssekretær.

I brevet fra Statsministerens kontor hvor Sivertsen får innvilget én måned med etterlønn, står også følgende presisering, ifølge Intrafish:

«Vi minner om plikten du har til å varsle Statsministerens kontor hvis du mottar eller opptjener annen inntekt i denne perioden. Utbetalt godtgjørelse vil bli avkortet mot andre inntekter i perioden».

Studioet fortsetter under annonsen

20 nye smittede i Tønsberg:

Totalt 20 personer har testet positivt for coronaviruset i Tønsberg det siste døgnet, opplyser kommuneoverlege Per Kristian Opheim til NRK.

- Han sier det har vært en økning i smitten i rusmiljøet i Tønsberg og et annet miljø. Kommunen har testet mange i rusmiljøet i helgen, skriver avisa.

Stor snøskredfare i Nord-Norge:

Det er stor snøskredfare på Finnmarkskysten, i Vest-Finnmark, Nord-Troms og Lyngen mandag.

Det er andre dag på rad at snøskredfaren befinner seg på kategori fire for disse områdene. Tirsdag er det ventet at faren reduseres til kategori tre, betydelig fare.

Det ventes naturlig utløste skred i alle fire områder.

Lenger sør i Nord-Norge er det betydelig snøskredfare mandag. Det samme gjelder for Trollheimen.

(NTB)

Verdens største elektriske ferje i drift i Norge:

Mandag morgen går verdens største helelektriske ferje inn i full drift på strekningen mellom Moss og Horten, Norges mest trafikkerte ferjestrekning.

Klokken 8 mandag morgen er Bastø Electric inne i ordinær rutetrafikk på denne strekningen, som drives av Bastø Fosen.

Ferja er den første av det som skal være tre batteridrevne ferjer på ruten, som hvert år frakter 3,8 millioner passasjerer og 1,8 millioner kjøretøy.

Fartøyet er 144 meter langt, og ble bygget i Tyrkia i løpet av 20 måneder.

(NTB)

Søker etter savnet gutt (15):

Det ble iverksatt en leteaksjon i Verdal søndag kveld etter at en 15 år gammel gutt ikke dukket opp hjemme til avtalt tid, skriver Adressa.

Søket etter gutten har pågått gjennom natta, men trappes nå opp og utvides.

- Vi har hatt søk i Verdal, og starter søk også i Trondheim etter at mye tyder på at gutten har løst togbillett fra Verdal til Trondheim søndag kveld. Toget skal ha kommet til Trondheim ved 20.40-tiden søndag kveld. Vi har funnet hans sykkel på Verdal stasjon, sier operasjonsleder Øystein Sagen til avisa mandag morgen.

Kirurg deltok i digitalt rettsmøte under operasjon:

En plastikkirurg i California etterforskes etter å ha deltatt på en digital rettshøring fra operasjonssalen, skriver The Guardian.

Da kirurgen ble ringt opp av retten i forbindelse med en trafikkavgift, hadde han en pasient på operasjonsbordet.

- Er du tilgjengelig for rettshøringen? Det ser ut som du er i et operasjonsrom nå?

- Ja, jeg er i et operasjonsrom akkurat nå, men jeg er tilgjengelig for rettshøringen. Bare start, skal kirurgen ha svart.

Høringen, som foregikk over Zoom i henhold til domstolens Covid-19-protokoller, ble umiddelbart utsatt da retten innså hva som foregikk.

- Dette synes jeg ikke det er passende, responderte presiderende kommisjonær Gary Link, og fortsatte:

- Jeg setter en annen dato for denne høringen så du ikke er aktivt involvert i en prosedyre eller ivaretar en pasients behov.

Kirurgen ba om unnskyldning og poengterte at det var flere leger til stede under prosedyren. Medical Board of California har likevel besluttet å etterforske hendelsen.

- Styret forventer at alle leger følger pleiestandarden når de behandler pasienter, heter det i en uttalelse sitert av avisa.

Her deltar kirurgen i en rettshøring under en operasjon. Foto: AP / NTB

Utsatt for grov vold hjemme:

En mann i 20-årene ble natt til mandag utsatt for grov vold i eget hjem i Vestby av ukjente gjerningsmenn, opplyser politiet.

Mannen er fraktet til sykehus, og ingen gjerningspersoner er så langt pågrepet.

- Vi ble varslet om hendelsen i 2-tiden i natt. Mannen skal formentlig ha blitt slått med slagvåpen. Han er kraftig forslått og har bruddskader, sier operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt til NTB.

Han sier at voldshendelsen trolig ikke er tilfeldig, men at politiet ikke kjenner relasjonen mellom de involverte.

Saken blir etterforsket videre av Follo politistasjon.

(NTB)

Morgennytt:

180 nye coronasmittet.
Det siste døgnet er det registrert 180 coronasmittede i Norge. Det er 82 færre enn dagen før og 37 færre enn samme dag i forrige uke.

Golden Globe: Avdød skuespiller vant.
I natt vant avdøde Chadwick Boseman Golden Globe-prisen for beste mannlige skuespiller i en dramafilm. Enka Taylor Simone Ledward takket tårevåt på vegne av ektemannen.

Brudd: 470.000 TV-kunder mister kanaler.
Nent Group og Telia har ikke blitt enige om en ny distribusjonsavtale. Dermed mister om lag 470.000 kunder tilgangen til kanaler som TV3, V4 og TV6 fra mandag.

115 nye smittet i Oslo:

Det er registrert 115 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 48 færre enn gjennomsnittet den siste uken, men ni flere enn forrige søndag.

Det er 14 mindre enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var på 129 smittede per dag.

Antall smittede siste døgn er 23 færre enn dagen før. Samme dag forrige uke ble det registrert 106 smittetilfeller.

Stovner bydel har det høyeste smittetrykket. Der er det nå 468 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Alna bydel har andreplassen med 446 og Grorud er på tredjeplass med 419 smittede per 100.000.

Det laveste smittetrykket finner vi i Ullern og Nordre Aker med 139 og 145 smittede per 100.000 innbyggere.

Totalt er 20.131 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Rundt en firedel av tilfellene, litt over 4.800, er registrert i aldersgruppen 20 til 29 år. Folk under 30 år står for 43 prosent av smittetilfellene i hovedstaden.

Søndag kunngjorde Oslo kommune en ny sosial nedstenging i hovedstaden. Bakgrunnen for innstrammingene i hovedstaden er sterkt stigende smittetall den siste tiden. Den nye nedstengingen gjelder fra midnatt natt til tirsdag 2. mars til 15. mars.

Byrådet anbefaler folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, det innføres rødt nivå på videregående skoler og butikker og serveringssteder stenges.

(NTB)

Færrest vaksiner i Rogaland:

I alt 4,7 prosent av innbyggerne i Rogaland har fått sin første dose med coronavaksine, og fylket scorer også dårligst på dose nummer to.

Innlandet er fylket som har vaksinert den største delen av befolkningen. Her har til sammen 7,5 prosent av innbyggerne fått første dose, mens 7,4 prosent av innbyggerne i Nordland har fått sin første dose, ifølge Stavanger Aftenblad.

Fylkene ligger også på topp i andelen fullvaksinerte med 3,7 prosent i Innlandet og 3,4 prosent i Nordland.

I bunn av oversikten ligger Rogaland, der 4,7 prosent har fått førstedosen og 2,3 prosent har mottatt den andre. Oslo ligger like foran på listen. I hovedstaden har 5,3 prosent fått første, mens 2,9 prosent har fått andre dose med covid-19-vaksine.

- Vi har vaksinert med alt vi har fått. Vi har ingen mulighet for å påvirke hvor mange doser vi får levert. Det styres sentralt, sier direktør for helse og velferd Eli Karin Fosse i Stavanger kommune til avisen.

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som har ansvaret for fordelingen av Norges tilgjengelige coronavaksiner, og fordelingen skjer i hovedsak etter hvor mange det er i risikogruppene i kommunene.

Både Fosse og kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes peker på den relativt unge befolkningen i utvalgte kommuner i Rogaland som del av forklaringen. I tillegg startet noen kommuner på Østlandet vaksineringen tidligere.

På landsbasis er det satt over 468.000 doser, og 2,8 prosent er fullvaksinert, mens nærmere 6 prosent har fått første dose, viser oversikten til VG.

(NTB)

Brudd: 470.000 kunder mister kanaler:

Nent Group og Telia har ikke blitt enige om en ny distribusjonsavtale. Dermed mister om lag 470.000 kunder tilgangen til kanaler som TV3, V4 og TV6 fra mandag.

– Vi har dessverre ikke klart å bli enige om en ny avtale innen tidsfristen for utløp av tidligere avtale, og det beklager vi veldig overfor alle våre kunder, sier Pål Rune Kaalen, leder for privatmarkedet i Telia Norge, i en pressemelding.

Telia er innstilt på å finne en løsning og håper at motparten Nent også er det, understreker Kaalen. Han sier kjernen i konflikten er kundens valgmulighet og at de ikke skal måtte betale for innhold som de ikke vil se.

Tilgangen til kanalene TV3, V4, TV6, Viasat Nature, Explorer, History, V Sport+, V Sport, V Premium, V Film Family og V Sport Golf kuttes. Og i tillegg påvirkes strømmetjenestene Viaplay og Filmfavoritter.

Kommersiell sjef Kim Poder i Nent Group sier distribusjonssamarbeidet må være «riktige for begge parter» og at det må tilrettelegges for «tilgjengeliggjøring på operatørens plattform».

– Hvis ikke dette blir oppnådd, så kan kundene få glede av innholdet vårt gjennom et eget abonnement på Viaplay eller via Nent Groups øvrige partnere i distribusjonsmarkedet, sier Poder og viser til at selskapet har avtale med andre distributører i Norge.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.